Header Ads

Röportaj: Eskişehirspor e-Spor Nasıl Kuruldu? E-Spor'a Başlayacaklar için Tavsiyeler Batuhan Özpınar Merak Edilenleri Yanıtladı!





Köklü futbol kulüplerinin e-Spor sektörüne girmesi artık normal karşıladığımız bir durum. Önemli nokta ise bir çok futbol kulübünün çok farklı dallarda zaten yer alıyor olması. Fakat Eskişehirspor tarihinde bir ilk gerçekleştirerek e-Spor dallarında takımlar kurmaya başladı. 19 Nisan 2019 yılında kurulan Eskişehirspor e-Spor takım menajeri ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.


LoL Mecmua: Bize kendinizden bahseder misiniz?


Batuhan Özpınar: Tabi ki, severek. İsmim Batuhan Özpınar, 23 yaşındayım. Yaklaşık 6 yıldır e-Spor sektöründeyim. Önce amatör olarak, ardından da profesyonel anlamda Türkiye'de ki bu sektörde yer alıyorum.

Öncelikle Eskişehir'liyim. Yıllardır desteklediğim takımım olan Eskişehirspor'un e-Spor takım menajerliğini yapıyorum. 19 Nisan 2019 tarihinde resmi olarak Eskişehirspor kulübü adı altında bir e-Spor takımı kurduk.

İlk olarak Fifa üzerinden başladık. Fifa'da Pro Clubs modunda, daha da açmak gerekirse "11vs11" olarak adlandırılan oyun moduyla başladık.

Benim de daha çok bilgi sahibi ve tecrübeli olduğum bu oyun dalında başlayarak e-Spora adım atmış olduk.Ekibimizle beraber daha sağlam adımlarla farklı oyun dallarına da geçmeye karar verdik.

Geçtiğimiz 2020 yılının içerisinde ilk önce NBA2K takımımızı kurduk. Ardından da PUBG takımımızı oluşturduk. 

Bununla beraber şu anda aktif olarak devam eden Fifa-Pro Club ve Ultimate Team, NBA2K ve Pubg takımlarımızla kendi kurduğumuz organizasyonlar içerisinde gayet başarılı bir şekilde, en başta taraftarlarımız, camiamız ve kendilerinden sorumlu olduğumuz insanlar karşısında gayet başarılı bir performans gösterdik.

Fifa takımımız şu an Avrupa liginde mücadele ediyor, NBA takımımız ise  Türkiye e-Spor Basketbol Ligi'nde ye alıyor. PUBG takımız da yer alabilecekleri tüm organizasyonlarda kendilerini göstererek bizleri temsil ediyor.



LoL Mecmua: Eskişehirspor köklü bir futbol takımı. e-Spor'un ise henüz gelişmekte olan bir sektör olduğunu hepimiz biliyoruz. Eskişehirspor olarak bir e-Spor takımı kurmaya nasıl karar verdiniz?


Batuhan Özpınar: 2019 yılı içerisinde Eskişehirspor tarafından bir proje ekibi oluşturulmasına karar verildi. 

Bu proje ekibine de Eskişehirspor camiasına faydalı olabilecek projelerin değerlendirilmesi istenildi. Ben de sürekli gelişeceğine inandığım ve kulübe her anlamda fayda sağlayacağını düşündüğüm bu projeyi bir mail ve sunum haline getirerek resmi mail adreslerine gönderdim. 

Kendileri de sağ olsunlar çok yakından ilgilendiler. Bizleri Eskişehirspor tesislerine davet ederek sunum yapmamızı istediler. Orada proje ekibinden sorumlu büyüklerimize sunumlarımızı yaparak projelerimizi,  a, b, c planlarımızı sunarak ilerleyen zamanlarda gelecek başarılar ve e-sporun önünün açılması durumunda kulübümüze ne tür faydalar sağlayacağını anlattık. 

Onlar da camiamızın bu tür branşlarda her zaman olması gerektiğini ve böyle şeylerin hem sosyal anlamda hem de bayrağımızın daha yukarılarda dalgalanması adına da gayet yerinde olacağını düşündüler. 

