Header Ads

Activision Blizzard Şirketinde Neler Oldu? Yaşanan Olaylar, Tepkiler ve Şirketin Geleceği


Kısa süredir yaşanan olaylarla sadece oyun dünyasını çalkalamakla yetinmemiş, tüm iş dünyasında sesini duyurmuştu Blizzard şirketi. Sebebiyse şirket içerisinde yaşanan bir takım olaylar olduğuydu. Yaşanan olayları ince detayına kadar paylaşmayacağım. Sebebiyse bunların hala bir çoğunun dedikodu, bir takım şahısların abartması olmasından kaynaklı. Doğruluğu kesin değil. Doğru olsa bile (Yapılan açıklamalara göre bir çoğunun doğru olduğuna inanmaya başladım.) bu kadar büyük bir firmada böyle bir disiplinsizliğin ve ahlak yoksunluğunun var olması cidden çok ilginç bir durum.

Gelelim yaşanan olaylara. Durumu özetleyecek olursak, şirket içerisinde kadın çalışanlara yönelik psikolojik baskıdan tutunda söylemekten çekindiğim ağır cinsel taciz suçlarına kadar her şey uygulanıyormuş. Hatta ve hatta bunun yüzünden intihar etmiş bir çalışan olduğu da söyleniyor. Kadın çalışanlar, erkek çalışanlar tarafından gün içerisinde iş yapmaları konusunda çeşitli baskılara uğruyorlar. Bu esnadaysa erkek çalışanların gün içerisinde oyun oynayarak vakit geçirmesi bunların en masum örneği diyebilirim.


Şirket içerisinde "kötü" anlamda uygulanabilecek her şeyin istekleri dışında kadınlara uygulandığı dedikodusu çok geçmeden tüm dünyaya yayıldı. Durumdan haberdar olan Blizzard çalışanları her ne kadar dedikoduları reddetse de bundan bir kaç yıl önce firmadan ayrılmış çalışanlar da dedikoduyu doğruladı. Zira işten ayrılma sebeplerinin cinsel eşitsizlik, ağır cinsel taciz, psikolojik baskı ve şiddet gibi konular olduğunu da belirttiler. Bu da demek oluyor ki aslında bu tarz mevzuların bu şirketin içerisinde daha derin bir geçmişi var.


Durumu gören Blizzard oyuncularıysa, kimisi oyundan ayrılarak, kimisi de WoW içinde bir mekanda topluluk halinde oturarak olayı protesto etti. Destiny 2 ve Halo yapımcısı Bungie Inc. ise tepkisini,

"Sektörümüzde taciz, istismar ve eşitsizlik kültürünün yıllardır var olduğunu kabul edip, geri itmek için elimizden geleni yapmak gibi bir sorumluluğumuz var." şeklinde göstererek açılacak davayı destekledi. 


2019'da bünyesinden ayrılan ve Blizzard kurucularından biri olan Michael Morhaime,

"Bunlardan herhangi birini yaşayan Blizzard'daki kadınlardan çok ama çok özür diliyorum. Sizi hayal kırıklığına uğrattım. Yapmak istediğim ve arkasında durduğum her şey yok edilmiş." açıklamasında bulundu.

Ne kadar üzücü olsa da bu tarz olaylar neredeyse bütün şirketlerde yaşanan şeyler. Önemli olan ise şirket yetkililerinin bunu kabul etmeyip bunun önüne geçebiliyor olması. Anlaşılan o ki Blizzard bunu yapamamış veya yapmayı istememiş. Özellikle de bunun Blizzard içerisinde yıllardır sürdüğünü öğrenince kasıtlı yapılmış bir şeymiş gibi gelmesini normal buluyorum kendim için.

Blizzard çok yoğun bir linç fırtınası altında. İddialara cevap olarak hala resmi bir açıklama yapılmadı. Yılların en büyük oyun firmalarından birine insan hakları konusunda bir çok konuda dava açıldı. Blizzard yeterli kanıt sunamazsa, davaların altından kalksa dahi eski kazancına ve büyüklüğüne sahip olamayacak gibi duruyor. Zira bir çok WoW, Warzone, Overwatch vs. oyuncusu dedikodulara çoktan ikna olmuş, firmadan soğuyarak protesto amaçlı bile olsa oyunlarını bırakmış durumda. Şirketin ekonomik anlamda ciddi bir düşüş yaşayacağı kesin.



Konuyu uzun süre takip ettim ve bir kaç olayın daha eklenmesini, kimlerin ne tepki vereceğini görmek istedim. Bir çok eski çalışan durumdan istifade itiraflarda bulunmaya başladı. Zira bu olayın patlak vermesine yol açanın da bir itiraf olduğu savunuluyor. Şirkette ne olduğu ve olanlar hakkında düşüncelerim bunlar. İğrenç bir olaylar dizisi söz konusu. Özellikle Blizzard gibi büyük bir firmanın böyle bir skandala yol açması gerçekten üzücü. Umarız bir daha böyle haberler yazmak zorunda kalmayız. Şimdilik sağlıcakla.



Hiç yorum yok