Header Ads

İNCELEME: WATCH DOGS | Driver'dan Watch Dogs'a!

Bilgisayarlar, telefonlar ve hackerlar! Bu üçlüye biraz da GTA mı katsak? 

Bu oyunun geçmişiyle başlarsak eğer ortaya çok uzun bir yazı çıkar. Sizleri pek fazla sıkmadan ufaktan anlatayım. Atari, üçüncü bir Driver oyunu yapmak istiyor. Ne yazık ki pazarlama stratejisi olarak ise GTA'ya kafa tutuyor. Oyun tabii ki GTA San Andreas gibi bir devin karşısında ufacık kalıyor. 

Ayrıca oyun oldukça kötü ve ağzına kadar bug ile dolu. Oynanış gerçekten kötü. Bunların sonucunda Atari oyunu elden çıkarma kararı alıyor.

Satın alan firma hangisi mi dersiniz? Ubisoft!

Görseli tatlı yapmışlar, baya.

Ubisoft, bekleneni yaparak bir Driver denemesini piyasaya sürüyor fakat oyun tutmuyor. Sonrasında ise tekrardan geliştirmeye girişiyorlar ve bununla birlikte oyun öyle bir hal alıyor ki Driver'dan eser kalmıyor. Ortaya çıkan oyun ise hepimizin bildiği Watch Dogs oluyor. 

Ubisoft, Atari firmasının yaptığı aynı hataya düşerek oyunu tanıtırken "GTA'nın açık dünyasında sıkıldınız mı? Watch Dogs'da yapılacak bir dünya şey var!" diyerek pazarlamaya girişiyor. Bununla birlikte GTA'ya benzemeye çalışan bir şey karşımıza çıkıveriyor. "Evet bir şey!"


Sanal dünyadan da intikamcılar çıkar!

Aiden Peace, daha çok zenginlerin takıldığı bir otelde açık WIFI bağlantılarından banka hesaplarına sızan ve ve bol rakamlı paralan çalan sıradan bir suçlu/hackerdır (Hiç tasvip etmiyoruz tabii.). 

Her zamanki kendi işlerini yaparken hayattaki yolu azıcık farklı bir yöne kayıyor. Burada, edinmemesi gereken bir veriye denk geldiğinde, hayatı altüst oluyor. Aiden'a baktığımızda pek düz bir karakter görüyoruz ve tek insani tarafı kız kardeşi ve iki yeğenidir. Sadece tarayıp farkına bile varmadığı veri nedeniyle Aiden'a suikast düzenlenir ve küçük yeğeni kazada ölür. 

Bundan sonra Aiden hayatını takıntılı bir biçimde ailesinin neden hedef alındığını ve bunu kimin yaptığını bulmaya adar. Karakter gelişimi gibi karakter gelişimi be!

Vuruş hissiyatı gerçekten çok iyi!

Oyunun GTA'ya benzemeye çalıştığını söylemiştim. Gerçekten çalışılmış ekstra hiçbir şey bulunmuyor. Her görevde aynı şeyleri tekrar ediyorsunuz. CTos denilen bağlantı noktasına git, kameralara sız, sunucuya erişimi olan güvenlik görevlisini kameralar aracılıyla bul, hackle ve al, sunucu kamerasına sız... (Ve bir bu kadar daha angarya iş.)

 Okurken bile sıkıldınız değil mi? Ben bu oyunu 20 saat oynadım, bir de siz düşünün. İçinizden "E oynamasaydın?!" diyebilirsiniz. 5 saat sonra bırakır size burada incelemeyi yazardım fakat ya kaçırdığım bir mekanik ortaya çıkarsa diye çok debelendim. Sizlere eksik bilgi vermemeye özen gösteriyorum. 



Hackleme işlemi gerçekten çok basit. Bir haraketle kameraları "X" tuşuna basıp rahatlıkla hackleyebilirsiniz. Sunucu sızma kısımları ise 3 yaşındaki çocukların bile rahatlıkla yapabileceği bulmaca şeklinde yapılmış. Bir tanesinde bile zorlanmadım. 

Hackersınız ama yapabildiğiniz şeyler sadece kameraları, trafik ışıklarını, köprüleri, barikatları hacklemek. Bunlar ne işe yarıyor? Bazen polisten veya düşmandan kaçmaya yarıyor. Yan görevlerde "Fixer" denen kiralık hackerları yakalama, suçluyu tespit etme gibi eğlencemsiler var ama uğraşamadım. Zaten hepsinin mantığı aynı.

Yan göreve bir kere zorunlu olarak giriyorsunuz ve birbirinizi hacklemeye çalışıyorsunuz. Anlatmaya değmez gerçekten. 

Oyun karanlık havada çok kötü görünüyor. Garip bir hissiyatı var. Bunun dışında grafikler yine Ubisoft kalitesinde, gayet iyi durumda. Oyunun vuruş hissiyatı mükemmel ama yapay zeka sıkıntılı. Yanındaki adamı öldürdüğümde farketmiyor bile ama mermiyi isabet ettirdiğinizde gerçekten vurmuş gibi hissediyorsunuz.

Düşmanların verdikleri tepkiyi o kadar güzel yapmışlar ki ateş ettiğinizi hissediyorsunuz. Daha fazla kötü yan söylemeden ben nihai kararıma geçeyim.

 



"Watch Dogs "ZAMAN KAYBI" OLABİLİR!"

Watch Dogs gerçekten bir zaman kaybı gibi duruyor. Hayatımdan 20 saati vermek saçma geldi. Oyunu vuruş hissiyatı için oynadım gibi duruyor. Ayrıca oyunun grafikleri de gayet hoş ama benim size naçizane tavsiyem bu oyunu es geçip Watch Dogs 2'yi oynamanız yönünde. Çok daha iyi, daha rafine, yan görevleri gayet yerinde olan bir oyun. 

Buna zamanınızı boşa harcamayın daha iyisini oynayın. Zaten hikayesel bağlantısı bile yok, başka bir karakter yönetiyorsunuz.


Genel olarak söylemek gerekirse eğer şunu diyebiliriz.
"Daha iyisi varken, ne gerek vardı ki şimdi?"


Hiç yorum yok