Header Ads

İNCELEME: GRAND THEFT AUTO III | OYUN DÜNYASININ DEVRİMİ

 

DEVRİM OYUN: GRAND THEFT AUTO III

Size 2000'li yıllarda gerçek hayattan parçalar olup, illegal işler yaptığımız bir oyun fikrinin ilerde kocaman bir şirkete milyar dolarlar kazandıracağını söylesem inanır mıydınız? Tabi ki inanmazdınız, belki de onlar bile inanmıyordu. 

Ancak yine de yaptılar. İşte efendim, efsane bir seri olan Grand Thef Auto'nun üç boyutlu evrene geçişini sağlayan üçüncü oyunla karşınızdayız. 

Bu oyun sayesinde, 2012'de çıktığı halde günümüzde en çok para kazandıran oyunlar arasında olan GTA V'in temeli burada yatıyor. GTA 3'ün hem temel bir oyun olması, hem de anılarımızda barındırdığı yerden dolayı ayrı ve hoş bir yeri olabilir. Yine de gelin bir bakalım. Hem çıktığı döneme göre hem de şu an ki dönemimize göre eksileri artıları nelermiş bir görelim.


Öncelikle dürüstçe söyleyeyim, eğer ki GTA serisiyle ilk tanışma oyununuz San Andreas veya Vice City oyunu ile olmuşsa, üçüncü oyuna tekrar dönüp göz atmamanız şiddetle tavsiye olunur. 

Çünkü her ne kadar bu oyunların kökünü atmış ve ayrı bir yeri olsa da, ölümcül eksikleri bulunmakta. Ayrıca günümüzde daha kolaylaşan oyun mantığına göre oyundaki zorluk seviyesi aşırı dengesiz. 

Bu yüzden eğer ki yaşınız biraz büyükse, eski oyun mantıklarını biliyorsanız bu oyunu oynarken daha rahat olabilirsiniz fakat yine de tavsiye etmiyorum.


Tavsiye etmememin en büyük sebebi oyunda bir harita seçeneğinin olmaması.

Evet, şaka yapmıyorum. Oyunda harita yok. Sol altta gördüğünüz mini GPS haricinde hiçbir yerden harita açılamıyor. Benim ilk GTA oyunuyla tanışmam San Andreas ile olduğu için böyle bir seçeneğin olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Yani eski bir oyuna kızmak ne kadar saçma gözükse de, gerçekten harita seçeneğinin olmaması aşırı sinir bozucu olabiliyor.

Örneklendirmek gerekirse, üç farklı şehrimiz var. Bir görevde, başka bir şehire gitmemizi istiyor ancak bunu anlayamazsanız direkt olarak gitmeye çalışıyorsunuz. Diğer şehirde olduğu için köprüden geçmeden diğer şehre gitme imkanınız bulunmuyor. Bir de bu görevde zaman kısıtlaması varsa hadi buyrun!

Bunun dışında eğer hilesiz oynuyorsanız, silah temin etmek üzere dükkanı bulamıyorsunuz. Veya can yenilemek için hastane önüne gideceksiniz ancak hastaneyi de bulamıyorsunuz. Kısacası istediğiniz herhangi bir yeri bulamıyorsunuz.


Tabii ki nankörlük etmeyelim. 

O güne kadar yapılmamış bir şeyi yaptıkları için eksikler olabilir. Ancak bildiğim kadarıyla geçtiğimiz senelerde GTA 3 için bir güncelleme gelmişti. O güncellemeyle bir harita seçeneği eklemek çok mu zordu be gülüm Rockstar? :(

Oyunun en büyük eksisine aşırı yer vererek haksızlık etmeyelim. Senaryodan başlamak gerekirse, GTA San Andreas'ten tanıdığımız Catalina, Carl'dan ayrıldıktan sonra Claude ile birlikte Liberty City'e taşınıyorlar. 

"This, CARL, THIS is my new man!"

San Andreas, kronolojik olarak üçüncü oyundan sonra çıksa da, evren zamanı olarak San Andreas 1992'de geçerken üçüncü oyun 2001 yılında geçmektedir. GTA 3'ün senaryosu ile Cataline ve Claude soygun yaparken Catalina'nın Claude'u vurup bütün parayı çalarak kaçmasıyla başlar (Bu kadın San Andreas'te de böyleydi te allam...) . 

Bütün soygun işi de Claude'un üzerine kalır. Bir polis konvoyuyla hapishaneye götürülürken Kolombiya çetesi, arabada bulunan yaşlı bir adamı kaçırmak için konvoyun yolunu keser. Bu esnada Claude ve arkadaşı 8-ball'da araçtan kaçarlar. Böylece Claude Liberty City'de ufak işlerden başlayarak şehirde hem namını yürütür hem de intikamını almak için Catalina'yı arar.



Senaryo açısından diğer GTA oyunlarında daha önce hiç kadın düşman edindiğimizi görmemiştim. 

Bu açıdan GTA 3 hem farklı, hem de çıktığı zamana göre güzel bir senaryosu var. 

