Header Ads

İnceleme: Heroes of the Storm | LoL'deki Ormancı Burada Ne İş Yapacak?

 


League of Legends çıkalı koskoca 11-12 yıl geçmiş. Vay be... Zaman ne hızlı geçiyor! Kendi adıma konuşacak olursam LoL'ü 2. sezonundan beri oynuyorum. Hayatımda bambaşka bir yeri var. Hatta hayatımızda. Zira League of Legends diğer oyunlardan daha ilgi çekici bir yapıya sahip. Gerek mekanikleri, gerekse içerikleri vs. Ayrıca kabul edelim MOBA türünü de dünyaya satan oyun League of Legends'dır. 

Uzun lafın kısası demek istediğim, League of Legends bazen sıkıcı olabiliyor. Başka oyun oynamak yerine ille de MOBA oynayacağım diyorsanız size harika bir önerim var. Karşınızda Heroes of the Storm!

Kendileri, "Abi bi MOBA yapalım ama LoL ya da Dota gibi olmasın." fikrinin atılıp, "Tamam. O zaman eşya satın alma falan olmasın." cevabının verildiği bir oyun. Yani anlayacağınız oyun içerisinde diğer MOBA oyunlarından daha farklı bir mekaniğe sahip.

Asıl konuya geçmeden önce uyarıda bulunayım. Bu incelemede LoL kıyaslamaları ile karşılaşmanız mümkün. O yüzden iyi okumalar dilerim.

Her Şeyin Bir Hikayesi Var.




Heroes of the Storm'u lisede LoL düşmanı bir arkadaşım sayesinde tanıdım ve ilk yaptığım şeyse oyunların hikayelerini karşılaştırmak oldu. Hak verirsiniz ki League of Legends hikayesiyle çok dikkat çeken bir oyun. Ancak bu oyunun herhangi bir hikayesi yok. İçerisinde bulunan karakterler ve içerikler çoğunlukla Blizzard'ın diğer oyunları olan; WoW, Starcraft, Overwatch ve Diablo oyunlarından besleniyor. Yani bir hikaye istiyorsanız bu oyunları oynamanız gerekecek.

Bir oyunun hikayesini firmanın diğer oyunlarının hikayeleriyle beslemek ne kadar doğru tartışılır ama oyunun hikaye gibi bir iddiası da zaten yok.

Bir MOBA Oyununda Nasıl Eşya Olmaz?




Eğer LoL'den geliyorsanız oynanışa biraz yabancı kalmanız mümkün. Zira yazının başında da belirttiğim gibi bu oyunda eşya almak veya altın dahi yok. O yüzden oyuna başlar başlamaz benim gibi P tuşuna abanmayın. Onun yerine belli seviyelerde 3-4 seçenek arasından seçmeniz istenen bazı yetenek geliştirmeleri var.

Yetenek geliştirmesi demişken bunu Kha'zix'in ultisine her puan vermesinde yapılan yetenek geliştirmeleri gibi düşünebilirsiniz. Yeteneğin farklı etkilere sahip olmasına fayda sağlıyor. Bazıları çok basit etkiler olsa da bazıları epey efektif oluyor. Hatta bazılarını oyun içerisinde size verilen görevi yaparak daha güçlü hale bile getirebiliyorsunuz.


Altın Yoksa Farm Derdi de Yok!




Evet bu oyunda kişisel olarak minyonlara son vuruş yapmanızın herhangi bir faydası yok. Kestiğiniz minyonların sadece EXP'i işinize yarıyor. (He, bir de büyücü minyonlardan çıkan küçük potlar.) Ayrıca bu EXP sadece size ve yanınızdaki arkadaşınıza da değil tüm takıma paylaştırılıyor. Son vuruş yapmanız önemli değil ama objektif odaklı oynamanız çok önemli. Zira eşyaların, paranın, pulun olmadığı yerde sizi öne atacak şey yeteneğiniz ve seviyeniz oluyor.

Buradaki Hizmet LoL'de Anca Hecarim Olarak Veriliyor.




Oyunda farklı olarak bir bineğiniz de var. Koridorlar arasında daha hızlı turlamak, evinizden gitmek istediğiniz yere daha hızlı varmak için böyle bir çözüm üretmişler. E, bize de artık arkasından gökkuşağı çıkararak giden tek boynuzlu (loot içeriğidir.) atımıza binip gitmek düşüyor. 

