Header Ads

İnceleme: Apex Legends | Üçüncü Partiyi Kim Davet Etti?


CS:GO'dan sıkıldınız mı? Valorant bile size çok mu yavaş geliyor? Rainbow 6 Siege fazla mı taktiksel? FPS türünün bu mekaniklerinden sıkıldıysanız belki de daha farklı ve akıcı bir şey denemenizin zamanı gelmiş ve geçiyordur bile. Karşınızda Apex Legends!

Tabi temelinde "Sona kalan kazanır" prensibi yatan bir FPS oyunu olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Aklınıza hemen PUBG yada Fortnite gelse de bu oyun türünün en güzel örneği desem yeridir. Yani şans vermenizde fayda var.

En fazla 3 kişilik takımların olduğu, birkaç harita ve çeşitli mekaniklerin bir araya gelmesi ve oynayabileceğiniz bir sürü karakter. Üstelik farklı yeteneklere ve hikayelere de sahipler!

"Battleground" mantığı sıkarsa eğer sizi "Arena"ya da alabilirim. Orada da 3'e 3 normal karşılaşmalar atabilirsiniz. (Görsel şef notu: Bazı bazı bu mod daha bile tatlı ❤️)

Oyun Hikayesinde "Gösterip Vermemek" Nedir? Nasıl Yapılır?


Öncelikle şunu belirtmeliyim. 

Bu tarz çevrimiçi oyunların arkasına derin ve güzel bir hikaye gömmek nerden baksak kral bir hareket. Zira oyunun hikayesi kulağınıza şöyle bir fısıldandığında dikkatinizi çekebilecek kadar hoş. Konu ne diye soracak olursanız;

Her şey dünyanın şu an ki halinden daha yaşlı olduğu bir zaman diliminde, 2700'lü yıllarda geçiyor. Savaşların, enerji krizlerinin, para derdinin bundan 7 asır sonra bile bitmediği bir zamanda. Oyun içerisinde temel bir hikaye yatsa da asıl olay karakterlerin kendisinde. 

Oyunda ki karakterlerin, Mercenary Syndicate adı verilen bir şirket tarafından düzenlenen Apex Games turnuvası içindeki hikayeleri anlatılıyor genel olarak. Yani ortada bir olaydan çok karakterlerimizin geçmişleri ve yaşayacakları şeyler var. 

Karakterlerin bir çoğunun temel hikayesi aslında güzel. "Temel hikaye de neyin nesi?" diye bir afallayacak olursanız şöyle arz edeyim;

Bazı karakterlerin hikayesi yayınlanıyor, kiminin hikayesi hiç verilmiyor. Karakterlerin geçmişi size EA ve Respawn tarafından parça parça ve sinematikler halinde veriliyor. Bir hikaye var ama siz görmüyorsunuz vesaire. "He pardon. EA işte. EA ise böyle olması normaldir..."

Apex Legends karakterlerinden Revenant ve Loba hikayesine ait tatlı bir sinematiği şuraya bırakayım;

Zaten parçalanmış bir hikayeyi iyice parçalara bölüp teker teker malzeme azmış gibi verilmesi benim için cidden sinir bozucu bir durum. 

Ver işte hikayeyi de rahatlayalım. Ne bu gösterip vermemezlik? Şunu eklemeden de geçmeyeyim. Oyunun içerisinde seri olarak yayınlanan çizgi romanlar mevcut. Bu çizgi romanları okuyarak karakterlerin Apex Games içerisinde ki maceralarına tanık olabiliyorsunuz. Nadiren de olsa karakterlerin geçmişlerine dönüyorlar. 

Ayrıca hikaye Titanfall'un hikayesi ile bağlantılı. Bazı şeyleri anlamak için Titanfall hikayesine de göz gezdirmeniz gerekebilir.


Hikaye Demişken Karakterlerle Devam Edelim.


Oyunu güzel yapan şeylerden bir diğeri ise karakterleri. Gerek tasarımları, gerek oynanışları bakımından iyi olduklarını söyleyebilirim. Açıkçası bundan sonra hangisini alsam kararsızlığını sık sık yaşadım.

Karakterler; ofansif, defansif, destek ve kaşif olarak 4 kategoriye ayrılıyor. Her kategori kendine has yeteneklerle donatılmış durumda.

Biraz daha oyun içinden bahsedecek olursak, her karakterin 3 yeteneği bulunuyor. İlki pasif yetenek. Düz duvara tırmanma (Revenant), can yenileme (Octane) gibi özellikler var.

Bir diğeri taktiksel yetenekler. Karakterin özelliğini vurgulayan yetenekler de diyebiliriz. Etrafa sis saçma (Banglore), bilezik atıp ışınlanmak (Loba), wall hack açma (Bloodhound) gibi yeteneklerde işin bu kısmında aktif edilerek kullanılıyor.

