Header Ads

Konami Ne Yapmaya Çalışıyor? Nereye Varmak İstiyor?



Son zamanlarda sadece kumar makinesi yapıp mali açıdan en iyi dönemlerini yaşarken oyun yapma işlerine ara vermiş gibi görünen bir dostumuz var. Adı Konami, kendisine karşı karmakarışık hisler besliyorum. Siz Konami'yi tanıyor musunuz? Tanımıyorsanız daha iyi tabii, hedef kitlem şu an kendisini tanımayanlar.

Takvimler 1969’u gösterdiği sırada Konami, Osaka’da kuruldu. Şirket ilk kurulduğunda müzik otomatı kiralayan ve tamir eden bir şirketti. Şirketin ismi kurucularının adlarının baş harflerinin birleştirilmesi ile kurulmuş, aynı bizim Yumatu gibi yani.




 Şirket daha ilk günlerinden kısa bir süre sonra otomat makinelerinin üretimine de başladı ve bizim esas ilgilendiğimiz kısım olan oyun sektörüne 1978 senesinde, ilk arcade oyun makinesini üreterek giriş yaptı.

 Şirket ilerleyen dönemlerde günümüzde bildiğimiz pek çok serinin temellerini de attı ve iyice oyun odaklı bir firmaya dönüştü. Oyun birinci öncelik olsa bile Konami, sadece bir oyun firması değil. Konami kart oyunu, anime, tokusatsu, slot makineleri, otomatlar ve arcade makinelerinin de hala üretimine devam eden koca bir yapı. 

Hepsinin ortak noktası eğlence sektöründe yer alıyor olmaları.

 Konsol firması olmayıp, konsol firması olmayan oyun firmaları içinde, konsol firması olmaya en yakın oyun firması muhtemelen Konami’dir. Yaptığı oyunlar her zaman farklı kitlelere hitap eden yapılarda ve belli bir kalite standartının altına pek düşmeyen eserler. 

Nitelik ve nicelik olarak konsol firmalarına yakın bir yapıdaydı. Muhtemelen sadece exclusive oyun satışı gelirlerine bakarsak Konami, aktif üretimde olduğu dönemde kazanç olarak Nintendo, Sony veya Xbox’a denk seviyede olabilirdi. Çünkü konsol firmalarının en büyük gelir kapısı aslında 3. parti geliştiricilerden aldıkları komisyonlardır ve son nesillere bakarsak Nintendo dışında nicelik ve nitelik olarak yüksek standartlarda üretim yaptıkları pek söylenemez.





 Konami’de çok uzun süre Kojima isimli bir oyun yapımcısı çalışıyordu. Hideo Kojima, ilk çıkan Metal Gear oyununda bile vardı, o kadar uzun süre çalıştı ki 1986’dan, kovulduğu 2015 senesine kadar 39 oyunda pek çok farklı şekilde yer aldı firmada yer aldı. Konami’nin en meşhur serilerinden birisi olan Metal Gear serisi kendisinin eseridir. Son senelerinde Castlevania ve Silent Hill oyunlarıyla da ilgilenmeye başlamışken kovulmuştu.

 2015 senesinde yaşanan bu saçma olayın tanımı şuydu o günlerde, “Konami artık eskisi kadar oyun üretmeyecek.” Keşke haklı çıkmasaydık da sadece Kojima ile çalışmak istemiyor olsalardı. Sevdiğimiz pek çok serinin üretimi durdu, sanırım şuan sadece futbol oyunu yapıyorlar ve Fifa’nın bayağı gerisindeler.


 Konami, şuan Japonya’da pachinko denen, orada pek popüler olan bir kumar makinesinin üretimiyle ilgileniyor ve esas ağırlığını bu makinelere vermiş durumda. 

Şu an şirket ekonomik olarak altın çağını yaşıyor denebilir, 2019 senesi gelirleri 2,5 milyar dolardı. Neredeyse Xbox markasının gelirlerinin yarısına yakın bir gelir. Kıyaslamanız için Xbox’tan örnek verdim, artı olarak şunu söyleyeyim muhtemelen karı Xbox’tan fazladır. 

Oyun üretimi için stüdyolara para vermek ya da Gamepass’e oyun eklemek için farklı stüdyolara para vermek gibi bir dertleri yok. Baktığımız zaman daha az harcayarak büyük paralar vuran bir firma haline geldi.

 Oyun üretimi bu verimlilikle yarışamaz tabi ki, kumarı daimaoynatan kazanır sonuçta ve burada bir kumar var, oynatan da Konami. 

Peki eski Konami, bizim çocukluğumuzdaki Konami bir daha gelir mi?



 Eski günlerin gelme ihtimali hala var. Şirket içinde hala oyun üretilmesi gerektiğini düşünen insanlar var. Müthiş markalara sahipken bunları kullanmamak enayilik olur gibi düşünen bir kitle mevcut. Castlevania, Silent Hill, Contra, Metal Gear, Yu-gi-oh ve onlarca güzel markanın direkt üreticisi ve pek çok güzel markanın da dağıtıcısıydı.

 Zaten alınan duyumlara göre Konami’nin oyun üretimine yeniden yönelebileceği konuşuluyor, eski oyunların yeni nesillere portlamaları ve retro oyunlarını collection packler halinde satmaları hala oyun dünyasından kopmadıklarını gösterir. 

Umarım yakın zamanda Konami sahalara döner ve sadece pachinko makineleriyle yetinmeye son verir. 

Yeni bir oyun yapıncaya kadar Konami en sevmediğim oyun firması olmaya devam edecek, şimdilik hoşça kalın ve görüşmek üzere.


Hiç yorum yok