Header Ads

İNCELEME: Star Wars: Battlefront 2

 


Geçtiğimiz zaman içerisinde, LoL Mecmua olarak "Bedavaysa niye almayayım?" mantığında olduğumuzu birçok kez dile getirmiştik. Gel gelelim bu mantıkla bedava olduğunda haberini verdiğimiz oyunlardan biri olan Star Wars: Battlefront 2'yi de inceleme zamanı geldi de geçiyor. 

Star Wars evreniyle ilgim alakamın sıfır olmasının yanı sıra FPS seven ruhumla beni çeken oyunu daha çok oynanış üzerinden değerlendireceğim.



Star Wars evrenleriyle aramın sıfır olmasının dışında, oyunu bazı teknik hatalar yüzünden de Türkçe yamasız oynamak zorunda kaldım. Açıkçası durumu çok da etkilemedi çünkü senaryo genel olarak klişe kalıyor. İncelemede en az değineceğim yer burası olacağı için özet bir şekilde anlatıp görevimizi yerine getirelim.

Iden Versio isminde İmparatorluk tarafında bir komutanı yönetiyoruz. Çeşitli görevlere atılırken bir yerden sonra doğru tarafta olmadığını düşünerek, ekibinden Del isimli bir elemanla tam düşman safta yer almaya başlıyorlar. Genel olarak senaryo Iden Versio üzerinden gitse de bazı bölümler de iyi ya da kötü taraftaki ikonik karakterlerle de bölümleri oynadığımız oluyor. 

Luke Skywalker, Han Solo, Kylo Ren vs.

Senaryo kısmına eleştirim ise günümüzdeki oyunların sorunuyla aynı. Klişe. Klişe olmasının yanında anlatımı da insanı heyecanlandıracak türden değil. Zaten Star Wars evreniyle ilişkisi olmayan biri olarak pek de merakımı uyandırdığını söyleyemem.


Senaryonun kötü olmasının yanında anlatımının da kötü olması büyük bir eksi olsa da, oyunu tamamen çöpe atmamızı gerektirmez. Başka yerlerden açıklarını kapatabilir diyerek diğer yanlarına geçiyorum.

Grafikler muhteşem. Gerçekten görsel şölen yaşadım diyebilirim. Star Wars evrenini büyüleyici bir şekilde yansıtan bir oyunu yüksek performansta oynamak ne kadar zevkli olsa da bu durum ne yazık ki pek uzun sürmedi.

Çatışma mekanikleri tatmin edici seviyede. Silah çeşitliliği senaryo modunda az sayılmasa da başınızı ağrıtacak seviyede bir çeşitlilik de mevzu bahis değil. Vuruş hissiyatından bahsetmemize gerek yok zaten, DICE oyunu. Battlefield oyununa ev sahipliği yapmış bir firmadan bahsediyoruz.

 Kullandığımız ana silah dışında bölümden bölüme değişiklik gösteren bazı yeteneklerimizle de oyun deneyimimiz kolaylaşıyor. Bu kimi zaman kendini iyileştirme iken kimi zaman ortamı tarayarak bilgi toplama, ya da kısıtlı süre boyunca pompalı tüfek kullanabilme gibi çeşitli yetenekler içeriyor. 


Karakter geliştirme olayı ise direkt olarak kafamı yormadığım yerlerden bir tanesi. Zaman geçtikçe bazı kartların açılmasıyla bazı ekstra özellikler sağlansa da oyun içerisinde kritik seviyede değişikliklere neden olduklarını söyleyemem. 

Oyunun ister FPS ister TPS oynanabilmesi güzel bir özellik iken, özel karakterlerle oynadığımız bölümlerde zorunlu olarak TPS oynatması da bir miktar can sıkıcı ama idare edilebilir. Bazı karakterlerimiz ışın kılıcı kullandığı için FPS kısmını etkin kılmamışlar.

Oyun genel olarak üç segmentte ilerliyor. Iden Versio, özel karakterlerle oynadığımız bölümler ve uzay mekiği savaşları. Oyunun senaryodan sonra en büyük eksisi burada. Çünkü senaryodan zaten geçer not alamayan bir oyunda, oynama isteğini harlayacak şekilde farklılıklar bulunmadığı gibi aynı formülü döngüde dört saat oynatmak pek de akıl kârı bir iş değil.


Şimdiye kadar iki eksiyle yoluna devam eden Battlefront, bu kısımda üçüncü ve dörcüncü eksileriyle buluşuyor. Buglar ve yapay zeka. 

