Header Ads

İNCELEME: DEADPOOL | DÖRDÜNCÜ DUVARIN AĞZINI BURNUNU KIRMAK!

 


Ortaokulda çarpıştırdığım kartlardan öğrendiğim bir karakterin gün gelince ortalığı kasıp kavuracak ikonik bir karakter olacağını nereden tahmin edebilirdim ki?

Karşınızda Deadpool, hem de oyunuyla! Dördüncü duvara uçan kafa atan, ölmek bilmeyen, en acil konularda bile mizah yapmaya çalışan kadın düşkünü bir anti kahraman. 



Artık herkesin Deadpool'un kim olduğunu ve dördüncü duvarın ne olduğunu az çok tahmin ettiğini biliyorum. 

Deadpool'dan kısaca bahsetmişken dördüncü duvar muhabbetini de anlatmadan geçmeyelim. Zira oyun içerisinde bol bol bu duvarın içinden geçiliyor.

Dördüncü duvar sahne oyunları oynanırken şekillenmiş bir kullanımdır. Tiyatro sahnesindeki oyuncular sahnedeyken somut olarak üç duvarın arasındadır. Dördüncü duvar ise bize, yani izleyicilere, dönük olan soyut bir duvardır. Oyuncular oynanan oyun esnasında bu duvarı somut olarak var olmasa da orada varmış gibi davranılar. Eğer ki oyun esnasında bu duvar yok sayılırsa, aslında her şeyin kurgu olduğunun farkında olup seyircilere seslenen bir karakter ortaya çıkar. 

E bu gerçekçi bir tiyatro ya da film olmadığı için neden Deadpool gibi matrak bir karakter dördüncü duvarı yıkamasın ki?


Oyunun daha başlangıcından zaten dördüncü duvar kırılıp, sizi de oyunun içine alarak devam ediyor. Yapımcıyı arayan Deadpool kendi oyununu yapması için onu sakin bir dille (!) uyarıp, hiç tehdit falan etmiyor (!). Kapısına oyunun baştan sona senaryosu gelmesine rağmen okumaya üşendiği için de rastgele olarak bölümlere pata küte dalıyoruz! 



Oyun normal senaryosuna devam ederken arada sırada bölümlerin 2D dizaynına geçmesi ayrı bir hava katmış. 

Bunun sebebi ise daha ilk bölümden çok aksiyonlu bir bölüm olduğu için yapımcı Deadpool'u arayıp bütçenin bittiğini söylüyor. Devamında da böyle olması gerektiğini belirtiyor. Oyun normal akışındayken bu tip kesilmeler de oyuncunun suratına tebessüm konduruyor. Oyundaki genel olarak mizah öğeleri diğer oyunlara nazaran çok daha fazla ve hoş.

Ciddi anlamda bölüm dizaynlarına gelirsek gerçekten dengeli diyebiliriz.

Yeri geldiğinde platform öğeleriyle çatışma sonrası dinlenirken, çatışmalar esnasında da çeşitli mekanlar görüyoruz. Çift katlı mekanlar, büyük meydanlar ya da düz bir koridor gibi oyun bizi bir mekandan diğerine fırlatırken çeşitlilikten hiç çekinmemişler. Özellikle bahsettiğim gibi ara sıra bölüm dizaynının 2D'ye geçmesi de oyuna ayrı bir hava katmış. 


Silah çeşitleri ve geliştirme ekranı ise oyunun uzunluğuna paralel şekilde gidiyor. 

Yakın dövüş silahlarında kılıçlar, hançerler ve balyozlar bizi bekliyor. Ateşli silahlarda ise tabancalar, pompalı tüfek, SMG ve bir adet ismini unuttuğum lazer topu silahı ile karşılaşıyoruz. Oyun esnasında neredeyse hiç kullanmadığım fırlatmalı silah kısmında ise normal bomba, flaş bombası, mayın ve ayı kapanı bulunmakta. 

Fırlatmalı silahlar dışındaki silahların hepsinin mermi sayısından hasar arttırmasına, o silahla düşman öldürünce düşen paradan silahın daha hızlı şarjör değiştirmesine kadar geliştirmeler var. Bir karede ise oyuncu yükseltmelerinden Deadpool'un can barının artması, daha hızlı dolması ya da momentumuna ekstralar da bulunacak geliştirilmeler var.

