Header Ads

İnceleme: Grand Theft Auto: Vice City Stories | PlayStation Özel Oyunu!

 


Normalde GTA oyunlarını sırasıyla incelerken bir istisna yaptım. Yayın tarihi olarak daha ileriden olan bir oyuna geçtim. Kendisi PlayStation özel oyunu olan Vice City Stories. 

Açıkçası PlayStation özel olmasından ve aşırı bilinmemesinden dolayı çerezlik basit bir şey bekliyordum ancak işler öyle gitmedi. 

Neden mi? Gelin beraber bakalım.





NOT: Bu yazıda Vice City ve Vice City Stories hakkında spoiler içerikleri vardır.


Oyunda Vice City'den tanıdığımız Lance Vance'in ağabeyi olan Victor Vance'i yönetiyoruz. Kronolojik olarak da oyun, Vice City'den birkaç sene öncesini anlatıyor. Anlayacağınız Tommy daha maphus damlarında bedel ödüyorken geçiyor.



Üç kardeş olan Vance ailesinde Victor'un bir kardeşinin pahalı ilaçlara mâl olan bir hastalık geçirmesinden dolayı orduya katıldığını görüyoruz. Vice City Stories'te de Victor, şehre bu sebepten dolayı geliyor. Vice Şehri'nde askerlik yaparak para kazanmak. Amacı idealleri olan bir asker olmak iken dalkavuk çavuşu Martinez'in saçma sapan yasa dışı ayak işlerini yaparken bulur kendisini. 

En sonunda da bu işleri yaptığı fark edilince ordudan kovulur. Böylece Victor da geldiği Vice Şehri'nden eli boş dönmemek için elini sokaktaki pis işlere bulamak zorunda kalır.


Beni en çok şaşırtan, ana karakterin Vice City ile bağlantılı çıkmasıydı. Oyunun ilerleyen safhalarında da birçok tanıdığımız adamla karşılaşıyor, hatta birçoğunun görevini de yapıyoruz. 

Yani oradaki dünyanın sadece oynadığımız oyundan ibaret değil, geçmişi ve geleceği olduğunu vurgulaması beni benden aldı. Rockstar yine hayranlarının gönlünü çalıyor (Her ne kadar remastered fiyatından kırgın olsak da, seviyoruz seni be kerata...). (Görsel Şef Notu: Koskoca Rockstar'a da kerata demezsin beh!)

Ayrıca kısa ve hafif spoiler'lı bir bilgi de verelim. 

Vice City'nin başlangıç sahnesinde Tommy, uyuşturucu ticareti yapmaya gittiğinde anlaştığı taraflar aslında Vance kardeşlerdi. 

Oyunu ikinci kez oynayanlar dikkat ettilerse arkada helikopteri süren kişi Lance idi, anlaşmaya gelen de Victor :( 

Ne yazık ki Victor orada ölüyor. Zaten Vice City oyununda bir bölümde Lance'in tek başına Diaz'a saldırma çabalarını hatırlıyorsunuzdur. Oyunun en başındaki anlaşmada baskını yapan tarafın Diaz olduğunu öğrenince ağabeyinin katilinin sorumlusunu o tuttuğu için saldırmaya çalışıyordu. 

Sonrasında da haddini bildiriyorduk.


Her ne kadar Vice City Stories dışına çıkmak istemesem de Vice City lore'u sarıyor be kardeşim! Neyse, konumuza dönelim. Oyunumuz başta PSP özel oyunu olarak çıkartılmışken ilerleyen safhada PS2'ye de uyarlanmış. 

Hatta San Andreas oyununun üstüne modlanarak PC'de de oynanabiliyordu. Ta ki Rockstar remastered oyunları duyuruncaya kadar... Bütün modları zorunlu şekilde kaldırttılar. Teşekkürler Rockstar... Ama siz üzülmeyin. Hala PC de stabilize çalışan PSP ve PS2 emülatörleri bulunuyor. Ben de el mahkum PSP emülatöründen bitirdim. 




Bilgisayarımın iyi olması dışında emülatörle ilgili bir kez hariç bir sorun yaşamadım. Onda da bir görevde crash yemiştim fakat böyle bir hata tekrarlamadı. 

Oyun en başta PSP özelinde çıkartıldığı için grafik açısından düşük kalıyor. Benim için bir problem teşkil etmese de, siz değerli okurlara her açıdan eleştirerek aktarmak için söylüyorum.



Oynanış kısmındaysa bahsettiğim gibi, PC'den oynamak resmen mümkün olmadığı için klavye-fare ile oynayamıyoruz. Direkt olarak konsolda ya da emülatörden oynarken de kontrolcü takmak şart. 

PSP emülatöründen oynamak tam olarak bir eziyet.

Sağ analog seçeneği olmamasından dolayı kamera hareketlerini yönetememek sinir bozucu olsa da gittikçe alışılıyor. İlerleyen safhada zaten oyuna kendinizi kaptırdığınız için bir yerden sonra dikkat edilmiyor bile.

Mekanik kısmı ise direkt San Andreas desek yeridir. Vice City haritasında San Andreas mekanikleriyle oynuyorsunuz diyebiliriz. Tabii San Andreas kadar kapsamlı olmasa da, mekaniklerin normal Vice City'e göre gelişmiş olması sevindirici.


