Header Ads

Mecüksel Teori: Bütün Valve Oyunları Aynı Evrende Mi Geçiyor?



Valve markasının ünlü serilerinden Half-Life ve Portal'ın aynı evrende geçtiğini biliyoruz. Bunun teori olmadığını direkt olarak oyunun içinde gördüğümüz kareler sayesinde de kendini kanıtlıyor.

Peki bu iki oyun dışındaki oyunların da farklı zaman çizgisinde de olsa aynı evrende geçme olasılığı var mı, yok mu? Acaba Gordon Freeman hiç Dust 2'ye gitti mi? Left 4 Dead'deki salgının asıl sebebi Half-Life mı? 

Kafamıza daha fazla deli saçması sorular atmadan önce bazı Easter Eggleri ve ortaya atılabilen iddiaları inceleyelim. Kendi teorilerimizi oluşturalım, çürütelim. 

Hayal etmekten kimse ölmemiş ya!


BOREALIS NERDE LAN!

Half-Life 2 Episode Two'nun sonunda da Aperture Science'a ait Borealis gemisini görmemiz ve de Portal oyunlarında az da olsa Black Mesa şirketinden bahsedilmesiyle iki oyunun aynı evrende ve hatta neredeyse aynı zaman çizgisinde geçtiğini söyleyebiliriz. Valve'den Allah razı olsun hikaye konusunda bize aşırı cimri davransa da iki farklı oyununu aynı evrende geçirmek gibi kral bir hareket yaptı. Bunların devamını bekliyoruz. Şahsım adına konuşuyorum bu konuda çok aç biriyimdir haberiniz olsun.



Freeman mı Buradaydı???

Valve'in en çok tutan markalarından biri olan Counter Strike'ın ülkemizdeki popülerliği de göz ardı edilemeyecek bir derecede. Son çıkan oyunu Global Offensive'de harita güncellemeleri gelmeden önce ünlü harita Dust 2'de bir yazı vardı. Teröristlerin başlangıç noktasındaki duvarda Arapça bir yazı yazmaktaydı. Bu yazıda da "Freeman buradaydı." yazdığı görülüyor.

Yeni gelen harita güncellemeleriyle Dust 2 haritasından bu yazı kaldırılmıştı. Peki bu yazı sadece bir Easter Egg miydi yoksa evrensel olarak gerçekten bir bağ var mıydı? Eğer bir bağ varsa da Half-Life'ın hikayesinde en son gördüğümüzde combinelar dünyayı bertaraf etmişlerdi. Bu iki oyun aynı evrende geçiyorsa bile farklı zaman çizgilerinde geçtikleri kesin.



Left 4 Dead 2 : Death Toll      -      Counter Strike: Global Offensive: Lake

Left 4 Dead 2'deki birçok haritanın CS:GO'daki birçok haritayla benzerlik göstermesi de oyuncu kitlesinin gözünden kaçmayan bir detay. Ben burada sadece bir örneğini göstersem de birçok haritanın benzerliğini bulabilirsiniz. E tabii marka tamamen her oyuna farklı bir harita yapmaya uğraşmayıp başka bir oyuna yedirmiş demeniz de olası. Zaten bir sonraki anlatacağım teoriyle birçok kurduğumuz mantığı yıkacağım. (F rica ediyorum herkesten...)



Left 4 Dead Karakterleri Soldan Sağa: Francis - Bill - Zoey - Louis

CS:GO'daki "Freeman buradaydı." yazısından ve de Left 4 Dead ile harita benzerliklerinden dolayı bu oyunları aynı evren olarak bağdaştırmak istesem de bir sebepten ötürü bütün teorimiz yıkılıyor. Left 4 Dead, ikinci oyununa birinci oyunundaki karakterlerin hikayesini de ekleyerek aslında iki oyunu birleştirdi. İkinci oyun motorunda, ilk oyun ekibiyle oynarken eğer Louis ile oynuyorsanız elinize levye aldığınızda şunu duymanız olası.

"Kendimi Gordon Freeman gibi hissediyorum!"

Left 4 Dead evreninde Half-Life'ın bir oyun olduğu biliniyorsa mantık olarak Counter Strike'da aynı şekilde biliniyordur. Yani aslında saydığımız her şey birbirini zincirleme bağlı olmaktansa ya kolaylık için ya da Easter Egg için koyulmuş anlamına geliyor.



BONUS: Cyberpunk 2077'de GlaDoS Easter Egg'i

Cyberpunk 2077, Valve oyunlarında geçmese de, Portal oyunuyla alakalı bir Easter Egg'i olduğu için paylaşmadan geçmek istemedim. Cyberpunk'ın ilk çıktığı zamanlarda oyunun kendi incelemesini de yapmıştım.

Easter Egg'i anlatmak gerekirse, bir yapay zekanın yönettiği yapay zekalı taksi şirketi olan Delamain'in verdiği küçük görevlerde karşımıza çıkıyor. Delamain bizden bir iyilik isteyerek, bazı taksilerin kendi ağından çıkarak tek başlarına hareket ettiklerini, onları kendisine bağlama konusunda yardımımızı istiyor. 

Bu taksilerden yakalarken bir tanesinin ise GlaDoS olduğu anlaşılıyor. Kendisinin sesi direkt olarak GlaDoS'un mekanik sesi ve söylemleri arasında "Pasta bir yalan!" da bulunuyor. 

Tabi yönettiğimiz karakterimiz V bunlara anlam veremese de bu yan görevi yapan oyuncular göndermeyi anlamış oluyor.



Uzun süredir bu konu hakkında bir yazı yazmak istiyordum. Güzel noktalar yakaladığımı düşünürken Louis'in dediği söz sayesinde bütün teorilerimin çöp olduğunu fark ettim. 

Ancak Valve oyunları içinde böyle bağlantılar olması yine de oyuncular için küçük ama hoş detaylar. Bu yüzden yine de okurlara bu konudan bahsetmem gerektiğini düşünerek aktardım. 

Umarım okurken keyif almışsınızdır, başka teori yazılarımızda görüşmek üzere!


Hiç yorum yok