Header Ads

Senenin Oyunu Olan Nintendo Oyunları | 39 Oyun!


 

Bildiğiniz gibi oyun dünyasında bir ton etkinlik, yayın ve otorite var. Ben senenin oyunu olmuş oyunlarla alakalı video derlemeleri izliyorken aklıma bu listelerden Nintendo oyunlarını kapsayan şekilde yararlanabilirim diye düşündüm.

 Sonrasında ödüller kim tarafından verilmiş diye incelemeye çalıştım ki karşıma bir ton otorite çıktı. Hepsinden faydalanmaya çalıştım ve 1979 senesinden itibaren bulduğum verilerden yararlanarak bu listeyi oluşturdum.

 Bazı senelerde birden fazla senenin oyunu çıkarmış gibi gözükebilir oyunların hepsinin altında hangi otoriteden ödül aldığını da yazdım bu sebeple. Listenin en eski, ilk oyunlarında 1990’a kadar otoriteleri direkt bulamadım ama neredeyse bütün listelerde bu şekilde olduğundan genel kanıya göre ekledim. Umarım hoşunuza giden bir listeleme olur.

1- Donkey Kong (1981)

 Mario’nun Jumpman olduğu, belediye başkanı Pauline’nin kurtarılmaya muhtaç bir kız olduğu ve Donkey Kong’un villian olduğu zamanlar. Zıplamanın var olduğu ilk oyundur ve bu sebeple tarihteki ilk platform oyunu olduğu söylenir.



 Üzerinden 40 sene geçse de unutulmayan ve taze kalan bir marka olmaya devam eden Donkey Kong’un ilk oyunu. Game&Watch el konsoluna ve arcade makinelerine çıkış yapan oyun daha sonrasında Nintendo’nun gelecekteki konsollarında da çıkış yaptı.

2- Mario Bros (1983)

 Mario artık harbiden Mario oldu bu oyunla, kardeşi Luigi ile beraber New York kanalizasyonlarında yaratık avlıyorlardı ve artık Jumpman adındaki figüran karakter değildi.



 Oyun jeton yutma makinesi bir arcade oyunuydu tabi sonrasında konsollara da çıktı.

3- Super Mario Bros (1985)

 Anlatmaya gerek var mı bilmiyorum. Tabi yine de işimiz her şeyi her zaman anlatmak. Mario ciddi bir oyuna ilk kez bu oyunla sahip oldu ve Nintendo’ya da çok kazanç sağladı.



 Peki sadece Nintendo mu kazandı bu oyunla? Hayır oyun dünyası bu oyuna çok şey borçlu. Büyük video oyunu krizinin sonlanmasında başrolü üstlenen oyundur ve yenisi çıksın da oynayayım dediğim hala canlı bir seridir.



4- The Legend Of Zelda (1986)

 En sonunda listede içinde bıyıklı abimizin olmadığı ilk efsaneye de geldik. Oyunda hiç bir yardım yokken oyunun ortasına bırakılıyoruz ve keşfede keşfede, öle öle, her yeri çözüp oynamaya çalıştığımız bir oyun. Zelda serisini baştan sona oynayınca söz veriyorum bitirip bu oyuna özel yazı yazacağım.



 Aksiyon-macera oyunlarının en önemli serisinin ilk örneği ve retro sever herkesin bir kez oynaması gerekir diye düşünüyorum.

5- Mike Tyson’s Punch-Out!!! (1987)



 Vurdu, kırdı, kavga, dövüş. Ringe çık ve herkesin işini bitir ve hatta Mike Tyson’ın işini bitir. Bütün oyun bu kadar ve daha ne olsun ki?

6- Super Mario Bros 3 (1988)

 İlk Super Mario oyunun halefi olsa da aynı konsolda yani NES konsolunda çıkmış bir oyundu. Fakat ilk oyuna göre o kadar fazla özellik ve yenilik eklenmiştir ki sanki yeni bir neslin oyunu gibi hissettirir.