GTA oyunlarını genel de sonuna kadar oynayıp bitirenlerdenseniz, bitirmek için doğru oyundasınız. Bilirsiniz ki GTA oyunlarında genelde görev mantıkları belli tiplerdedir. Arada bazı görevlerde de değişik şeyler denerler, onlarda ya aşırı sevilir ya da aşırı nefret edilir.

 En belirgin örneği Vice City'deki oyuncak helikopterle yapılan görevi diyebiliriz. 

Bu oyunda da tıpkı bunun gibi bazı değişik görevler vardı. Bir tanesini örnek vermek gerekirse, bir mafyanın bilgilerini yakmak için evinin dışındaki bir minibüsten, evindeki yapay zekalı bir robota bağlanıp bodrumdaki kasasını yakıyorduk. Bodrumdaki kasayı bulma esnasında da istekleri olunca evdeki işleri yapma zorunluluğunuz oluyordu. 

Bazı görevlerde de bakış açısının yarı kuş bakışı açısına geçerek TPS mantığından çıkmakta oyuna renk katan başka bir etmen. Tabii Phil'in görevi olan Boomshine'ları kurtardığımız görev ne kadar sıkıcı olsa da, oyuna renk kattığı bir gerçek. 

Bir de aşağıdaki şarkıyı seslendiren ağabeyi de oyuna eklemişler, bir bölüm de direkt olarak konser veriyor. Onu da bırakayım. Şarkıyı beğendim normalde de dinliyorum. 

Vice City Stories benim için her açıdan kârlı bir oyun oldu yahu!


GTA San Andreas'de bitmek bilmeyen Los Santos içi çete savaşlarını sevenler için Rockstar'dan dev hizmet! Burada da Victor'un saldırarak ele geçirdiği iş yerleri oluyor. Oyunda ilerleme kat ettikçe de var olan başka çeteler sizden rahatsız olduğu içi ara sıra saldırıyorlar. 

Bu yüzden saldırıya yetişip geri püskürtmeniz gerekebiliyor. Oyunun sonlarına doğru sürekli olarak saldırmaları da oyundaki geçirdiğiniz süreyi artırma çabasından başka bir şey değil.

Diğer bir garip olay ise bir görevi bitirdikten sonra giderken aniden bir çete arabasından üç kişinin beni yarı otomatik silahlarla tarumar etmesi. Oğlum o nasıl bir hız, gerçekten saniyeler içerisinde arabamı patlatıp kaçıyorlar. Oyunu eskiden çıktığı zamanda oynuyor olsam söverek silerdim muhtemelen. 

Şu an kayıt sisteminde kolaylıklar olduğu için sorun yaşamasam da, iş yerleriniz büyüdüğünde rastgele bir düşman çete arabasına kurban gitme ihtimaliniz çok yüksek. Siz siz olun, görevleri yaptıktan sonra kesin kayıt olun. 

Ölümün nereden geleceği belli olmuyor!


İş yeri mevzusunda da en çok parayı oynattığımız yer burası. Vice City'de her ne kadar GTA 3'e göre para daha kullanışlı olsa da hiçbiri bir San Andreas etmiyordu. Çünkü San Andreas'in açık dünyasının ne denli geniş olduğunu eminim hepimiz biliyoruzdur. Bundan Vice City Stories'de bir miktar payını almış olsa da burada da parayı silah, gayrimenkul ve işyerini inşa edip tamir etmeye ayırıyoruz. 

Ayrıca işyerlerinin daha büyük gelişimleri için yaptırdıktan sonra bir çete üyesinden yaptığımız görevlerle sağlasak da, çokta cezbedici şeyler bulabildiğimi söyleyemem. O yüzden genel olarak ana senaryoya odaklanarak gittim. 

Aşağı yukarı 9-10 saatlik deneyimimin çoğu vaktini eğlenerek geçirdim diyebilirim. Kesinlikle oynanması gereken GTA oyunlarından olduğunu düşünüyorum.

En başta da bahsettiğim gibi, benim oyuna en çok vurulmamı sağlayan şey kanlı canlı yaşayan Vice Şehrini görmek oldu. Örnek vermek gerekirse, Vice City'nin daha başlarında Albay Cortez için, Gonzalez isimli birini öldürüyorduk. 

Burada kendisiyle hatırı sayılır bir süre iş bile yapıyoruz. Bu tür bağlantıları oldum olası sevmişimdir. Kahrolası lore'lar... Bir de Lance tabii. Tam bir baş belası.

Bir Victor Sözü Der ki: "LANCE, SENİ GERİZEKALI!"


Uzun lafın kısası dostlar, GTA serisinin hayranıysanız kaçırmamanız gereken bir oyun. Hikaye bazında da çok keyif alacağınızı düşünüyorum. GTA serisinin hayranı değilseniz pek emin değilim. 

Bu oyunu oynayıp alışmak için bayağı bir çileye katlanmanız gerekecek. Ona gelebilecekseniz buyurun, yoksa kendinizi zorlamayınız efendim. 

Şimdilik bizden bu kadar. Kendinize iyi bakın!


Hiç yorum yok