Header Ads

LEAGUE OF LEGENDS TARİHİ | NEDİR? | NEİNNESİ SERİSİ

Her şey o cümle ile başladı; Kanka bir oyun buldum gelsene..

''Yıl 2009 zamanları, henüz daha yılın ilk karı şehrinize düşmemiş, yağmurun camınıza tık tık vurması ile huzur dolan bir vakit dilimi. Okuldan bir hışımla evinize doğru koşup, çıtırdayan ateşle beraber aileniz ile yemek yediniz. Ama içinizde bir heyecan vardı. Bu ise; hafta sonunun heyecanıydı. 

Ertesi günün sabahı kimse uyanmadan sessizce bilgisayarınızı açtınız. Ve oyunlarınızda; o dönemler en çok oynanılan oyunlardan biri olan Warcraft 3 bulunuyor. Sürekli oyun birbirini tekrar ettiği için içinizde bir sıkıntı da vardı. 

O gün, Internet Explorer'a girip yeni bir oyun arıyordunuz ve o gün League of Legends: Clash of Fates adlı bir beta sürecinde oyun gördünüz. İşte her şey o zaman değişti.''



LEAGUE OF LEGENDS TARİHİ

League of Legends Riot Games tarafından geliştirilip yayımlanan MOBA türü strateji oyunudur. 27 Ekim 2009 tarihinde piyasaya; League of Legends: Clash of Fates isminde sürülmüştür.

 Yapımcıların aslında ana amacı; ''Warcraft 3, 'Defense of the Ancients' benzeri haritada yeni bir oyun modu yaratmaktı'' ve daha iyisini yaparak ortaya yeni bir oyun koydular. 

O günleri hiç merak ettiniz mi? İşte o merakınızı giderek görsel burada;




Player 3 (Ashe), Player 2 (Nunu & Willump) ve Player 1 (Master Yi) 
ile birlikte eski Baron Nashor'u katlediyorlar.(Kartpostallık bir görüntü. Duygulanan çıksın, kasıyor...)


Oyun, o dönemler oldukça tatlıydı ve nezih bir ortama sahipti. Tamam belki oyun dengeli değildi ama huzur vardı en azından. Bir oyundan her zaman alacağınız şey; ''Zevk, huzur ve kafa dağıtabilecek dostlarınızın varlığı'' olmalı. Eğer bunlar yoksa, oynadığınız sadece zaman kaybı da denebilir efendiler.

Oldukça hızlı gelişme sağlayan League of Legends, birçok değişikliğe ev sahipliği yaptı. Öncelerinde 6v6 oynanan oyun sonralarında ise 5v5 olarak değiştirildi. Hatırlar mısınız bilemeyiz ama ilk başlarda bizler Sağ Tık Üstadı Master Yi şampiyonumuza, o dönemlerde popüler olan; ''Çoşku'' eşyasını alırdık. Sonralarında Yetenek Gücü seti oldu, ama sezon 12 hâlâ dengesiz.(Linçlemeyin bizleri efendiler, hepimiz birer Wuju Ustası'yız!)




OYUNUN GELİŞTİRİLME SÜRECİ

Oyun çıkış yaptığından beri oldukça fazla oyuncu kitlesine sahip olup gelişmiştir. Tabii ki, oyun yeni ve taze olduğu için bu süreç biraz sancılı geçmiş diyebiliriz. Örneğin; eskiden Blitzcrank Baron Nashor'u çekebiliyordu. İşte, Youtube tozlu raflarında bulunan o video;



O dönemler oyun geliştirilme aşamasında olduğu için oldukça fazla dengesizlik ve hatalar bulunuyordu. Madem hatalara bir örnek verdik, şimdi de dengesizliğe verelim o zaman. Günümüzde oldukça fazla dalga(meme) konusu olan Master Yi'nin dengesizliğini bu şekilde anlattılar;


Dediğimiz gibi, oyun ilk zamanlarda dengesizdi ama huzur vardı. Şimdi oyun yine dengesiz ancak huzur yok..

2012 Yılında League of Legends Türkiye'ye ofis açmasıyla birlikte, Türkiye Sunucusu açılmış oldu. Türk oyuncu kitlesinin Türkiye Sunucusuna gelmesi üzerine herkese bedava kostüm verilmiştir.

İlerleyen yıllarda popülaritesi artmış harita olan Sihirdar Vadisi görsel ve oynanış bakımından kendini yenilemiştir. Ancak, bunun yanında da kaybedilen harita da vardı. Örümcek Tanrı Zehirçene'nin bulunduğu ''Uğursuz Koruluk'' haritası pek sevilmemişti. Bu nedenle sınırsız süreliğine oyundan kaldırıldı. 

