Header Ads

DC Comics'in En Sevilen Oyunları | Batman'siz Oyun mu Olur?

Şüphesiz birçoğumuz Batman ve Superman'i bir yerlerden tanıyoruz. Çocukken veya henüz dün gece bir çizgi dizisi ya da filmini mutlaka izlemişizdir. Abartıyorum, çocukluğumuzda bir yorganı sırtımıza geçirip kendimizi illa ki bu kahramanlardan birinin yerine koymuşuzdur. En azından ben yapıyordum... 

Her neyse konumuza dönecek olursak, süper kahramanlar günümüzün en çok beğenilen kurgu eserlerindenler.

Bir zaman sonra kahramanlar çizgi romanlarda, çizgi filmlerde ya da filmlerde durmakla yetinemedi ve oyun dünyasına da adımlarını attılar. İlk defa 1979 yılında Superman'in oyunu ile başlayan bu macera, günümüzdeyse bambaşka bir boyuta evrildi. 

Atari 2600 ile oynanan ilk süper kahraman oyunu şimdi onlarca sayıya yükselerek yerini PC, Xbox ve Playstation gibi platformlara bıraktı.


İlk süper kahraman oyunu (1979): Superman'e ait kapak ve oyun içi görüntüler


Suicide Squad: Kill the Justice League (2022) oyunundan Superman'e ait bir görüntü 

Diğer oyun türlerindeki değişimi bariz bir şekilde süper kahraman oyunları da yaşamış. Ancak bizim konumuz tabii ki daha güncel ve oynanabilir olan oyunlar. Yani okuyacağınız listelemede 2000 yılından sonra yayınlanmış oyunları göreceksiniz. 

DC Comics, uzun süredir farklı yapım ve yayın şirketleriyle anlaşarak oyun sunan bir şirket oldu. Kahramanlar ve olaylar çeşitli ve okunabilir. Aynı zamanda birçok konuda Marvel'dan daha köklü ve geniş bir ağa sahip. 

Ancak saçmadır ki bahsettiğim güncel oyunların birçoğunun merkezinde Batman var.


Batman çok sevilen ikonik bir karakter, "Onu koymayacaklar da kimi koyacaklar?" demekte haklı olabilirsiniz. Uzun süredir DC ve Marvel şirketlerinin yayınladıkları oyunları oynuyorum. Marvel'da böyle bir sorunla karşılaşmadım. DC Comics oyunlarında ise tek karakter Batman'miş gibi davranılması benim gibi çizgi roman okurlarını bir hayli üzüyor. Not: Marvel'a kıyasla DC'yi daha çok severim ve Batman favori süper kahramanımdır.

Bu konu ne kadar sıkıcı olsa da bir şekilde altından kalkılmış ve güzel işler ortaya çıkarılmış olduğu da bir gerçek. Ne diyeyim? Çünkü o Batman! 

Neyse konu çok fazla uzamadan listeye geçelim:

Batman Arkham Serisi | İkonik karaktere, ikonik oyun yakışır.



Şüphesiz DC Comics'in en iyi hatta dalında da en başarılı oyun serilerinden birisidir kendisi. Ayrıca serinin iki oyunu olan Arkham Asylum ve Arkham City, Yılın Oyunu ödüllerini bile kapmıştı. Basit bir macera-aksiyon oyunu gibi görünse de hikaye sunumu ve dövüşlerin verdiği haz mükemmel denilebilir. 

Oyunda kendinizi Gotham'ın bir bölümü olan Arkham'da suçlarla savaş verirken buluyorsunuz. Steroidli büyük adamlardan tutun, kahkaha manyağı bir sosyopata kadar herkes buraya doluşmuş. Hepsi şehre bir şeyler yapmanın peşinde. Bizimki de tutturmuş "Gotham'ı temizleyeceğim." diye uşağına trip atıyor. Klasik Batman işte. Bu oyunu, oyun yapan bir şey varsa o da: hikayenin sunumu ve dövüş hissiyatı. He bir de pelerinle Gotham semalarında süzülmek eheheh.



Kısaca, oynamadıysanız çok vakit kaybetmeden oynamanızı şiddetle önerdiğim bir seri. Ara vererek oynarsanız tadını daha çok çıkarabilirsiniz. Ama unutmayın, Arkham Knight'a kadar Batmobile yok!

Oynama Sırası:


1-Batman: Arkham Asylum (2009)

2-Batman: Arkham City (2011)

3-Batman: Arkham Origins (2013)

4-Batman: Arkham Knight (2015)


Injustice Serisi | Gaz tüpüyle Superman dövmek.



Mortal Kombat ya da Tekken gibi dövüş oyunu sevenlerin hoşlanacağı türden bir oyun. Konusunu, adını da edindiği Injustice çizgi roman serisinden alıyor. Oyunculuk açısından çok uzun ömürlü bir seri değil. Oynayanı ya da düzgün bir sistemi yok. Ancak arkadaşlarınızla oynayacak olursanız seve seve önerebilirim.

Açıkçası dövüş oyunlarından soğuduktan sonra alıp oynamayı pek istememiştim. NetherRealm Studios'un hikaye konusunda iyi iş çıkardığını da söyleyebilirim. İki oyundan oluşan bu seride kaliteli 3+3 saatlik bir film izlemek ve oynamak isterseniz şimdiden iyi seyirler dilerim.

