Header Ads

Röportaj: Gamer Arena Kurucu Ortağı Kerim Yılmaz

 


Rekabet içeren oyunlar üzerinden kazanç sağlama imkanı veren Gamer Arena’nın Kurucu Ortaklarından Kerim Yılmaz bugün bizlerle. 


LoL Mecmua: Türkiye’de gittikçe gelişen ve büyüyen oyun sektörüne Gamer Arena olarak rekabetçi anlamda katkı sunan bir oluşumsunuz. Gamer Arena’yı bize biraz anlatabilir misiniz?


Kerim Yılmaz: Tabi ki de. Gamer Arena, Mart 2022’den beri aktif olan bir rekabetçi oyun platformu. Kullanıcılara hem rekabet edebilecekleri hem de ödüller kazanabilecekleri bir ortam sağlıyoruz. Platformumuzda mobil, konsol ve bilgisayardan oynanabilen 29 farklı oyun bulunuyor. Bu oyunlarda kullanıcılar iki farklı rekabet türünde mücadele edebiliyorlar. Düellolar ve turnuvalar.

Düellolarda karşılıklı iki kullanıcı giriş ücretini belirledikten sonra karşılaşmalardan galip ayrılan taraf ortadaki ödülün sahibi oluyor. Turnuva mantığı ise bildiğimiz düzende gerçekleşiyor. Normal turnuvadan farklı olarak ise sıralama turnuvası diye bir türümüz bulunuyor. Bu turnuva türünde ise belirlediğimiz tarih aralıklarında kullanıcıların kazandığı düello ve ödül miktarına göre bir sıralamaya girerek, gösterdiği performanstan dolayı Gamer Arena olarak başarılı kullanıcılara destek sağlıyoruz. Bu da sıralama turnuvasının özeti diyebilirim.

Bunların yanı sıra Gamer Arena olarak bugüne kadar denemediğimiz bir alana da giriş yapıyoruz. Platformumuzda 29 farklı oyun üzerinden rekabet edebilen kullanıcılara bir yeni haber olarak da kendi oyunlarımızı geliştirmeye başladık. İlerleyen dönemde kendi oyunlarımızı da Gamer Arena’ya entegre ederek bu oyunlar üzerinden de kullanıcılar birbirlerine meydan okuyabilecekler. Ayrıca web sitemiz dışında bir mobil uygulama geliştirme sürecimiz de başlamış durumda. Kendi geliştirdiğimiz oyunlar Gamer Arena’nın mobil uygulaması içerisinden oynanabiliyor durumda olacak.

Gamer Arena’nın geldiği noktadan biraz bahsetmem gerekirse, şu an sadece Türkiye’deki kullanıcıların erişebildiği bir platformuz. 400 bin kullanıcıya yaklaşan Gamer Arena olarak yurt dışına açılma planımız var. Hedefimizde ilk olarak Orta Doğu bölgesi bulunuyor. Sonrasında ise Avrupa’ya yönelerek 2022’nin sonuna kadar yurt dışı faaliyetlerimizi halihazırda başlatmış olmak istiyoruz.

Ayrıca önemli bir konudan daha bahsetmem gerekiyor. Geçtiğimiz sene kendi kripto paramız olan GAU Token’i çıkardık. Açılımı ise “Gamer Arena Utility Token” olarak geçiyor. “Utility”nin kelime anlamı işlev. Bu şekilde de GAU Token aslında sistemimiz üzerinde para kazanma işlevini yerine getiriyor. İlk kurulduğumuzda da buna benzer bir sistem vardı ama bu sefer gerçekten parasal değeri olan bir token üzerinden bunu gerçekleştirmek istedik.



LoL Mecmua:  Hazır sizde bahsetmişken buradan ilerleyelim.”Oyun oynayarak para kazanma” deyimini kullanıyorsunuz. Gamer Arena’nın web sitesinde de bu söylemle karşılaşıyoruz. Kazanılan GAU Token’lar nakit paraya nasıl çeviriliyor? Bu sistemin işleyişinden biraz bahseder misiniz?


Kerim Yılmaz: Tabi ki de. Aslında ilk kurulduğumuzda sistemimiz içerisinde ayrı bir para birimimiz vardı. Geçtiğimiz dönemde GAU Token’i çıkartarak bunu bir altyapıya kavuşturduk. Para kazanma konusu ise sitemize kaydolup rekabete dahil olan kullanıcılar kazandıkları mücadeleler sonucunda GAU Token biriktiriyorlar. Belli bir miktara ulaştıklarında ise bu GAU Token’leri borsadaki cüzdanlarına veya Papara hesaplarına aktarabiliyorlar. Aktarmak için de ödeme çekme talebi gönderiyorlar. Bu talep sonrası işlemleri incelenip herhangi bir sorun tespit edilmediğinde de GAU Token’lerinin karşılığını almış oluyorlar.

