Header Ads

İNCELEME: PROSPEKT

 


Valve'ın bize bıraktığı esrarengiz ve güzel Half-Life serisinin oyunlarını bitirdiğim için ne kadar üzülsem de, bazı zeki insanlara teşekkür etmeden edemeyeceğim. Modcular! Kendileri bu dünyada en saygı duyduğum insan topluluklarından çünkü çok sevdiğim bu oyun serisini defalarca bitirmişken, hiç deneyimlemediğim bir Half-Life modunun çıkması beni aşırı mutlu ediyor!

Prospekt bir mod olarak geçmese de, Valve onaylı bağımsız bir geliştirici tarafından yapılmış ayrı bir oyun olarak geçiyor. Ancak ayrı bir oyun olarak sunulsa da Valve kalitesinde bir oyun beklentisine girmemeniz sizin için en hayırlısı olacaktır. İlk Half-Life oyunun ek paketi olan Opposing Force'da Adrian Shephard isimli bir askeri yönetiyorduk. Prospekt'te ise Half-Life 2 zamanında bu askerimizle tekrar bir maceraya atılıyoruz! Açıkçası bu fikri duyan Valve'da "Olur olur, yeriz yeriz." kıvamında destek sağlamış ve Source motorunu kullanan bir ek oyun ortaya çıkmış. İyi ki de yapmışlar.



Oyunun isminden de anlaşılacağı üzere, Half-Life 2'de Nova Prospekt isimli hapishane bölümü vardı. Adrian Shephard kendisini bu hapishanede buluyor. Opposing Force'da kendisini beklemeye alan G-Man'in zaman boşluğundan Vortigaunt'ların yardımıyla kurtuluyoruz. Black Mesa facialarında Gordon Freeman öldürmek asıl görevimizken, burada Vortigauntların söylediğine göre ise ona yardım etmemiz gerekiyor. Gordon Combineları kovalarken, dünyada kalan Sivil Koruma birliklerine yok ederek ilerlemek asıl hedefimiz.

Hikaye konusunda oyunumuz biraz klişe kalsa da bağımsız bir geliştiriciden Valve kalitesi beklemek biraz anlamsız olur. Ancak oyunu ilk çıktığı zamanlarda oynadığımda beğenmemişken, şu an bitirdiğimde gerçekten memnun kaldım. Yeni ve bilmediğim bir Half-Life içeriğini tüketmek iyi gelirken, ilk oynadığım zamana nazaran oyun belli ki yeni güncellemeler de almış.

Oyunda Türkçe'yi geçtim İngilizce dahi altyazı olmaması biraz can sıkıcı olsa da, çok da derin bir senaryo içermediğini söylemiştim. Oynanış açısından da diğer oyunlara kıyasla bir yenilik getirmiyor. 

Bazı bölümler dışında bölüm dizaynları gayet güzel ve yeterince zorlayıcı. Ne sizi aşırı sıkıyor ne de aşırı basit düzeyde olmuş. Bazı diye kast ettiğim bölümlerde ise orijinal bir Valve oyunu oynarken gidişat yönünüzün asla olmayacağı yerlere gidiş yönü koymalarından ötürü sinirlenmiyor değilsiniz. Ancak performans açısından Entropy Zero'ya kıyasla daha başarılı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. E tabi o oyun moddu, Prospekt ise ayrı bir oyun olarak geçiyor.


Anlaşılan illa bir yerden taviz vermek gerekiyor. Entropy Zero performans açısından sınıfta kalırken, oyuna getirdiği yenilikler ve bir moda göre içerdiği derinliklerle öne çıkarken, Prospekt ise iyi performansıyla öne çıkıyor. Fakat ikisinin de çok iyi başardığı bir konu var. Atmosfer.

Bir bölümde odaya girdikten sonra üzerimize kapılar kapanıyor ve içeriye, Half-Life 2 Episode 2'de gördüğümüz "Hunter" denilen Combine askerleri bırakılıyor. Dar bir alanda köşe kapmaca oynarken bir yandan attığınız mermilerin boşa gitmemesi için çaresiz durumda kalmak benim için tatmin edici bir zorlayıcılıktı diyebilirim. :D


Oyun ilk çıktığında 18TL iken güncel fiyatı 11.50TL seviyesinde. Farklı bir deneyim arayan Half-Life serisi hayranları için denemelerini tavsiye edebilirim. Dediğim gibi büyük beklentiye girmeden, çok fazla bir senaryo arayışına girmeden tek oturuşta bitirebileceğiniz çerezlik bir oyun.

Performans ve fizik açısından orijinal Half-Life 2 oyunlarını aratmıyorken, çeşitlilik ve senaryo bakımından baya zayıf. O yüzden kimseye şiddetle öneriyorum diyemesem de, sıkı Half-Life hayranları bir göz atabilir.



Hiç yorum yok