Harita yenilemelerinden sonra daha çok; ''Yeni şampiyon getirme ve eski şampiyonları yenileme'' üzerinde çalıştılar. Burada gelecek olan şampiyonlarda vardı, iptal edilenler de ya da konsept olarak benzeyenler de..



İPTAL EDİLMİŞ VE GÖRSEL YENİLEME ALMIŞ ŞAMPİYONLARIN SERÜVENİ


İPTAL EDİLMİŞ ŞAMPİYONLAR


Öncelikle iptal edilmiş şampiyonlar üzerine konuşalım. Hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız karakter olan Omen karşımızda. İptal edilen şampiyonların çoğunluğu belli olmayan sebeplerden ötürü iptal edildi. İkinci bir ihtimal ise, çok basit oynanış mekanikleri veya günümüze uygun yetenek kiti olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Bunların hepsi bir varsayım tabii ki, gerçeğini bilemeyiz. :)

Omen

Hem uzakçı hem de yakıncı olarak savaşabilen bir ''Nişancı'' şampiyon olan Omen, Hiçlik evreninde olması bekleniyordu. Hatta, karakterin görseli bile yayımlanmıştı fakat, bilinmeyen bir sebepten ötürü çıkartılmadı. Cho'Gath ile oldukça fazla benzerliği bulunuyordu. Belki bu nedenden tamamen silinmiş olabilir..

İşte o görsel;

Omen'in sızdırılan bir oyun içi görseli


Averdrian

Diğer bir şampiyon ise Averdrian. 2010 yılında yapım aşamasına başlanmış fakat 2011 yılına kadar herhangi bir çizim, animasyon vb. paylaşımlar olmadı. Sonralarında sessizliğini bozan Riot Games, karakterin yetenekleri ve görünüşü hakkında içerikleri paylaştı. Hatta, bir yeteneği şu anki Malzahar'ın ultisi ile aynı. Ancak, bilinmeyen sebepten ötürü bu karakter de hayata gözlerini yumdu. Ekstra olarak Cadılar Bayramı Haritasında tabutunu görebilirsiniz.

İşte o görseller;

Cadılar Bayramı Haritasında Görülen Averdrian
Oyun içinde Averdrian

Bu listeye tüm şampiyonları yazarsak bitiremeyiz efendiler. Zira o kadar fazla iptal edilmiş şampiyonlar var ki, onlar da başka serilere kalsın. (yeni bir serinin geleceği sinyalleri verildi.) Şimdi ise sırada League of Legends tarihinde ilk Rework alan şampiyonlardan bahsedelim.



GÖRSEL YENİLEME ALMIŞ ŞAMPİYONLAR

Görsel yenileme almış şampiyonlara geçmeden önce biraz bu durumun ne olduğundan kısaca şöyle bahsedelim. Görsel yenileme; Ingilizce'de Visual Update olarak adlandırılan, karakterin günümüz şartlarına göre görünüşünün yeniden modellenmesine denir. Bu modellemeler yapılırken şampiyonun ana temel yeteneklerinden sapmayacak şekilde yapılır.

Morgana

''Ne oluyoruz be? Böyle güzel yenileme olur mu yahu!'' Diyeceğiniz tek şampiyon Morgana olabilir. Eski görünümünden sadece; ''Morumsu yetenek seti ve uçamayan kanatları kaldı.'' Gerçi ulti formunda uçabiliyor, en azından birazcık..(Kardeş kardeşine bunu yapar mı Kayle!?)

Eski Morgana'nın Oyun İçi Görünümü
Yeni Morgana'nın Oyun İçi Görüntüsü











Soraka

Sırada Vadi'mizin Ambulansı var. Fakat, öncelerinden Ambulans yerine Unicorn olarak betimleniyordu. Gerçi, haksız da değiller. Çünkü oyun içi görüntüsü; ''Tek boynuzlu Hecarim'den'' farksız. Soraka, hem görsel anlamda hem de yetenek bazında değişen karakterler arasında yerini aldı.
Soldaki Eski Soraka / Sağdaki Yeni Soraka

Vadimizin Ambulansı da bu şekil hayatına devam ediyor. Şu son zamanlarda kafasına Suikastçı şampiyonlar oldukça uçuşsa da icabına bakıyor kendince. Var olsun Soraka'lar! Var olsun onu yalnız başına koymayan takım arkadaşları! (Tüh keşke demeseydik, kafasına Cici Kedi Rengar uçuştu!)

Şimdilik bu kadar efendiler, bir başka NEİNNESİ SERİSİ'sinde görüşmek dileği ile! Mutlu arıcık emojisi ve limonlu sodalar sizlerle olsun.



Hiç yorum yok