Blockchain’in popülerleşmesiyle “Play To Earn” yani “Oynadıkça Kazan” kavramı ortaya çıktı. Bizim vaat ettiğimiz tam olarak bu değil. Gamer Arena’nın yaptığı şey kullanıcıları rekabet ortamına sokup, kazananın ödüllendirdiği bir sistemi işletmek. O yüzden aslında “Oynadıkça Kazan” değil de “Kazandıkça Kazan” sloganıyla hizmet veriyoruz.

Bunun yanı sıra GAU Token’lar ile ilgili nakite çevirmek dışında başka bir fikrimizde bulunuyor. Gelecek dönemde pazar yeri tarzında bir kısmımız da bulunacak. Bu pazar yerinde oyun ekipmanları, kırtasiye ürünleri veya oyun içi paralar gibi farklı kategorideki ürünleri GAU Token’leri karşılığında elde edebilecekler.



LoL Mecmua: Bu noktada soruma küçük bir ekleme yapmak istiyorum. Şu anda turnuvalarda giriş ücreti bulunmuyor ama  ilerleyen dönemde turnuvalara da giriş ücreti geldiğini varsayalım. Bire bir düellolarda da bir giriş ücreti bulunuyor. Siteye yeni kaydolan oyuncular sistemin hediye ettiği GAU Token’ları kaybetmesi durumunda girişi ücretsiz bir maç bulamazlarsa ne yapacaklar?


Kerim Yılmaz:  Aslında bu kullanıcılarımızdan da gelen şikayetlerden bir tanesi. İlk hediye ettiğimiz token’lerini harcamış olan kullanıcılar “Düelloya katılmak için yükleme yapmamız gerekiyor.” diye yakınıyorlar. Buna cevaben şu anda bizim düzenlediğimiz turnuvalarda herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Bu turnuvalarda rekabet ederek kazanmaları durumunda hiçbir harcama yapmadan GAU Token kazanma şansları bulunuyor. İlerleyen dönemde geliştirdiğimiz yeni uygulamalarla birlikte böyle bir durumdan da muzdarip olmayacaklar. Kendi oyunlarımızın sisteme entegre edilmesinden sonra düellolara veya turnuvalara bedava giriş yapıp, GAU Token kazanarak çıktığı sistemimiz olacak. Bunun dışında tamamen ücretsiz mücadele etme şansları da olacak. Her açılmış olan düellonun giriş ücreti olmuyor. Şu anda Gamer Arena’nın düzenlediği turnuvalarda da ilk elliye girmiş olan herkes derece göstermiş kullanıcılara nazaran az da olsa GAU Token ile ödüllendiriliyorlar.


LoL Mecmua: Oyun sektöründe artık bildiğimiz üzere piyasaya her yaşa hitap eden oyunlar sürülüyor. Bunlardan en iyi örnekler Clash Royale ve Kafa Topu olabilir. Bu oyunlar Gamer Arena’nın bünyesinde de bulunuyor. 18 yaşından küçük oyuncuların bu oyunlara erişimi olduğu için Gamer Arena bünyesinde mücadele etmek isteyebilirler. Ancak para kazanma konusunda 18 yaşın altındaki kişilerin işlem yapmasında yasal bir engel var. Gamer Arena 18 yaşın altındaki oyuncular hakkında nasıl bir süreç izliyor?


Kerim Yılmaz: Kayıt olma aşamasında kullanıcılar bir maddeyi kabul ediyorlar. Bu maddede ise 18 yaşın altındaki kullanıcıların paralı işlemler yapamayacağını ve girişi ücretli düellolarda mücadele edemeyeceğini belirtiyoruz. Girişi ücretsiz düellolarda veya turnuvalarda mücadele edebilirler ancak para kazanmaları maalesef mümkün değil. 18 yaş altındaki kişilerin böyle yasal bir engeli bulunduğu için onlara daha çok mücadele odaklı bir platform sunuyoruz. Zaten GAU Token’larını çekmek için talep gönderen kişiden kimlik doğrulaması istiyoruz. Bu durumda kişi siteye kaydolurken yaşı konusunda yanlış bir bilgi girdiyse bile kimlik doğrulama kısmında bu ortaya çıkıyor. Böyle bir durumda da işlemlerini gerçekleştiremiyorlar. 


LoL Mecmua: Gamer Arena düellolarını düzenlediği oyun kütüphanesinde birçok oyun bulunuyor. Ancak uzun süredir oyun piyasasında var olan Riot Games’in herhangi bir oyununu göremiyoruz. League of Legends, Teamfight Tactics ve özellikle son iki senede sükse yapmış Valorant gibi oyunlar bulunmuyor. Riot Games oyunlarının sisteminizde bulunmamasının özel bir nedeni var mı?


