Header Ads

League of Legends'da Oyun Kazandıran Şampiyonlar: Destek | Otomatik Doldurma Mağdurları da Gelsin!

Canınız biraz biraz stres atmak istedi ve çok mümkün olmasa da League of Legends'da sıralı bir oyun aramaya başladınız. Rollerinizi seçtiniz, oyun aradınız ve bulundu ama o da ne? Seçmediğiniz bir "Destek" rolünden sorumlu olmuşsunuz. Takas istediniz ama kimse size koridorunu vermedi. Tüm eylemleriniz çaresiz... O oyunu, o rolle oynamaktan başka çareniz yoktu.

Ya da otomatik doldurma mağduru olmayan, Destek oynamaya bayılan sıradan bir oyuncusunuz! İşin draması bir yana, Türkiye sunucularında alt koridor rollerinin seçim oranı bir hayli düşük. Yani farklı bir seçim yapmış olsanız da otomatik doldurma korumanız yoksa destek ya da nişancı olabilirsiniz. 

Bu yazıdaysa hem kendileri için diğer roller kadar çok içerik çıkmayan destek oyuncularına hem de otomatik doldurma mağdurlarına önerilerde bulunacağım. 

Yazıya geçmeden önce ufak bir hatırlatma yapayım, hala okumadıysanız "Oyun Kazandıran Alışkanlıklar" yazısını okumayı ihmal etmeyin.

Evet, destek rolü oyun "Kazandıran" bir rol değil. Zira taşıyıcı özelliğe sahip değiller. Adı üstünde destek yani. Ancak bazı destek şampiyonları var ki hem taşıma hem de taşıtma potansiyeline sahipler!

Şampiyonlara geçmeden önce destek hakkında birkaç rutin bilgi vereyim:

Destek şampiyonlar ile bire bir dövüşemeyeceğiniz için farklı görevleriniz olacak. Bunlardan en önemlisi önce taşıyıcınızı sonra kalan arkadaşlarınızı korumak olacak. Destekler, sahip oldukları başlangıç eşyası sayesinde tam bir görüş canavarı olurlar. Eşyanızı geliştirdikten sonra rakip ormana doğru keşfe çıkabilir ve takım arkadaşlarınıza daha ayrıntılı görüş sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda destekler, koridorları iyi durumda olduğu müddetçe haritada gezmeli ve takım arkadaşlarına yardım etmelidir.

Listeye eklemek istediğim ancak ekleyemeyeceğim birçok şampiyon var. Zira oynanabilir durumda olan ve iş gören birçok destek şampiyonu var. O yüzden sadece öne çıkanlar arasından seçim yapıp bir liste oluşturdum. Şimdi hazırsanız oyun kazandırma potansiyeline sahip destek şampiyonlara bir göz atalım:

Senna | Tank Nişancı Taşıyıcı mı? Eyvah Eyvah...



Her ne kadar kırılgan gibi dursa da bu şampiyona yakın zamandan itibaren tank dizilim yakıştırılmaya başlandı. Evet evet, yanlış duymadınız. Zira sahip olduğu pasif sayesinde oyunun ileri safhalarında hasar bakımından da epey güçlenebilen bir şampiyon kendileri. Bu sayede hem takım arkadaşlarına destek olabiliyor, hem daha dayanıklı, hem de hasar vurarak oyunu taşıyabiliyor. 

Neden Senna?

Öncelikle yukarıda da bahsettiğim gibi pasifi sayesinde hasar ve avantaj bakımından epey güçlenebilen bir şampiyon. Oyunun ilerleyen safhalarında eşya almadan bile yeterli kritik şansına ve menzile sahip olabiliyor. Nişancınız minyonlarını biçerken size kalan tek şey pasifinizi güçlendirecek olan ruhları toplamak olacak. "Nişancı olarak oynasak daha iyi olmaz mı?" diye soracak olursanız, destek olarak kalması daha iyi olacaktır. Çünkü şampiyonun pasifi başkası minyon veya canavar kestikçe daha kolay güçleniyor.

