Header Ads

Sony'e 6 milyar dolarlık dava açıldı!

 

Sony, İngiltere'deki oyuncular tarafından yaklaşık 6 milyar dolarlık dava edildi.

Sony, çıkardığı oyunlar dışında bazı firmalarla karşı karşıya kaldığı davalarıyla da adını duyurmuş bir şirket. Davalar genel olarak şirketlerin imajına darbe vursa da, Sony genel olarak bu işten bir şekilde kurtuluyordu. Ancak son açılan dava bir firma tarafından değil, direkt oyuncular tarafından açıldı.

Alex Neill ismindeki bir tüketici hakları savunucusu, PlayStation Store'da yapılan her satın alma işleminden yapılan %30'luk kesintinin rekabet yasasını ihlal ettiğini öne sürdü. İddiaya göre Sony, İngiltereli oyunculardan geçtiğimiz altı yılda PlayStaion Store aracılığıyla gerçekleşen satın alma işlemlerinde olması gerekenden 6 milyar dolar daha fazla ücret aldı. Bu söylem ise Rekabet Temyiz Mahkemesi'ne götürüldü.

Gerçekleşen olaydan yaklaşık olarak 9 milyon kişinin etkilendiği söyleniyor. 19 Ağustos 2016'dan bu yana PlayStation konsolu alan veya PlayStation Store üzerinden satın alım yapmış herkesin Sony'den alacağı olduğu söyleniyor. Eğer dava oyuncuların lehine sonuçlanırsa Sony, her bir kişi için 67 £ ile 562 £ arasında bir ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu fiyat aralığı baz alınarak 9 milyon kişiye vurulduğunda ise davanın sonucu yaklaşık olarak 6 milyar dolar tazminat ödemek demek oluyor.

İddianın çıkış sebebi ise daha önce bahsettiğimiz gibi PlayStation Store üzerinden yapılan satın alımlardaki %30'luk kesintiye dayanıyor. Ayrıca davada Sony'nin piyasayı hukuka aykırı bir şekilde tekelleştirdiği iddiası da yer alıyor. Yaygın hakim düşünceye göre ise Sony muhtemelen uzlaşmacı davranacak. İlerleyen günlerde davanın akıbetini hep birlikte göreceğiz.

Hiç yorum yok