Header Ads

RÖPORTAJ: MENA Şampiyonu Vildan "Telchar" Soylu

 




LoL Mecmua: Telchar kimdir? Bize kendinden ve günlük rutinlerinden bahsedebilir misin? Maç öncesi neler yapıyorsun ya da yapmayı sevdiğin bir aktivite var mı?


Vildan Soylu: Adım Vildan, soyadım Soylu. 22 yaşındayım. Yaklaşık lise 1'den beri League of Legends oynuyorum. Başladığımda 15 yaşımdaydım, 7 yıl olacak. Oyuna ilk sezon 3'te başladım ve Riot Games bana Shyvana kostümü hediye edince ormanda Shyvana oynamaya başladım. Nickim de bir süre "Zalimgergedan QQ" idi, kızım desem de kimse inanmıyordu. Ormancı olarak başladım şu anda üst koridorda oynuyorum. Yaklaşık 5 aydır üst koridordayım ve Girl Gamers'da MENA'nın en iyi üst koridor oyuncusu seçildim. Günlük rutinlerimde sabah uyanıyorum, genelde kahvaltım kahve ve yanında sandviç filan oluyor. Çok ağır kahvaltı yapamıyorum. 

Bloomberg haberlerine bakıyorum, finans okuduğum için takip etmek hoşuma gidiyor. İlgi alanımda zaten haberler, piyasa ondan sonra League of Legends serüvenim başlıyor, sabahtan ya yayın açıyorum ya soloq atıyorum. Genelde ısınmak için TR soloqsunu tercih ediyorum ısınması daha kolay oluyor. Maç öncesi ritüelim kahve içmek, arkadaşlarımla sohbet etmek. Onlar genelde bana mental desteği veriyorlar çünkü en büyük destekçim yakın arkadaşlarım ve annem. Onun dışında sağ olsun izleyicilerim, yayınlardan edindiğim kitlem de yardımcı oluyor. Güzel mesajlar almak hoşuma gidiyor, bunlar beni motive ediyor. 



LoL Mecmua: Bilmeyenler için Girl Gamers Challenge'dan bahseder misin?


Vildan Soylu: Elbette. Girl Gamer Fest. yılda bir kere kadınların e-spor sektörüne olan özgüvenini ve rekabet ortamını sağlamak için yapılan bir turnuva. Normalde elemeler, ön elemeler ve play-off'lar  sadece online ortamda yapılıyor. Ancak bu yıl Korona'dan dolayı finaller de aynı şekilde online yapıldı. Normalde daha geniş bir ödül havuzuna sahip 100 bin dolar şeklinde bu turnuvaya CS:GO oyuncuları ve League of Legends oyuncuları katılıyor. Dört bölge var: Orta Doğu ve Kuzey Afrika birinci bölge, ikincisi Okyanusya, üçüncüsü Avrupa ve dördüncüsü de Kore. Bu yıl Korona'dan dolayı ödül havuzu 50 bin dolara düşürüldü ve play-offlar sadece bir bölge olarak yapıldı. Biz MENA birincisi olduk. 

Şu anda CS:GO'nun Okyanusya kısmı oynanıyor. Ping farkları çok fazla olduğu için böyle bölgesel hale getirmeyi tercih ettiler. Normalde finallere her bölgenin birincileri çıkıyor. O yıl belirlenen şehre gidiyorlar geçen yıl Dubai'de oldu, ondan önceki yıl Madrid'de oldu. Bu şekilde takımlar eğer sponsorluysa uçak biletlerini karşılıyorlar. Otel kısmını sanırsam festival sahipleri karşılıyor. Sponsorların en büyüğü ise Logitech diye biliyorum. Kadınların profesyonel alanda kendilerini göstermesi üzerine yapılmış bir challenge, gerçekten keyifli ve eğlenceli bir ortam. Ben ilk defa katıldım ama katılmak hayalimdi. Şimdi şampiyon oldum. Çok mutluyum bu durumdan dolayı takımım da aynı şekilde mutlu.




LoL Mecmua: Takımdan farklı ülkelerden insanlar var ve tek Türk oyuncusun. Böyle bir organizasyonda bulunmak nasıl bir his, zorlukları varsa neler?

Vildan Soylu: Zorluk dil konusunda olabilir ama İngilizceniz minimum B1-B2 arasındaysa çok rahat bir şekilde iletişim kurabiliyorsunuz. Oyunun dışında da oyun sırasında da söylenen basit bilgiler var. Jungle top side'da, ejderdeler vs. Bunun dışında da en azından takım arkadaşlarımla hayatıma dair şeyler paylaşabiliyorum. Dertleşebiliyoruz, iyi bir ortamımız var. Takım olarak herkes birbiriyle çok iyi anlaşıyor. Çok sıcak bir ortam. Yaş farkları var aramızda ama bu bir engel değil çünkü herkes birbirinin gerçekten kardeşi gibi şu anda çok güzel bir aile ortamı var. Ben zorluk yaşamadım, çok sağ olsunlar yaşatmadılar. Hani üst koridora geçmemde bile, oraya alışmamda bile gerçekten çok yardımcı oldular.  O yüzden hepsine, herkese, koçumuza, menajerlere de dahil minnettarım. Çok güzel bir organizasyonuz.


