Header Ads

Mecüksel Dosyalar: GTA Trilogy: Definitive Edition Hayal Kırıklığı Mı?

 

Uzun süredir oyun dünyasını da çalkalayan GTA sızıntı haberlerinin uzun süre kesinleşmesini bekledik. Haberin Rockstar tarafından resmen onaylanmasından sonra da yayın tarihi, fiyatlar ve oyun içi görüntüleri bekledik, onlarla da karşılaştık. 

Karşılaştık karşılaşmasına da, oyun sever kitlede fırtınalar da kopmaya başladı. Her kafadan bir ses çıkıyor desek yeridir. 

Peki oyuncular neden tepki gösterdi? Rockstar zaten sadece 'remastered' yapacağını söylememiş miydi? Bu yazımızda da sızıntı haberlerden öncesinden alınarak gelişen olayları inceleyerek başlığımızdaki sorumuza yanıt vermeye çalışacağız. 

GTA Trilogy: Definitive Edition hayal kırıklığı mı? Keyifli okumalar diliyorum.

Herkesin bildiği üzere Rockstar GTA V'i 2013 yılında yayınladığından beri GTA serisinin bir daha yüzüne bakmadı desek yeridir. GTA V üstüne kurulan GTA Online sisteminden kendi gelirini götürüyordu. 

Adamlar da haklı, Rockstar etiketine sahip olup da kötü bir oyun olduğu nerede görülmüş? 


GTA V'ten sonra da Red Dead Redemption 2 ile neredeyse 'eksiksiz' oyun yapma namını da sürdürüyordu. Ancak yıllar geçti, neredeyse 8 senedir GTA serisinden yeni bir ses yoktu. 

GTA San Andreas ve GTA 4 arasında bile beş sene fark varken her açıdan oyun kalitesine bire bin katmış bir firma nasıl olur da en çok ses getirdiği markasından 8 senedir yeni bir oyun çıkarmazdı?

Oyuncular artık Rockstar'ı darlamaya başladılar. GTA 6 hakkında dönem dönem sızıntı haberler bile çıkıyordu, ne kadar bir çoğu asılsız olsa bile. Hatta bir ara burada haberini de yapmıştık. 

Rockstar, YouTube hesabında "GTA 6" yazısı içeren yorumları otomatik siliyordu.


Bütün bu olayların ardından bir süredir dönen söylentiler güçlü sızıntılar haline geldi. "Acaba Rockstar yeni bir oyun geliştirmek yerine eski oyunlarına cila çekebilir miydi?". Pandemi döneminde birçok oyun firması yetersizliklerden dolayı yeni oyun yerine böyle projelere yoğunlaşmıştı. 

Böyle bir projeyi en son reddedeceğimiz oyun şirketi Rockstar olurdu herhalde. Bize geçmiş yıllarda oyun kaliteleri günümüzdeki gibi olmamasına rağmen ekranları başına mıhlayan şaheserler sunmuşlardı.

Güçlü sızıntılar yeni gelişmelerde gerçek haber değerine doğru hızlıca yol kat ediyordu. Senelerdir GTA oyunlarındaki grafik modlarının teker teker kaldırılması en vurucu darbeydi. Tabii o anda geldi çattı. Rockstar hesaplarından resmen GTA Trilogy: Definitive Editon'ı duyurdu.

Duyurdu duyurmasına da bunu hiçbir şekilde küçük tüyolar vermeden yaptı. Aslında en büyük tüyo, oyunların yayınlanacağı platformlar kısmında vardı. 2021'de PC, Xbox, PS, Nintendo gibi platformlara çıkış yapacak oyunun 2022'de de mobil platform olan iOS ve Android'e çıkış yapması da planlanıyordu. 

Bu oyunların mobil platformlara çıkacak olması, aslında remastered'dan aşırı beklentimiz olmaması gerektiğinin göstergesiydi ama biz oyuncuyuz, heyecanlıyız. Yaptık bir hata...

Geçtiğimiz günlerde de kısa bir video yayınlandı. Oyun içi görüntüler de geldi. Eskisine göre yeni kaplamalar olsa da oyunun özüne sadık kalınmış görüntüler gördük. 

Videodaki sahnelerin hepsi sinematik görüntü olduğu için oyun içinden bir oynanış videosu göremesek de herkesin paket hakkında bir tahmini olmuştu. Sonuç olarak geriye aşırı gaza gelen kitlenin hüsranı kaldı.

Markaların sızıntı haberlerle arası aslında iyidir. Bir marka veya kurum hakkında sızıntı haber görüyorsanız, muhtemelen firma onu bilinçli olarak veriyordur. İlk sızıntı haberlerden beri şahsen, ben bunu Rockstar'ın yaptığını düşünüyorum. Bana göre hatalı bir hamleydi. 

