Header Ads

İnceleme: Dead by Daylight - Ölüm Bir Kaçış Değildir!

Sisin içinden gelen dehşet!

Kanadalı bir indie firması olan Behaviour Interactive tarafından geliştirilen bu oyun 2016 yılında piyasaya sürüldü. 

Dead by Daylight kedi-fare kovalamacası tarzında olan co-op(eşli oynanışlı) çevrimiçi bir korku oyunudur. Bir katili ve dört adet hayatta kalmaya çalışan kişileri oynuyorsunuz. Oyun karanlık, korkunç ve sisli bir dünyada geçiyor. Hayatta kalmaya çalışanlar, haritanın birçok köşesinde bulunan jeneratörden beş tanesini yaptıktan sonra çıkış kapasını açarak kaçmaya çalıştığı bir oyun. 

Teması oldukça basit gözüken bu oyun hiç de öyle değil çünkü sisin içinde kol gezen bir katil sizi öldürmeye çalışıyor.

“Slasher” tarzı film türünün bir oyuna en iyi adaptasyonu

İster tek başınıza oyuna girebilir yada başka diğer üç arkadaşınızla birlikte acımasız katile karşı oynayabilirsiniz. Oyunun kendisi takım oyunu kavramına çok önem veriyor. Hayatta kalmak istiyorsanız birlikte çalışmanız oldukça kritik.

 Eğer ki başarısız olursanız, jeneratör patlayarak katile yerinizi bildirecektir – ve emin olun katil peşinize düşecektir. (Ne gerek var şimdi değil mi?)-

Hayatta kalanlar oyunu üçüncü şahıs perspektifinde oynamaktadır ve bu durum etrafı daha iyi görmenizi, arkanıza bakmanızı ve kaçmanızı kolaylaştıracaktır. Katilin amacı ise kaçmaya çalışanları yakalayıp onları haritanın belirli yerlerinde bulunan kancalara asarak öldürmektir. Asılan kişiler satanik bir varlığa kurban edilir ve göğe doğru yükselir.

Hayatta kalmaya çalışanlara nazaran katiller birincil şahış kamerası ile oynamaktadır. Bu durum katilin görüşünü oldukça kısıtlar ve görülür bir dezavantaj sağlar. Ancak katiller, kaçanlara göre daha hızlı koşarlar ve düz bir koşuda sizi daima yakalarlar. (Görsel Şef Notu: Yılan gibi olun, akışkan olun, kıvvrak olun.)

Basitçe, tek bir haritanın içinde iki farklı oyun modu var; jeneratörleri tamir ederek kaçmaya çalışan oyuncular ve onları öldürmeye öldürmeye çalışan bir katil.


Saklanmak her zaman en iyi yöntem değildir...

Temel içgüdünüz  oyunda ilk başladığınızda saklanmak olacaktır ve kısa sürede bunun her zaman çokta akıllıca olmadığını göreceksiniz. Oyun kedi-fare teması üzerine kurulu bir oynanışa sahip. “Slasher” tarzı filmlerde olduğu gibi kaçmanız için tasarlanmıştır.

Haritanın belirli bölümlerinde pencereler ve paletler bulunmakta. Kaçan kişi, katilin üstüne bu paleti indirirse katili sersemleterek kendisine kaçmak için zaman kazanır.  Kaçarken bunları avantajınıza kullanmanız çok büyü önem arz ediyor çünkü daha önce de söylediğim gibi kaçma ve kovalama üzerine tasarlanan bu oyun bu mekanikler üzerine yoğunlaşmış bir oyun tarzına sahiptir.

EXP ve Kan Puanı sistemi

Her bir karılaşmanın sonunda katiller ve "Survivors" “Kan Puanı” kazanır. Bu kan puanı globaldir ve istediğiniz katil veya survivorda kullanabilirsiniz. Oyunun içerisinde ne kadar çok iş yaparsanız o kadar fazla puan kazanırsınız. 

Bu kazanılan kan puanlarını “Kan Ağı(Bloodweb)” adı verilen bir bölümde kullanırsınız. Bu puanları karakterinizi seviye atlamak için kullanırsınız. 1-50'ye kadar olan seviyeler sadece bu puanlar ile atlanır.

Peki bu kan ağacında neler var?