Ayrıca görevlerin gidişatı da güzel. Tabii ki diğer GTA oyunlarına göre çok temel görevler kalsa da, dönemine göre değerlendirdiğinizde hiçbir örneği yokken gerçekten üst düzey bir oyun.

Oyunda hava araçlarıyla bir ilgimiz yok. Dodo isimli bir uçağı uçurabilsek de görevlerde kullanmamız istenmiyor. Helikopter, hızlı bir jet ya da büyük bir yolcu uçağı sürme gibi destekleri yok.  

Bunları arayan San Andreas'e kardeşim hadi!



Silahların çeşitliliğiyse yine diğer GTA oyunlarına göre daha az. 

Ancak çıktığı yıla göre oyun içinde özellikle flamethrower(Alev Makinesi) silahının olması gerçekten büyük bir olay. Etrafınızdaki insanları canlı canlı yakıp nasıl öldüklerini izlemek baya büyük bir yenilik olsa gerek.

Deniz yollarında ise polis botu ve normal tekne dışında bir araç bulunmuyor. Arabalarda da şehir değişince sokakta bulabileceğiniz arabalar değişiyor. Bu yüzden hızlı arabalar ancak diğer şehirlerde bulunuyor.


Oyundaki para dengesi için şunu söyleyebiliriz: Yok. 

Yaptığımız her görev için yüksek miktarda ücret alıyoruz. Ancak bunu harcayacağımız tek yer silah dükkanı, öldüğümüzde bizden para alan hastane ya da karakol. Bir de oyun içinde yanlış hatırlamıyorsam bir ya da iki görevde para toplayıp gelmemiz isteniyor.

E zaten kazandığımız parayı hiç harcayamadığımız için direkt olarak görevlere girebiliyoruz. Ben GTA oyunlarında aşırı gayrimenkul vs. açık dünyada harcama olayına takılmadığım için çok umrumda olmadı. Ama para dengesi olmadığı da açık.

Tabii bu incelemeleri eksi olarak ya da yerden yere vurmak için değil, Rockstar Games'in kendini diğer oyunlarda ne kadar geliştirdiğini göstermek amaçlı neleri sonradan eklediğini göstermek için belirtiyorum.



Giriş olarak biraz GTA 3'e kin kusarak başlasam da hakkını yiyemeyiz. 

Bu oyun yapılmasaydı, yapıldığı halde sevilmeseydi, bugün Vice City, San Andreas, GTA 4 ve GTA 5 gibi oyunları deneyimleyebilir miydik? Zannetmiyorum. Aşırı tutmadığı halde yaparlardı belki ama bu kalitede olur muydu? Orası da tartışılır.

Genele baktığımızda GTA 3, dönemi için mükemmel bir oyun olsa da, günümüzde oynanma potansiyeli ne yazık ki yok. 
Eğer ki oyunla maziniz, eskiden kalma hoş bir anınız yoksa, "Ben bi' bu oyunu oynamadım ya bi' göz atayım şuna." diyerek benim gibi bakmanızı tavsiye etmem.

Çünkü Vice City ve San Andreas'te olan özellikleri bile arıyorsunuz bazen. Vice City'den başlayın abi siz diyeceğim de, helikopter görevini geçemiyorsunuz dimi? Yazık size... (Hem PS2'de hem PC'de o görevi tek seferde geçen ben...)



Yazının sonuna gelirken GTA 3 hakkında değerlendirmemizi de yapalım. 

Steam üzerinde fiyatı 18TL olan oyun, Vice City ve San Andreas'i de içeren paketiyle almanızı tavsiye ederim. İndirimlerde zaten bu paket de mutlaka indirime giriyor. Yani GTA 3'ü az buçuk oynayarak deneyim edebilirsiniz ama sakın ola "Şunu da bi' bitirelim bakalım bismillah." diyerek bitirmeye kalkışmayın. 

Yaparsanız da hile kullanın. Çünkü oyunun yarısını hilesiz bitirdim ancak bir yerden sonra sabır falan kalmıyor. Oyundaki zorluk seviyesi gerçekten dengesiz.

Bu paket dışında tekli olarak satın alınır mı? Bence almanıza değmez. Oyunların eski olması grafiklerin kötü olması beni etkileyen bir şey değil fakat oynanış kısmı olmazsa olmaz. 

Bir oyunun oynanışında zorluk yaşarsam ya da beni tilt ederse o oyunu ömrü billah oynayamam. GTA 3 bu yüzden benim aklımda iyi bir yer edinmese de hakkını yiyemem. Objektif şekilde zamanına göre baktığımda gerçekten mükemmel bir iş.



Sizin GTA 3 ile herhangi bir anınız var mı? 
Ya da benim gibi daha önce hiç oynamamış mıydınız? 

Aman efendim, oynamadıysanız da bulaşmamanızı tavsiye ederim. GTA 3 severler kızmasın ama öyle efendim n'apalım yani şimdi? 

Her neyse, şimdilik benden bu kadar. Kendinize iyi bakın, limonlu sodayla kalın!

1 yorum:

  1. Allah'tan bu çileyi orjinal versiyonda çekmemişim, Definitive Edition sayesinde bir nebze olsun rahat bitirdim.

    YanıtlaSil