Kule Değil Kale Savunması.




Önerim, kuleleri gördüğünüzde şaşırmayın. Çünkü LoL'deki gibi tekdüze bir dizayna sahip değiller. Daha çok kale savunması gibiler. Ana kule, canınızın ve mananızın bir kısmını yenileyebileceğiniz çeşme ve onları koruyan 2 kule daha arasında bir duvar. Bozuk gibi düşünebilirsiniz ancak kulelerin canları ve adeti koridora göre yeterince dengeli. Tek koridorda bu bahsettiğim setten yalnızca 2 tane var.

Peki Gelelim Başlıktaki Soruya. LoL'deki Ormancı Burada Ne İş Yapacak?



Evet orman mantığı yok. Dolayısıyla ormancı diye spesifik bir rol de olmuyor. Aslında tüm koridorlar için geçerli. Oyun sizi bir koridordan sorumlu bırakmak yerine suikastçi, savaşçı gibi rollerle baş başa bırakıyor. Ama bu oyunda orman olmadığı anlamına da gelmiyor. Oyundaki orman bütün takımın görevi. Zira kamplar bu oyunda önemli bir yere sahip. Takım arkadaşlarınızla sık sık temizlemek koridorlarınızı ittirmenize daha çok yardımcı oluyor. 

Bir Değil, Üç Hiç Değil, Sana Onlarca Harita ve Oyun Modu!   




Burada gördükleriniz sadece 12 tanesi. Bunların dışında 7 tane daha oyun modu/harita bulunmakta. Anlayacağınız bu açıdan bir hayli zengin. Kimi haritada bir sembol ele geçirip karşı takımın minyonlarını ve kulelerini işlevsiz kılıyor, kimisinde robota biniyor ve onu kontrol ediyor, kimisinde de bir yaratık çağırıp onunla ilerliyorsunuz. Daha neler neler!

Her Şey İyi Güzel de Bize de mi EURO?




Oyun içerik açısından bir hayli zengin. Bu konuda LoL ile aynı hissiyatı bile alabilirsiniz. Efektli mefektli "Efsanevi" kostümlerden tutun da renk paketi gibi dizayn edilmiş "Nadir" kostümlere kadar birçok içeriği var. Bunlar zaten klasik bize başka şeylerden bahset derseniz; binekler, sancaklar, spreylar, sunucu sesleri gibi içerikler de oyunda mevcut.



Ayrıca LoL'deki Hextech Kutusu sistemine benzer bir sistem burada da var. Karakterler ile oyun oynadıkça kutu, bu kutulardan da bahsettiğim içerikleri kazanabiliyor ya da kutulardan çıkan parçalarla kostümleri elde edebiliyorsunuz.

Oyun içi satın alımlara gelecek olursak bu noktada ne yazık ki olumlu bir şey söyleyemeyeceğim. Satın alımlarınızı Euro kuru üzerinden gerçekleştirmeniz gerekiyor ve fiyatlar o kadar iyi değil. Maalesef Blizzard, Türkiye için yıllardır özel bir fiyatlandırma yapmıyor. Bu diğer oyunları için de geçerli. Bana soracak olursanız böyle bir durumda çok da para vermeye değer bir şey olmuyor.

Toparlayalım...


Illidan

Sonucu biraz "Dikkatinizi çektiyse yükleyin, en azından denemiş olursunuz." cümlesine bağlayacağım. Zira bir MOBA'ya göre ne kadar farklı mekaniklere sahip olsa da özü aynı. 5'e 5 mücadele ediyor, takım çalışması yapıyor ve bir şeylere dikkat edip kazanmaya çalışıyorsunuz. 

Heroes of the Storm oynamak başta hem Avrupa sunucusundan oynandığı için hem de mekaniklerden dolayı vs. farklı hissettirebilir. Özellikle de LoL'e alıştıysanız. Ama alıştıktan sonrası sizler için çok daha keyifli bir hale gelebiliyor. Eğer LoL'den daha zor, daha kompleks bir şey arıyorsanız Heroes of the Storm tam sizlik bir oyun!

Hiç yorum yok