Header Ads

Metroid Dread Öncesi Oynanması Gereken Oyunlar

E3 bu sene pandemi şartlarından dolayı online yapıldı ve hepimiz evlerimizden bütün firmaların oyunlarına bakındık. Ben de özellikle Nintendo’nun yayınına bakındım ve biraz hayal kırıklığına uğrasam da güzel yapımlara kavuştuk, bunlardan birisi de Metroid Dread.

Metroid Dread şimdiden ön siparişten satışa sunuldu ve almanızı bekliyor fakat Metroid Dread’ın arkasından gelen bir legacy, bir miras var. Metroid Dread’den önce oynanması gereken oyunlardan bahsederek meraklısına ama bilgisi de olmayanına bir rehber sunmaya çalışacağım.



Açıkça söylemem gerekir ki ben de bütün Metroid serisini oynamadım ama oynayacağım. Size bu yazıyı yazmadan önce bildiğim tek şey Metroid ve Metroid Prime arasındaki farktı. Metroid, Metroidvania türünün atası olan platform oyunlarıdır, Metroid Prime ise FPS olan Metroid oyunlarına verilen addır. 

Şimdi listeye çıkış sırasına göre başlayacağım daha sonrasında oyunun kendi zaman çizgisinde bütün Metroid ve Metroid Prime oyunlarının sırasını size aktaracağım.

1- Metroid / Metroid: Zero Mission (1986/2004)


Metroid tahmin edeceğiniz gibi neredeyse bütün Nintendo klasikleri gibi NES platformunda can buldu. Online üyelik sağ olsun Metroid’in ilk oyununu Nintendo Switch’te fiziksel tuşlara basarak oynayabilmenin keyfini çıkardım. Fiziksel tuş deme sebebim genelde eski oyunlar için telefonda emülatör kullanırdım.



Oyun ödül avcısı Samus Aran’ın hikayesini muhteşem başlatıyor. Samus, Zebes gezegenine uzay korsanları liderini yok etmek için gönderilir. Galaksideki en tehlikeli yaratıklardan olan Metroidler uzay korsanlarının eline düşmüştür ve Samus, Metroidlerle de mücadele edeceği bu zorlu yolculuk sırasında bizim kontrolümüzdedir.

Oyun, yapısıyla çıktığı sene Castlevania ile beraber yeni bir oyun türü yaratmıştı ama oyunda büyük bir sıkıntı vardı, harita yoktu. Metroidvania bir oyunda haritasız oynamak zordu çünkü tek seferde bitirmeyince zaten unuttuğunuz için oyunu hep yarım bırakıyorsunuz.


Peki bu Zero Mission nedir? Ben daha öncesinde ayrı bir oyun sanıyordum ama ilk oyunun bir remake yapımıymış yeni öğrendim. Gameboy Advance için çıkartılmış bu versiyonda oynanış oyuncuyu zorluklarla baş başa bırakıp tehlikelere karşı çırılçıplak hissettirecek kadar zor değilmiş. Tabii baktığım yayının yalancısıyım bunu söyleyeyim.

2- Metroid II: Return of Samus / Metroid: Samus Returns (1991/2017)


Birinci oyun ve zaman çizelgesine göre bu oyunla birinci oyun arasında kalan oyunlarda olan olayların sonrasında geçenleri anlatıyor. Zebes’teki başarılı görevlerden sonra Samus, Metroidlerin kökünü kazımak için görevlendirilir.



Samus, metroidlerin gezegeni olan SR388 gezegenine gider ve artık eskisinden daha yeteneklidir. Yakın dövüş özelliği gelmiştir ve daha fazla çeşit silah kullanabilmeye başlamıştır. Kombat çeşitliliği sağ olsun önceki oyunun üstüne çıkarak ilerlemesini sağlamıştır ve bu oyun Gameboy için çıkmış tek Metroid oyunu.

Ayrıca oyunun eski versiyonunu oynamaya da muhtaç değilsiniz. 3DS konsolu için yapılmış 2017 yapımı ,ön izlememe göre güzel olduğunu düşündüğüm, bir remake de mevcut, yenisini tercih edebilirsiniz.

3- Super Metroid (1994)



Super Metroid SNES konsoluna 1994 yılında çıktı. İkinci oyunun hemen ardından devamı niteliğinde olan bu oyunda Samus’un kullanabileceği yepyeni özellikleri de var, gerçekten yetenek ve mühimmat konusunda cimri davranılmamış.



Oyunun konusu: SR388’deki başarılı operasyonlar sonrası Samus, Ceres’e incelenmesi için bebek bir metroid getirir. Daha sonrasında da uzay korsanları o bebeği kaçırır ve Zebes’te saklarlar. Samus’un da Zebes’e gitmekten başka çaresi kalmaz.

Bu oyuna yapılmış bir remake mevcut değil, ki zaten gerek de yok, pek çok fana göre tarihteki en iyi oyunlardan biri ve en iyi metroid oyunu.

4- Metroid Fusion (2002)



Son olarak serinin 4. oyunu ve Metroid Dread çıkmadan önce oynamanız gereken son oyun. 2010 çıkışlı Metroid Other M niye sonrasında yok derseniz, Metroid Other M, Super Metroid ve Metroid Fusion arasında ayrı bir şeyler anlatma çabasında olan bir çeşit spin-off.



Bu son oyunda Samus’un bir çeşit parazitle mücadelesi konu ediliyor, bir önceki oyunda bahsettiğimiz bebek metroid kullanılarak Samus’u iyileştirecek bir aşı yapılıyor. Samus iyileşmekle kalmıyor üstüne yeni güçler ve yetenekler de kazanıyor.

Remake versiyonu olmayan bir başka oyun alan Metroid Fusion normalde Gameboy Advance için çıkmıştı lakin günümüzde 3DS veya WiiU sahibiyseniz virtual console yardımıyla oynayabilirsiniz.


Bütün Metroid içeriklerinin kendi zaman çizgisine göre kronolojik sırası:

1- Metroid / Metroid Zero Mission (1986/2004)

2- Metroid Prime (2002)

3- Metroid Prime: Hunters (2006)

4- Metroid Prime 2: Echoes (2004)

5- Metroid Prime 3: Corroption (2007)

6- Metroid Prime: Federation Force (2016)

7- Metroid II: Return of Samus / Metroid: Samus Returns (1991/2017)

8- Super Metroid (1994)

9- Metroid: Other M (2010)

10- Metroid Fusion (2002)

11- METROID DREAD



Metroid Dread görsellerini görüp, beğenip, oyunun geçmişiyle pek alakası olmayan arkadaşlar için serinin zaman çizelgesini elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım bu içerik size yardımcı olmuştur, şimdilik hoşça kalın ve görüşmek üzere.

Hiç yorum yok