Buglar kısmı ara sıra çıkan bir konu olsaydı çok da önemsemezdim ama istisnasız her bölümde karşılaştım diyebilirim. En sık karşılaştığım bug, sipere geçen düşmanları hedef aldığımda eğilirken bir anda tekrar kendilerini ayakta bulup tekrar eğilmeye çalışmaları. Bu yüzden ateş ettiğimde de sürekli hareket halinde bulundukları için vuramıyordum. Bu bug'ı istisnasız her bölümde gördüm. 

Han Solo ile oynadığım bir bölümde ise gelen bir uzay gemisinin altında bekliyordum. Oyunun ne tepki vereceğini merak ederek durmaya devam ettim ve ölmeyi beklerken oyun haritasının dışına çıkmayı başardım :P. Devamında ise son kayıt noktasından başlatmak zorunda kaldım.

 Bunun dışında aynı bölümde, öldürdüğüm düşmanlara bir süre bakmayıp, tekrar baktıktan sonra sanki o an ölmüş gibi bir anda yere yığıldıklarını görüyordum. 2017 çıkışlı bir oyunda hala bu tür hataların düzeltilmediğini görmek de gerçekten üzücü.


Yapay zeka ise başlı başına felaket. Fark edilmemiş olduğum mekanlarda aşırı uzakta olmama rağmen benim olduğum yöne doğru yönelen bir düşman olursa bir anda farkındalık barı dolmaya başlıyor. Bir sipere geçeyim derken kilometrelerce uzakta bana doğru yönelmiş bir düşmanın bakış açısına girmiş oluyorum. Böyle böyle derken oyun oynama esnasında sabır seviyesini çok iyi koruyamayan biri olarak kendimi muharebenin ortasına atıyordum.


Tek oyunculu modu benim için vasat seviyesinde de olsa fena olmayan bir deneyim yaşattı. Çok oyunculu modları ise beklediğimizden daha çeşitli. Co-Op'undan tutun, özel Star Wars karakterlerinin düello yapmasından, Battlefield tarzı 40 oyuncunun birbirine saldırıp bölge ele geçirmesine kadar çeşitleri bulunmakta.

Battlefield tarzı dememin sebebi, birebir olmasa da mantığın alınıp, daha fütüristik ve Star Wars evrenine uyarlanmış hali diyebiliriz. Özel karakterler ise, oyun içinde çatışmalarda aldığınız puanları biriktirip, tekrar doğarken karakterleri seçerek raundu o karakterle oynama şansınız oluyor. En çok bölgeyi ele geçirip elinde tutmayı başaran takım da kazanan oluyor, bildiğiniz mantık işte.


Co-Op modda ise dört kişi haritaya başlıyorsunuz ve önünüzde belirtilen bölgeyi ele geçirdikten sonra diğer kısım açılıyor, böylece tek tek bölgeleri ele geçirerek haritayı tamamlıyorsunuz. Karşınızda ise botlarla oynamaktasınız.

Bu iki modun dışında Heroes vs Alliance denilen bölümde ise Star Wars'ın bilinen karakterleriyle oynanan düello modları bulunmakta. Bunlardan biri gemi savaşları modunda birbirini yok etme üzerine kurulu. Diğer ikisi ise dörde dört veya ikiye iki düellolar şeklinde direkt olarak karakterlerin çatışmasını içeriyor.

Açıkçası Battlefront 2'de çok oyunculunun üstüne ince eleyip sık dokunulmuş. Çok oyunculuyu oynarken gayet zevk aldım. Benle aynı anda oynayan arkadaşlarım olsaydı eğer muhtemelen bir iki sene bu oyuna saplı kalabilirdim diyebilirim. (G. Yayın Yönetmeni Notu: O zaman ne bekliyoruz ki? Ama o bugları gördüğüm zaman oyundan çıkarım bak.)



Elimizdekileri değerlendirecek olursak, Battlefront 2 tek oyunculu modu için bir hayal kırıklığıyken çok oyunculu mod yönünden hem çeşitliliğe hem de keyifli bir oynanışa sahip. Zamanında Epic Games'de bedavaya verilmiş olmasına rağmen yine de fiyatı üzerinden kâr zarar değerlendirmesi yapmayı ihmal etmeyelim.

Güncel fiyat 280TL. Ancak EA Play desteğine sahip. Kısacası, Star Wars hayranıysanız ve çok oyunculu modunu ben uzun süre oynarım diyorsanız, kaçırmadan oynamanızı tavsiye ederim. Tek oyunculu kısmında benim beklentilerim yüksek olduğu için kötü gelse de, genel olarak oynanışı zevkli ve oyun motoru iyi bir oyun. 

Güç sizinle olsun!




Hiç yorum yok