Header Ads

İNCELEME: Shadow of War

 

Bu oyun benim kafamı çok karıştırıyor. Beğenmek ile beğenmemek arasındayım. Bu oyunun yaptığı birçok iyi şey var fakat çok arada kaldım. Oyunun belli bir zamanında çok yükseldim: “İşte bu ya oyun çok güzel gidiyor.” dedim ve sonra bir anda bu oyun berbat dedirtebildi. Hangi oyundan bahsettiğimi biliyorsunuz aslında başlıkta gördünüz. İşte karşınızda Shadow of War ve evet bu oyunu kısmen de olsa beğendim.

Talion
HİKAYE

Talion, ailesini öldürenlerden aldığı intikam sonrasında Celebrimbor ile birlikte yeni bir güç yüzüğü yapmaya karar verir. Bu yüzük Sauron’un (Ulu önderim <3) yüzüğü olan güç yüzüğü ile eş değer güçtedir. Hatta bazı yönleri ile güç yüzüğünün verdiği güçten daha etkilidir. Talion ve Celebrimbor, Karanlıklar Lordu Sauron’un Mordor topraklarındaki bütün kalelerini fethetmek ve Sauron’un ordusunu kendilerine katmak için yollara düşer. Bu yolda Minas Ithil’in düşmesi ve Minas Morgul haline gelmesi birçok Gondor garnizonunun yok olmasıyla karşılaşırız. Kendilerinden emin bir şekilde Mordor diyarında karanlıklar lordu Sauron ile karşılaşmak için ordusunu kurmaya başlayan Talion ve Celebrimbor’u uzun bir yol beklemektedir.

OYNANIŞ

İşte geldik hem beğenip hem de beğenmediğim kısma. Burası birazcık karışacak. Öncelikle grafiklerden başlamak istiyorum. Oyunun grafikleri gayet hoş, gözüme çarpan önemli bir şey olmadı. Burası basit kısmıydı. Oyunun asıl noktası Nemesis sistemi. Bu öyle bir güzel sistem ki her yere yedirilmiş. Şöyle ki her bölgenin bir kalesi var, bu kale içerisinde bir derebeyi, 3 veya 4 derebeyi komutanı ve aşağısında da normal komutanlar bulunuyor. Bunların hepsi bir hiyerarşi içerisinde. Oyunda ki asıl amacımız ise bu kaleleri fethetmek. 

Bunun için ise yapmamız gereken yüzüğümüzün kontrol gücüyle bu kalelerdeki komutanlara hükmetmek. Bu durum hafif karışık, komutanları belli bir cana getirdikten sonra onlara hükmedebiliyoruz. Bazılarının iradeleri yüksek olduğu için bu durumu kabullenmiyorlar. Bu sefer de onları ya utandırabilirsiniz ya da ölümle cezalandırabilirsiniz. 

Nemesis sistemi görüntüsü naçizane benim küçük ordum

Kalede bulunan birçok komutana hükmettikten veya öldürdükten sonra kale savaşı başlıyor ve savaş lordunu öldürerek kaleyi kazanmış oluyorsunuz. Fakat bu sistem o kadar güzel çalışıyor ki geliştirici stüdyomuz her yere bu Nemesis sitemini yedirmiş. Bazen kendi komutanlarınız size pusu kurabiliyor ve şunları söylüyor: “Savaş alanında beni yalnız bıraktın! Az kalsın senin yüzünden ölüyordum! Şimdi ben seni öldüreceğim” diyerek size ihanet edebiliyor. 

Tabii ki bu durum rastgele gerçekleşmiyor. Daha önce hükmettiğimiz bu ork komutanını (Evet sabahtan beri orklardan bahsediyorum Mordor’dayız başka ne bekliyorsunuz kiiii :/) savaş alanında bırakıp gitmiş olabiliyoruz. Ayrıca birbirlerine pusu da kurdurabiliyoruz. 

Ben kaleleri fetih savaşına girmeden önce bütün komutanlara hükmetme seçeneğine gittim. Daha fazla uzatmak istemiyorum, anlat anlat bitmez bir durum bu Nemesis sistemi.. (Görsel Şef Notu: Bana anlattı, baya anlattı. Çok fazla anlattı!)

Sizleri sıkmak istemiyorum. Oyun eğer Orta Dünya’da geçiyorsa ve içimizde bir elf ruhu var ise tabii ki yeteneklerimiz de olacak.

Celebrimbor’un 5 ayrıca, 6 ana yetenek kısımları bulunuyor. Bütün yetenekleri açmanız yaklaşık olarak 8 ila 10 saat kadar sürüyor. Bu yeteneklerle bol bol güç fantezisi yapabilirsiniz. Hatta ilerleyen yeteneklerde bir ejderha bile çağırabilirsiniz. Kale fethetmek için olan görevler ise birbirlerini sürekli tekrar ediyor. 

Kale fetihi

Çoğu kalede 14 ile 18 arasında komutan bulunuyor. Bu komutanları ele geçirmek için tasarlanan görev sayısı 3 ile 4 arasında. Gizlenmiş komutanı bul, komutanın görevlendirdiği orkları öldürerek açığa çıkar ya da gizlilik ile komutan askerlerini öldürerek komutanın gelmesini sağlaşeklinde değişiyor. Bu görevler tamamen tekrar ettiği için biraz sıkabiliyor. 

Hikâyede ilerleyebilmek için ise bu görevleri yapmak zorunlu, çünkü kale kuşatması için gereken ork komutanlarını bu şekilde elde ediyorsunuz. Uzun lafın kısası kale kuşatması oyunun yarım sonunu görmek için zorunlu! 

Evet bu oyunun sonu yarım. Son görevden sonra kuşattığımız kaleleri tekrar kuşatmamız gerekiyor. 

Spoilerolacağı için bu kısma girmek istemiyorum. Fazladan 15 saat daha geçirmek istiyorsanız, sadece 1 ara sahne için 15 saat daha oynayabilirsiniz. Ben yapmadım, oyunun sonunu gittim internetten izledim. Berbat dediğim kısım işte burası zaten. Loot box yapalım, daha güçlü komutanlar kazanıp hızlıca kalelerin fethi ile uğraşalım diye oyunu gereksiz 15 saat uzatmışlar. 

Aferin size, güzel bir oyunun ağzına ancak bu kadar tükürülür. Tekrar eden görev yapısının üzerine 15 saat daha aynı tekrar eden görevleri yapalım da oyuncular tükensin, loot box yapsınlar! demişler. Bu durumun başka bir açıklaması yok. 

Celebrimbor’un aksi bir elf olması da oyuna güzellik katmış. Tabii ki de daha fazla öfkelenip oyuna hakaretler savurmadan önce duruyorum.

 

SON DEĞERLENDİRME

Bu oyunu 15 saatlik güzel bir deneyim için alıp oynayabilirsiniz. Fiyatı her indirimde epey bir düşüyor. Orta Dünya temasını kullanan bir Assassin’s Creed oynamak isterseniz bence gayet hoş bir oyun. Orta Dünya temasını kullanan güzel oyunlardan birisi fakat oyun paralel evrende geçiyor. 

Bu oyunda gördükleriniz Orta Dünya evreninde geçmeyen, asla var olmayan bir hikâyeye sahiptir. Ork kesme simülasyonu arayan, güç fantezisini seven herkesin beğenebileceği, 15 saatlik gereksiz uzatmaya takılmayacak herkes için güzel bir Assassin’s Creed! (Aşağıya bir video bırakacağım karşılaştırma yapmış bir youtuber izlemek isterseniz bakabilirsiniz.)

Bu durumdan bahsetmeyeceğimi düşünmediniz herhalde, çünkü bu oyun gerçekten de Orta Dünya’da geçen Assassin’s Creed. Üzerine Nemesis sistemi ve yetenek ağacı eklenmiş o kadar! Ben oyunu genel olarak beğendim fakat daha önce bahsettiğim gibi kendini tekrar eden zorunlu görev yapısı ve 15 saatlik uzatmasıyla beni çileden çıkardı. 

Ayrıca şunu eklemek istiyorum, her ork komutanı ile karşılaştığınızda ork komutanı sizinle konuşuyor ve bu konuşmaları geçemiyorsunuz. Bazıları gerçekten çok uzun konuşuyor belki de 20 saatlik oyun süremin 30-40 dakikası sadece bu konuşmalardır. Zaman israfı, geçme seçeneği olmalıydı.

 


Eksik kaldığım veya eklemek istediğiniz herhangi bir fikri yorumlarda belirtebilir, kendi fikirlerinizi savunabilirsiniz. 




Hiç yorum yok