Header Ads

RÖPORTAJ: Oxygen E-sports Koçu Deren "Cuaj" Ülgen




LoL Mecmua: Bize EMA mecaranızdan bahseder misiniz?

Deren "Cuaj" Ülgen: Öncelikle Türkiye'den bize kimse şans vermiyordu. Ama biz kendimizin farkındaydık. Biz İzlanda'ya gidecek olan takım olduğumuzun da farkındaydık. Yani, herkese hazırdık. Önce fanatik bir turnuva, belki turnuvanın en güçlü takımlarından bir tanesiyle ilk maçı oynadık. Çoğu takım bizim orada zayıf olduğumuzu düşündü. Herkes FPX tarafının çok güçlü olduğunu düşünüyordu, Fnatic kimseye şans vermiyordu. Biz yaptığımız çalışmalardan güçlü bir takım olduğumuzu biliyorduk. İyi hazırlanmıştık. 13-7, 13-7 iki haritayı da ucu ucuna kaybettik diyebilirim. 

Round'ları izlediğimizde çok fazla clash verdiğimizi, basit hatalar yaptığımızı, maçı aslında kazanabilir durumda olduğunu gördük, farkındaydık. Ondan sonra Futbolist maçımız vardı. Futbolist maçına zaten hazırdık, kazanacağımızı biliyorduk. Karşı karşıya gelmek istemiyorduk o yüzden. İki Türk takımının da gruptan çıkmasını istiyorduk. O maçı da kapatmayı bildik. Keyifli bir oyundu bizim için. Sonrasında Guild maceramız var. Buraya gelirken Avrupa'nın en iyi üçüncü takımı olarak gözüküyordu. Herkes turnuvanın zayıf takımı olarak görse de oyunları çok ters oyunlar. 


Zayıf olarak görülmemesi gereken bir takımdı. 2-1 onları yendik. O maçta da bazı planlayamadığımız şeyler oldu. Sonrasında bildiğiniz üzere bir Liquid maçımız var. Uzun süre hafızalardan silinmeyecek maç olduğunu düşünüyorum. 13-0 bizi gerçekten şok eden bir durum oldu. Çok tempolu başladık maça, durduramadık molarla. Yapılacak şeylerin farkındaydık aslında ama artık orası, hatanın kabul etmediği bir nokta. 

Silesinin kabul olmadığı bir nokta. Biz biraz bunlara yenik düştük. Gerek benim analizlerim bir noktada hatalı oldu. Tercihlerimiz hatalı oldu. Orada zor bir seri yaşadık ve İzlanda hayallerimiz orada suya düştü. EMA bizim için böyle geçti.



LoL Mecmua: TL maçında Scream'in bir miktar beklenenden fazla oynadığını söyleyebilir miyiz? Yanlış bir söylem mi olur yoksa?


Deren "Cuaj" Ülgen: Scream şimdi gerçekten bence bu turnuvadaki Fire Rate'i en yüksek oyuncu. Yılların tecrübesi var adamın üstünde. Yani küçük yaşlardan beri her resmi fps oyununda mücadele etti, iyi yerlere geldi. Yeteneği de var. Ama bugün bir tık takım olarak aslında ekstra iş yaptılar. Galiba bu biraz da bizden kaynaklı. Çünkü biz attığımız fraglarla vs gerçekten fraglarda hiç zorlanmadığımız ekipti Liquid. 

Burada olmasını hiç beklemediğimiz bir takımdı. Ama tabii ki onlar da bazı şeyler saklamışlar, kısa zamanda çabuk adapte olmuşlar yeni oynadıkları compa. Takım olarak ekstra işler yaptılar. Bizim için de biraz kötü bir gündü. İkisi birleşince farklı bir sonuç doğdu. Ekstralar bizi birazcık yordu diyebilirim o gün için.


LoL Mecmua: Futbolist maçından bahsettik ki, Futbolist teknik olarak, istatistik olarak Türkiye'de 1. takım olarak gözüküyordu. Ama siz Futbolist i yenmeyi başardınız, hem de 2-0 gibi bir sonuçla. Bir güven artışı, bir moral boost'u elbet olmuştur da ne kadar oldu? İlk 3'te görülüyordunuz her zaman. Artık kendinizi Türkiye'nin "Amiral gemisi" olarak görüyor musunuz ya da böyle demek doğru olur mu sizce?


