Header Ads

Claude Speed Kimdir? | DİLSİZ YILAN

 

DUT YEMİŞ BÜLBÜL MİSALİ GTA KARAKTERİ: CLAUDE SPEED

Claude Speed kimdir? Nerelidir? Hiç konuşmayan bir adam hakkında ne konuşulabilir ki yahu? Demeyin öyle efendim demeyin. 

İlk üç boyutlu açık dünya oyunumuzun bir tanesi. Grand Theft Auto serisinin ilk 3D ana karakteri. Claude'un kim olduğuna, hakkında az bilinen şeylere şöyle bir göz atacağız. Kendi hakkında pek fazla bilgi bulunmasa da, bilgilenmekten zarar gelmez ya?



1992 yılından önce, San Andreas oyunundan bildiğimiz San Fierro şehrindendir kendisi. San Andreas oyunundayken San Fierro'daki inşaat yanındaki garajdan bahsediyorum. Heh orası aslında Claude'a aitmiş. 

Ayrıca Rockstar'ın verdiği bilgilere göre: "Kesinlikle bir sokak serserisi. Muhtemelen Doğu Yakasından, ve Liberty City'e yerleşmiş. Soyadı "Speed" de olabilir ama olmayabilir de."

Heh şimdi tanıdık geldi mi?


Claude hakkında bilgi toplarken benim aklıma asıl takılan soru ise isminin nereden bilindiğiydi. Çünkü oyun esnasında hiç konuşmadığı gibi, kimse ona adıyla da seslenmiyor. Herkes bir isim takıyordu. "G-Man'de olduğu gibi oyun dosyalarından bulunmuştur acaba?" derken sorumun cevabını buldum.

San Andreas oyunu çıkana kadar Claude'ın adı gerçekten bilinmiyormuş. 

San Andreas'te de Catalina, CJ'i terk edip Claude'la beraber Liberty City'e taşınmıştı. Bu taşınma sonrası ara sıra CJ'i arayarak taciz eden Catalina, uygunsuz bir anda CJ'i aradığı sırada Claude'un adını söylemiştir. Böylece Claude'un adı resmen belli olmuştur. Tabii tahmin ettiğim gibi oyun dosyalarında modellemelerde de isim görünüyormuş. Açıkçası ismi bu şekilde biliniyor.



Peki Speed nereden geliyor? Aslında başta Rockstar'ın yaptığı açıklamadan da bir tahminde bulunulabilir. San Fierro'da garajı bulunan bu serserinin soyadından Speed diye sesleniliyorsa, muhtemelen yasa dışı sokak yarışlarında gerçekten başarılıydı. Bu yüzden de takma adı olarak kullandığı tahmin ediliyor.

Ancak kim bilir? Belki de gerçek soyadıdır. Ne yazık ki Claude'un geçmişine ve ailesine dair kimseyi tanımadığımız için bu konuda bir muamma olarak kalıyor.



San Andreas mevzusu ise biraz manidar. Catalina, CJ'den ayrıldıktan sonra Claude ile sevgili olur. CJ ile yarışan Claude yarışı kaybettiği için San Fierro'daki garajını Carl'a verir. (Aslında o kadar da hızlı değilmişsin Claude efendi hehehe...) 

Sonrasında ise Catalina ve Claude Liberty City'e yerleşirler. San Andreas oyununun 1992'de geçtiğini biliyoruz. GTA 3 ise 2001'de başlıyor. Yani Catalina ve Claude'un birliktelikleri yaklaşık 9 yıl sürüyor diyebiliriz. Tabii 9 yılın bir hatırı var mı? Catalina'ya sorarsak yok gibi... (Yakılır buna. | Görsel Şef Notu: Siz yine de herhangi bir şeyi yakmayın tabii. |)

GTA Online Ebeveyn Seçim Ekranı

GTA 3 ve San Andreas dışında Claude'un aslında gözüktüğü bir yer daha var. 

GTA Online. GTA Online'a ilk giriş yapmak için karakterinizi oluştururken ebeveyn seçim ekranında Claude'u da baba olarak seçebiliyorsunuz. Bu küçük bir detay olarak verilmiş olsa da, Rockstar'ın oyunlarını çapraz olarak kullanması biz oyuncuları sevindiren olaylardan olduğunu iyi biliyor.