1-Injustice: Gods Among Us (2013)

2-Injustice 2 (2017)


LEGO Batman Serisi | Bacağın mı kırıldı? Hiç sorun değil, yeniden takarız.



Çocukken muhtemelen eline basit, ucuz bir lego almayan yoktur. Danimarka yapımı bir oyuncak markası olan Lego Group'un dijitalde bu tarz yapımlara katılması çok tatlı bir durum.

Klasik bir aksiyon-macera oyunu bir yana dursun, Lego dünyasının kendine has mizahıyla tatlı bir maceraya katılmak bizlere eğlenceli bir deneyim sürdürüyor. Hem de Batman olarak! Yine!!! Tabi arada diğer Justice League veya Batfamily karakterlerine de geçebiliyorsunuz.

Oyunu güzel kılan bir diğer özelliği ise son çıkan oyunu Beyond Gotham'ın mobil dahil tüm platformlarda oynanabiliyor olması.

1-LEGO Batman: The Videogame (2008)

2-LEGO Batman: DC Superheroes (2012)

3-LEGO Batman: Beyond Gotham (2014)


BONUS: Gelmekte olan 2 DC Comics Oyunu:


Gotham Knights (2022) | Lan Yine mi Batman?



Yok yok değil. Yani...En azından direkt Batman değil. Çünkü oyundaki karakterler bu sefer Batman'i değil, Batfamily dediğimiz yarasagilleri konu almakta. Zira Bat abimiz ölmüş, Gotham yetim kalmış.

Karakter modellemeleri ve grafikler epey hoş duruyor. Ayrıca oyunun oynanış videosunda gayet hoş mekaniklere şahit oldum. Bir arkadaşınızla eşli oynayabileceğiniz, hatta düşmanlarınıza alley-oop yapabileceğiniz bir oyun olacağı bilgisini de vereyim. Fazlasını beklesem de şimdilik Batgirl, Nightwing, Red Hood ve Robin(Tim Drake) karakterleri gösterildi. Gotham Knights, açık dünya rol yapma oyunu olarak oyun dünyasına katılacak.


Suicide Squad: Kill the Justice League (2022) | Superman DC evreninin İtalya'sı mı?


Not: İtalya'nın 1. ve 2. Dünya Savaşı'nda ki taraf seçimlerine bir göz atıveriniz.

Suicide Squad'ı bilmeyenler için önden özet geçeyim. Her şey Amanda Waller adında sinsi bir ablamızın devlet büyüklerine, "Superman gibi adamlar olurda ya bir gün düşmanımız olursa?" sorusuyla başlıyor. Sorunun cevabı kendisinde olan ablamız, "Suçluların bir yerlerine bomba takalım, ölüm tehdidiyle bizim için çalıştıralım." diyerek kendine bir grup kötü topluyor. Bu ekip kendilerine takılan bombalar yüzünden "Suicide Squad" olarak anılıyor.

Suicide Squad, "Brainiac" adlı süper kötünün dünyayı istila etmesinden sonra temizlik için görevlendiriliyor ama o da ne? Masum bir pilot helikopteri düşerken İntihar Timi'nin önünde Superman tarafından kurtarılıyor. Ancak Superman bizim bildiğimiz Superman değil. Brainiac tarafından beyni yıkanmış. Süper kahramanımız kurtardığı pilotu oracıkta kırmızı gözleriyle kül ediyor. Jetonu düşen Suicide Squad ise artık Justice League'in fişini çekmek için görevlendiriliyor.





2020'de tanıtımı yapılan oyun başta ben olmak üzere, bir çok oyuncunun dikkatini üzerine çekmeyi başardı. Sebep ne mi dersin? Çünkü bu oyunda Batm...Tamam yapmıyorum.

EDİTÖR BONUSU: DC Universe Online | Ee bize ücretsiz dediler?



Kendisi en çok vakit geçirdiğim MMORPG türünde oyun olabilir. Ücretsiz yazmasına aldanmayın çünkü oyun ilerleyen aşamalarda bir nevi cüzdanınızı araklamaya çalışıyor. 2011 çıkışlı bu oyun, ne kadar parama göz dikse de severek oynadığım bir oyun oldu. 

Kendi süper kahramanınızı kendi istediğiniz gibi oluşturup, istediğiniz güçlerle donatıp, eline istediğiniz silahı verebildiğiniz bir oyun (Güçlerin ve silahların bir kısmı yine paralı). Diğer MMORPG oyunlarına kıyasla karakterinizi baştan aşağı dilediğiniz gibi şekillendirebiliyor olmanız oyunun en güzel kısmı diyebilirim. 



DC Comics, her ne kadar güzel ve benim de sevdiğim bir şirket olsa da bu konuda daha üretken olması gerektiğini düşünüyorum. Sadece bir seri başlatıp, oyun üretimini o seri üstünden devam etmesi biraz sıkıcı bir durum. Çeşitlilik şart. 

Mesela DC karakterlerinden oluşan bir MOBA oyunu olduğunu biliyor muydunuz? Böyle bir firma için harika bir fikir ancak şirketin oyunu pazarlayamaması yüzünden oyun kapatıldı. Ancak görünen o ki Warner Bros Montreal ve Rocksteady Studios ile bu işin üstüne az da olsa düşecekler. Nice süper kahramanlı oyunlara! Nice Batman'lere(Çünkü o Batman.)! Sağlıcakla.


Hiç yorum yok