Header Ads

İNCELEME: Assassin's Creed: Valhalla


Ben bu oyunu incelemekten gerçekten korkuyorum. Söyleyeceklerim bazılarının hoşuna hiç gitmeyecek çünkü oyunda bir Assassin's Creed oyununda ne olması gerekiyorsa hepsi var fakat hiçbirisi bunları bir Assassin's Creed oyunu haline getirmiyor. Çok garip bir durum var, oyun kendisiyle özdeşleşmiyor. :/ Neyse ben incelemeye daha fazla linçlenmeden geçeyim. (Stamina barı, lanet olsun sana!)

Hikâye

Evior, bir Viking şefinin oğludur. Bir gün krala verilen ziyafette köyü baskına uğrar. Ailesini gözleri önünde kaybeden Evior, kaçarken bir kurt sürüsü tarafından yakalanır. Kurtların ısırmasına rağmen hayatta kalan Evior "Kurt Öpücüğü" lakabını alır. Kral tarafından himayesi altına alınan Evior, kralın oğlu Singurd ile birlikte büyür.

Babasıyla anlaşmazlığa giren Singurd, kardeşi gibi gördüğü Evior ile birlikte İngiltere'de yeni bir klan kurmak ister. Bu teklifi geri çevirmeyen Evior, kendisini büyük bir macerada bulur. (Spoilersız bu kadar olur. Oyunu bitirenler buralar neden eksik diye sormayıversin lütfen.)




OYNANIŞ

Öncelikle oyunla ilgili birtakım sıkıntılardan bahsedelim. Benim bilgisayarım öyle üst düzey bir donanıma sahip değil fakat yeni çıkan çoğu oyunu rahatlıkla oynamıştım.

 Assassin's Creed Valhalla'da ise oyun aşırı derece FPS kaybı yaşadı ve ağzına kadar bug dolu bir şekildeydi. Hidden Blade kullanımı gerçekten bir garip geldi. Evior'un Hidden Blade'i takma şeklinden kaynaklanmış olabilir.

 Animasyonlarına bayıldım. Kalbin parçalanışı, içeriye girişi çok güzeldi. Grafik kalitesi bana çok fazla turuncu ve beyaz geldi. İngiltere'nin o zamanlar ki havasından da kaynaklanmış olabilir. 




Yetenek ağacının yeni sistemini beğendim. Bu sistem bir oyun şekline getirilmiş, tabii bunlar pasif yetenekler; aktif yetenek için bol bol loot yapmamız gerek, onu da birazdan loot mantığını anlatırken söyleyeceğim. 

Oyun içerisinde bir adet stamina barımız var ve çalışma mantığı çok saçma: sadece karşımızda savaştığımız kişiden kaçarken kullanılan sıyrılma hareketlerinde çalışıyor. Madem böyle bir mekanik oyun içerisine koyuluyor o zaman oyuna yedireceksin. Ayrıca bir Viking ile oynuyorsun, yorulur mu? Bu adam zaten savaşçı, çevik olmalı! 

Öldürme animasyonları çok kıt, sadece 2 tane var. Sürekli gördüğümüz animasyonlar da artık yeter dedirtebiliyor. Aynı kafa kopması animasyonundan midem bulandı. 

Yan görevleri çok hoş yapmışlar. Birkaç yan görev mantığı var. Pusuladaki beyaz ve turkuazımsı beyaz ışıkları takip ettiğinizde yan görevle karşılaşıyorsunuz, bu görevlerin mantığı çok güzel mesela adamın farelerle başı dertte oyun size hiç yardımcı olmuyor. Sorunun çözümü kedi ve aslında Evior konuşma arasında "Kedileri denedin mi?" diye soruyor. Biraz yürüdükten sonra bir sürü kedisi olan bir kadınla karşılaşıyorsunuz, biraz konuşmadan sonra kedileri serbest bırakıyor ve yan görevi bitirmiş oluyorsunuz. 

Laneti kaldır görevleri de güzel yan görevler arasında. Bu görevler, sizin görüşünüzü kısıtlıyor ve büyüyü kaldırmanızı istiyor. Köy geliştirme var. Neden varsa artık? Köyünüzü büyütebiliyorsunuz. Roma'da dükkan açma mantığını ne kadar sevmediysem burada da köy geliştirmeyi o kadar sevmedim. Dediğim sistemlerden birisi yine seçimler var, seçimler daha da azaltılmış ve düzgün mekanik haline gelmiş. Bu durumu artı olarak görebiliriz.

Loot mantığına geldiğimizde ise Servet kısmı olan sarı ışıkları takip ettiğinizde karşımıza geliyor. Bazılarında para, bazılarında köyü geliştirmek için gerekli malzemeler, bazılarında ise eşya çıkıyor. Bazı servet bölümleri gerçek bir puzzle gibi yapılmış ama karşılığında verdiği eşyaya değmiyor. Açıkçası ben beğenmedim aynı silahla bütün oyunu bitirebilirsiniz. 

Aynı şekilde yeni gelen rün mantığı var: silahlarımızı geliştirebiliyoruz, rün ekleyebiliyoruz. Ben fazla kurcalamadım, açıkçası ilgimi çekmedi. Baya konuyu uzattığımı düşündüğümden artık son karara geçelim.

SON DEĞERLENDİRME

Bu oyun bir Assassin's Creed (!) değil zaten Assassin's Creed'den Origins'te vazgeçmiştik. Ben Odyssey'de çok eğlenmiştim. Bu oyunun köy geliştirme zorunluluğu, düzgün yedirilmeyen stamina mantığı, lootlardaki ilgilisizlik oyunun biraz kötüleşmesine sebep olsa da loot mantığını sadece eşya için değil yeni yetenekler kazanmak için de kullanma mantığı gayet yerinde olmuş. 

Güzel yetenekleri loot yaparak gayet kolay şekilde kazanabilirsiniz. Kendisi oynanışa bir artı katmış. Oyunda iki elde farklı silah kullanma mantığı oynanışa güzel yedirilmiş ama söylediğim gibi stamina barını ya düzgün kullanacaksın ya da hiç kullanmayacaksın. 




Günümüz bölümlerinde eski oyuncuları çok heyecanlandıracak olaylar oluyor. Eski dostlarımızla karşılaşıyoruz. Sonuç olarak bu oyun bir Assassin's Creed değil(!) güzel (Yarım ağızla) bir aksiyon-macera oyunu artık biz bunu kabul ettik. Sağlam bir sisteminiz var ise bir şans vermenizi öneririm.



Hiç yorum yok