Header Ads

İnceleme: Rimworld | Ne Mi Yapabilirsin? Her Şeyi!


İşte bu sefer apayrı bir dünyaya iniyoruz. Her karakterin kendi kişiliği, seçimleri, kötü yanları ve başarılı olduğu alanların olduğu bir oyun. Zekası, daha iyi olduğu meslekler, cinsel yönelimi ve bu koloniden önce artık ne gibi bir rahatsızlık geçirdiyse onun yer aldığı bir veritabanı. Aklınıza ne gelirse artık.


Kısaca söylemek gerekirse, bu oyun ucu bucağı olmayan bir yapım.  Bir milyon kopyadan da fazlasını satabilmiş olan Rimworld, Indie oyunları arasında türünün en iyi örneklerinden biri.


Oyun içerisinde isterseniz kendi halinizde bir koloni inşa edip etliye sütlüye karışmayabilirken yine isterseniz göçebe bir hayat yaşayıp kobralarınız, inekleriniz Boomrat'leriniz ile zorlu ama kazançlı bir hayata adım atabilirsiniz. 

İsterseniz terbiyesiz bir koloni olup dünya üzerindeki diğer koloni ve şehirlere yağma yapmayı da seçebilirsiniz. Eh, bunun için biraz teknoloji geliştirmeniz gerekiyor tabii. Topçular, 'Transfer Pod'lar, sizin tarafınızda hareket eden robotlar, uh! Daha neler neler!


Oyun içerisinde bir saldırı yediniz ve kolonistlerinizden birisi ayağını mı kaybetti? Sorun yok! (Tabii teknoloji karşıtı olmadığı sürece.) Evet, doğal kalmayı sorun edenler bile var! Siz de mi sorun ediyorsunuz? Eh, boş verin, transhümanizm hayattır, gerçekten.

Her bir kolonistinizin kendine has bir karakterinin olduğundan bahsetmiştik. Psikopatından Pollyanna'sına, aşırı zekisinden "Ben bunu amele yaparım" karakterlerine kadar hepsi mevcut. 

Oyunun kendisine ait bir bitki örtüsü ve mevsimsel geçişleri de bulunuyor. Hatta dünyanın ortasında başlamak isterseniz ekvatoral etkilerle sıcaklık artıyorken buzullarda tek bir bitki bile bulamıyorsunuz. Eh, orada da farklı şekillerde hayatta kalınabiliyor. Buzu delip balık tutabilir ya da koloninize yeni katılan insanları yiyebilirsiniz! 

Eh, bunun için "Canibalizm" özelliğine sahip bir kolonist edinmeyi unutmayın. Yoksa çıldırıyorlar, gerçekten!

Grafikler, eh grafikler kendini uzaktan da gösteriyor. RTX ON bile desek çok bir şey değişmez. Değişmez ama şöyle ki, bu oyunun kendi çizgileri mevcut, tasarımı kendine münhasır. Azıcık alıştıktan sonra grafikler tam da olması gerektiği gibi gelmeye başlıyor. Eh, daha sonrasında da iyi ki böyle yapmışlar denilebiliyor.

Rimworld'de kolonistlerin akıl sağlığıyla ilgilenmek de pek bir önemli. Akıl sağlığı ne kadar iyiyse diğer kolonistlerle geçinme oranı da o kadar yükseliyor. Tabii bu geçinmeye diğer kolonistler de, sevdikleri ve sevmedikleri özellikler de pek bir etki ediyor.

Modlar mı? İşte en tatlı yere geldik! Bu oyunun güzelliğine 5 dersek eğer, modlarla beraber 25'e kadar çıkıyor bu güzellik. Oyunda eksik olarak görülen her şey modlarla kapatılmış durumda.

Ama tabii ki bir sakin olup vanilya halini oynamakta fayda var. Önce cefasını çekin sonra sefasının tadına bakarsınız.

 Oyun, gerçekten güzel. Eğer koloni kurma, şehir inşa etme oyunlarından hoşlanıyorsanız bu oyunu da seveceksinizdir. 

Genel olarak oyunun evreninde bazı öğeler aşırıya bile kaçabiliyor. Kölelik, organ ticareti ve bol bol kan mevcut. Yine söylemek istiyorum. Önce vanilya haline sonra da modlu hallerine bir bakınız. Fark sizi büyüleyecektir.

Steam'de 57 TL olarak görünen bu oyun pek indirime girmiyor. Neden mi? Çünkü çok güzel de ondan! Gerek yok yani, fiyatı bu ve baya hak ediyor. Bu oyun tek oyunculu olarak yapılmış olsa da bazı modlarda arkadaşlarınızla beraber oynayabiliyorsunuz. 


Son söz olarak şu ki, buzullarda yamyamlığa sahip bir Rim ile en az bir kere oynayınız, sonuçlar çok şaşırtıcı ve bazı bazı "Öh!" dedirtiyor.

Sodalarınızı hazırlayın efenim, belki de Twitch'te bu oyuna bir göz atarız, kim bilir!

 


Hiç yorum yok