Header Ads

Hack and Slash Nedir? | Vur Kır Parçala!


 Türkçesiyle “kesmek ve biçmek” diyebileceğimiz oyun türü. Günümüzde yeniden yükselişe geçmeye çalışsa da geçmişte yaşadığı altın çağlarının epey gerisinde. Bu yazı, benim en çok eğlenerek oynadığım oyun türlerinden olan hack and slash ile alakalı bildiğim ve bu yazı için toplayacağım bilgileri derlediğim bir yazı olacak.

 Öncelikle türü tanımlayayım, bu oyun türünde elinizde pek çok kesici, delici ve ateşli silah vardır ve etrafınız düşman doludur. Kısacası hızlıca bütün düşmanları öldürmeye çalıştığımız bir oyun türüdür.


 Hack and slash adını Dungeons and Dragons rol yapma oyunlarından almıştır. Seksenlerde D&D dergilerinde pek çok savaşın ardı ardına yaşandığı durumlara editörlerin verdiği bir isimdi.

 Hack and slash bildiğimiz manada dijital oyun olarak atası ise “beat ‘em up” oyunlardır ve türün ilk örneği 1984 yapımı Kung-Fu Master’dır. Ayrıca 1989 yılında çıkan Golden Axe, Final Fight ve River City Ransom gibi oyunlar da türe kazandırdıklarıyla anılmaya değer eserlerdir.

 Daha sonralarda NES ve Sega Master System’e çıkan oyunlarla hack and slash oyun türü kendisini beat ‘em up oyunlardan ayırmaya başlamıştı. Bu dönemlerde yani doksanların başında çıkan Ninja Gaiden ve Magic Sword, hack and slash dediğimiz türü ayrı bir türe çevirmeye başlamış ilk örneklerdi.

Doksanların ortasında çıkan 5. nesil konsollarla beraber hayatımıza resmen giren 3. boyut, hack and slash oyunlarının daha sevilen oyunlar olmasını sağlayan yeniliklerin kapısını açtı. 3D ile gelen en önemli yenilik ise alanı kullanarak pek çok düşmana karşı koyabilme ihtimalimizin artmasını sağlayabilecek olmamız. Üçüncü boyut, iki boyutlu alanda düşmanlar ardı ardına gelince tıkış pıkış olan ortamlardan daha iyi bir oynanış sunuyor haliyle, hack and slash’in hack and slash olduğu ve sevdiğimiz türe dönüştüğü günlere böylelikle geliyoruz.


 Benim ilk oynadığımı hatırladığım hack and slash oyunu Devil May Cry veya God Of War’du. Şimdi baktığımda ise o eski güzel hack and slash oyunlarının güzel beyaz atlara binip gitmesi üzücü. Yine de tür ölmüş değil ve hala fazlasıyla diri. Hatta en son oynadığım Bayonetta 2 muhteşemdi ve 3. oyunu sabırsızlıkla bekliyorum, ayrıca Nintendo’nun çıkardığı Astral Chain de müthiş görünüyor ve para ayırabilirsem almayı düşünüyorum. 

Hack and slash oyunlarla ilgiliyseniz ve seviyorsanız en sevdiğiniz hack and slash oyununu yorumlara yazabilirsiniz, şimdilik hoşça kalın ve görüşmek üzere.



Hiç yorum yok