Son olarak da karakterlerin Ultimate yetenekleri. Adı üstünde Ultimate

Taktiksel yeteneklere kıyasla belli bir şarj olma süresi var. Hasar vurdukça daha hızlı bile doluyor! Takım arkadaşlarınızı alıp başka bir yere götürmek (Valkyrie),  rakiplerinizin etrafını alevlerle kaplamak (Fuse) ya da rakiplerinizi yeşil bir dumanla boğmak (Caustic) isterseniz bu yeteneklere başvurmak isteyebilirsiniz. 

Daha niceleri oyunda sizi bekler.


Hızlı, Akıcı ve Baş Döndürücü Mekanikler...Apex!


Burada bahsetmeye çalıştığım şey aslında oyunun hızlı bir şekilde oynanması gerektiği ve çok akıcı olduğuydu. Bir PUBG ile kıyaslayacak olursak, bazı çakallıkların dışında Apex Legends daha "pata küte" oynanması gereken bir oyun. 

Mekanikler hali hazırda oradan buraya rahatça sıçrayabilmeniz için yapılmış. Dolayısıyla hareketlilikte oyunun bir parçası haline geliyor. Başlarda adapte olurken acı çekebilirsiniz ancak alıştıktan sonra mükemmel bir oyuna dönüşeceğini söyleyebilirim.


Her Çeşit Silah ve Eklentisi Burada!


Oyunda bulunan silah çeşitliliği beni en çok kendisine çeken etkenlerden biri oldu. Klasik pompalı ve keskin nişancı tüfeklerinin yanı sıra enerji silahları, yay ve ok, ilginç tüfekler, tabanca şeklinde pompalı... Bu konuda aklınızda bir soru işareti bulunmasın. Ayrıca silahların Titanfall'dan gelme olduğunu da bildireyim.

Energy, Sniper, Marksman, LMG, Assault, Shotgun gibi çeşitli bir silah gruplandırmasına sahip. Burada Marksman dışında her grubun mermisi kendisine özel.

Ayrıca silahlarınızı 4 farklı seviyeye ayrılmış, şarjör, namlu, dürbün ve dipçik bulunmakta. Bunlardan farklı olarak bazı silahların özelliklerini yeniden ayarlayabilecek Hop-Up'lar da var.


Vur, Vur, Şarjör Değiştir, Bir Dakika... Üçüncü Partiyi Kim Davet Etti?


Muhtemelen oyunun en sinir bozucu yanlarından birisi. 

Eleştirilecek bir tarafı yok biliyorum ama hiç oynamayanların bilmesinde fayda var. 

Siz başka bir takımla çatışırken 3. bir takımın gelip bütün işleri batırması çok iğrenç bir durum. Sırf bu durum yüzünden monitörümü yumruklamak istediğim zamanlar bile oldu. Sonra kıyamadım tabi, git bir daha para ver, monitör al kim uğraşacak? Dolar olmuş 8.5...


İçerikler Ne Alemde?


Tasarım olarak baktığınızda çok hoş içeriklere sahip. 

Silah ve karakter görünümlerinin yanı sıra, diyaloglar, duygular, gemiden atlama efektine kadar bir çok ek içerik de oyun içerisinde mevcut. Koleksiyonluk içerikleri bile var! 

Genel olarak Apex Pack adı verilen kutulardan bu tarz içerikleri elde ediyor ya da kutulardan çıkan parçaları harcayarak bunlara sahip olabiliyorsunuz. Satın alma konusuna pek girmeyeceğim zira oyunda para yatırılası tek şey "Battle Pass" sistemi. Bunun dışında her şey gerek bizim kur dengemizden gerekse oyun içi fiyatlandırmadan dolayı pahalıya kaçıyor.

İşin güzel yanıysa bir kere savaş bileti aldığınızda, görevleri tamamladığınız sürece bir daha para vermeden bir sonraki bileti kullanmaya devam edebiliyorsunuz.


Toparlayalım...


İki arkadaşınızı yanınıza alıp hızlı ve akıcı bir şekilde oynayabileceğiniz harika bir FPS oyunu diyebilirim. 

Ne bir P2W söz konusu, ne de sizi rahatsız edecek şekilde hilecilerin olması. Oyun, sunucu konusu dışında gayet iyi bir temel üzerine oturtulmuş, tıkır tıkır oynatıyor kendisini. Sadece oyunun hızına alışmak biraz zaman alıyor o kadar. 

Apex Legends incelemesi burada sonlanıyor. Gerisi size kalmış. Nice incelemelerle görüşmek üzere. Şimdilik Sağlıcakla kalın efendim!

Hiç yorum yok