Kan ağacında bu puanları bir çok şey için harcayabilirsiniz. 1. seviyeden başlayan bu ağaç içeriği artarak devam eder ve daha fazla kan puanı ister.

İçeriğinde ise yetenekler, adaklar ve eşyalar bulunur. En başta başta tek bir kan ağacı sayfasını tamamlamak kolaydır fakat seviye atladıkça ağacın tamamındaki eşyaları alamazsınız bu yüzden seçim yapmalısınız. Bu sayfada bir noktayı seçmeye başladığınız zaman diğer tarafı karanlık yutar ve seçilemez hale gelir. 

Sizlere tavsiyem her zaman ilk önce yeteneklere, daha sonrasında adaklara ve en son eşyalara öncelik veriniz.

Sisin içinde kimler var?

Oyun birçok survivor ve katile ev sahipliği yapıyor. Oldukça geniş seçim yelpazesi olan bu oyunun çok bilindik yüzleri de var. Dead by Daylight bir çok lisanslı katili bünyesinde barındırıyor.

Ayrıca kendilerine ait bir çok katilde bulunmakta. Bu katillerin her biri büründüğü kişiliğe sahip yeteneklere sahiptir ve her birine karşı farklı tarzlarla oynamanızı gerektirir, böylece oyun kendini yeniler. 

Bunun yanı sıra, bu katiller ile birlikte aynı evrene ait survivorlar gelmekte. Bu karakterleri oynarken televizyonda izlediğiniz veya gördüğünüz efsanevi isimlerin yerine kendinizi koymanızı sağlar.

Dead by Daylight istikrarlı bir biçimde her üç ayda bir yeni katil ve bununla birlikte bir veya iki survivor yayınlar. Buradan da oyunun oldukça güncel tutulduğunu söyleyebiliriz.


6 yılda oyunun başına neler geldi?

Oyun çıktığından bu yana bir çok sorunla karşılaştı. Bunların en başında ise bug'lar ve server yada lag problemleri gelmekte. Ne yazık ki oyun uzun bir süre kullanıcılar üstünden host yapılan bir sistem kullanıyordu ve bu durumda diğer taraf için oldukça büyük sorun yaşatıyordu.  Şu an oyun serverları oldukça stabil bir biçimde çalışıyor diyebiliriz.

Oyunda çok fazla bug sorunu oldu ve ne kadar azalsa da günümüzde de olmaya devam ediyor. Bu bug'ların bazıları “gamebreaking” denebilecek kadar fazlaydı. Bizim deneyimlerimize göre oyun kendini mekaniksel olarak güncellemede oldukça sorun yaşıyor ya da yeteri kadar üzerine çalışılmıyor. Bu bug'lar oyun seyrinizi tamamen etkilemese de firmanın bu yönde ki yavaşlığı, oyunu taze kılmayı bazen zorlaştırıyor.

Oyunun içerisinde bir rank sistemi var ancak diğer oyunlar gibi ne ayrıntılı ne de ödüllendirici. Siz oyuna rank 20 olarak başlıyorsunuz ve geriye en son rank 1'e kadar düşüyorsunuz. Bu oyunu oynayan biri için oldukça zor değil fakat rankta ilerledikçe oyunun keyfi biraz değişiyor. 

Bize göre en büyük sorun ise oyundan kasıtlı olarak çıkanlar ve toksik oyuncular.

Oyunda uzun bir süre oyundan kasıtlı çıkanlara karşı hiçbir önlem alınmadı ve bu durum uzun bir süre oyuncular için oldukça nahoş durumlar yarattı. Uzun süre çözüm bulunamayan bu sorun sonunda çözüldü diyebiliriz.

Karar(?)

Özellikle yayıncılar tarafında oldukça popüler olan bu oyunu denemek için indirimi beklemenizi öneririz. En çok da arkadaş çevreniz varsa ve oynayacak arkadaş bulabiliyorsanız kesinlikle listenize eklemenizi öneririz.

 Ne yazık ki tek oynarken aynı keyfi almayabilirsiniz. Tek oynarken katil oynamak oldukça keyifli olsa da, arkadaşlarınızla hayatta kalmaya çalışmak bu oyunun en güçlü yönlerinden biri. Bazen keyifli, bazen korku dolu ve bazen ise sizi sinir edecek olan bu oyun sizleri bekliyor.



Hiç yorum yok