Deren "Cuaj" Ülgen: Futbolist iyi bir ekip. Aramızda da eğer yanlış hatırlamıyorsam seri 3-2 idi. Onlar 3 galibiyet alırken biz 2 galibiyet almıştık. Benim takımda her zaman inancım şudur; biz oynanması gereken yerde ne oynayacağını bilen bir ekibiz. Kritik maçlarda yani "sider" maçlarında çok iyi bir performans sergiliyoruz. Olayın ciddiyetine çok hâkim oluyoruz. Ona göre motive oluyoruz. Yani Amiral Gemi demek doğru olmaz. Biz elimizden geleni yaptık. Gidebildiğimiz yer belki normalden biraz daha fazla oldu. Meta'ya onlardan daha önce birkaç bir şey soktuğumuz için olabilir belki. Oyunda şimdi şöyle, her zaman gerçekten iyi eğimlerin ya da iyi taktiklerin kazandığı bir durum da değil şu anda. Olayların faktörleri var. Çok değişkeni var. 

Biz maça çıkarken zaten Twitter'dan vs. oyuncular da kendi arasında unvan almaya geliyoruz gibi komik trash-talk yapıyorlar. Kazanacağımıza inanıyorduk. Türkiye'nin en iyi takımı olduğumuzu ispatlamak istiyorduk. Çok yanlış bir algı var bizim için. Sürekli map poolları dar, iki haritada oynuyorlar, diğer haritalarda zayıflar gibi. Rakibimizin en iyi haritasını aldık rahat bir oyunla. Kendi haritamızı da kazanmayı bildik. Umarım bu durum böyle devam eder. Şu anda Türkiye'nin en iyisi olarak görülüyoruz. Umarım bunu yaptığımız çalışmalarla koruruz. Bu unvanı kimseye vermeyi düşünmüyoruz açıkçası.


LoL Mecmua: Cevap için teşekkürler. Peki bir tatil periyodundan bahsetmiştiniz ve tekrar çalışmalara başladığınızı eklemiştiniz. Şu an takımda hava ne durumda ve genel olarak neler konuşuluyor, neler üzerinde çalışılıyor?


Deren "Cuaj" Ülgen: Biz turnuvadan sonra bir hafta tatil yaptık biraz kendimize gelmemiz gerekiyordu. İyi oldu çünkü her ne kadar bunu oyun oynuyormuş gibi görseniz de düzenli olarak yaptığımız işlerde var. Bazen motivasyon düşmesine sebep olabiliyor. Bir hafta gibi tatil ile iyi toparlandık. Sürekli birlikte iletişim içindeydik. Yani vaktimizi yine beraber geçirdik. Sadece oyundan biraz uzaktık. Ee tabii yine harita var konuşulması gereken. Yeni meta kompozisyonlarına ayak uydurmamız gerekiyor. Bunlar hakkında kafa yorduk. Biraz farklılık göreceksiniz. Biz aslında cesur takımız Türkiye'de ki diğer takımlara göre. 

Yenilik yapmayı seviyoruz. Bu benimle de alakalı değil benden öncesinde de çocuklar bunu yapıyordu. Şimdi de devam edeceğiz. En kısa sürede metaya ayak uydurup güçlü comp'ları biz de uygulamaya başlayacağız. Keyifli bir ortam var şu an. Özellikle açıklanan Almanya Masters3 iyi bir motive oldu bizim için, tekrardan olması. Çünkü ilk senede offline etkinliğe gitmek önemli bizim için. Özellikle şu şartlarda. Hedefimiz orası. Slot sayımız arttı. Performansımızın üstüne katıp slotlardan bir tanesinin bizim olduğunu düşüyoruz şu an. Umarım da yanılmayız ve bu şekilde devam eder.


LoL Mecmua: Yeni harita hakkında ne düşünüyorsunuz? Rekabetçi oyunda beklentiler ne yeni haritaya dair?

Deren "Cuaj" Ülgen: Açıkçası turnuva serüveninde çok denemeye fırsatımız olmadı bizim. Yani resmi sunuculara geldiği zaman deneme fırsatımız oldu. İlk izlenim harita üzerinde, keyifli bir harita olacağına benziyor ama şu an hangi comp'la ne kadar güçlü olunacak bir fikrimiz yok açıkçası. 