 SNES remastered versiyonu kesinlikle bütün oyun severler tarafından oynanması gereken müthiş bir eser.



7- Super Mario World (1990)



 SNES’in gücü sayesinde dinozor sürmeli ve farklı özelliklerin eklendiği bir Mario oyunu daha. 10 senede 5 kere podyuma çıkan şovmen tesisatçı bu sefer de bir ada macerasına çıktı ve orada da tatil yapmak yerine Bowser dövdü.


8- Donkey Kong Country (1994)

-VSDA, EGM, Game Informer



 Sega’nın nefesini ensesinde soluduğu, SONY’nin de pazara girmeye hazırlandığı, Nintendo’nun zor süreçlere girmeye başladığı dönemlerde eski bir dostla prestij tazelediği bir oyun. SNES’teki en iyi oyunlardan birisi.

9- Donkey Kong Country 2 (1995)

-VSDA, Game Informer



 İlk oyun gibi sevilen bir devam oyunu ve Donkey Kong’un ufak oğlu Diddy Kong’u odağına alan bir oyun.

10- Super Mario 64 (1996)

-Golden Joystick, EGM, Game Informer



 Listenin ilk 3D oyunu ve yine bıyıklı abi var. N64 konsoluna çıktı ve döneminin en iyisi ama yine de kanser edici kamera açıları mevcut ne yazık ki. Bu oyunun verdiği hissiyat oynanış sırasında pek çok zaman ürkütücü bir yapıya sahip.



11- Golden Eye 007 (1997)

-EGM, Bafta, DICE, VSDA



 Listedeki ilk FPS oyun. James Bond olarak ajanlık hissiyatını iliklerinize kadar hissedeceğiniz ve bol bol çatışmaya gireceğiniz bir oyun. N64 konsoluna çıkmıştı ve daha sonrasında Wii’de bir daha yayınlandı.

12- The Legend Of Zelda: Ocarina Of Time (1998)

-Bafta, DICE, Gamespot, Game Informer, EGM, Edge, CESA, VSDA

 Tarihin en iyi oyunu! İnanmıyor musunuz? Metacritic tüm zamanlar listesine bakın ve birinci sırada 99 puanla yerini almış Ocarina Of Time’ı görün. Peki şahsi düşüncem bu yönde mi? Hayır… Breath of the Wild bence daha iyi.



 Tabi ben bu oyunu minicik ekranlı 3DS’te oynadım, umarım büyük ekranda da oynamak nasip olur belki fikrim değişir sonrasında.

 Ocarina Of Time ilk 3D Zelda oyunu ve N64 için çıkmıştır. Sonrasında 3DS’e ve Virtual Console’a da çıkmıştır.

13- Pokemon Yellow (2000)

-Bafta



 Pokemon Red ve Blue’dan sonra tutan anime serisinde fena popülerlik kazanmış pikachunun ekmeğini yeme oyunu. Normal oyundan farklı olarak ilk verilen pokemon pikachu ve bu pikachu arkamızda poke topuna girmeden dolaşıyor, yani animedeki gibi. Çocukluğumuzun animesinin popülerliğinden faydalanma oyunu ve kesinlikle pokemon severler oynayabilir.

14- Pokemon Stadium (2000)

-VSDA



 Pokemon serisi bildiğiniz gibi handheld konsollarına çıkan bir seri, bu oyun farklı olarak N64’e yani bir ev konsoluna çıkmış bir pokemon oyunu. 

15- Metroid Prime (2002)

-Game Awards, Edge, EGM, Gamespot

 FPS Metroid oyunlarının ilki ve bu listedeki tek Metroid oyunu. Bu listede tek bir Metroid oyununun olmasına çok şaşırdım diyebilirim. Nintendo’nun en sevilen 4-5 markasından birisi kesinlikle Metroid. 



