Header Ads

İnceleme: Tomb Raider | Adada Çelimsiz Bir Arkeolog


 

Ben hiç eski Tomb Raider oyunlarını oynamadım. Yenilenmiş genç Tomb Raider ile karşılaşmam çok farklı oldu. Ben ilk başta serinin ikinci oyunu olan Rise of the Tomb Raider sonrasında Shadow of the Tomb Raider'ı oynadım. En son ise şu an size incelemesini yaptığım birinci oyun olan Tomb Raider'a geçtim. Durumun birazcık karışık olduğunu biliyorum. İncelemeye başlamadan önce tekrar indirdim. Sizlere anlatmadan önce anılarım tekrardan canlansın diye. Deneyimimden biraz da memnun kaldım. Hadi başlayalım.

ADA İÇERİSİNDE ÇELİMSİZ BİR ARKEOLOG

Lara Croft genç bir arkeologdur. Ailesi dostu Roth ve ekibiyle birlikte Roth'un gemisi ile birlikte Japonya yakınlarındaki efsanevi Yamatai Krallığını bulmak için yola çıkar. Ekibin lideri Dr. Whitman'ın ihtarlarına rağmen gemiyi ejderha üçgeni adı verilen, gemilerin sürekli kaybolduğu bir yere doğru rota çizerler. Bununla birlikte ortaya çıkan fırtına Endurus'u batırır. Gemiden kaçmayı başaran Lara ise bir adaya sığınır. Arkadaşlarının da bu adaya sığındığını öğrenen Lara, çok fazla zaman geçmeden adanın Yamatai Krallığına ait olduğunu anlar. 



Adada birçok insan olduğunu öğrenen Lara, Mathais adında yaşlı bir adamla tanışır. İlk başta ona güvenen Lara en büyük yanlışını yapmıştır. Mathais, Solari örgütünün lideridir. Aynı zamanda Lara ve ekibiyle ilgili çok büyük planları vardır. Lara'nın bütün arkadaşlarını almıştır. Lara hem arkadaşlarını kurtarmalı hem Yamatai Efsanesi'ni çözmeli hem de adadan kaçmalıdır. Zorlu bir yolculuk onu beklemektedir.

BU OYUN TAŞ (!) GİBİ

En sevdiğim kısım olan grafik bölümü geldi çattı. Bu oyunun grafikleri 2013 yılında çıkmış olmasına rağmen halen taş gibi duruyor. Vuruş hissiyatı gayet yerli yerinde ayrıca bir tane bile animasyon kayması (A.C oynamaktan beynim yandı galiba ben böyle şeyleri çabuk görüyorum.) görmedim. O kadar ateşli sahnelerle karşılaşmama rağmen.


Tek fark şu eski Lara Croft oyunlarında Lara zaten bir şekilde kendisini geliştirmiş silah kullanmayı gayet iyi bilen bir karakterdi. Bu oyunda kontrol ettiğimiz Lara daha çok genç her şey onun için yeni gibi, bununla birlikte oyunun ilk birkaç saati sadece yay ile yolumuzu buluyoruz. Zaten yay çok önemli ve platform kısımları geçmede en gerekli silahınız olacak. Bulmacaları onunla birlikte çözüyoruz. Oyunun kırılma anı ise Lara'nın silah bulmasıyla başlıyor. Lara sanki daha önce askermiş gibi ateş ediyor. 



Bu durum beni birazcık üzdü ben biraz daha zorlar diye düşünmüştüm. İlk yeni nesil Tomb Raider oyunu ile son çıkan Shadow of the Tomb Raider oyunundaki Lara'nın silah mekaniklerinde hiçbir fark yok desek yeridir. Kötü değil hissiyatı, her şeyi yerinde fakat Lara genç ve toy olmalıydı, ordulara karşı gelmemeliydi, kaçmalıydı, gizlenmeliydi. Daha önce savaş eğitimi almış olması onun ordulara karşı gelebileceği anlamına gelmez.

Aksiyon sahneleri ise Uncharted'a çok benziyor. Bu durumda hiçbir sorun yok bence koyulmuş olması gayet iyi olmuş. Oyunda bir yetenek ağacı var fakat Lara'ya bir seviye kastırmıyorsunuz. Yetenek puanı barı dolduğunda size bir yetenek puanı veriliyor. Bununla birlikte yetenek açabiliyorsunuz ben ya bir ya iki kere kullandım.

BİR ARKEOLOĞUN TEKRAR YÜKSELİŞİ

Laracığımıza yenilenmek iyi gelmiş fakat oyun 10 saat sürmesine rağmen sanki boşa uzatılmış gibi geldi. Hadi bitti bitecek derken 1 saat daha uzadı. Ayrıca koskocaman samuraylarla nasıl başa çıktım halen anlamıyorum. Bu oyunun grafikleri gözümüze asla batmıyor. Bulmacalar bana biraz az gibi geldi. Genel olarak yayımız ile birlikte kendimize yol açıyoruz. Platform mekanikleri gayet yerinde ayrıca bol bol "Q" tuşunu kullanacağınıza eminim. Bence bu oyuna bir şans vermelisiniz.



Hiç yorum yok