Çünkü bugüne kadar oyun konusunda hatalı adım atmadan büyük bir markayken, sadece remastered paketi için sızıntı haber yapmak, büyük bir hayran kitleni de büyük beklentilere sokmak demektir. 

Bana göre Rockstar'ın ilk hatası buydu. Sızıntı haberi kendileri salmadıysa da engellemeleri gerekirdi.

Remastered ibaresini gören insanlar, eskiden zevk alarak saatler geçirdikleri oyunları GTA V seviyesinde göreceklerini düşündüler. 

Fakat bunun yerine pastel grafikli, Fortnite görüntülerini andıran bir Trilogy ile karşılaştık. Rockstar'ın bu projesini sızıntı haber olarak salması aslında birçok açıdan kendi kitlesini vurdu. Bunun yerine haberli bir şekilde duyuruyla gelselerdi işler çok daha farklı olabilirdi.

Bunun yanında grafiği fazla önemsemeyip diğer unsurlara takılan oyuncular da var, tıpkı benim gibi. Ben oldum olası oyunlarda sadece oynanış rahatlığına bakmışımdır. 

GTA III ve GTA Vice City incelemelerimde de oldum olası tek rahatsızlığım oynanıştaki hantallıklardı. Trilogy'nin resmen duyurulmasından sonra yazılı olarak bu oynanışları da geliştirdiklerini duyurmuş olsalar da, oynanış hakkında oyun içi görüntüler verilmesi şu an ki hayran kitlesindeki hayal kırıklığını bir nebze de olsa giderebilirdi.

Grafik konusu bir kenara, PC için çıkacak oyunların oynanışı ve optimizasyonu da ayrı bir önem taşıyor. Kaç senelik oyun olan Trilogy'nin eski hallerini bugün bile bilgisayarda açtığınızda hala bazı ayarlar çekmeden sorunsuz oynamanız imkansız. 

Oyuncu kitlesinin aslında bu Trilogy: Definitive Edition duyurusunda asıl beklentileri bu yönlerde olmalıydı. Optimizasyon, oynanış ve güncel oynayış. Açıkçası yazılı açıklamalara bakılırsa bunları da gayet iyi gidereceklerini görüyoruz.

Eğer başlığımızdaki soruya dönecek olursak, bu soruya bir cevap vermek için henüz çok erken. Kendi bakış açımdan yorumlayacak olursam, hem Rockstar'da hem de biz oyuncu kitlesinde de büyük hatalar var diyebilirim. Oyuncular olarak 'remastered' ibareli bir oyun paketinden fazla beklentiye girdik. 

Sonuç olarak 'remake' ve 'remastered' ibareleri birbirinden çok farklı kavramlar. Rockstar tarafında ise bu projenin sızıntı haberlerinin ortaya çıkması büyük bir riskti. Oynanmaya değer bir kumar mıydı? Orası Rockstar yetkililerini düşündürecek bir konu. 

Ben sadece bir oyuncu olarak bu konuya yorum getirmeye çalışıyorum.

Başlıktaki sorumuza cevap verebilmek için gözlerimiz takvimdeki 11 Kasım'a dönmüş durumda. Eğer bahsettiğim oynanış, optimizasyon ve güncel oynayış kriterlerindeki beklentileri karşılayabilirlerse kesinlikle bir hayal kırıklığı olmadığını söyleyebilirim. 

Ancak bu sadece küçük bir kitlenin düşünüp varabileceği bir yargı olacak. Bu yüzden her ne kadar beklentiyi karşılamayı başarsalar da, duyurma işinde izledikleri bir hatalı yol yüzünden muhtemelen hakkını vererek yaptıkları bir iş için yetersiz görülecekler.

Fiyat kısmına ise hiç girmek istemiyorum. Ülkemizde çokta iyi durumda olmayan ekonomimiz yüzünden normal fiyatlara sunulan oyunlar bile bizim cebimizi yangın yeri edebiliyor. 

Kişisel fikrim, eski üç oyunun cilalanmış hali için 530TL'yi verebilen insan gelsin bir de bana burs versin. Başka da bir şey diyemiyorum.

Uzun yıllardır GTA serilerini zevk alarak oynayan biri olarak süregelen gelişmeler ve kendi yorumum bunlardı. Sizce hatalı olan ne taraftı? Definitive Edition'dan benden farklı beklentileriniz var mı? 

Yorumlarda belirtmeyi sakın unutmayın. Oyun dünyası, biz oyuncular tartışmadan büyümez. Mecükle kalın, oyunla kalın!

Hiç yorum yok