Header Ads

League of Legends'da Oyun Kazandıran Alışkanlıklar | Tahtaları Yakıyoruz!



Bir gün işten, okuldan döndünüz ve canınız biraz League of Legends'da dereceli oynamak istedi. Ama o da ne? Hesabınızın elosu cayır cayır yanıyor. Oyun kaybetmekten sıkıldığınızı ve bu sebepten oyuna ara verdiğinizi hatırlıyorsunuz. Oyuna döndünüz çünkü bir oyun da olsa kazanıp mutlu olabileceğinizi düşündünüz. Ama yok öyle bir dünya! Bir umutla girdiğiniz o oyunda "-17 LP" sonucu ile karşılaştınız. Belki bir hüzün ya da öfkeyle oyunu kapatıp bilgisayardan uzaklaştınız...

Kimin suçuydu? Tabii ki zamanında gank gelmeyen ormancının, SS vermeyen midin, besleyen adcnin... Ama bazen işler sandığınız gibi olmayabiliyor. Sihirdar Vadisi'nde eksik yaptığınız şeyler bazen tüm takımı etkileyebiliyor. Ne gibi mi? Mesela en basitinden; takım arkadaşlarını bazı şeylere karşı uyarmamanız bile oyunda büyük sorunlara yol açabiliyor. Bu yazımda sizlere bu tarz ufak alışkanlıklardan bahsederek Sihirdar Vadisi'nde zafere giden yolun kapısını aralamayı hedeflemekteyim. Afiyetle efendim.


Kime ve Neye Neler Olmuş? a.k.a. Yama Notları!


Oyun içi meselelere el atmadan önce Riot'un sık sık yaptığı dengeleme ve yenileme çalışmalarına göz gezdirmeniz iyi olur. Güncellemelerden haberdar olmanız şampiyon seçiminizden, şampiyonlara karşı yapacağınız hamlelere kadar etkili bir rol oynar.

Yeni çıkan, yenilenen şampiyon ve eşyaların yeteneklerini bilmemeniz sizi Sihirdar Vadisi'nde bir turist konumuna düşürür. Riot'un ve diğer kaynakların bu konuda yayınladığı videoları izlemeyi ihmal etmeyin!


Vardır Elbet Her Şampiyonun Bir Zıttı.


Yama notlarını okudunuz, yeniliklerden haberiniz var, "E hadi o zaman!" dediniz ve karşılaşmaya geçtiniz. Oynayacağınız şampiyonu iyi belirleyin. Kazanmak istiyorsanız taşıma potansiyeli yüksek, oyunun ileri safhalarında geriye düşmeyecek şampiyonlarda ustalaşın. Şampiyonunuzun zayıf noktalarını kullanabilen şampiyonları öğrenin. Karşısında en zayıf kaldığınız şampiyonu yasaklama aşamasında ortadan kaldırın ki oyunda güçlenmenizi durduracak bir tehdit kalmasın.


Huzur ve Barış İçinde...



Oyunun, özellikle sunucumuzun en büyük problemlerinden birisi. Toksik oyuncular sadece sağa sola salça olmakla kalmıyor, aynı zamanda bulunduğu takımın motivasyonunu da düşürüyorlar. Bu oyunculara karşı yapabileceğimiz tek şey, tartışmaya başlamadan onları susturmaktır. Gerekirse takımın geri kalanını da bu konuda ikna etmeye çalışın. Kendileri için sağlığa zararlı olmaları yetmezmiş gibi sizlerin de oyununu mahvetmesine izin vermeyin.


Ormancılar Dostunuzdur, Ormancıları Sevin.



Ormancılar görevlerin yapılması ve takım arkadaşlarına destek olmasıyla oyunu kazanmak için anahtar bir role sahiptir. Ormanın rakip ormancıdan korunması ve hızlı temizlenmesi ormancı için hayati bir öneme sahiptir. Dolayısıyla bir ormancı değilseniz ormancınızın ormanı korumasına totemlerle bile yardımcı olabilirsiniz.

Yengeçler, ormancınızın ormanı domine etmesi için önemli bir role sahip. Üst, orta koridorda ya da destek rolünde oynuyorsanız ormancınızın yengeci daha hızlı temizlemesine yardım edin.

Desteğe ihtiyacınız olduğu durumlarda koridoru kontrol altına alıp, ormancınız için pozisyon oluşturun.


Gör ve kontrol et!



Diyelim ki üst koridorda oynuyorsunuz ve rakibinizi evine geri gönderdiniz. Canınız az ancak koridor ittirilip bir kule barikatı düşürmeniz için müsait. Desteğinizin rakip ormana attığı totem sayesinde rakip ormancının yerinden haberiniz var. Orta koridordaki rakibiniz olması gerektiği yerde ve sizin totemleriniz de nehire görüş sağlamakta. Bu durumlardan aynı anda haberiniz olmuyorsa, ya görüşünüz eksik ya da haritanıza bakma konusunda eksiğiniz var demektir. Belki ikisi de...

