Header Ads

İNCELEME: URUZ Er Kişinin Geri Dönüşü


 

Herkese merhaba bugün size benim için özel bir yeri olan bir oyunu tanıtacağım. Türk yapımı oyun URUZ... Ben Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi olduğum ve ileride Dede Korkut üzerine çalışmak istediğim için oyunun ismini duyduğum anda çok heyecanlanmıştım. Hikaye, Dede Korkut Kitabındaki Salur Kazan'ın oğlu Uruz'u tutsaklıktan kurtarması adlı anlatısından esinlenerek yazılmış. Oyunda Uruz esir düştükten sonra kurtarılıyor fakat babası hayal kırıklığı içerisindedir. Uruz'a kendisini kanıtlaması için görevler verir ve hikayemiz burada başlar.

Hayatında ilk kez platform oyunu oynamış bir insan olarak klavye ve fare ile zorlandığımı söyleyebilirim. Oyunu kolay, orta veya zor şeklinde seçerek oynayabilirsiniz. Bence çoğu oyuncu kolay modda çok fazla zorlanmadan oyunu oynayabilir ama hala ısrarla söylüyorum klavye ve fareyle kontrolü sağlamak gerçekten zor. Bir arkadaşımız kontrolcü bağladı ama yarı kontrolcü desteği sağladığı için çalışmadığını söyledi. Bunu da böylece sevgili oyun yapımcısına iletmiş olalım.

Uruz Er Kishi



Oyunun benim açımdan asıl incelenmesi gereken kısmına gelelim. Oyun döneminin havasını çok güzel veriyordu. Müzikleri olsun, grafikler olsun, konuşmalar olsun... Müziklerin özenle yapıldığı çok belliydi. Ağız kopuzu ve gırtlak müziği duymak beni çok ama çok mutlu etti. Grafiklerin pixel art olması kesinlikle ayrı bir hava katmış. Başka bir şekilde hayal etmek benim açımdan güçtü. Söylemeden geçemeyeceğim runik harflerle yazılmış taşlar koymak mükemmel bir detaydı... Gerçekten oyunun her ufak detayına hayran kaldım.

Oyunda en sevdiğim kısım ise dua ederek oyun kaydetmek oldu. Bunu kim akıl ettiyse gerçekten tebrikler. Mananız Nazar topladığınızda, canınız ise kımız içtiğinizde doluyor. Bu detay da çok hoşuma gitti. Aynı zamanda Nazar gücünüzle hayvan ruhu çağırabiliyorsunuz.



Oyunda üç tane yetenek ağacımız var. Buradan dayanıklılık ve güç benzeri özelliklerinizi güçlendirebiliyorsunuz. Herbir yetenek ağacı da bir hayvan ruhunu temsil ediyor.

Oyunun aşırı uzun olmadığını ve sıkmadığını söyleyebilirim ama görevler arada tekrara düşüyor ki bence bu çok da bir sıkıntı teşkil etmiyor. Oyunun birkaç sıkıntısı da yok değil. Bazı bölümler zorlaşsın diye düşmanlar yığılmış. Kafamıza resmen düşman yağıyor :D Bu durum benim pek hoşuma gitmedi. Arada oyun buglanıyor. Geçmeniz gereken yere geçemiyorsunuz. Öyle olduğunda oyunu kapatıp açıyorum ve düzeliyor. Bu halledilmeyecek bir şey değil.

Ejderha'nın Dansı



Özetle Türk mitolojisi, Dede Korkut ve Orta Asya Türk kültürüne ilgisi olan dostlarım, oynayın ve oynattırın. Türk yapımı böyle bir oyun geçmiş elimize değerlendirmemek olmaz. Evet belki türünün en iyi örneği değil fakat kesinlikle oynamaya değer buluyorum.





Hiç yorum yok