Header Ads

İNCELEME: SUPERHOT

 


TİK TAK TİK TAK BEN ORADA MIYIM GİT BAK

2016 yılında bağımsız geliştirici ekibin yayınladığı bu basit grafikli oyun aslında kırılım noktası yarattı. Oynanış, mantık vs. birçok şey alışageldiğimiz FPS oyunlarındaki gibiydi ama bağımsız geliştiriciler için hep diyoruz ya, Sizi ayıran bir noktanız olması gerekiyor diye. SUPERHOT'ın en büyük başarısı buradaydı. Birincil şahıs nişancı bir aksiyon oyununa zaman elementini katıyorlar. Baya da enfes bir olay oluyor.



Oyunda bir senaryo olsa da, oyuncuların asıl önemsediği nokta oynanış mantığı tabii ki de. Bu oyunu duyduysanız oynanışından dolayı duyduğunuzu ve mükemmel bir senaryosu olduğunu öven birini duymamışsınızdır. Ancak burada inceleme yaptığımız için her birine bakmaya çalışalım.

Senaryo konusunda SUPERHOT'ı bir oyun olarak oynayan bir genciz. Ancak oyunu oynadıkça bir arkadaşımızdan gizli bölümlerinin gelmesiyle bunları da oynarken bir anda oyunla gerçeklik karışıyor ve oyunun içinde hapis kalıyoruz. Tabii biraz klasik bir senaryo olsa da dediğimiz gibi asıl nokta oyun mekaniklerinde saklı.


Oyunda zaman siz hareket ettikçe ilerliyor. Fakat bu demek değil ki olduğum yerde durunca zaman donuyor. Aşırı yavaş olsa da zaman geçmeye devam ediyor. Bu yüzden sıkışık durumlarda tamamen durarak düşünme payınız olsa da yine de hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Aslında oyunun en büyük aksiyonu da bu bahsettiğim detaydan kaynaklanıyor.

İncelemeyi okuduğunuzda çok kısır bir döngüsü olduğunu düşünseniz de, senaryo modu siz tam sıkılmaya başlamadan zaten son buluyor. Oyun bittikten sonra kafanıza estiğinde girmek üzere "Sonsuz" modu ya da "Challenge" bölümleri de mevcut. Yani mekanikleri özleyenler için tekrar senaryo modunu oynamadan bu modlarla hasret gidermek de mümkün.


Oyundaki silah çeşitliliği ise doyurucu miktarda. Düşmanların ellerinde gördüğümüz silahları onları sersemleterek alıp kullanabilsek de bunların mermisinin az olması da aksiyonun ve tansiyonun artmasını sağlayan başka bir detay. Silah olarak konuşmak gerekirse ateşli silahlar tarafında tabanca, pompalı tüfek ve taramalı tüfek bulunmakta. Diğer silahlarda ise katana ve sopa var. Bunun dışında ise büyüklü küçüklü bazı nesneler düşmanları öldürmese de sersemletip silahlarını düşürmek amacıyla fırlatmak suretiyle kullanılabiliyor. Yani uzaktan size tabancayla sıkan bir düşmana koşmak tehlikeli bir durumken, çevrenizde bulunan bir cam şişeyi düşmana fırlatarak elindeki tabancayı düşürmesini, hatta sizin o tabancayı almanızı bile sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca tabancanın mermisi bitince tabancayı da fırlatarak yine aynı amaca hizmet etmeniz mümkün. Kısacası elinize geçirdiğiniz her şeyi ateşlemek, kesmek veya vurmak dışında fırlatmak içinde kullanabiliyorsunuz.


Ayrıca bu oyunda kullanılan HOTSWITCH modunun da, 2020 yılında çıkmış olan yeni SUPERHOT oyununun çeşitliliği açısından büyük bir fikir ışığı olmuş diyebiliriz. Nasıl olduğunu diğer oyununun incelemesini yaptığımızda konuşuruz ancak bu modu anlatmam gerek.

HOTSWITCH bir çekirdek olarak geçiyor. Bu çekirdek sayesinde düşmanların bedenine geçebiliyorsunuz. Yani size ateş edilmiş ve mermiden kaçmanız imkansızken bu çekirdek sayesinde size ateş eden düşmanın bedenine geçerek hem ölmekten kurtuluyor hem de aksiyona kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Oyunun bağımsız bir geliştirici ekip tarafından yapılmasına rağmen bu açıdan değişik özelliklerle oyunu renklendirme çabası da gayet hoş bir detay olmuş.

Grafik açısından değinmek birazcık saçma olabilir. Zaten fragmanlarda ve fotoğraflarda ne vaat edildiyse onu veriyor. Dediğimiz gibi sadece oyun mekanikleriyle oyuncuyu oyuna bağlamaya çalışan bir oyun olduğunu belirtmiştik.


Geçen sene, SUPERHOT: MIND CONTROL DELETE ismiyle çıkan oyunu biraz deneyimlememle birlikte farklı bir mantık getiren bu oyunları da incelemem gerektiğini düşündüm. Bu yüzden de ilk oyunu tatlı tatlı eleştirdik. İlerlediğimiz vakitte diğer oyunu da incelemek istiyorum çünkü gerçekten bir devam oyununun üstüne koyarak ilerlemek ne demek tam olarak geliştirici ekip ders niteliğinde olacak bir şekilde göstermiş.

Kısacası sayın Mecmua okurları, şu an Steam'de güncel fiyatıyla 40TL olarak gözüken oyun istediği bu parayı hak ediyor mu? İkinci çıkan oyunun da aynı fiyatta olduğunu göz önüne alırsak hayır hak etmiyor. Çünkü aynı mantıkta çok daha gelişmiş bir versiyonunu almak bana kalırsa daha mantıklı. Ancak üzülmeyin, oyun gerçekten sürekli indirime giriyor. İlk oyun, ikinciye göre yavan olsa da, indirimlerde almanızı kesinlikle tavsiye ederim. Pişman olmayacağınızı garanti edebilirim.


O zaman biraz da özlü sözler köşesi:

SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT 

Hiç yorum yok