İşte bu şekilde Eskişehir e-Spor’un kurulmasına karar verildi. Yaklaşık 6 aylık bir kurulum süreci oldu 2019’un nisan ayında resmi olarak kuruldu. Çok şükür ki nisan ayında 2. Yılımızı kutlayacağız. Yıl dönümümüzde Avrupa kupası şampiyonluğu ile kutlamak istiyoruz. Allah nasip eder ise zaman bize her şeyi gösterecek.




LoL Mecmua: Şu anda NBA2K, Fifa ve PUBG'de aktif olan takımlarınız bulunmakta. Bu takımların yanında yükselişte olan diğer oyunlara da yatırım yapmayı planlıyor musunuz?


Batuhan Özpınar:  Sosyal medya hesaplarımızdan ve Discord kanallarımızdan bize  her gün yoğun bir şekilde talep geliyor. Zula, Valorant, CS:GO, LOL ve Dota2 tarzı oyunlardan sürekli olarak takım açılacak mı, açılacaksa alım var mı diye sorular geliyor.

Elbette biz kesinlikle yeni oyunlarda takım kurmaya kapalı değiliz. Önce FIFA ile başladık ardından PUBG ve NBA geldi. Diğer branşlardaki oyunlarda tabi ki yer almak istiyoruz. Bu bizim gelecek adına planlarımızın en başlarında yer alıyor. Ancak kendim, kişilik olarak da yapım olarak da atacağım adımların kesinlikle sağlam olmasını istiyorum.

Bugün takımı kurmak bizim için hiç zor değil. Kalkar hemen takımı kurarız, oyuncuları da getiririz. Bizim için basit bir şey. Çünkü biz Eskişehirspor adı altında mücadele etmek isteyen bir sürü oyuncu kardeşimize sahibiz. Ancak başarıdan da önemlisi biz doğru insanlarla çalışmak istiyoruz. 

Gerçekten buranın sorununu bilen ve burayı bir aile gibi görebilecek aidiyet duygusu yüksek, sadakati yüksek arkadaşlarla birlikte çalışmak istiyoruz. Bu insanları bulmak da her zaman kolay olmuyor. 

Biz her kapıdan geleni kolumuza alıp, hadi gel sen de oyna demiyoruz. O yüzden gerçekten bu formayı, bu armayı gururla taşıyabileceğine emin olduğumuz arkadaşlarımız olduğu takdirde, CS:GO’da, Valorant’da LOL’de ve diğer oyun branşlarında da kesinlikle takım kuracağız. 

Gelecek planlarımızda bu durum en başlarda yer alıyor. Onu da buradan bizimle çalışmak isteyen arkadaşlarımıza duyurmuş olalım. 




LoL Mecmua: VPL liginde namağlup olarak şampiyon oldunuz. Bu başarıyı neye borçlusunuz? 


Batuhan Özpınar: Açık bir şekilde söylemek istiyorum ki burada, oyun modumuz Pro Clup modu 11 VS 11 kişi toplamda 22 oyuncu sahada olduğu için saha içindeki uyum çok önemli. Bizim bu başarıları sağlamamızın en önemli sebebi arka planda çalışan bir ekibimizin olması. Bu ekip 4-5 kişilik bir ekip ve bu ekibimizle beraber her hafta lig maçlarımız olsun, Avrupa Ligi maçları olsun rakiplerimizi analiz ederiz. 

Her rakibimize göre de ayrı bir senaryo oluştururuz. O senaryoda da a, b, c planlarını masaya koyarona göre bir çalışma düzeni belirleriz. O haftada ki antrenman belirlenir. Şimdi insanlar diyecekler ki "Ya sonuç olarak bir oyun oynuyorsunuz, elinizde Playstation kolu var. Herkesin yapabileceği bir şey bu."

Biz şunu yapıyoruz. Özellikle futbol camiasında yapılan yanlışları görerek biz bu yanlışlara düşmeden, doğruları sanal aleme taşımaya çalışıyoruz. Yani gerçek futbol yaşantısından futbol takımlarının yaptığı yanlışlardan kendimize ders çıkarıyoruz. Biz dijital ortamda buna düşmeme çalışıyoruz. 

Bu yüzden de bizim çok sıkı bir antrenman programımız mevcut. Çok sıkı bir taktik ekibimiz var. O yüzden dediğim gibi her maç öncesi bizim bir analiz ve taktik ekibimiz oturuyor rakiplerimizin analizini yapıyor, ona göre bir taktik çeteresi çıkıyoruz. O rakibe karşı şu taktikle veya şu tarzda oynamalıyız. Şu pas türünde oynamamız gerekiyor şeklinde planlar oluşuyor masada. 

