Header Ads

Counter-Strike Tarihi




Çıkışından 9 yıl geçmesine raÄŸmen hala popülerliÄŸini sürdüren Counter Strike markasının son oyunu olan Counter Strike: Global Offensive ile Valve'ın yakaladığı baÅŸarı gerçekten dudakları uçuklatan seviyede oldu. 

Peki bu kadar basit hatlar üzerine kurulu bir oyunun, size sandığınızın aksine dörtten fazla oyuna sahip olduÄŸunu söylesem? Gelin hadi genel hatlarıyla Counter Strike'ın ilk çıktığı zamandan itibaren günümüze kadar yayına girmiÅŸ olan oyunlarına bir göz atalım.


Half-Life Modu olarak çıkan Counter-Strike (Counter-Strike 1.5)

Counter Strike en baÅŸta küçük bir mod olarak geliÅŸtirildi. 1998'de çıkmış olan Half-Life oyunun motorunu kullanan iki kiÅŸi, 2000 yılında Counter Strike'ı bir mod olarak piyasaya sundular. Bunu erken fark eden Valve ise isim haklarını satın alarak geliÅŸtiren iki kiÅŸiyi de bünyesine kattı. 

Böylece popüler serinin doğuşu da gerçekleşmiş oldu.


Counter-Strike (Counter-Strike 1.6)

Valve'ın yayınlanan bu modu verdiÄŸi desteklerle beraber iyileÅŸtirip piyasaya ayrı bir oyun olarak sürmesiyle, hepimizin bildiÄŸi o efsane oyun yayınlandı. Counter-Strike 1.6. 

Belki de bir çoğumuzun okuldan yok yazılma pahasına kaçıp internet kafede deliler gibi oynadığımız oyunun ortaya çıkışı böyle olmuştu. (G. Yayın Yönetmeni Notu: Zombili sv yok mu ya!)


Counter-Strike: Condition Zero &
Counter-Strike: Condition Zero Deleted Scenes

Bundan sonra gelen oyun ise istediÄŸi baÅŸarıyı ve popülariteyi yakalayamamış, 2004 yılında yayınlanan Counter Stike Condition Zero oyunuydu. 

Bu oyun ise Counter-Strike 1.6'nın aksine tek oyunculu modu üzerine yoğunlaşılmıştı. Oyunun geliştirme sürecinde Valve'ın kararsız hareketleri başarısız bir piyasaya çıkışını da beraberinde getirdi.

Küçük bir dipnot geçeyim, Steam üzerinden satın alındığında Counter-Strike Condition Zero Deleted Scenes isimli oyun gerçekten farklı operasyonlar içeren senaryo modunu içeriyor. Normal Condition Zero pek iyi bir imaja sahip olmasa da, bahsettiğim oyunu merak edenleri için tavsiye ederim.


Counter-Strike: Source (Counter-Strike 2.5)

2004'de Condition Zero dışında Valve'ın direkt olarak kendi geliştirdiği başka bir Counter-Strike oyunu daha vardı. O sene içinde çıkan Half-Life 2 ve onun oyun motoru olan Source kendinden sıkça söz ettirmişti. Bunun üzerine Valve da ismi direkt olarak Counter-Strike: Source olan bir oyun çıkardı.

 Türkiye'deki internet kafeler saÄŸ olsun siz bunu Counter-Strike 2.5 diye de biliyor olabilirsiniz.

Gel gelelim oyuncu kitlesi yine bu oyuna da ısınamayıp Counter-Strike 1.6'yı tercih etmeye devam ettiler. Çünkü Source oyunu, 1.6 versiyonunun sadece grafikleri geliÅŸtirilmiÅŸ ve üstüne hiçbir ÅŸey katılmamış bir hali gibi duruyordu. 

Oyuncular ise bu duruma alışamadığı için Source'u tercih etmediler ve Counter-Strike'ın yeni denemelerine bir başarısızlığı daha eklendi.


Counter-Strike NEO

Source denemesinden Counter-Strike: Global Offensive'e kadar olan süreçte ise çıkan oyunlar, Asya pazarına odaklıydı. Bu oyunları Valve kendisi geliÅŸtirmemiÅŸ, baÅŸka stüdyolarla çalışmıştı. Onlara da kısaca bir göz atalım.

2004 yılında çıkmış, geliÅŸtiricisi ve yayıncısı Namco'dur. Counter-Strike NEO'yu bilmemiz biraz zor. Çünkü kendisi tamamen Japonya'ya özel çıkartılmış bir oyun. 

Yine de çılgın Asyalılara (Tasarım Åžefi Notu: Kendilerini çok sevdiÄŸimizden böyle diyoruz ❤️) karşı aynı sunucularda oynamak zorunda kalmadığımız için teÅŸekkürler Valve!


Counter-Strike: Online

2007 yılında ise piyasaya çıkan Counter-Strike: Online da, NEO gibi aynı mantıkta çıktı. Bu sefer sadece Japonya'yı deÄŸil daha genel olarak Asya pazarını hedefliyorlardı, tabiki de mikroödeme mantığıyla... (Ah Gaben ah sen yok musun :D )


Counter-Strike: Online 2

2013 yılında ise Counter-Strike: Online 2 çıktı. Tahmin edebileceğiniz üzere hedef yine pazar Asya odaklıydı. Bu sefer ki değişiklik ise birinci oyunun aksine bu oyunun Source motorunu kullanmasıydı.


Counter-Strike Nexon: Zombies

Bir çoğunuzun Steam'de de gördüğü Counter-Strike: Nexon Zombies ise 2014'de yayınlandı. İsminden de anlaşıldığı gibi zombilere karşı olan ve Counter-Strike 1.6'nın GoldSRC motorunu kullanan bir oyundu. Ne kadar mantıklı bir hareketti tartışılır ama çıktıysa yazmadan edemeyiz.





2012 yılında Valve'ın yeni bir Counter-Strike oyun denemesiyle Global Offensive yayınlandı. Beta sürümlerinde ve ilk yayınlandığı süreçte yine oyuncu kitlesi tarafından tercih edilmedi. Ancak Ninjas in Pyjamas takımı beklenmedik bir kararla bu yeni çıkan oyun için bir takım oluÅŸturma kararı aldı. 

Bu karardan sonra oyuna canlılık geldi. Valve ise bu hareketten sonra oyunla aktif bir ÅŸekilde ilgilenerek çeÅŸitli güncellemelerle oyunu iyileÅŸtirmeye ve yenilemeye devam etti. 

Böylece de CS:GO, günümüzde hala Steam üzerinde "En Çok Oynanan Oyunlar" listesinde birinci sırasını korumaktadır.





Listedeki bazı oyunları duymuÅŸ olsanız bile, bu oyunların neden ilgi görmediÄŸine hakkında bilgi almanızı istedim. Umarım Counter-Strike hakkında eksik olduÄŸunuzu düşündüğünüz bazı yerleri tamamlayabilmiÅŸimdir. 

"Peki sizin favori Counter-Strike oyununuz hangisiydi?" gibi cevabı çok belli bir soruyu da sormadan geçmeyelim. Ama bence hepimiz biliyoruz. :) 

Editör Notu: (Bana bakmayın arkadaş ben Half-Life'çıyım...)





Hiç yorum yok