Header Ads

Konsol, Güç ve Para | Konsolların Güçleri Adına!


Konsollar gücünü nereden alır? Firmaların yaptığı oyunlar dışında fiziksel bir makinenin gücünden bahsediyorum. Kendi özelleştirilmiş CPU ve GPU setlerinden alırlar ve her nesil başında “Bizimkisi daha güçlü!” diye dillendirile dillendirile yürütülen bir sidik yarışına şahit oluruz.

Genelde duyduğumuz güç birimi teraflopstur ve esasında net kesin bir ölçümü yoktur. Daha çok belli aralıklarda olduğu tahmin edilir fakat aşağı yukarı denilen rakamlar da doğrudur. 


Teraflopsun başına tera konduğuna göre esas birimin flop olduğunu buradan anlayabiliriz. Flop da saniyelik piksel yer değiştirme sayısıdır. Yani bir piksel bir saniyede 30 kareyle bir yerden bir yere hareket ederse o pikselin istediği gereksinim minimum 30 flopsluk bir işlem birimidir.


Sadece bir nokta 30 flops istiyor. Hadi bir oyunun istediği gücü hesaplamaya çalışalım. Mesela 8 bitlik bir retro oyunumuz olsun, ana karakterimiz 50 pikselden oluşturulmuş olsun. 30’ar pikselden 10 tane düşman aynı anda içeri girebilsin ve çevresel değişimler de 100 piksel olabilsin. Oyunda 450 piksel hareketlenme var demektir ve oyundaki harita değişimini de hesap edince bu sayı 2000’e kadar çıksın diyelim. 30 karelik yenileme olduğunu var sayarsak 60000 flops yani 60 kiloflopsluk bir güç ister bu oyun.

Bu süreçte kilolar megalara, megalar gigalara ve gigalar da teralara dönüştü. Gerçekçi görüntüler fazlasıyla piksel, fazlasıyla hareket isterler ve teraflopslar bile yeri gelince güçsüz kalabilir. Zaten o sebeple oyunların low-medium-high-ultra ayarları vardır. Günümüzdeki konsollar ve geçmişteki konsolların gücü neydi peki hiç merak ettiniz mi? Geçmişten günümüze doğru katlana katlana yükselen değerlere birlikte bakalım isterseniz.


5. Konsol Nesli
PlayStation- 67 megaflops
Nintendo 64- 250 megaflops
Sega Saturn- 570 megaflops


6. Konsol Nesli
Sega Dreamcast- 1,4 gigaflops
PlayStation 2- 6,2 gigaflops
Nintendo Gamecube- 9,4 gigaflops
Xbox- 20 gigaflops


7. Konsol Nesli
Nintendo DS- 600 megaflops
PSP- 2,6 gigaflops
Nintendo Wii- 12 gigaflops
PlayStation 3- 230,4 gigaflops
Xbox 360- 240 gigaflops


8. Konsol Nesli
Nintendo 3DS- 4,8 gigaflops
PS Vita- 35 gigaflops
Nintendo WiiU- 352 gigaflops
Xbox One- 1,310 teraflops
Xbox One S- 1,4 teraflops
PlayStation 4- 1,843 teraflops
PlayStation 4 Pro- 4,2 teraflops
Xbox One X- 6 teraflops 


9. Konsol Nesli 
Nintendo Switch- 1 teraflops
Xbox Series S- 4 teraflops
PlayStation 5- 10 teraflops 
Xbox Series X- 12 teraflops

Bu bilgilerin hepsini farklı farklı yerlerden topladığım için tutarsız bazı bilgiler olabilir çünkü eski nesillere gittikçe bilgi bulmak biraz kırıntı toplamaya benziyor. Esas meselemiz nedir peki? Bu eskiyen cihazları kaç paraya almalıyız, bu cihazların ederi nedir?



FİYATLAR


Şimdi piyasada pek fazla bulunan cihazlar üzerinden gideceğim çünkü eski ve az bulunan cihazlar koleksiyonluk oluyor ve pahalılaşıyor. Nintendo ve PlayStation konsolları ağırlıkta olacak çünkü Xbox konsollarından pek anlamıyorum.

Bildiğimiz gibi son nesil konsolların fiyatları 8300 lira, daha ucuz olarak Xbox Series S 4300 lira civarında. Nintendo Switch de fiziksel satışının yapıldığı mağazalarda 6000 liraydı.


Benim hesaplarıma göre eski bir konsol bir üst modelinin çeyreği fiyatında ya da o civarlarda olmalı. Mesela PlayStation 5 (8300 lira) ->PlayStation 4 (2075 lira) -> PlayStation 3 (515 lira) -> PlayStation 2 (130 lira) gibi. İlk PlayStation çalıştığı takdirde biraz koleksiyon parçası olduğundan çok uygun fiyata bulmak artık imkansıza yakın. Buradaki fiyatlar konsolun yanında verilecek ekipmana göre de değişiklik gösterecektir, mesela bir PS3, tam Guitar Hero setiyle veriliyorsa 1000-1200 lira da verebilirsin.


Madem öyle Sony’nin el konsollarından devam edelim zaten iki taneler. PSP eski bir konsol 200-250 liraya kondisyonu iyi bir cihaz alabilmelisiniz. PS Vita da bu doğrultuda 800-1100 arasında bulunabilmeli.


Nintendo Switch hibrit bir konsol olduğundan iki kısmında sonucu Switch’e bağlı olacak ve ona göre fiyat vereceğim. Nintendo Switch (6000 lira) -> Nintendo WiiU&3DS (1500 lira) -> Nintendo Wii&DS (375 lira). Gamecube ve Gameboy Advance’e inemedim çünkü ikisi de Türkiye’de az ve çoğunlukla koleksiyoncular alıyor yani pahalı.


Bu verdiğim fiyatlarla alakalı eklemem gerekenler de var. Nintendo kanadında verdiğim fiyatlar çoğu zaman tavan fiyat denebilir, nadiren yanında bol bol aksesuarla satan satıcılar falan bu sayıların üstüne çıkıyor. PlayStation kanadında ise durum şöyle dediğim fiyatlara göre uçuk fiyatlara satılan kalıcı ilanlar vardır çünkü satamazlar ve tok satıcılık yaparlar, gerçekten satmak isteyen zaten aşağı yukarı dediğim fiyatlara koyar ve hızlıca alırsınız umarım. 

Bugün konsollarla alakalı çok faydalı olacağına inandığım uzun bir yazı yazdım umarım sizin de işinize yarar, şimdilik hoşça kalın ve görüşmek üzere.


Hiç yorum yok