En sonunda maçtan bir iki gün önce kesinlikle oynanacak diziliş, oyun anlayışı, defansın alacağı pozisyon, hücumun alacağı pozisyon, orta sahanın alacağı pozisyon, saha içindeki aklınıza gelebilecek bütün detaylar tartışılmış oluyor. Biz bunları masaya yatırarak maçtan iki gün önce oluşturuyoruz.  Takımımızı maça 2 gün kala Discord toplantımızda taktik ekibimizle beraber videolu bir şekilde anlatım yapıyoruz. Takımımızla beraber çalışıyoruz. 

Maça özellikle 2 gün kala takımımız tamamiyle bu taktik çalışmasına kendini alıştırıyoruz. Antrenmanlarımızda bu şekilde yapılıyor ve ardından da maça çıkmış oluyoruz. 

İnsanlar özellikle bizim bulunduğumuz Pro Clup Ligi'nde bu yaptığımıza biraz şaşırıyorlar. Nasıl bunları yapıyorsunuz diye soruyorlar. Bu İstemekle ve azimle olan bir şey. Belki de benim özellikle CS:GO’nun içerisinden gelmem yine beni bu işe daha fazla iten taraf oldu. Daha fazla detaylara takılabiliyorum, ince eleyip sık dokuyabiliyorum. Sürekli işin peşinden koşmamız kontrol etmemiz ve disipline oturtmamız bizi başarıya götüren en yüksek sebeplerden oluyor. İşte belki de diğer takımlara göre daha geç kurulmuş olma sebebimiz bu olabilir. 

Ama eminim ki oturttuğumuz sistem, vizyonumuz ve ekibimiz bizden daha önce kurulan takımlara göre daha disiplinli, çok daha çalışkan durumda. Bizler profesyonel bir şekilde çalışıyoruz. 

Bizim burada amacımız her zaman başarı değil. Elbette her takım sezon başında başarı ister ama yolun ortasında çıkan, sezon sonunda başlayan fırtınalar sizi başka yöne savurabilir. Bu durum bizim için çok fazla önemli değil. Bizim temelimiz de sağlam sistemimiz de. Herhangi bir sıkıntımız yok. Sadece biz oyunculara şunu söylüyoruz; burada başarı sağlarsınız ya da sağlamazsınız, o önemli değil. Bizim buradaki asıl amacımız size bir şeyler kazandırabilmek. 

Bugün Eskişehirspor'da oynarsınız ardından da X bir takımda ama o X takımına gittiğinizde biz size buradan bir şeyler kazandırarak gönderebilirsek bu bizim en için büyük kazanç olur. En büyük gurur kaynağımız bu olur diyerek oyunculara onlardan beklentilerimizi iyi bir şekilde anlatıyoruz. Onlar da çok şükür ki bizden duyduklarını saha içinde yaptıkları çalışmalarla cevap veriyorlar. O yüzden de şuanda biz Avrupa FIFA liginde tüm takımlar arasında en iyi dereceye sahipsek, bu, oyuncularımızın ve ekibimizin sıkı çalışması ve disiplini sayesinde olan bir şey.




LoL Mecmua: Türkiye henüz e-spor üzerinde halen gelişmekte. Siz Türkiye’nin e-spordaki yerini nasıl görüyorsunuz?


Batuhan Özpınar: Ben daha hızlı ilerlemeyi düşünüyorum. Yani ülkemizde e-Sporun çok daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum ama şu anda ilerleyişin daha yavaş olduğuna inanıyorum. 

İlerleme konusunda belki özellikle bu mart ayında başlayan pandemi dönemide ilerleyiş yavaşlamış olabilir. Ama şu anda en azından özellikle yerel belediyelerimiz, örnek veriyorum İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerin belediyeleri e-Spor'a çok daha fazla önem vermeye başladı. Eskişehir'de de inşallah yakın zamanda örneğini göreceğiz.

 Artık herkes e-Spor'un önemli bir konumda olduğunun farkına varmaya başladı. Bu belki biraz geç oldu ama bizim ülkemizde bir şeyler geç fark edilse dahi o geç kalınmışlığı arkada bırakmayı hızlı bir şekilde başarıyoruz. Bu vizyona, bu güce sahibiz. 

