Header Ads

Ghostrunner: İnceleme | Silahlı Çatışmaya Katana İle Dalmak!


Ghostrunner bir FPS platform oyunudur. Çıktığı günden itaberen üzerinde oldukça olumlu yorumlar alan ve bazıları için radarın altında kalmış bir oyun olmuştur.


Mirror's Edge tarzı FPS platform oyunlarını oldukça sık görmeyiz ve bu tarz oyunları başarmak ya da keyifli hale getirmek zordur. Fakat Ghostrunner bu elementleri birleştirerek hızlı, bol aksiyonlu ve ilginç bir tema ile karşımıza çıkıyor.

Bu oyunda siz evrende unutulmuş ve yok olmuş son Ghostrunner'ı oynuyorsunuz. Bu Ghostrunnerlar Blade Runner filmindeki karaktere oldukça benziyor. 

İlk bakış açısında sadece bir robot eli ve bir kılıç görmektesiniz. Oyun tamamen "Cyberpunk" temalı ve bu temanın bize göre en başarılı oyunlarından biridir.


SİLAHLI ÇATIŞMAYA KATANA İLE DALMAK

Oyun oynanışını oldukça basit bir olgu üstüne kurmuş. Platform oyunlarında benzer olan duvarlardan atlayıp zıplayarak düşmanınızı öldürmeniz gerekiyor. Her ne kadar basit gözükse de, size şunu söylemeliyim oyun bazılarınız için oldukça zor gelicektir. Siz düşmanları tek vuruşta öldürdüğünüz gibi, düşmanlar da sizi tek vuruşta indiriyor.

Fakat sizler özel olarak tasarlanmış bir robot olduğunuz için belirli özellikleriniz ve yetenekleriniz bulunmakta. Zamanı yavaşlatma, ışınlanma, mermileri geri sektirme gibi birçok yeteneği etkin bir biçimde kullanmanız gerekmekte-ciddiyim eğer dümdüz oynarsanız bol bol öleceksiniz-

Bölüm bölüm ilerleyen bu oyun linear bir biçimde ilerliyor. Artık sürekli gördüğümüz açık dünya saçmalarından çıkıp bu enteresan evrende uçup kaçıp ilerliyorsunuz. Düşmanlarla karşılaşmanızı bir dungeon bölümü gibi düşünebilirsiniz. Düşmanlar haritanın bir bölümünde konuşlanmış olucaklar ve siz en yaratacı, etkili ve hızlı bir biçimde bu düşmanları öldürmeniz gerekecek.


Titanfall ve Apex gibi oyunlardan alıştığımız duvarda yürüme mekaniği bu oyunun temelini oluşturuyor ve bu ilginç evrende oldukça keyifli duruyor.

Oyundan aşırı aksiyon bekleyen insanları bu oyun pek memnun etmeyebilir. Oyundaki aksiyon tamamen hız üstüne dayalı ve bir Devil May Cry havasında ilerlemiyor. Daha çok taktiksel ilerlemeniz gerekse de aksiyon yine de sizi oyuna kilitlemeyi başarabilmiş ve her yenilenen düşmanlarla ve araya sepiştirilmiş bosslarla oyun kendini yeniliyor. 

Bunların yanında oyunda birçok puzzle içeren bölüm bulunmakta. Bu bölümler genellikle bölüm aralarına eklenmiş durumda ve bizlere tam kararında bir eğlence sağlıyor. Genellikle bu puzzelları çözerken oyun size hikayeyi anlatıyor.

CYBERPUNK EVRENİNE BİR DE BURADAN BAKIN

Oyunun çevre öğeleri oldukça başarılı yapılmış ve gerçekten kendinizi o evrenin içinde var olmuş biri olarak hissediyorsunuz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi oyunda hiç bir türlü açık dünya ögesi bulunmamakta.

Makineleşmenin ve insanlığın son çağlarında geçiyor. Oldukça kapanı kısılmış bir yerde mücadele ediyorsunuz ve etrafınız tamamen metal ve kanla kaplı. Oyundaki çevre ne kadar iyi olsa da, oyundan biz biraz daha renkli palet kullanmasını bekliyorduk. Etrafınızda bu evrene özgü neon ışıklar, parıldayan levhalar ve insanlığa dair pek bir kanıt görmüyorsunuz.

Bir Ghostrunner olarak evreni hem gerçek olarak algılıyor hem de yazılımsal bir biçimde görüyorsunuz.

Oyundaki evrenin yanı sıra, müziklerde oldukça başarılı. Bildiğiniz üzere Cyberpunk'ın kendine ait bir müzik türü oluştu ve bu oyunda bu türü oldukça iyi kullanmış. Boşta gezerken daha stabil bir müzik çalarken aksiyonun içinde sizi gaza getirecek beatler bulunmakta.




KLİŞE AMA GÜZEL OLANINDAN

Oyunda uğraşılmış bir hikaye var fakat pek bizim içimizi açmadı. Hikayeyi anlatan Architect(Mimar) adında sizi yaratan kişi. Bu isim tanıdık mı geldi? Tabi ki gelecektir çünkü büyük ihtimalle bu ismi Matrix'ten duydunuz.

Oyunun hikayesi pek orijinal değil ve birçok filmden esinlenerek tasarlanmış durumdu. Hikaye pek bizi şaşırtan veya heyecanlandıran cinsten olmasa da oyunun evrenine uyuyor ve bu konudaki beklentinizi pek yüksek tutmamanızı öneriyoruz.

NİHAİ KARAR!

Bizler bu oyunu oynadık beğendik ama eksiklikleri var. Oyundaki level tasrımları bir süre sonra sıkıcı hale gelebiliyor ve daha önce bahsettiğim gibi renk paletleri oldukça sıradan olmuş. Bu konudaki potensiyellerini firma pek görememiş gibi. 

Aksiyon kısmı oldukça keyifli olsa da, hikaye sizi öyle bir abartarak anlatıyor ki kendini ölümsüz biri gibi görüyorsunuz. Ne yazık ki oyunu oynarken kendinizi çok güçlü değil, daha çok, çok hızlı hissediyorsunuz.

Oyunun eksikleri olmasına rağmen bu eksiklikler hemen gözünüze çarpmayabilir bu da aslında iyi bir şey. 

Şunu kesinlikle diyebilirim ki oyunun başarısızlıktan uzak, oldukça eğlenceli, aksiyonlu ve başarılı bir oyun. Mirror's Edge ve Dishonoured gibi oyunları seviyorsanız bu oyuna kesinlikle göz gezdirin derim.

Ghostrunner'ın hızından ve momentumundan etkilendiyseniz kesinlikle bakmanız gereken bir oyun.


Hiç yorum yok