Ayrıca sahip olduğu yeteneklere de göz atacak olursak, destek potansiyelini taşıyabilecek her şeye sahip. Arkadaşlarınızı iyileştirebilir (Bunu yaparken hasar da verebilirsiniz.), rakibinizi kitle kontrolüne alabilir ve ultiniz sayesinde her yere kalkan ve hasar saçabilirsiniz.

Destek Senna için rün sayfaları:


Destek Senna için ideal eşya setleri:


Yapmanız gereken temel şeyler:

-Senna çok iyi dürtme yeteneğine sahip bir şampiyon. Nişancınız minyon biçerken rakiplerinizi sık sık dürtün.

-Koridordayken rakibinize sık sık düz vuruş atın. Düz vuruşlarınızın ardından Q yeteneğini kullanarak rakibinizden ruh çalmayı ve ona ekstra hasar vermeyi ihmal etmeyin.

-Q yeteneğinizin atış menzili yetersizse totemleri veya dost/rakip birimleri hedef alarak istediğiniz yere yetenek atışı yapabilirsiniz.

-W yeteneğini, rakibiniz az canlı minyonların yanındayken kullanabilirsiniz. W yeteneği ile minyona son vuruş yapmak yeteneği derhal çalıştıracak ve rakiplerinizi sabitleyecektir.

-E yeteneğiniz uzun süren avantajlı bir yetenek. Sık sık haritayı gezin. Görüş sağlayın ve takım arkadaşlarınıza yardım edin. Bunu yaparken koridorunuzun durumunu göz önünde bulundurun.

-Ultiniz menzilsiz ve geniş bir alana tesir eden harika bir yetenek. Alt koridordan dahi yerinizden hiç oynamadan üst koridordaki dostunuza yardım ederek avantaj kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Lulu | İşte Destek! İşte Zafer! İşte Honor'un!



Oyun kazandıran destek bölümü yapıp, Lulu'yu bu listeye almamak çok ayıp olurdu. Zira kendisi destek anlamında sezonlardır yukarılarda gezmekte. Düşük elodan, yüksek eloya kadar tüm destek oyuncuları tarafından sevilerek oynanan ve kazandıran bir şampiyon.

Neden Lulu?

Yukarıdaki istatistikler bir yana dursun Lulu, sinir bozucu şekilde dürtebilen, kitle kontrolüne alabilen ve takım arkadaşını her türlü beladan koruyabilen bir şampiyon. Yeteneklerinin hem rakibe hem de dostlarına çalışması onu mükemmel bir destek karakteri yapıyor. Ultisi sayesinde takım arkadaşlarına rakibi domine edebilecek bir güç sağlıyor.

Destek Lulu için rün sayfaları:




Destek Lulu için ideal eşya seti:





Yapmanız gereken temel şeyler:

- Senna kadar ağır durmasa da Lulu da çok iyi dürtme potansiyeline sahip bir destektir. Rakibinizi Q yeteneği, ardından düz vuruşlar ile sık sık dürtün. Bu onu rahatsız etmeye yetecektir.

- Rakibinizin üzerinde kullanacağınız E yeteneği onda Pix'i bırakacaktır. Daha uzaktaki rakiplerinize Q yeteneği atmak için Pix'i kullanın.

-W yeteneğinizi özel durumlar için saklamaya çalışın. Baskın yemeniz ya da kaçan rakibinizi engellemek için kullanmanız, koridorda sıradan bir durumda kullanmanızdan daha önemli.

-Dövüş esnasında W yeteneği ile nişancınızı güçlendirin. Takastan daha kârlı ayrılmanıza yardımcı olacaktır.

-Dövüş esnasında nişancınıza ya da saldırı hızı yüksek olan bir dost şampiyona E yeteneği kullanmanız onun ekstra hasar çıkarmasını sağlayacaktır.

-Ultinizi dövüşün ortasında avantaj elde etmek için ya da taşıyıcınızı korumak için kullanın.

(Görsel Şef Notu: E-Q-E-Q-E-Q-E-Q-E-Q-E-Q-E-Q-E-Q-!)