 Gamecube ve Wii üzerinden bu oyunu oynayabilirsiniz ve serinin geri kalanını da oynayabilirsiniz. Oyunun ismi sadece Metroid ise platform oyunudur, Metroid Prime ise FPS oyundur, bunu da sakın unutmayın.

16- The Legend Of Zelda: Wind Waker (2003)

-Game Informer, Gamespot



 Çizgifilm gibi grafiklere sahip farklı bir konseptte olan bir Zelda oyunu. Gamecube’e çıktı ve HD haliyle de WiiU için çıkmıştı.

17- The Legend Of Zelda: Twilight Princess (2006)

-Easy Allies, EGM, Game Informer, Gamesradar+

 Belki de en karanlık hikayeye sahip olduğu söylenen Zelda oyunu. İlk Wii konsolu için sonrasında da Gamecube konsolu için çıkmış bir oyun. İlk kez selefi konsola daha geç çıkan bir oyun görüyorum.



 Twilight Princess daha sonrasında WiiU için de HD versiyonuyla piyasaya çıktı. Keşke Nintendo Switch’e de gelse dedirten bir oyun, kim bilir belki gelir.

18- Pokemon Diamond and Pearl (2006)

-Famitsu



 Nintendo DS için çıkmış sevilen Pokemon oyunudur. Pokemonlardan tam anlamadığım için bu oyunla alakalı verebileceğim tek bilgi Switch için bir remake’inin yapıldığıdır. 

19- Dr. Kawashima’s Brain Training (2006)

-CESA



 Bir insan niye bu oyunu senenin oyunu seçer bilmiyorum. Galiba jüri üyeleri sudoku oynamaktan kafası yanmış ihtiyarlardan oluşuyor.

20- Wii Sports (2006)

-CESA, Time



 Obezliğe dayanan insanların evlerinde spor yapmasını sağlamış ve bazı insanların formda kalmasına yardım etmiş efsanevi spor oyunu. Peki senenin oyunu olması normal mi? Daha önce benzeri olmadığı için hoş karşılanabilir. 

21- Super Mario Galaxy (2007)

-Bafta, Yahoo!, IGN, Gamespot, Easy Allies, Famitsu, Edge

 Gezegenlerden gezegenlere atlanan Mario oyunudur. Günümüzde Super Mario 3D All-stars’ın bir parçası olarak oynayabileceğiniz güzel bir oyundur.



 Yaz sıcaklarından kurtulup nefes alabildiğim ilk gün bu oyunu bitirip size bu oyunla alakalı fikirlerimi anlatacağım. 

22- Wii Fit (2008)

-CESA, Entertainment Weekly



 Sports türünün ilk örneği herhalde ondan seçilmiştir derken bu niye seçildi bilmiyorum. Eskisinin üzerine yeni egzersizler eklenmiş halidir muhtemelen.  

23- Mariokart Wii (2009)

-CESA



 Bir yarış oyununun senenin oyunu olduğu çok görülen bir şey değildir. En eğlenceli yarış oyunu serisi olduğunu söylesem yalan olmaz herhalde.

24- New Super Mario Bros Wii (2010)

-CESA



 Super Mario Bros serisinin, yeni versiyonunun Wii konsoluna çıkmış oyunudur. Bir önceki yeni Super Mario Bros oyunu DS’e çıkmıştı sonrasında 3DS’e ve WiiU’ya da çıkmış oyunları vardır ama içlerinden sadece Wii’ye çıkanı herhangi bir otorite tarafından en iyi oyun seçilmiştir.

25- Super Mario Galaxy 2 (2010)

-Destructoid, Edge


 Super Mario’nun yeniden uzaya çıktığı Super Mario Galaxy’nin devam oyunudur. New Super Mario Bros Wii ile aynı senede çıkmasına rağmen bu oyun da fazlasıyla sevilmiş ve iki Mario oyunu bir senede senenin oyunu ödülünü farklı otoritelerden almış.

26- The Legend Of Zelda: Skyward Sword (2011)

-Edge



 Daha bu vakitlerde HD versiyonu Nintendo Switch’te yayınlanan bir Zelda oyunu. Pek çok Zelda hayranının en sevdiği oyundur bu arada, ben de bu oyunu en kısa sürede oynamayı çok istiyorum.

27- Animal Crossing: New Leaf (2012)

-Famitsu, CESA



 Cepte taşınabilir huzur gaming. 3DS’e çıkmış bir Animal Crossing oyunudur. Animal Crossing denince aklınıza gelen her şey ve taşınabilir bir versiyonudur.

28- Super Mario 3D World (2013)

-Eurogamer



 Super Mario 3D World benim en sevdiğim Mario oyunuydu. Odyssey de güzel ama buradaki özel güçlerin olmaması bence bir eksi. Ben düşmanın içine girip kontrol etmektense özel güç edinmeyi daha çok seviyorum.



29- The Legend Of Zelda: A Link Between Worlds (2013)

-Gamespot



 3DS’e çıkmış bir 2D Zelda oyunudur. Tatlı grafiklerle güzel bir oynanışı var ama 3DS’in 240p ekranı gözü yoruyor, keşke remasteredı yayınlansa. 

30- Bayonetta 2 (2014)

-Destructoid, Edge



 Bayonetta 2 müthiş bir hack and slash. Nintendo Switch’e çıkmış olmasa sadece WiiU’da kalsa çok yazık olurdu. Hack and slash seven herkesin oynaması gereken bir başyapıttır bence. 




31- Mariokart 8 (2014)

-Eurogamer



 En son çıkan Mariokart oyunu ve Deluxe Edition olarak da Nintendo Switch’e de çıktı. Eğlenceli güzel bir yarış oyunu, Nintendo Switch sahibi arkadaşlar bence arkadaşlarıyla oynamak için bu oyunu da almalılar. 

32- Super Mario Maker (2015)

-Giant Bomb, US Gamer



 Kendi Mario oyununuzu yapmak ister miydiniz? O zaman sizi böyle alalım, farklı nesillerden bütün öğeleri harmanlayıp kendi özgün seviyelerinizi yaratabilirsiniz. Bu oyun 3DS’e ve WiiU’ya çıkmıştır, daha iyi versiyonu Super Mario Maker 2 olarak Nintendo Switch’te mevcuttur.

33- Splatoon (2016)

-CESA 



 Bir rekabetçi shooter oyunu düşünün ama esas amacı karşı tarafı daha çok öldürmek değil. Öldürmekten daha elzem bir amaca sahip o da mücadele edilen alanı daha çok boyamak. WiiU için çıkmış versiyonu CESA için en iyisi olmuş ama Switch’te de Splatoon 2 olarak bulunmaktadır.

34- Pokemon Sun and Moon (2016)

-Famitsu



 Pokemon oyunlarından pek anlamam ama internette gördüğüm kadarıyla en sevilmeyen Pokemon oyunları Sun and Moon. Fakat yine de en sevilmeyen olsa da seveni bol bol var ve kimileri için en iyisi olmuş.

35- Super Mario Odyssey (2017)

-Ars Technica, Empire

 Super Mario Odyssey çok şanssız bir oyun çünkü Breath Of The Wild ile aynı sene çıkmış her üst seviye oyun şanssızdır. Müthiş bir 3D platform oyunu ve zaten AAA seviyesinde var olmaya devam eden tek platform oyun serisi denebilir. 



 Başka bir sene çıksa pek çok yerden senenin en iyi oyunu ünvanını alabilecekken 2017’de çıktığı için sadece 2 yerden bu ünvanı alabilmiş güzel bir oyun. Nintendo Switch alabilecek herkese tavsiye ettiğim bir oyun.

36- The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild (2017)

-DICE, Eurogamer, Game Informer, Gamespot, Gamesradar+, Destructoid, SXSW, Golden Joystick, Famitsu, EGM, Entertainment Weekly, Easy Allies, CESA, Edge, Game Awards, IGN, Yahoo!, Polygon, Time, US Gamer

 Bana göre dünyanın en iyi oyunu. Çok tartışmaya da gerek yok, ben dünyada daha önce hiç bu kadar serbest bırakıldığım, upuzun olay örgüleri olmayan bir oyundan bu kadar uzun süre keyif alarak oynadım. 



 Mount&Blade oyununu da çok seviyorum ve kesinlikle bu oyundan daha çok oynadım ama orada mesela komutan olmanın hissiyatı ve ordu yönetmenin keyfi süper. Bunun üstüne de Mount&Blade modlarıyla da bayağı uzun süre oynattırıyor. Breath Of The Wild da ise tek başınayız ve bu kadar uzun oynatabilme işini sadece keşif hissi ve keyifli aksiyonuyla yapabiliyor.

37- Super Smash Bros Ultimate (2018)

-Famitsu, CESA

 Bir ton karakterin yer aldığı dünyanın en büyük crossover’ı. Kirby ve Solid Snake’in kavga edebildiği bir oyun yani daha ne olsun ki.



 Default haliyle 76 karaktere ev sahipliği yapan bu oyunda bir sürü karakter DLC’si de var ve karakter sayısını bayağı arttırıyor. 

38- Pokemon Sword and Shield (2019)

-Famitsu



 Nintendo Switch’te bir ton Pokemon oyunu çıktıktan sonra ana seri diyeceğimiz ilk oyun olarak çıktılar. Bu oyundan önceki oyunlar pek beğenilmedi eh işte dendi, bu oyunla alakalı “Sene olmuş 2019, hala konuşma sesi yok.” tarzı eleştiriler dışında oynanışla alakalı eleştirileri pek duymadım, galiba beğenildi.

39- Animal Crossing: New Horizons (2020)

-Famitsu, CESA 

 Tam olarak çıkması gereken zamanda çıkmış bir oyun. Covid-19 karantinaları başladığında çıktığı için büyük bir patlama yaşadı. Oyunda bir adada huzurlu bir hayat simülasyonu yaşıyorsunuz. Yani gerçek hayatta şehirlere sıkışmış insanlara iyi gelen bir oyun.



 Gerçek hayata yakın bir deneyim yaşattığından sanal dünyada sosyal etkinliklerin tamamı bir süre bu oyunda yapıldı. Hatta cenaze veya düğün organizasyonları bile yapıldı. Milyonlarca sattı ve herkes birbirinin adasını ziyaret etti.

 2020 senesindeki en iyi oyun olup olmadığı tartışmalı ama bence 2020 yılında insanların hayatına en çok dokunan oyun oldu diyebilirim. Tabi Türkiye hariç 60 dolar pahalı bir fiyat bu ülkede.


 Uzun bir listeleme oldu gerçekten. Muhtemelen bu sitedeki en uzun liste oldu ve yorucu bir iş oldu. Hatta büyük markalara özel kendi ellerimle güzel olacağını umduğum liste görselleri de yaptım. Bu yaptığım görselleri de ekleyeceğim aşağıya.





 Uzun uzun araştırdım, not aldım, derledim, yazdım, çizdim, görsellerini hazırladım, neredeyse her şeyi ben kendi başıma yaptım. Umarım hoşunuza giden bir liste olmuştur ve bu oyunlar hakkında sonrasında sohbet edebiliriz, ben bu listeden 17 oyuna elimi sürdüm, 10 tane oyunu ise baştan sona bitirdim. Siz kaç oyunu oynadınız ve bitirdiniz bu listeden? Bu listede olan oynadığınız oyunlar hakkında yorumlarda konuşabiliriz, şimdilik hoşça kalın ve görüşmek üzere. 

Hiç yorum yok