LoL Mecmua: Önceden ormancı olarak oynadığını biliyoruz, üst koridora kendi isteğinle mi yoksa takım için mi geçtin? Alışma süreci nasıldı? Oynamayı en sevdiğin ve genel olarak sevmediğin şampiyonlar hangileri?


Vildan Soylu: Ben çok competitive (profesyonel) tecrübesi olan bir oyuncu değilim. Asıl sıkıntı buradaydı ve takım içerisinde genelde destek ya da ormancı shotcaller oluyor. Bizim shotcallerımız destek oyuncusuydu ama bir takım sıkıntılarından dolayı yedeğe geçmek istedi. Hayatında odaklanması gereken daha önemli şeyler vardı. Shotcallerlığı ben üstlenemedim, bana çok ağır geldi. Daha fazla tecrübem olması gerekiyordu. Onun yerine takıma ormancı denemeye karar verdik. Ben bir süre yedeğe geçmek durumunda kaldım. Ayrıca o hafta sınav haftamdı, benim için ara vermek iyi oldu. Sonrasında takımda olan üst koridor oyuncumuzla ufak sıkıntılar yaşandı o yüzden beni üst koridorda denemeye karar verdiler. Bu tamamen takımın önerisiydi çünkü ben mekanik anlamda iyi bir oyuncuymuşum koçum öyle söyledi. 

Daha rahat uyum sağlayabilmek için sadece karşılaşma öğrenmemi ve biraz oyun bilgisi ile bunu oturtabileceğimi söyledi. Beni üst koridorda denemeye karar verdiler. Benim için üst koridor beklediğimden daha iyi geçti. Tank şampiyonlardan daha çok taşıyıcı şampiyonlara ağırlık verdiler. Wukong, Camille, Gnar gibi şampiyonlarla başladım. Volibear ormanda da oynadığım için uyum sağlamam o kadar zor olmadı. Takımım da gerçekten çok yardımcı oldu. Takımca karar verdik. Herkes memnun oldu, ben de memnun oldum, mutlu oldum. Üst koridorda en çok sevdiğim şampiyon ise Camille, oynama hissiyatı çok güzel, izletme keyfi de çok güzel izleyicilerim de söylüyor. 



LoL Mecmua: Üst koridorda karşına Teemo geldiğinde neler hissediyorsun?

Vildan Soylu: Üst koridorda Teemo ile karşılaştığım ilk sahnede Gnar öğrenmeye çalışıyordum. Koçum demişti ki Gnar öğren. Altın'da deniyordum. Sonrasında Altın'da ışınlan ile girdim oyuna ama karşımda tutuşturlu Teemo var ve elektirik ver ile oynuyor. O kadar korkunçtu ki hayatımda bu kadar sinirlendiğimi, yumruklarımı sıktığımı hatırlamıyorum. O kadar stres oldum ki normalde oyunlarda kaybeden karşılaşma gelse bile bu kadar sinirlenmiyorum. Üst koridorda 3-5 kere kule altında ölsem bile bu kadar tilt olmuyorum. Ama karşı Teemo tutuştur ve elektirik ver ile gelince ben kafayı yiyorum. Yok edilmeli bence oyundan silinsin. 


LoL Mecmua:
Ülkemiz başta olmak üzere, genel olarak kadın oyunculara karşı bir önyargı var. Sen ise bir kadın oyuncu olarak ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek şampiyon oldun ve kadınların da iyi bir e-sporcu olabileceğini kanıtladın. Sen bu yolda neler yaşadın? Bu tarz olaylarla ne sıklıkla karşılaşıyorsun, tepkin neler oluyor? 


Vildan Soylu: Şöyle başlamak istiyorum 2019'un sonlarına doğru içinde bulunduğum Türk bir takım vardı. Daha sonra ayrılmıştım işler pek yolunda gitmedi. Ondan sonra Fransız Ligi'ne katıldım. O da aynı şekilde roosterları olan bir turnuva. Fransız Ligi'nde Fransız Kadın Ligi diye geçiyor. Oraya katıldığımda Türk bir takımla katılmıştım. Cyber Reapers Sahibi Burak Abi bize çok yardımcı oldu, hakkını ödeyemem. İki haftada oluşturulmuş kısa süreli bir takımla katıldık ama yine de çok şey başardığımızı düşünüyorum. O sürece katıldığım zaman Twitter'dan, Instagram'dan ölüm, tehdit içerikli mesajlar çok fazla almaya başlamıştım. Neden böyle mesajlar geldiğine dair hiç bir fikrim yok. Ama sırf kadın oyuncu olduğum için bunun yeterli olduğunu düşünüyorum. Benim için gerçekten çok kötü bir süreçti. 