Thresh | Ben Kötü Hook Atmıyorum, Rakip Çok İyi Sıyrılıyor.



Oyunun kesinlikle en zor destek şampiyonlarından birisi. O yüzden sıkı bir antrenman ve deneyim gerektirdiği bir gerçek. Q yeteneğinin gerçekleştirme süresi bir hayli uzun olduğu için rakipler yeteneğinizi kullandığınızı görebiliyor. Böylesine bir dezavantaja sahip olsa da, yine de en işlevsel Destek şampiyonlarından birisi olduğu da bariz bir gerçek. Zira gerçek anlamda iyi bir Thresh, nişancısına zaferi altın tepside sunar.

Neden Thresh?

Sahip olduğu kitle kontrolü fazla ve topladığı ruhlar sayesinde hasar anlamında da güçlenebilen bir şampiyon. Namıdiğer CC makinesi Nautilus'un kalkan atabilen ve dürtebilen versiyonu olarak da düşünebiliriz. Haritayı turlama konusunda çok iyi bir şampiyon. Hızlı olması ve yeteneklerinin de baskın atmaya uygun olması bir başka güzelliği. Ayrıca takım arkadaşlarından birini sıkıntılı durumlardan kurtarabiliyor. Bir insan destek karakterinden daha ne bekler ki? 

Oynaması zor bir şampiyon olduğu için bol bol antrenman ve deneyim bu şampiyonu oynayabilmek için şart.


Destek Thresh için rün sayfası:


Destek Thresh için ideal eşya seti:




Yapmanız gereken temel şeyler:

-Thresh'in E yeteneği sayesinde kazandığı düz vuruş güçlendirmeleri çok iyi bir dürtme aracıdır. Rakibinize düz vurarak ani hasar vermeyi ihmal etmeyin.

-Q yeteneğini daha verimli hale getirmek için Thresh'in suratı başka yöne doğru bakıyorken yeteneği kullanın. Rakiplerinize beklenmedik bir hook atarak onu şaşırtın.

-Q ile rakibinizi yakaladığınız esnada derhal rakibin yanına gitmekte aceleci olmayın. Thresh bir süre rakibi kendine doğru çekecektir. Bu esnada W yeteneğini kullanabilirsiniz.

- Rakibinize bir konfor alanı yaratın. Q yeteneğini denemekten çekinmeyin. Siz q yeteneğini kaçırdıkça rakip taşıyıcı bir güven duygusuna kapılacaktır. Sonrasında ne mi yapmalı? Minyonun yanından yürürken "Ama değmedi ki abi!" dedirtmeli.

-W yeteneğini dar alanlarda (Kule ve duvar arasındaki boşluk gibi) rakibin geçişini engellemek için kullanabilirsiniz.

-W yeteneği ile ruhları toplayabilir ve görüş sağlayabilirsiniz.

-Q yeteneği ile herhangi bir birime doğru kayarken E yeteneğini kullanabilirsiniz. Flash gibi büyüleri de bu esnada gerçekleştirebilirsiniz.

-E yeteneği rakiplerinizin zıplama, kayma, atılma gibi hareket yeteneklerini bozar. E yeteneğini iyi değerlendirin.


Bir "Oyun Kazandıran Şeyler" yazısının daha sonuna ulaştık. Rutin kapanışımızı yapma vaktimiz geldi o halde değil mi? Bazı durumlarda takım arkadaşlarınızdan şikayetçi olabilir ya da bazı şeyleri kendiniz yapamamış olabilirsiniz. Ama sorun değil. Ne olursa olsun League of Legends bir oyundur. Oyunlarda kazanmak da vardır, kaybetmek de. 

Bir sonraki "Oyun Kazandıran Şeyler" yazısında yer alacak rolü seçmeyi unutmayın! Sağlıcakla!


2 yorum:

  1. artık daha rahat ve daha iyi bir otomatik doldur mağduruyum. teşekkürler, M. Özkan Şahin.

    YanıtlaSil