Header Ads

İNCELEME: SUPERHOT: MIND CONTROL DELETE

 


"Bir devam oyunundan ne kadar farklı bir şey bekleyebilirsin ki?" diyenlere cevap olarak bu oyunu gösteriyorum. Genel mantık aynı kalsa bile eklenen bütün yenilikler size "İlk oyun sanki daha iyi gibiydi ya." dedirtmiyor. İlk oyunu hiçbir şekilde aratmıyor.


İlk oyuna kıyasla senaryo konusundan iyice el ayak çekilmiş. Sadece "MORE" mantığıyla üzerinize kürekle, daha fazla yenilenmiş SUPERHOT bölümleri fırlatıyorlar. O yüzden senaryo konusuna burada pek değinmeden direkt olarak gelen yeniliklerden, artı ve eksilerden bahsedeceğim.

Oyuna düşman, silah, çekirdek ve bize katkısı olacak bir sürü özellikler ve çeşitlilik eklenmiş. Bunların hepsi de üstünkörü düşünülmüş şeyler değil, oyuna gayet güzelce yedirilmişler.


Düşman farklılığından bahsetmek gerekirse ilk oyunda saldıran düşmanların hepsinin kırmızı olduğunu biliyoruz. Üzerimize saldıran bazı düşmanlar ise bir uzvu hariç her yeri beyaz! Yani sadece bir kısmı kırmızı olan düşmanları o uzvundan vurmadığımız sürece öldüremiyoruz. 

Bunun dışında vücudunda dikenler barındıran düşmanlarımızı öldürdüğümüzde ise etrafına saçmalı dikenler attığı için çevresindeki düşmanları da öldürme özelliği olduğu gibi size de hasar verme riski de yüksek. 

Katana kullanan düşmanları öldürmek içinse hızlıca ateş etmezsiniz fırlattığınız şeyleri veya mermileri havada kesebiliyorlar. Onları sersemletip katanalarını almadığınız sürece bütün saldırılarınızı engelleyebilirler!

Bir diğer garip düşman ise baştan aşağı kırmızı olan düşmanlarımız. Klasik düşmanlarımıza herhangi bir şey fırlattığımızda elinden silahlarını düşürüp onları kapma şansımız olabiliyordu. Bu düşmanlarımızda ise ellerindeki silahlarda kırmızı. Yani onları öldürmeden ne yaparsanız yapın ellerindeki silahı düşürmeniz mümkün değil. Uzak mesafede bu düşmanlar sizin başınızı ağrıtacağı için en kısa sürede halletmeniz tavsiyemdir.

Üzerimize saldıran klasik düşmanlar haricinde oyuna garip bir "boss" mantığı da eklenmiş fakat onları anlatmak için çekirdeklerden bahsetme kısmını bekleyeceğim.



Silah farklılığına değinmek gerekirse ateşli silahlara tek eklenen yenilik zıpkın olmuş. Açıkçası bütün silahlara göre daha iyi olduğunu düşünüyorum çünkü  mermisi az olup, yavaş dolsa da mermisi düşmana en hızlı giden silah unvanını taşımakta. 

Ateşli silahlar haricinde sopa ve katana gibi yakın dövüş silahlarında levye ve boru eklenmiş ancak değişik bir özellikleri yok. Düşmanların kafasında parçalanasıya kadar döverek sonrasında da fırlatarak sersemletme sağlayabiliyorsunuz.

Şişe ve kitap gibi düşmana fırlattığımızda sersemletme sağlayan küçük eşyalara eklenen shuriken ve bıçaklar en beğendiğim yenilikler oldu. Çünkü bunlar sayesinde sadece sersemletme için değil herhangi bir silaha sahip olmadan düşmanı tek harekette yere yıkmamız da mümkün oluyor.


Oyunun bölüm ilerleme mantığı ise 2016'da çıkan ilk oyuna göre değiştirilmiş. Seçilen bölüme girildiğinde bir kod ekranının çözümlendiğini görüyoruz ve her satırda birkaç seferde takıldığımızda oynamamız gereken bölüm başlıyor. Bu bölümleri geçtikçe kodlar çözümlenmeye devam ediyor ve en sona ulaştığınızda tüm kodlar çözümlenip sayfa "SUPERHOT" yazısıyla dolup taşarken bölümü bitirmiş oluyorsunuz. Tabii ki de kod çözümleme esnasında en sona ulaşamadan ölürseniz en baştan başlamanız da cabası.

Bu bölümler dışında bazı bölümlerde değişik bir dille konuşan bazı yazıları okuyabiliyorken, bazı bölümlerde ise ".hack" uzantılı dosyaları ele geçiriyoruz. Bu dosyalar ise size bahsettiğim kod çözümlemeli bölümlerde kolaylık sağlıyor. Yani bölüm içerisinde ilerlerken bazen iki tane .hack seçeneği çıkıyor ve o seçenek sayesinde kalan kısımları oynarken güçlendirmemiz bulunuyor. 

