Header Ads

İnceleme: Rocksmith



Rocksmith 2014, Guitar Hero gerçek gitar ile oynansaydı nasıl olurdu sorusunu soranlara bir cevap niteliğinde yaratılmış bir oyun. Steam’de an itibariyle 135tl olan oyunumuz, gitar çalmayı bir oyun haline getirerek yeni başlayanları enstrümana bağlamayı ve pratik yapmayı zevkli hale getirmeyi amaçlarken, halihazırda enstrümanına bağlı benim gibiler için ise repertuarını genişletmek veya tekniğini oturtmak için eğlenceli bir alternatif sunuyor.

İncelemede öncelikle bahsetmek istediğim şey ise açılış sekansı. Oyunun belki de tek sinir bozucu kısmı olduğu için bu normalde yazmaya değmeyen sekanstan bahsetmek istiyorum. Küçükken PS1 veya PS2 oyun açılışlarını hatırlarsınız, kendi soundtracki ve bir türlü geçilemeyen görselleri… Rocksmith bize nostalji yaşatıyor ve geçemediğiniz yaklaşık 30-40 saniyelik bir giriş izletiyor. Bunu geçmek için yama falan ararken yaptığım araştırmalardan anladığım kadarıyla bu, oyunun ses bankası ve benzeri yüklemeleri yapabilmesi için gerekli bir süreymiş. Kurtulamıyorsunuz kısacası peşinen söyleyeyim ve incelemenin asıl kısmına geçeyim.

 

 

Oyunun ana menüsünde bizi modlar karşılıyor. Oyunun ayarlar bölümüne ise herhangi bir menüde space tuşu ile ulaşabiliyoruz.



1- Learn a Song – Bir Şarkı Öğren
Learn a Song modunda listemizde olan şarkıları baştan sona çalabileceğimiz, çalmak istediğimiz bölümü seçebileceğimiz tamamen şarkıya odaklı bir oyun modu. Oyunun ana modu demek pek de yanlış olmaz. Notaların perde numaraları ve tel renk kodu ile aktığı modda şarkıyı yavaşlatma, zorluğu azaltma gibi birçok seçeneğe ulaşabileceğiniz Riff Repeater bölümü de bulunuyor. Şarkı bittiği an ise size bir puan niteliğinde yüzde veriliyor, kaç nota art arda bastığınız gibi istatistikler ile çalımınız değerlendiriliyor. Bu ilerlemenizi görmek ve sizi gaza getirmek için iyi bir yöntem.

Çalmak istediğiniz şarkıları ise bir resmi DLC aldıktan sonra, eğer resmi DLC listesinde yoksa, internetteki custom DLClerden indirebiliyorsunuz. Custom DLC kullanımını açmak için önerilen DLC ise nedendir bilinmez Smashing Pumpkins – Cherub Rock. Bu oyunun hikmetinden sual olunmayan yanlarından biri daha bu.



2- Session Mode – Doğaçlama Modu
iPhone kullanıcılarına çok da uzak gelmeyecek bir hissiyatı olan mod Garage Band’i andırıyor. Burada kendinize küçük bir yapay zekâ grubu oluşturarak onlarla doğaçlama bir şekilde kayda girebiliyorsunuz. Çalacağınız parçanın veya yapacağınız doğaçlamanın temposundan gamına, hissiyatından kompleksliğine, çalan enstrümanların tonlarına kadar geniş bir ayar yelpazesine sahip mod daha çok usta gitaristlere yönelik.



3- Nonstop Play – Durmadan Çalım
Adından da anlaşılacağı üzere bu mod sanki sahnedeymişsinizcesine seçtiğiniz şarkıları art arda, soluksuz çalmanızı sağlıyor. Bunun dışında Learn a Song modundan çok da farkı yok. Mod dayanıklılığınızı ve dikkat sürenizi arttırmak için bire bir.



4- Dersler
Yeni başlayanlar için olan bu bölümde, gitara askı nasıl takılırdan tel değiştirmeye, çalım tekniklerinden gitar nasıl tutulura kadar birçok temel ders yer alıyor. Açıkçası bu yazıyı yazana kadar girmediğim bu bölümdeki kapsayıcılık ve iyi anlatım beni bir miktar şaşırttı.



5- Guitarcade
Oyunun asıl oyun kısmı da Guitarcade oluyor. Burada bizi 3 mod karşılıyor. Birincisi mod Technique Games, Teknik Oyunları bölümünde tekniğiniz üzerinde çalışarak görevler gerçekleştiriyor ve puan topluyorsunuz. Bölümler geçiyor ve gerçekten gitar çalarak oyun oynuyorsunuz.

 

Sırası ile çalım dinamikleri, tel atlama, basım, kaydırma, gam gezme, tremolo, bend, gam ve harmonik teknikleri için mini oyunlar mevcut.

İkinci modumuz Score Attack, Skor Saldırısı Learn A Song listemizde bulunan oyunların daha sıkı puanlandırıldığı bir mod ve Leaderboard Challenges ise puan bazında diğer Rocksmith oyuncular ile kapıştığımız bir liderlik tablosu.

 6- Multiplayer
Elinizde birden fazla Rocksmith kablosu var ise oyun iki gitarı tek bilgisayara ya da konsola bağlayarak iki kişinin aynı şarkı üzerinde çalışmasına, birlikte doğaçlama yapmasına olanak sağlıyor.

7- Diğer Bölümler
Tone Designer bir amfi simülatörü görevi görüyor ve şarkı, oyun modundan bağımsız kendi gitar tonunuzu yaratmanız için tasarlanmış bir bölüm. Shop yani dükkân bölümünden ise DLC alabiliyorsunuz. Oyun size solo gitar, ritim gitar ve bas gitar arasında seçim yapmanız için path/input bölümünü sunuyor. Tools yani araçlar bölümünde ise genel ayarlara, akort aletine ulaşabiliyorsunuz.


Oyun bendeniz Punk Chuck'ın favorisi olup sık sık içimdeki Rockstar'ı pandemiden kapalı sahneler yerine evde sahneye çıkartmamı sağlıyor. Kurs almaya üşenenler, o kadar para mı verilir diyenler, arkadaş kursa kim gidecek şimdi evden mi çıkalım yahu diyenler için eğlenceli bir alternatif. İşin müzik kısmına çok girmek istemesem de oyunu oynarken dikkatli olmakta ve kötü çalım alışkanlıkları geliştirmemeye özen göstermekte fayda var. Zaten oyunun dersler kısmı da bunun için var. Dünya üzerindeki en eğlenceli şeylerden birini bir oyun halinde bize sunarak eğlencesini katlayan bu oyun 10/10 tavsiye edilir.  




Hiç yorum yok