Oyun içerisinde rakiplerinizin nereye doğru hareket ettiğini veya nerede olduğunu görmek, yapacağınız bir sonraki hamlenin temelini oluşturur. 

Görüş oluşturmak desteklerin en büyük sorumluluklarından biridir. Oyun başlarında rakip ormana görüş atabilirseniz takımınıza ne yapacağı konusunda önemli bir istihbarat sağlamış olursunuz.

Envanterinizde boş yer olduğu müddetçe kontrol totemi almayı ve totemleri değerlendirmeyi ihmal etmeyin.

Haritayı kontrol ederek rakiplerin konumu hakkında bilgi edinin. Takım arkadaşlarınızı durumdan haberdar edin.

Harita kontrol etme alışkanlığınız yoksa, oyun içerisindeyken; Seçenekler>Arayüz>Mini Harita Boyutu kısmından haritanızın boyutunu yükselterek farkındalığınızı arttırabilirsiniz.


Sadece Ormancılar Gank Atmaz...




Koridorunuzda her şey tıkırında, eşleşmenize karşı istediğiniz zaferi elde edip koridora hükmetmeyi başardınız. Rakibiniz her geldiğinde ona güzel bir dayak atıp evine geri yollayabiliyorsunuz. Bu durumda zorlanan bir koridora sık sık baskına gitmek, takım çalışmasını ortaya koyarak zafere bir adım daha yaklaşmanıza yardımcı olur.


Mezara mı Götüreceksin O Kadar Altını?



Düşük kümelerde genelde "Ctrl+Sol tık" ile gösterilerek hava atılan ancak havalı olmaktan ziyade zararı olan bir durum. Evet... 2000-4000 altını olup harcamayan arkadaşım sana söylüyorum. Bunu yapma! Yeni eşyalar alıp hatta eşya tamamlayıp rakibinin önüne geçmek varken neden eve dönüp kendini yenilemiyorsun?

Eğer sizi rakibinizden daha güçlü kılacak bir şey varsa ve bunu yapabiliyorsanız hemen yapın. Yeni bir eşya alarak güçlenin ve rakibinizi bir güzel pataklayın. League of Legends ortalama 25-35 dakika süren bir oyundur. Bu sebepten erkenden rakibinin önüne geçmek büyük bir avantajdır.


Şiddet bir çözüm değil?



Oyun içerisinde sürekli aksiyona girmekten kaçının. Sürekli sonucu belli olmayan dövüşlere girmek sizi minyon keserek para kazanmaktan alıkoyar.


Ve Son Olarak...MİNYONLAR!!




Minyonlar oyunu kazanmanın en büyük aracıdır. Onlar olmadan ne kuleleri indirebilir ne de düzgünce para kazanıp eşya satın alabiliriz. Dolayısıyla rakip minyonları doğru zamanda katlederek parayı cebinize atmayı ihmal etmeyin. 

Minyonların haritadaki ağırlığı oyunun kaderini belirler. O yüzden koridorlarınızı özel durumlar dışında ittirmeyi kesinlikle unutmayın. Hazır ittirilmiş bir koridordan oyunu bitirmek, bir baron alıp 5 kişi birleşmeye bakar nasıl olsa. Yani, en azından inhibitörü almak diyelim.


Oyun Kazandıran Bonus Öneriler:

-Onlarca şampiyonda ustalaşmaya çalışmayın. Birkaçında ustalaşın.

-Wave management ve koridor kontrolünü öğrenin.

-Ustalaştığınız şampiyonun kombo mekaniklerini çözün. Lee Sin gibi şampiyonlarda Flash+Ulti alıştırmaları yapın.

-Kontrol ve görüş totemleri için en ideal yerleri öğrenin.

-Rakip şampiyona göre nasıl bir rün ve eşya dizilimi yapmanız gerektiğini araştırın.

-Rakip şampiyonun yeteneklerinin ve büyülerinin bekleme sürelerini hesaplayın. Hamlelerinizi ona göre yapın.

-Oyuna iyi odaklanın.

-Profesyonel liglerin ve oyuncuların yayınlarını izleyin. Analiz yapmaya çalışın.



Bahsi geçen bu eylemler oyun kazanmak isteyen biri için olmazsa olmaz eylemlerdir. Burada sizlere oyun kazandıran alışkanlıkları bir araya getirdim. Unutmayalım ki League of Legends bir oyundur ve oyunlarda kazanmakta vardır, kaybetmekte. Sağlıcakla Efendim. 





Hiç yorum yok