Şimdiki çalışmalarımızda önceliğimiz o taraf olacak. Kendimize avantaj sağlayabileceğimiz bir harita mı olacak onu göreceğiz. Avantaj sağlayabilirsek pool'muzda olacak. Ama ilk izlenim ferah bir harita olduğu. Optimizasyon konusu çok başarılı diğer haritalara göre. Çok güzel bir akışkanlığı var haritanın. Ama dediğim gibi comp'ları denememiz lazım, sağlam takımlarla frag attığımız zaman durumumuzu görmemiz lazım. Ona göre daha net konuşacağım. Ama ilk izlenimim ferah ve geniş bir harita olduğundan yana. Keyifli olabileceğini düşünüyorum.



LoL Mecmua: Bireysellik deyince elenince de hatanın çoğu bana yazar diye tweet atmıştınız. Onu açabilir misiniz? Neden öyle düşündünüz? Biraz bahsetmiştiniz sanırım daha önce bu röportaj esnasında da ama.

Deren "Cuaj" Ülgen: Hatanın çoğu bana yazar dememin sebebi, hem yazdığım bireysel tercihlerden hem takımı yönetim tercihlerden dolayı hatanın çoğunu bana yazdığını söyledim. Onun dışında sektörde de her zaman böyledir. Bazılarının öne çıkması gerekir. Ben oyuncularımı asla yedirmem kimseye. Orada ona sıfır kaybetmiş olabilirler ama ben onların ellerinden geleni yaptıklarını biliyorum. Kimseye onların laf söylemesini istemedim o esnada. Biraz da aslında duygusal atılmış bir tweet. Onlar zaten üzgünlerdi. Top biraz daha benim üstümde kalsın diye yapıldı. Öyle de oldu aslında. Çocuklara çok fazla eleştiri gelmedi. Tamamen duygusal atılmış bir tweet. Buna böyle üstü kapalı bir cevap vermiş olayım.

LoL Mecmua: Bu arada gerçekten çok takdir edilesi, ki ben tweeti gördüğüm zamanda aynı şekilde gerçekten böyle bir çıkıp ben buradayım demek, özellikle de Türkiye gibi bir alanda bütün okları üzerine çekmek biraz tehlikeli ve takdir edilesi bir şey. 

Son olarak hem genel itibari ile hem de gösterdiğiniz gelişim itibari ile çok iyi bir ivme yakalamış durumdasınız. Bu sırada Berlin'den bahsettiniz ama sizce bir Türkiye dominasyonu görebilir miyiz orada? O, takım olabilme, gerçi inandığınızı da söylediniz ama o takım olabilme ihtimaliniz sizce ne?


Deren "Cuaj" Ülgen: Ben çok yüksek görüyorum şansımızı. Çünkü biz, daha öncede dediğim gibi değişime çok açık bir takımız. Bu değişime açıklığımızda bence bizi o dominasyon etkisini de artı yönde etkiyeceğini düşünüyorum. Bu takım Oxygen olduğundan önce de Türkiye'den yakalanan en büyük başarıyı yakalamış ve sıralamalarda en yükseği korumuş bir takım. Sadece bizim hem takımımızın yabancı olması hem çok fazla sosyal medya üzerinde hakimiyetimizin olmamasından dolayı bize underdog hikayesi yazılıyor havası verildi. Ama biz buralara oynamaya alışkın bir takımız. Benden öncesinde de bu takım böyleydi. Böyle olmaya da devam edecekler. Bu çocuklar gerçekten kazanmaya odaklı bir takım. Beşinin de kafasında istedikleri zaman yapamayacakları hiçbir şey yok. Bunu da göstereceklerine inanıyorum. 

O yüzden Türkiye dominasyonunu çok uzak görmüyorum. En yakın turnuvada da bunu kanıtlayacağımıza inanıyorum.



LoL Mecmua: Oxygen e-spor organizasyonun yabancı olmasının artı ve eksileri nelerdir? Sizce bir katkısı oluyor mu?

