Header Ads

Mecüksel Dosyalar: GTA Trilogy: The Definitive Edition Hayal Kırıklığı Mı? Vol.2

 


Her şeyden önce, EVET KOCAMAN BİR HAYAL KIRIKLIĞI!

Bir önceki yazıda olabildiğince anlayışla yaklaşmaya çalışmıştım. Ne yazık ki bunu hak etmediğini çok acı bir yoldan görmüş olduk! 

Açıkçası bir önceki yazıdaki beklentilerimize bir daha göz atarken, bir yandan da oyuncu kitlesindeki bazı tartışmalara bu yazıda cevap vermeye çalışacağız. Hazırsanız hep beraber mecüksel dosyamız başlasın!


GTA Trilogy'nin geçtiğimiz haftalarda yayınlandı. 

Yayınlanmadan önce Rockstar'ın resmen gösterime koyduğu tanıtım videosundan şüpheye düşen oyuncular yanılmadılar. Rockstar gerçekten de pastel grafikler ve bazı mekaniksel yenilikler dışında oyuna hiçbir şey eklemeden yeniden satıyorlardı. 

Durum böyle olunca da oyuncuların kötü puanlarından kaçamadılar. 0.4 nedir eyyyy Rockstar!??!!




Hal böyle olunca Rockstar'dan dönüt gecikmedi. 

Resmi sitesinde özür yayınlayan Rockstar, ayrıca raflardan kalkan orijinal üçlemenin yeniden eski yerlerine döneceğini ve de remastered sürümü alanlara orijinal sürümlerin bedava verileceğini de açıkladı. Benim bildiğim orijinal oyun sahiplerine remastered versiyonlar bedava verilirdi ama neyse...


Vol.1'de aslında Trilogy'den ne beklememiz gerektiğine dair konuşmuştuk.

 Yenilenen üçlememiz mekaniksel olarak beklentimizi karşıladı fakat tek karşıladığı yanı bu oldu. Bir de oyuna eklenen "checkpoint" sistemi. Bunun dışında grafikler başlı başına zaten beklentinin altında kalmışken bir de oyunun hatalarla dolu olması oyuncuların öfkesini iyice artırdı. 

Orijinal oyunda arada denk gelen hataları kaldırmayı bırak, orijinal oyunda bile görülmemiş yeni yeni hatalarla karşılaştık. Haliyle de senelerdir yaptığı bir işte kılı kırk yaran Rockstar'dan bir darbe yedik. 

Tamam, bazı hatalar gözden kaçabilir... 

Bu hatalar için zaten test ekibi olur. Test ekibi "gözden kaçırılamayacak" kadar bu büyük hataları nasıl fark etmedi? Ettiyse de Rockstar bu oyunların bu hallerinde yayınlanmasına nasıl onay verdi? 

İnsanlar sadece basit bir remastered paketi olarak düşünse de aslında burada Rockstar'ın ihmalkarlığının gelecekte çıkaracağı oyunlara da etki edebileceği gerçeğini gözden kaçırıyoruz.

Oyuncular kurban istiyorlar. Bu çıkan paketin sorumlusu kim? Tabii ki de Rockstar! Değil mi? Trilogy'nin geliştiricisine baktığımızda Rockstar'ın stüdyolarını değil de Grove Street Games isimli bir stüdyoyla karşılaşıyoruz. Peki kimdir bu stüdyo?

Kendileri eski GTA oyunlarının mobil platforma uyarlanırken Rockstar ile beraber çalışmış bir stüdyo. Haliyle de klasik üçlemenin remastered versiyonu için kendi stüdyolarından birini görevlendirmek yerine işbirliği yaptığı bu stüdyoyu seçmişler. Yine de bu durum Rockstar'ı aklar mı?

Yıllardır efsane olarak anılan bir üçlemeyi yeniden yaparken deneyimi olmayan bir stüdyoya vermek kendi değerlerine ihanet etmek değil de nedir? 

Eğer ki hala "Bu paketin yapımcısı Grove Street Games, Rockstar'ın suçu yok." diyenler varsa lütfen kendini kandırmasın. Rockstar efendiler bu konuda tek sorumlu kişidirler kendileri.

Ayrı bir rezalet konusu ise PC tarafında GTA Trilogy: The Definitive Edition'ın geçici süreliğine satıştan kaldırılması. 

Üçlemenin yayınlanmasının ardından Rockstar, paketi sadece kendi platformlarından satışa açmıştı. Konsol tarafında sıkıntı yaşanmazken PC tarafındaki Rockstar Launcher yoğunluktan dolayı çökmüştü. Bu durumu düzeltebilmek adına ise geçici süreliğine de olsa Trilogy'nin satışı durdurulmuştu. 

Dediğimiz gibi bütün bu gelişen durumlardan sonra Rockstar zaten bir özür mesajı yayınlamıştı. İlerleyen dönemde Rockstar'ın adı altında gelecek oyunların akıbeti ne olacak hep beraber göreceğiz. Bir Take-Two yöneticisinin verdiği demeçte daha sık Red Dead Redemption oyunu geleceğini de söylemişti. Bu habere sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Umarız ki Rockstar hatasından ders çıkarmayı bilir.

Eleştirmek istediğim bir diğer konu ise animasyonlar.

Remastered olsa bile gerçekçi bir oyun motorunda yapmak bu kadar zor olmamalı. Büyük bir marka için iş yapılıyor. Seneler öncenin hazır animasyonlarını cilalatılmış oyunda kullanmak gerçekten saçma ve itici kaçıyor. 

Arabayla vurduğunuz kişinin gerçekçi bir oyun motorundaki gibi yığılmasını beklerken seneler önceden aşina olduğunuz bir animasyonun girmesi... Bilemiyorum kişiden kişiye değişir, bana göre çok absürt.

Tren istasyonu içeren oyunlar için de dönemeçler grafiksel olarak sivrilikten kurtarılıp ovalleştirilmiş ama trenler hala zikzaklı dönüyor. Yayın tarihini 1 Nisan falan yapsaydınız keşke en azından komik olurdu.

Yağmur muhabbetine girmek bile istemiyorum. Oyunda yağmur yağdığında gözleriniz kanıyor. Karakterin kafasına resmen uzun beyaz filtre sigara yağıyor desek yeridir! Üstelik bu sorunun düzeltilmesini de modderlar yaptı. Oyuncular fark etti ve modderlar iki gün gibi kısa bir sürede hallettiler. 

Rockstar nerede oyuna desteğin?

Senelerdir hepimizin gönlüne farklı farklı oyunlarıyla taht kurmuştun Rockstar... Seni bu hatandan dolayı silip atamayız, ama bizi korkutuyorsun. En kısa sürede kendine çekidüzen vermen dileğiyle...

Mecükle kalın arkadaşlar!

Hiç yorum yok