Buna birkaç örnek vermek gerekirse bir tane .hack dosyamız fırlattığımız eşyaların kuvvetini artırıyordu ve bir düşmana iki kere obje fırlattığınızda öldürmenizi sağlıyordu ya da mermi doldurma süresini kısaltma, mermilerin bize göre daha da yavaşlaması ve avantaj sağlaması ya da azalan kalplerimizin dolması için komple can sağlığını doldurma gibi değişik hacklerde bulunmakta. Evet kalp dedim çünkü ilk oyuna göre artık tek hasar yediğimizde ölmüyoruz. Tabi ki de bu mantık da çekirdek seçiminize göre değişiyor. Çekirdek diye diye de fazla sona bıraktık herhalde ondan da bir bahsedelim.


Oyunda dört adet çekirdeğimiz var ve bunları ilerledikçe topluyoruz. Her bölüme başlamadan birini seçip o çekirdeğin sağladığı nimetlerden yararlanabiliyoruz. Bunlar MORE, CHARGE, RECALL ve HOTSWITCH şeklinde dörde ayrılıyor. HOTSWITCH'ten ilk oyunda bahsetmiştik diğerlerini de kısaca açalım.

MORE.core: Normalde bölümlere iki kalple başlarken ekstradan bir kalp vererek üç kalple başlamamızı sağlıyor. Ayrıca .hack dosyalarında da dört kalbe çıkma .hack'i de özel seçenek olarak karşımıza çıkabiliyor.

CHARGE.core: Orta uzaklıkta mesafedeki düşmanların yanına giderek sersemletmeye veya düşmanımızı yere sermeye yarıyor. Bunun yanında da mermi çıkmazlarından kaçmak için aslında iyi bir yol denebilir. 

RECALL.core: Oyuna değişik bir deneyim katan çekirdek diyebilirim. Bu çekirdek ile katanaya eklenen yeni mekaniklerin nimetlerinden faydalanabiliyoruz. Bu çekirdek sayesinde her ele katanayla başlıyoruz. Bunun dışında katanayı fırlattıktan sonra tekrar geri çağırma yeteneğimiz bulunmakta. Hiç göremediğimiz bir yere atsak bile gaipten tekrardan katanamızı çağırma yeteneğimiz bulunmakta.

HOTSWITCH.core: İlk oyunu anlatırken de bahsetmiştim ancak kısaca özetleyelim. Herhangi bir düşmanımızın bedenine geçerek bir önceki bedenimizin yok olmasını sağlıyor ve böylece aksiyona kaldığımız yerden devam edebiliyoruz.


Tabii bu çekirdekler de MORE.core hariç hepsi başka düşmanlardan aldığımız çekirdekler. Bu yüzden bazı özel düşmanlarımız bölümlerde rastgele ortaya çıkıp bize zorluklar yaşatabiliyorlar. Oyundaki "boss" mantığı dediğim şey de burada ortaya çıkıyor.

CHARGE.core'un sahibi olan köpeğe benzeyen boss haritaya girdiğinde bize doğru çok hızlı bir atak yapıp canımızı götürüyor. Hiçbir şekilde hasar veremediğimiz veya sersemletebildiğimiz için bu boss'tan kaçarak bölüm içindeki düşmanlarımızı en kısa sürede öldürmemiz gerekiyor.

Tabii bütün boss'ların farklı özellikleri var ancak hasar yememeleri ve sersemletilememeleri ortak özellikleri. RECALL.core'da ise tahmin edebileceğiniz gibi bir katana ustası peşimizden sürekli katanasını bize fırlatarak bizi yok etme niyetiyle peşimizden koşturuyor.

HOTSWITCH.core'da da yüzünde üçgen işareti olan bir kişi rastgele zamanlarda bizimle beden değiştiriyor. Ancak beden değiştirdiğinde onun önceki bedenindeki silah yok olurken, bizim bedenimize geçtiği silahı kendisi saklayıp bize karşı kullanabiliyor. Aşırı zor bir boss tipi olmasa da bazen beklemediğiniz anlarda bedeninizi ele geçirip silahlarınıza el koyduğu zamanlar olabiliyor.


Zamanında ilk oyunu satın alanlara bedava verilen oyun benim gibi oyuncular için bir güzellik oldu. Oyun bana ilk SUPERHOT'ın özlediğim mekaniklerini çok daha gelişmiş ve keyifli bir şekilde veren bir yapım oldu. Şu an Steam'de ilk oyunla aynı fiyata satılan bu oyunu kesinlikle orijinal fiyatını hak ettiğini söyleyebilirim. İlk oyuna göre zaten uzun olan oynanma süresi dışında, oynama mekaniklerinin çeşitliliği de sizi oyuna bağlamayı başarıyor.

İndirimlerde ikisini de yakalamanızı tavsiye ederim ancak direkt bu oyunu oynasanız da çok bir şey kaybetmeyeceğiniz aşikar. O yüzden en kısa sürede deneyimleyin, beraber SUPERHOT'layalım.

SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT SUPERHOT 



Hiç yorum yok