Header Ads

Nintendo Neden Her İstediğini Yapabiliyor? OLED Ekran da Neyin Nesi?


Uzun zamandır “Pro nerede? Pro çıkıyor mu? Pro nasıl olacak?” gibi bir ton içerik, teori, haber ve tahmin ortaya atıldı. Peki karşımıza çıkan ne oldu? 7” OLED ekranlı, 64 GB dahili hafızalı normal bir Nintendo Switch.

Şu an elimde daha uzun pil ömürlü olan Nintendo Switch modelinden var, eskisinin aynısı sadece pil gücü arttırılmıştı. Bu bir sıkıntı değildi çünkü bu revizyon gerekiyordu, handheld modu olan bir konsolun pil ömrünün kimi oyunlarda 2 saate düşmesi kötü bir şeydi ve bu şekilde düzeltildi.

Peki bu OLED ekranlı model neyi değiştirdi? Hiçbir şeyi. Hiçbir şeyi de değiştirmeyecek. 7” gibi ufak bir ekranda istersen en pahalı panelleri kullan elde edeceğin değişim bir yere kadar olur. Konsolun gücünün artmaması benim açımdan rezalet bir durum, ben en azından bir PS4 Pro gücüne yakın bir model olarak çıkartılmasını umuyordum.

Konsolun hedefini şimdiden görebiliyorum. Tabii konsolun esas hedeflediği gelecek, bulut sistemlerinde. Şimdiden deneniyordu ama mevcutta var olan konsoldaki Wi-Fi adaptörlerinin alabildiği hız buna tatmin edici şekilde yanıt vermiyordu. Dock’una ethernet girişi eklemişler ve belki daha iyi bir Wi-Fi adaptörü de koymuşlardır, bu şekilde sorunu çözmüşlerdir yüksek ihtimal.

Tamam oyunculuğun geleceği bulut sistemlerde bunu hepimiz biliyoruz da hala şu an o gelecekte değiliz. Xbox en stabil bulut sistemlerinden birisine sahip olmasına rağmen, hala en güçsüzü Nintendo Switch’in 4,5 katı güçte konsol çıkarıyor. 



Yeni modelin üçüncü parti desteğini fazlasıyla arttıracağını düşünüyorduk ve Nintendo’nun yaptıkları dışında daha fazla AAA oyun görür, daha mutlu oluruz diye düşünüyorduk ama olmadı. Nintendo’nun on sene önceki konsolların gücüne denk konsoluna yeni OLED ekranlar takıp satmasından fazlasını göremedik, büyük hayal kırıklığı gerçekten. 

Peki burada Nintendo niye bu şekilde davranıyor? Neden rakiplerinden 10 kat daha güçsüz bir konsolla hala yoluna devam ediyor ve devam edebiliyor? Cevabı çok basit, rekabet yok ve Nintendo tüm oyun dünyasını neredeyse tek başına domine edecek güçte. 

Bugün Sony’nin PlayStation departmanını ve Microsoft’un Xbox departmanını birleştirip tek firma yapsanız hala Nintendo’nun pazar payından daha düşük olurdu. Nintendo o kadar rakipsiz ki istediği her şeyi yapıyor ve ne yaparsa yapsın zirveden inmiyor. 

Ne yazık ki diğer rakip dediğimiz firmalar Nintendo’ya rakip olamayız diyerek salmış gibi görünüyor ve konsol piyasasında Türkiye’de pek hissedilmeyen bir Nintendo dominasyonu mevcut.

Bugün baktığımız zaman PlayStation koca bir nesilde oynamaya değer, konsol aldırır bu diyeceğin 3 oyun yapabilecek hale gelmiş ve iyice averaj standartlara inmiş durumda. Xbox dersen şu an abonelik sistemleriyle, bulut teknolojileriyle yeni bir soluk kazanmaya çalışıyor ve nicelik olarak da PlayStation’ın bile üstüne çıkmış durumda. Bunun sebebi tabii ki Xbox pek yükselmedi de PlayStation aşağı düştü.