Bunu davaya kadar taşımayı düşündüm ancak Türkiye mahkemesi Twitter altyapısına erişim sağlayamadığı için bu konular genelde sekteye uğruyor. Bu kadın olarak önyargının olması bir nebze bunu yaratan sadece Türkiye kültürü değil bunu kadınlara karşı önyargının olmasını yer yer kadınlar bunu tetikliyor. Yer yer erkekler bunu tetikliyor. Yapman gereken tek şey oyununu oynamak bu League of Legends ister eğlenerek oyna istersen bunu bir rekabet olarak görüp rekabet ortamına katıl. Senin eğlenmen için bir aram oyun modu inşaa edilmiş senin rekabet etmen için bir dereceli sistem inşaa edilmiş ancak insanlar karşısındaki insana pek saygı duymayı bilmiyorlar özellikle Türkiye'de Avrupada da aynı durum var. 

Twitterda gündemde önüme düşüyor sıklıkla ve üzücü bunları görmek. Ben kadın olarak ölüm tehditleri aldığım halde üzülüyorum. Başka kadınlar ne görüyorlar hiç bir fikrim yok. Twitterdan gördüğümle biliyorum bende ben bunları bir kenara atmaya çalıştım. benim için gerçekten çok zor oldu o kadar psikolojik baskı altında kalmak bunun altından kalkabilmek en sonunda da aradan bir yıl geçiyor ve MENA şampiyonu oluyorum. 

Bunların hepsini görmezden gelerek evet biliyorum canım acıdı, bana dokundu, hayatıma dokundu, aileme dokundu çünkü ben orada üzülürken ailem bunlara cevapsız kalmak zorunda kaldı çünkü ellerinden gelen hiç bir şey yoktu onlarda isterdi bulmayı biz de isterdik bulmayı ama anonim şeklinde geldikleri için yapabileceğimiz hiç bir şey yoktu sırf kadınım kadınsın git mutfağa bulaşık yıka, yemek yap kadınlık bu değil sadece bu gözlem bir kadının hayalleri olabilir çalışmak için bir kadın yönetici olabilir, bir kadın e-sporcu olabilir, bir kadın hayali olan her şey olabilir  ancak ülkemizde değiştireceğimiz o kadar çok erkek var ki kadınların hayallerine kadınların işlerine her şeyine saygısızlık gösteren ne yazık ki bu çok kötü bir durum. Ben bunları atlattım sadece görmezden gelmemiz gerekiyor. 

Onun dışında elimizden çok fazla şey gelebileceğini sanmıyorum. Keşke elimizden bir şey gelse bu arenada daha fazla kadın oyuncu görmek isterim. Bu oyunu sadece rekabetçi olarak oynamak zorunda değilsiniz sonuçta bir oyun eğlenmek için oynayabilirsin rekabette edebilirsin sana kalmış. 

LoL Mecmua: Buradan kadın oyunculara ve takipçilerine neler söylemek istersin? 


Vildan Soylu: Kız arkadaşlarım oldu, League of Legends üzerinden tanıştığım çok fazla tanıdığım kız oyuncular oldu. Ama iki yıldır falan insanlarla tanışmayı bıraktım, özellikle Türkiye topluluğundan. Sakinlik benim hayatımın içinde daha iyi. Ancak çok fazla yetenekli kadın oyuncu olduğuna inanıyorum. Eğer kendilerini göstermek istiyorlarsa bu alanda ilerlemeye devam etsinler önünüz istediğiniz şekilde açık tek yapmanız gereken hırslı olmak, istemek bir şeyler başarmak için ve hayalinizin olması. Benim hayalim Girl Gamer Fest'e katılmaktı. Sadece katılmaktı. 

Şampiyon olmayı ben bile düşünmüyordum ama bugün burada MENA şampiyonuyum. Takımca bir şeyler yaptık, başardık aylarca çok çalıştık. Bunlar boşa gitmedi bunun için gerçekten çok mutluyum, çok gururluyum hem ülkem için hem de takımım için söylediğim gibi bu sadece bir oyun sadece eğlenmek için de oynayabilirsiniz arkadaşlarınızla zaman geçirmek için de oynayabilirsiniz dediğim gibi kendinizi kasmayın kötü yorumlar kötü şeyler hep gelecek ama bunları kafanızdan silebilirsiniz. Bu sizin hayatınız ne yapacağınıza siz karar verirsiniz. Başkalarının dedikleriyle hayatınız ilerlemez. Herkese çok teşekkür ediyorum. 



Hiç yorum yok