Header Ads

İNCELEME: Grand Theft Auto V (GTA V)


 Bu oyun çıktığı yıldan beri her zaman en çok satanlarda ve her zaman oynanıyor. Rockstar’ın göz bebeği oyun dünyasının mükemmele en yakını. Onun açık dünyasıyla yarışmak için ellerinden geleni yapan firmalarla dolu. Hangi oyundan bahsettiğimi biliyorsunuz. GTA V, yıllardır 6.sının çıkması beklenen serinin 5. oyunu hadi başlayalım övmeye.


HİKÂYE

Michael De Santa bir banka soyguncusudur. FIB ile yaptığı anlaşma sonucu emekliliğine karşılık arkadaşlarını bir banka soygununda ele vermiştir. Bunun üzerine Los Santos’da çılgın ailesiyle beraber bir villada yaşayıp bol bol terapi görmeye başlar.

 Bir gün eve geldiğinde (Biraz atlayarak gidiyorum çünkü karakterlerin birleşimi acayip bağlantılı gidiyor. Kısa tutmak istiyorum bu kısmı ana hatları bilmeniz için özellikle bu kısım var.) eşi Amanda’yı tenis hocasıyla yatakta bulur. Yanına Fraklin’i alan Michael tenis hocasını kovalar.

 Büyük bir villaya kaçan tenis hocasının bulunduğu evi bir kamyonet ile yerle bir eden Michael hayatının hatasını yapmıştır. Yıkıp geçtiği ev Martin Madrazo’nun metresine bıraktığı evdir. Madrazo evin karşılığında 3 milyon dolar istemiştir. 

Maddi durumu gün geçtikçe kötüye giden Michael bu borcu ödeyebilmek için soygunculuğa geri dönme kararı alır. Yaptığı soygun sonrasında söylediği bir sözle büyük canavar, eski dostu Trevor’u uyandırmıştır. Michael’ın peşine düşen Trevor Los Santos’da Michael’ı bulur. Fraklin, Trevor ve Michael üçlümüz FIB’ın kirli işlerini yaparken, banka soygunlarıyla kendilerini büyük bir maceranın içerisinde bulur.



OYNANIŞ

Oh! Hikâyeyi gerçekten zor anlattım hatta bazı kısımlarını size anlatmadım. Aslında 3 karakter olmasının zorluğu burada başlıyor. Hepsini tek tek anlatsaydım sadece 1 sayfa bu hikâyeye ayırmam gerekiyordu fakat sizleri de sıkmak istemiyorum. Bu oyun zaten mükemmel; ben biraz grafiklerinden başlayayım, 2013 yılında çıkmış olmasına rağmen gerek grafik motorunun gücünü gerek fizik motoru olan Euphoria’nın gücünü gayet net görebiliyoruz. 

Oyunun gerçekçi fizik hareketlerine sahip olmasının en büyük nedeni kullandıkları fizik motorundan kaynaklanıyor fakat bu motor o kadar karmaşık işlemler gerektiriyor ki diğer firmaların hem bütçe hem de zaman olarak yaklaşmasına engel oluyor. 



En pahalı ve gerçekçi fizik motoru Euphoria’yı zaten her zaman mükemmeliyetçi olan Rockstar gibi bir firma kullanır. Her ana karakterimizin kendine ait özellikleri var. Michael’ınki Max Payne tarzı zaman dondurup mermilerden kaçabilme ve daha iyi nişan alabilme özelliği sağlıyor. Fraklin araba kullanırken zamanı yavaşlatıp daha hızlı sürebiliyor ve daha iyi viraj alabiliyor. Trevor ise en çılgın moda sahip, özel yeteneğini açtığınızda mermiler daha fazla hasar veriyor. 

Can barı daha az azalıyor ayrıca oyundaki en iyi pilot da Trevor. Oyunun silah mekanikleri gayet iyi ve oturaklı vurduğum zaman insanların hareketleri gerçekten zevk veriyor. Yine fizik motoru öveceğim o yüzden hoop geçiyorum görevlere. Ana görevlerin çoğu hırsızlık üzerine kurulu. Banka soygunlarında planlama aşamasında çalışacağınız adamları ve göreve nasıl yöneleceğinizi seçebiliyorsunuz. Sonra bir görev zinciri başlıyor soygun için gerekli ihtiyaç malzemelerini topluyorsunuz bu kısım biraz sıkıcı oluyor fakat unutmayın bunu siz seçtiniz. Bu kısımlar oyuna gerçekçilik katmış. Açık dünyası zaten mükemmel. Bu konu hakkında konuşmak istemiyorum biraz daha öveceğim sadece.

SON DEĞERLENDİRME

Bu oyun 2013 yılında çıkmasına rağmen hala destekleniyor. Bu durum nasıl en çok satanlarda olduğunu gayet net anlatıyor. GTA Online’a girmiyorum bile çünkü hiç oynamadım ama ne kadar çok oynandığını gayet iyi biliyorum. 

Bu oyunun değerlendirilmesi mi? Olur… Epic Games daha önce ücretsiz dağıtmıştı fakat fiyatı her indirim döneminde düşüyor zaten ve 80 liralık bir fiyatla gayet uygun. Alınız, oynayınız, oynattırınız efendim! (Harbi zor oldu 😊)

Hiç yorum yok