CJ, kendisi hakkında çok hoş (!) şeyler söyledikten sonra Claude için "Dilsiz Yılan" diyor. 

Peki bu "Dilsiz Yılan" her ne kadar konuşmasa da, kişiliği nasıl biri? Abartı kaçar mı bilmiyorum ama gerçekten omurgasız biri desek yerinde olur. Allah'ı para olmuş derler ya, o tipte. Buradan sonra yazacaklarım birtakım spoiler içerebilir. 

Öyle ki bir gün mafyaya çalışırken, öbür gün Yakuza'lara çalışır. Ertesi günü yakuza'ların başındakini öldürüp suçu Yardi çetesine atarken para için Yardi çetesinin işlerini de görebilir. Yakuza'lar ve Yardi çetesi arasında savaş çıkarmasını isteyen Donald Love'ın, Claude için şöyle bir sözü vardı: "Deneyimlerime göre, hakkına uygun bir ücrete senin gibi bir adam gerçekten sadık olabiliyor." . Tabii para önemli olduğu gibi intikam da önemli. Unutmayalım ki bu işleri yapmasının bir diğer sebebi de Catalina'yı bulup, kendisine yaptıklarını ona bir bir ödetmekti.

Allah'ın para olmuş lan Claude...




Tabii para için her şeyi yapması yanına kâr kalıyor sanmayın. 

Bir çeteden veya ekipten çıktığınızda, o yerden tekrardan geçmeniz çok zor. O çete size sürekli ateş açıyor. Arabayla dolaşmak imkansız hâle geliyor. Claude neredeyse oyun içinde bütün ekiplere ihanet ediyor. Oyunun yüzde yüz kayıt dosyasını indirip şehirde zırhsız arabayla dolaşmaya çalışırsanız 10. saniyede öttürürler. Şakası yok.

1.80 boylarında, hafif yapılı beyaz bir erkek olan Claude hakkındaki bilgilerimiz maalesef bu kadarla sınırlı. Geçmişine dair zaten bir bilgi olmadığı için hakkındaki çokta yaygın olarak bilinmeyen detaylardan bahsetmek istedim.



Oyun karakterinin neden sessiz olduğu hakkındaysa Rockstar lafı hiç gevelememiş. Dobraca vermiş cevabını. 

Oyunla ilgilenirken Claude'a uygun bir seslendirmen bulamadıklarını ve bu esnada oyunla ilgili daha önemli sorunlarla ilgilendikleri için çokta üzerine düşmediklerini söylemişler. 

Bir de o yıllarda çıkan oyunlarda yönettiğimiz karakterin konuşmaması çokta yadırganan bir şey değildi. Hele ki açık dünya oyunları genelde rol yapmaya girdiği için, oyuncunun karakterle özdeşleşmesi için oyun içi ana karakterin sessiz bırakılması bazen bile isteyerek bile yapılabiliyordu. 

Rockstar ise hem uygun birini bulamadıklarını hem de başka sorunlar baş gösterdiği için aşırı ilgilenemediklerini ancak bu durumun onlara bir zararının olmadığını belirtmiş.




Yazımızın sonuna gelirken, Claude'un hala yaşadığını da belirtelim. Rockstar'la yapılan bir soru-cevap etkinliğinde Claude'un durumu sorulduğunda "Ne yaptığını bilmiyoruz ancak ölmediği kesin. Muhtemelen Liberty City'de yaşamaya devam ediyordur." şeklinde olmuştu. Bi' zahmet ölmesin kardeşim adam SWAT'lara kafa atıyordu!

Şaka bir yana, GTA serisinde en sönük kalan karakter aslında Claude diyebiliriz. Ülkemize genel olarak teknolojilerin geç girmesinden dolayı birçoğumuzun oynadığı ilk GTA oyunu ya Vice City ya da San Andreas olmuştur muhtemelen. 

Bu yüzden GTA 3'e ilgimizin olmaması normal. Ama yine de serinin hatırı vardır. Karakterimizi de burada anmış olalım. 




Peki siz Claude hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Kendisini seviyor muydunuz? Tanımıyorsanız bu yazıdan sonra da seveceğinizi pek zannetmiyorum. Malum hakkında pek de iyi konuşmadım hehehe. 

Şimdilik benden bu kadar. Claude gibi silahları değil limonlu sodaları patlatalım efendim! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

1 yorum: