Header Ads

Ön İnceleme: Rocksmith+

Ubisoft 2014’ten beri oyun camiasına gitar çalmayı öğreten oyunu Rocksmith’in yeni versiyonu Rocksmith+’ı tanıttı. Kapalı beta olarak oynanabilen oyuna erken erişim şansı kazanmak için buraya tıklayıp, Ubisoft’un sitesine yol alabilirsiniz. Girizgahımızı yaptığımıza göre oyuna geçelim.


Daha önceki yazımda, âcizane anlattığım Rocksmith’i çağın gereksinimlerine ve oyuncuların isteklerine göre şekillendirmeyi amaçlayan ve açıkçası başaran bir Ubisoft var. Şaşırdığınızı biliyorum… O yüzden hemen tipik Ubisoft hareketini nerede yapmış ve bu güzelliği nasıl berbat etmiş onunla başlayalım. 

Rocksmith+, atalarının aksine satın alabileceğiniz bir oyun değil. Aylık üyelik sistemi ile işleyecek olan oyun, kurları ve günümüz oyun fiyatlarını düşündüğünüzde artık çok da bütçe dostu olmayacak. Bu yüzden gitara yeni başlayanlar için artık eski cazibesini hafiften kaybetmiş oluyor. Bu duruma çok hafif artı olarak yazılabilecek tek şey ise resmi şarkı paketleri için artık para ödemeyeceğiz.

Bununla da sınırlı değil tabii ki. Ubisoft’tan bahsediyoruz. Eski Rocksmith oyunlarının en iyi yönlerinden biri olan CDLC (custom downloadable content) mantığı bu oyunla tarihe gömülüyor. 

Oyuncuların kendi hazırlayarak, istedikleri şarkıları çalabilmesini sağlayan bu özellik resmi şarkı paketlerine para verme sorununu bir nebze ortadan kaldırıyordu. Bunun yerini ise topluluk şarkıları sistemi alıyor. Bu sistem de ise sadece Ubisoft’un lisans aldığı şarkıları oyuna hazırlayabiliyorsunuz… Ubisoft şu ana kadar lisanslama konusunda bir açıklama yapmış değil ve bu alanda ne olacağı muallakta.

Kötü kısımları üstümüzden attığımıza göre iyi kısımlara, beni heyecanlandıran kısımlara geçebiliriz. Öncelikle oynanabilirlik açısından aşırı önemli iki adım atılmış durumda. Birincisi, artık Ubisoft’un kendi özel kablosuna ihtiyaç duymuyoruz, kendi ses kartımızla oyun hiçbir ekstra iş olmadan bağlanabiliyor. 

İkincisi ise amfisi ya da akustik gitarı olanlar hiçbir kabloya sahip olmasa da telefonlarına indirdikleri Rocksmith+ uygulaması ile bilgisayarlarını (ya da konsollarını) senkronize ederek oyunu oynayabilecek! Bu eski Rocksmith’in en büyük masrafı olan kabloyu ortadan tamamen kaldıran bir özellik. Üstelik, telefon ya da ses kartı veya eski külüstür Ubisoft kablonuz, Rocksmith 2014’e göre çok daha iyi bir algılama eşiğine, hassasiyetine sahip. 

Hassasiyetin yanı sıra, oyun için gitar tonlarına da gerekli iyileştirmeler yapılmış ve yer yer iç ısıtan, yer yer kamyon gibi çarpan tonlar daha az yapay, daha çok zevk veren bir hale gelmiş.

Oyundaki kişiselleştirmeler de artmış durumda. Eskiden sadece perde işaretleyicisi ve amfi görüntüsü seçebiliyorken, artık yeni eklenen marka partnerleri de sayesinde bir gitarda olabilecek her şeyi kişiselleştirebiliyoruz. Bunun sadece kozmetik bir geliştirme olduğunun farkındayım ama enstrümanını çok seven benim gibi insanlar için oyuna biraz daha bağlanmanızı sağlayabilecek bir özellik. Arka plan özelleştirmeleri ise artık boş sahneler gibi şeylerden ziyade garipli ama güzel efektlerle yer değiştirmiş durumda.

    

Oyundaki son açıklanan önemli gelişme ise istatistiklerimiz. Eskiden sadece şarkı özelinde görebildiğimiz başarı yüzdemizi artık toplam başarı olarak da görebiliyoruz. Ayrıca şarkılar üzerinde başarı yüzdesi hedefi koyarak zorluğu ayarlayabiliyor veya belli bir başarı yüzdesi için ne kadar nota çalmamız gerektiğini görebiliyoruz. Ayrıca, çok istenen ve yararlı olurdu diye düşünülen, zaman içindeki gelişmemizi de görmemizi sağlayacak olan istatistik sekmemiz mevcut olacak.

Rocksmith+ betada ve hala gelişiyor olmanın getirdiği bulutlar henüz çok taze de olsa, beni ve topluluğunu heyecanlandırmayı başaran bir devam oyunu niteliğinde. Önceki oyuna ve DLC’lerine para vermiş biri olarak bu oyuna da para vermeye ve gündelik hayatımdan zaman ayırmaya çoktan hazırım… Tek bir şartla. Fiyatlandırma politikası. 

Hem bunu okuyan siz sevgili okuyucularımız için hem de benim için bu çok önemli bir detay olacak. Ubisoft ismi içime bir miktar kuşku düşürse de bu oyunu oynatmak istiyorsa iyi bir fiyatlandırma yapmak zorunda olduğunun bence bilincinde olacaktır. Sonuçta önceki oyunu 100tl verip sonsuza dek oynamanızı engelleyen bir şey yok ve birkaç cilalanmış özellik dışında fazla bir kaybınız da olmayacak gibi gözüküyor. Kablo olayının ise etrafından dolanmanın bin bir yolu olduğunu önceki yazımda anlatmıştım… 

Kısacası, Ubisoft’un dudağından (klavyesinden) çıkacak iki söz bu oyunun kaderini belirleyecek yegâne şey.


Yeni başlayan biriyseniz, iyi bir fiyatlandırma yapılmadığı takdirde neden hoca tutmak yerine buna para veresiniz ki? Eskiden beri buralardaysanız… Zaten önceki oyunla ne yapacağınızı biliyorsunuz.


Hiç yorum yok