Kendi Switch’imde kütüphaneme baktığımda çok az sattığından bulmanızın zor olacağı WiiU’ya da çıkmış oyunlar ve Switch’e özel olan oyunlardan 10 tane oyunu oynayıp bitirmişim. Eski konsollarda da var olan oyunları da ekleyince tam 15 oyun oynamışım ve eshop istek listemde de 6 tane Nintendo özel oyunu var. 

Hepsini toplayınca 21 ediyor zaten, bir de çıkacağı kesin olan The Legend of Zelda Breath of the Wild 2, Bayonetta 3, Metroid Prime 4 gibi oyunlar var ki bunlarla beraber sadece ömrünün yarısında olan bir konsola sadece bana hitap eden 25’e yakın özel oyun çıkmış demek. Sıra tabanlı dövüş sistemlerini sevmediğim için oynamadığım tonla Pokemon oyunu, tonla JRPG var. 

Türünün iyi örneklerini yani iyi oyun olarak bütün özel oyunları saysak sadece oynadıklarım yok bir de tercihen oynamadıklarım var.

İşte bu konsolun karşısında kelepir fiyata bulduğum halde almadığım “En fazla ne oynarım, bir God Of War, bir Spider-man, almaya gerek yok.” dediğim PlayStation 4 ve aynı mantalite ile devam ettiğini gördüğümüz PlayStation 5 çıkınca tabi Switch’in rakibi olamıyor. 


Xbox oyuncu dostu hareketleriyle beklenilen yükselişi yaparsa Nintendo’ya darbe vurabilir mi? Kısa cevap, vuramaz, uzuncasını da açıklayayım kendimce. Gamepass dediğimiz sistem üçüncü parti oyunları kenarı aldığında bir legacy yani bir oyun mirasını hizmetimize sunar, oyun konusunda bir miras söz konusu olunca kim Nintendo ile baş edebilir ki? Bunun açıklaması da bu kadar basit aslında, NES ve SNES klasiklerinin yanına Gameboy, N64, Gamecube, NDS ve Wii oyunlarını eklemesi de yeterli. Zaten Nintendo Switch bahsi geçen konsollardan inanılmaz güçlü olduğundan portlanması da zor olmaz. 

Nintendo pazarı sadece üretebildiği oyun sayısıyla mı domine ediyor? Hayır, Türkiye’nin aksine Nintendo konsolları dünyanın geri kalanında inanılmaz ucuz. Amerika’da bir market zincirine girince Mario Kart Bundle’lı 2DS sadece 100 dolara satılıyor ve ilgilisinin kolay almasının yanında “Bir şey alalım da çocuk sussun artık.” diyen ebeveynlerin kurtarıcısı oluyor. 200 dolara Switch Lite, 300 dolara Switch ve 350 dolara da Switch OLED çıkmış oldu. Bu fiyatlarda alınacak Nintendo dışı tek konsol Xbox Series S.

Bence Nintendo yenilikçi olacak fikirleri ve sistemleri kendisine layık bir rakip çıkıncaya kadar yavaş yavaş yapacak gibi. PlayStation 5 ve Xbox series X’in başarı düzeyi Nintendo’nun pek çok hareketinin hızına etki edecek gibi duruyor.

Nintendo gibi arkasındakilere açık ara büyük fark atmış bir şirketten de büyük yenilikler beklemek yanlış olurdu ama ben yine güçlendirilmiş bir Switch modeli olsun isterdim. Sadece OLED ekranlı diye ayrı model duyurmak bence çok saçma. Nintendo neden istediği saçma hareketleri yapabiliyor ve hiçbir şekilde zarar görmüyor umarım anlatabilmişimdir, şimdilik hoşça kalın ve görüşmek üzere.

Hiç yorum yok