O yüzden ben geç kaldığımızı, ancak ivedi bir şekilde de diğer ülkelere göre o aradaki farkı kapatacağımızı düşünüyorum. Çünkü gerçekten şunu diyebilirim; Burada okullardan kaçıp derslerden kaçıp internet kafelerde zamanını harcayan bir sürü genç kardeşimiz şimdi çok büyük, önemli yerlerdeler. 

En başta şu anda yayıncıların ilk ve şu an ki konumlarına baktığımızda çok büyük örneklerini ve kanıtlarını görebiliyoruz. O yüzden Türkiye'de çok büyük bir potansiyel var. Eskişehir'de dahi çok büyük potansiyel mevcut. Çünkü Eskişehir bir üniversite şehri olduğu için eSpor işine yatkın tecrübeli yetenekli bir sürü insan bulunuyor. Bu yüzden ben o aradaki farkın kapanacağını, ülkemizde e-spor sektörünün gelişiminin çok daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum. e-Spor artık herkesin dikkatini çeken bir sektör haline geldi. 

Dediğim gibi ben çok hızlı bir şekilde o aranın kapanacağını çok büyük büyük yatırımlar alacağını, çok büyük gelişmeler göstereceğine inanıyorum. İnşallah beklentilerimiz cevap bulur, sesimizi duyanlar olur ve e-Spor ülkemizde hızla gelişmeye devam eder 


LoL Mecmua: Takipçilerinize ne söylemek istersiniz?


Batuhan Özpınar: Sizi takip eden ve bu röportajımızı okuyacak arkadaşlarımız için şöyle diyebilirim ki, her ne kadar klasik olacak olsa da e-Spor işine adım atmak isteyen arkadaşlarımız asla hayallerinden vazgeçmemeliler. Çünkü ben de ilk başta bu işe başladığımda çevremdeki insanlar tarafından sürekli  oyun oynayan bir insan olarak gösteriliyordum. 

Ama şimdi bulunduğumuz konum itibariyle insanlar bizlere saygı duymaya başladı. 

İşte bu yüzden ilk başta etrafımızdaki, bizi dinleyen kardeşlerimiz de, arkadaşlarımız da büyüklerimizden çevrelerinden pek iyi tepkiler almayabilir, ki öyle olacaktır tahminimce. 

Çünkü farklı jenerasyonlardan farklı tepkiler gelebiliyor. 

Onlardan inandıkları işin peşini bırakmamalarını istiyorum. Bu sadece e-Spor için değil. Hayatın hangi konumunda olursanız olun, inandığınız şeyin, hayalini kurduğunuz işin peşini bırakmayın. 

Her zaman hayalleriyle vizyonlarını bir tutmaları ve onları başarabileceklerine inanmaları kendilerini geliştirmeleri bu konuda çok önemli.

Ama bunları yaparken de hayatın bazı gerçeklerini unutmamaları gerekiyor. Ailenizi, değer verdiğiniz şeyleri arka plana atmadan eşit bir şekilde bunu götürebilirseniz belki de hayallerini kurduğunuz pek  çok güzel sizleri bekliyor olabilir.

O yüzden bu e-Spor'dur, hayatın başka bir yoludur, başka bir branşı olur fark etmez, arkadaşlara söyleyeceğim şey şu ki, önce iyi bir insan olun, iyi düşünün, iyi kalpli bir insan olun. Ondan sonra da güzel hayaller kurun. 

Emin olun ki kalbinizi de temiz tuttuğunuz taktirde ve gerçekten başarıya da inandığınız zaman yapamayacağınız hiçbir iş yok. En başta ben bunu kendimden örnek vereyim. 

Ben bile belki bulunduğum durumu hayal bile edemezdim. Bu kadar ilerleyebileceğimi tahmin etmiyordum. Ama şimdi attığım doğru adımlar sayesinde hayallerim çok daha büyüdü, çok daha önemli hayallerim, çok daha büyük planlarım var oldu. Onları da inşallah ömrümüz el verdiği sürece, sağlığımız elverdiği sürece gerçekleştirebilmek için bu mücadeleyi sürdüreceğiz.




Hiç yorum yok