Deren "Cuaj" Ülgen: Güzel bir soru aslında. Şöyle diyebilirim, tabii ki Türk bir organizasyon olmuş olsa bizim buradaki işlerimizi daha çabuk hallederdi. Oradan biraz müdahale geç olabiliyor bazen. Oyuncular açısından avantajlı olduğunu düşünüyorum. Şöyle bir avantajı var bir kere takımla konuşulduğu zaman bir yurt dışı kapımız var her zaman ya da örnek vereyim mesela oldu da Almanya'ya gideceğiz öncesinde botcamp yapma ihtimalimiz var, o havayı soluma ihtimalimiz var. Yani dünya çapında daha çok imkanımız olduğunu düşünüyorum. Ama bizim ülkemiz biraz daha farklı olduğu için Türkiye içinde temsilcilerle halletmeye çalışıyoruz. O noktada belki dezavantaj olabilir. Ama genel olarak çok avantajlı olduğunu söyleyebilirim yabancı bir organizasyonda çalışmanın. 

Hem disiplin konusunda hem de diğer bahsettiğim konulardan çok daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim.


LoL Mecmua: Türkiye'ye Oxygen forması gelecek mi? Çünkü 60 dolar olması Türkiye pazarını incitiyor.

Deren "Cuaj" Ülgen: Evet bu soru hakkında çok fazla soran takipçilerimiz oldu. Biz ilettik konuyu. Benim bildiğim bir çalışma var bu konu hakkında. Çünkü bizim için de sıkıntı oluyor. Amerika'dan gönderilen ürünler minimum 20-25 günde geliyor elimize. Acil bir şey olduğu zaman yetiştirmek söz konusu olmuyor. Biz iletmiştik bu talebimizi. Benim bildiğim böyle bir çalışma var ama neticeye bağlandı mı bağlanmadı mı bilmiyorum. Biz de istiyoruz gerçekten, çünkü çok fazla soran var. Özellikle hoodie ve formayı çok fazla soran oluyor. 

Kulübün büyük ihtimalle bu noktada sağlam adımlarla geleceğinidüşünüyorum.


LoL Mecmua: Umarım yakın zamanda çözülür. Çünkü Split forması özellikle çok hoşuma gitti. Yeşil ve siyah çok tatlı duruyor tasarımlarda. O yüzden sorayım dedim daha kişisel bir soru olarak.

Deren "Cuaj" Ülgen: Dediğim gibi. Umarım, bizde bekliyoruz en kısa zamanda. Türkiye'den satış çıkarsa çok daha keyifli olacaktır.

LoL Mecmua: Genel olarak baktığımızda e-sporlarda da Valorant olsun League of Legends olsun bu tarz e-sporlarda yerimizi ne olarak görüyorsunuz? Diğer ülkelerin yaptığı ve bizim yapamadığımız ne var genel e-spor açısından?

Deren "Cuaj" Ülgen: Uzun zamandır, Valorant çıktığından beri açıkçası başka bir e-spor dalını pek takip etmiyorum. Valorant'ta dünyada gerçekten çok iyi bir yerimiz olduğunu düşünüyorum. Yani EMA bölgesi olarak adlandıracağım bunu, gerçekten çok güçlüyüz. Özellikle Türkler de kendini kanıtladı oynadığımız oyunlarla ki, bence bu bizim Türk takımlarının performanslarının %60 civarındaydı. %100 hazırlanamadık.

 Özellikle, BBL son anda yani son elemeden geldiği için hazırlanacak vakti olmadı. Onlarda bu süreci çok daha iyi değerlendirip çok daha yukarlara çıkacaktır. Biz biraz süreyi bahane ettik aslında. Biz ilk elemeden çıkmıştık Futbolist'te. Yapabileceğimiz çok vaktimiz vardı. Açıkçası biraz çekindik. Yetiştirebilir miyiz yapar mıyız yapamaz mıyız. 

Çünkü Türk takımlarının alışmış olduğu comp'ları vardı. Bunu biraz kırmaya çalıştık biz takım olarak. Bir noktada etki ettik ama çok daha fazla değişiklik yapmamız gerekiyordu. Biliyorsunuz biz normalde BIND haritasını seven bir takımız. Ama bu değişikliği yetiştiremediğimiz için BIND'a giremedik turnuvada. Çekindik. Biraz daha cesur hareketler yapabileceğimize inanıyorum bu süreçte. Çok daha güçlü ve sağlam olacağımıza inanıyorum bir sonraki turnuvada. 



1 yorum: