Header Ads

Geçmişten Günümüze Mario: Super Mario World (1991)




 Super Mario World, Super Mario Bros 3'ün çıktığı senenin ardından SNES konsoluyla beraber çıktı, böylelikle seride ilk kez bir nesil atlaması yaşamış olduk. Artık 4 aksiyon tuşu, daha iyi grafikler ve Yoshi var.



Hikayesi



 Mantar Krallığını bir önceki oyunda kurtaran Mario ve Luigi kardeşler, "Ya bu kadar kahramanlık yeter, azıcık deniz, kum, güneş yapalım da stres atalım yahu." derler. Sonra tatil planlarını yaparlarken pek çok dinozorun yer aldığı dinozor adasına gitmeye karar verirler. 


Dinozor adasının tamamı


 Dinozor adasına Mario, Luigi ve Prenses Peach birlikte gider ve her şey mükemmeldir. Mario ateş başında akdeniz akşamları çalıp, prensesi etkilemeye çalışıyor. Luigi böylesine romantik anları görünce kendisini biraz fazlalık gibi hissediyor ve her şey keyiflice ilerlerken, bu üçlünün uykusu geliyor. 

 Prenses "Uykum geldi hadi otele dönelim." dediğinde, Mario yıldızların altında uyumanın daha romantik olacağını düşünerek "Ya kumlar aslında rahat burada uyusak mı?" diyor. Mario'nun hesaba katmadığı şey Luigi'nin "Evet doğru bayağı rahatmış." diyerek yanlarında uyuması oluyor. 


İzlemenizi tavsiye edeceğim tatlı creditler ve kapanış cutscene'i


 Ekibimiz efendi efendi uyuyor ve bir süre sonra kalkıyorlar, uyanıp bir bakıyorlar ki yanlarında prenses yok, kaybolmuş. Mario ve Luigi, prenses için etrafa bakındıkları zaman kocaman bir yumurta görüyorlar. Yumurta bir anda çatlayıp, açılıyor ve içinden Yoshi adında genç bir dinozor çıkıyor.

 Genç dinozorun anlattıklarıyla, dinozor adasının Bowser'ın ve yancısı Koopalinglerin istilasına uğramış olduğunu ve Yoshi'nin bütün dostlarının da yumurtalara hapsetmiş olduklarını öğreniyoruz. Kesin prensesi de bunlar kaçırdı diyerek peşlerine düşüyoruz.


Oyunun sonunda çifte kumrularımız


 Daha sonrasında oyunda Koopalingleri ve Bowser'ı tokatlayıp Yoshi'nin tüm dostlarını ve Prensesi kurtarıyoruz, mutlu son.


Mekanikler ve Oynanış 



 Oyunun oynanışında var olan az yenilik var, spin zıplama gibi bir kaç yeni zıplama özelliği gelmiş sadece. Hatta özellik kısılmış bile diyebilirim, güçlendirme olarak sadece fire flower ve süper yaprak etkisine sahip kuş tüyü vardı.

 
Kuş tüyü alınarak süpermen gibi pelerin taktırılan ve havada süzülen Mario


 Ekstra olarak yumurtalar çıkıyor ve içlerinden birer Yoshi çıkıyor. Yoshi'ye binip ilerleyebiliyor ve düşmanları yutabiliyoruz. Super Mario World'un en büyük yeniliği sanırım bu binek Yoshi işi sanırım.
 

Mario Yoshi'ye biniyorken ve Yoshi dil atıyorken


 Oyunda oynamak isterseniz gizli kısımlarla beraber toplam 96 seviye bulunuyor. Map üzerinden seviyeleri seçerek gittiğiniz için daha kestirme yollarla daha az seviye oynayarak bitirebilirsiniz. Ben mesela bulunan toplam seviye miktarının yarısı kadarını anca oynamışımdır.

 Harita içinde farklı çeşitlerde seviyeler var. Normal seviyeler, küçük ve büyük kaleler, bunların yanında hayalet evleri var. Benim için en zorlayıcı kısım hayalet evleri oldu her zaman, anlatılması zor, yaşanılması ise zorlayıcı dakikalardı gerçekten.


Bahsettiğim hayalet evlerine girerken


 Bu oyunun final dövüşündeki Bowser, bu yazı serisinde şimdiye kadar ki en zor Bowser'dı. Bu oyundan önceki iki Bowser dövüşü de buradakine kıyasla bayağı kolaydı.

Bowser vs Mario 


 Oyunla alakalı denecek pek bir şey de kalmadı, galiba kapanışa doğru geçiyoruz. Bu arada Super Mario World, Sonic the Hedgehog'la kapışmıştı ve Mario ilk ve son kez bu karşılaşmada mağlup olmuştu. Sonic, 30 milyonu biraz geçen satışlarıyla Super Mario World'ten 10 milyon kopya fazla satmayı başarmıştı.

 Oyunun hikayesini anlattık, gameplayle alakalı değişimleri aktardık, satışta Sonic'e geçildiğini söyledik. Bunlardan daha önemlisine geldi sıra şimdi, bu oyunu kimler oynamalı, oynamaya değer mi? 

 Tuş sayısı artınca gelen fazla eylem kabiliyeti eski oyunlardaki müthiş kontrol etme basitliğini biraz azaltmış. Onun dışında fazla da karmaşık değil kesinlikle, önceki oyunları oynayıp keyif alanlar ve yeni nesil platform oyunlarını hala oynamakta olanlar bu oyunu oynarsa çok keyifli anlar yaşar kesinlikle. Serinin geri kalanında görüşmek üzere ve hoşça kalın.



Hiç yorum yok