Kerim Yılmaz:  Kullanıcılarımızdan en çok gelen sorulardan bir diğeri de bu aslında. Çünkü Riot Games’in oyuncu kitlesi gerçekten çok büyük. Bu bizim üzüldüğümüz konulardan bir tanesi. Gamer Arena ilk kurulduğunda bünyesinde Riot Games’in oyunları da bulunuyordu. Daha sonrasında Riot Games ile gerçekleşen görüşmelerde oyunlarının Gamer Arena’dan kaldırılması gerektiğini ilettiler. Yurt dışında Gamer Arena mantığında kurulan oluşumlarda Riot Games’in oyunları bulunurken Türkiye bölgesinde böyle bir tutum izlenmesi bizi üzen olaylardan biri. Bu yüzden Riot Games kanadından bir izin gelmediği sürece maalesef Gamer Arena üzerinde LoL, Valorant ve Teamfight Tactics gibi oyunlar üzerinden rekabet edilemeyecek.


LoL Mecmua: Röportajımızı son bir soruyla kapatmak istiyorum. Son yıllarda yükselişe geçmiş olan oyun ve kripto sektörünü ortak bir noktada buluşturuyorsunuz. İki sektör için de hem olumlu hem de olumsuz olmak üzere birçok görüş var. Siz bu iki sektörün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Kerim Yılmaz: Öncelikle oyun sektörü tarafından başlamak istiyorum. Oyun sektörü 1970’li yıllardan beri sürekli olarak büyümeye devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz senelerde pandemiyle birlikte oyunlara olan bakış açısı daha da değişti. İnsanların eve kapandığı bu dönemde sadece çocuklar değil yetişkin insanlar da oyun oynamaya başladılar. Bunu her yerde görebilirsiniz. En basitinden bir toplu taşımada 50-60 yaşındaki bir kişinin telefonundan Candy Crush gibi bulmaca odaklı oyunlar oynadığını görürken, daha genç neslin PUBG, Fortnite gibi oyunları oynadığını da görebilirsiniz. Oyunların bu kadar yaygınlaşmasının durmayıp daha da hayatımızın içine gireceğini düşünüyorum. Şu an en yeni sayılan VR teknolojisini daha herkes deneyimleyemiyor. Zamanla bu teknolojiye de herkes ulaşmaya başlayacak. Yeni nesil, zaten oyunlara alışık yetişirken, eski nesil de bu yenilikleri yakalamayı başardı. Bunun sayesinde de oyun sektörünün ilerleyen yıllarda da kesinlikle büyümeye devam edeceğini düşünüyorum.

Blockchain tarafından bahsetmek gerekirse daha sadece on senelik bir sektör. Buna rağmen son birkaç yılda hayatımıza adapte olmayı başardı. Bununla beraber ortaya çıkan metaverse kavramları için daha erken olduğunu düşünüyorum. Metaverse’ün de blockchain gibi oturması için gereken teknolojinin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Aslında blockchain yerine Web 3.0 desem daha doğru olur. Bütün dünya dijitale kayarken artık Web 3.0 dönemine geçiş şart oldu. Bir fiziksel maddenin veya dijitaldeki bir ürünün sahipliğinin birinde olması olayı bana çok mantıklı geliyor. Örnek vermek gerekirse; ben pahalı bir saat alıyorum diyelim. Benim bu saate sahip olduğuma dair bana fiziksel bir sertifika veriyorlar. Bunun yerine dijitalde bu sertifikanın karşılığı olması ve dünya üzerindeki herhangi bir kişi gelip bunu dijital ortamda görebilmesi benim daha çok aklıma yatıyor. Bunun gibi örnekler artık çok fazla var. En son gördüğüm haberlerden biri de NBA’den gelmişti. Bu sene NBA’de oynanacak maçlara giriş biletlerini NFT’ye dönüştürmeyi planlıyorlarmış. Ben zaten bu bileti internet üzerinden satın aldıktan sonra gidip bunu bir de fiziksel olarak alıyorum. Halbuki zaten internet üzerinden aldığım bu biletin sahipliği dijital ortamda bende olduğunda bunu ister sergileyebilirim istersem de bir arkadaşıma verebilirim. Dediğim gibi son yıllarda iyice popülerleşen Web 3.0 dönemine büyük firmalar da girmeye başladı. Bununla birlikte bu sektöründe geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorum. Tabi yine de bu sektöre karşı ne yazık ki bir önyargı var. Bunun sebebi ise dolandırıcılık olaylarına dayanıyor. Dünyada ya da Türkiye’de fark etmeksizin birçok yerde bu sektör kullanılarak insanlar dolandırıldı. Buna rağmen gerçekten devlet regülasyonları başladığında ve markalar biraz daha hayatımıza blockchain mantığını entegre ettiği sürece geleceğinin çok açık olduğunu ve git gide daha da büyüyeceğini düşünüyorum. 

Biz zaten oyun sektöründe vardık. Blockchain tarafındaki bu büyümeyi gördüğümüz için de Gamer Arena kullanıcılarına çok daha iyi bir deneyim sunabilmek için bu iki sektörü bir araya getirdik.


LoL Mecmua: Bitirmeden önce son olarak eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mı?


Kerim Yılmaz: Eklemek istediğim bir şey yok. Bence güzel bir röportaj oldu. Umarım bütün cevaplarınızı yeterince karşılık verebilmişimdir. Çok teşekkür ederim. 

Hiç yorum yok