Momentumdan da kısaca bahsedecek olursak, düşmanlarla yeterince çatıştıktan sonra momentum barımız doluyor ve bunu kullandığımızda birden fazla düşmanı sersemletecek özel bir hareketi gerçekleştirmemizi sağlıyor. 

Oyuncu yükseltmelerinden momentumun geliştirilmesi durumunda momentum hızlı dolduğu gibi birden fazla momentum hareketlerine de ulaşabiliyoruz.



2013'te çıkan oyunumuzun grafik konusunda ise hala iş görür bir konumda olduğunu söylemekte fayda var.

Zaten genel olarak süper kahraman oyunlarında kullanılan grafik paleti göze alındığında günümüze kıyasla tek eksiği cilalanmaması diyebiliriz. Grafik konusunda aşırı takıntılı biri değilseniz kaçırmamanız gereken bir oyun deneyimi olduğunu söyleyebilirim.

Oyunun kesinlikle en iyi iş yaptığı iki yerden birine geldik. Oynanış.

Süper kahraman oyunlarında olması gereken kolay ve akıcı oynanışı Deadpool gerçekten iyi ve zevkli bir şekilde başarmış. Bu kolaylık yakın dövüş silahlarındaki komboları kısır döngüye soksa da, oyunun genel eğlencesi altında bu gözünüze bile görünmüyor. Bunun dışında kısa mesafeli ışınlanma özelliği de oyunun güzel mekaniklerinden bir tanesi.

Tabii benim tavsiyem mümkünsen bir konsol kontrolcüsüyle oynamanız. Bazı noktalarda klavye-mouse ikilisi çokta işinize gelmeyebiliyor. Bunun eksikliğini çektim diyebilirim.


Oyundaki yerleşmiş mizah anlayışı gerçekten hoşuma gitti. 

Özellikle de bazı noktalarda tamamen zevkine koyulmuş tuş basma sahnelerini suratınızda kocaman bir sırıtmayla oynadığınızı söylemeden geçemeyeceğim. 

Bu konuda da bazen bilerek tuşa basmadan bekleterek Deadpool için yazılmış çoğu diyaloğu dinlemeyi tercih ettim. Eğer ki bu yazıdan sonra oynamaya karar verirseniz bence siz de denemelisiniz.

Her iyi oyunun mutlaka bir konuda sıkıntısı vardır dediğinizi duyar gibiyim, evet bu oyunda da var.

Oyunun kendisinde değil, erişme konusunda var. 2017'de Marvel, Deadpool'un telif haklarını yenilemediği için Steam, oyunu satıştan kaldırmış durumda. Yani şu an sadece oyunu önceden satın almış kişiler veya kutulu oyunu satın almış kişiler ulaşabilmekte. 

(Diğer seçeneğe yer vermiyorum, kesinlikle karşısındayız!)


Tabii ki de oyunda belli bir yaş sınırının olduğunu da söylemeden etmeyelim. 

Normalde alışılagelmiş süper kahraman oyunlarının aksine bu oyunda bolca vahşet, kan, cinsel içerik ve küfür de bulunmakta. Kötü örnek oluşturmaması adına çevrenizde yaşı daha küçük bireyler varken oyunu oynamamanız daha doğru kaçar gibi.

(Tabii ne kadar bunu iplersiniz orası malum :( ). 

Deadpool, süper kahraman oyunları içerisinde en iyi oyun diyebilir miyim? Bunu bilemem, ama oynarken zevk alacağınızdan yüzde yüz eminim. Eh, artı eksiye geçtiğimizde tek eksimizin oyunun artık ulaşılamaz olduğunu söylemiştik. Bunun dışında da oynanış konusunda basit ve anlaşılır olması güzelken bir yerden sonra kısır döngüye girmesi denebilir. 

4-5 saatlik bir oyun deneyimi için ideal bir oynanış çeşitliliği olduğunu düşünsem de, bu konunun daha ayrıntılı sevenleri için uyarısını da yapmış olalım. 


Uzun süredir süper kahraman oyunu oynamadığım için nasıl bir şey olduğunu unutmuşum. Bu tarz süper kahramana ya da oynarken eğleneceğimize yüzde yüz garanti verebileceğiniz oyunları yorum kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın! 

Umarım Deadpool'u seviyorsunuzdur, eğer ki sevmiyorsanız arkanıza bakın.

CHA CHING!

Hiç yorum yok