Header Ads

Dünyanın En İyi 10 Platform Oyunu

Platform oyunlarını bilirsiniz. Dünyada düzenli şekilde AAA kalitesinde platform oyunu yapan bir tek Nintendo kaldı. Eskiden durum böyle değildi tabi, her büyük stüdyo önce Nintendo’nun bileğini bükmeye çalışırdı.

 Dünyada platform oyunları artık shooter, aksiyon macera rol yapma oyunları ve sinematik anlatıyı çok fazla öne çıkaran oyunların ilgi çekme konusunda çok gerisinde kaldı.

 Türkiye’de ise durum daha kötü ki strateji, yarış ve bilimum değişik simülasyon oyunundan bile daha az ilgi çeken bir durumdalar. Platform oyunlarını takip eden insanlar olarak sayımızın az olduğunu biliyorum, bu listeyi Metacritic puanlarına göre yaptım, burada oynamadığım oyunları ben de oynayacağım sanırım.


10- Conker’s Bad Fur Day (92)

 Conker’s Bad Fur Day, Conker adındaki alkolik pis bir sincabın hikayesini konu alıyor. Oyunun tamamı muhteşem bir kara mizaha ve günümüzde görmeye alışkın olmadığımız eğlenceli içeriklere sahip. Biliyorsunuz günümüzde oyunlar gerçekçi ve kasvetli olmak zorunda.

 2001 yılında Nintendo 64 için piyasaya sürüldü. Nintendo 64 konsoluna çıkmış son oyunlardan birisi muhtemelen.

9- Journey (92)

 Journey ilk çıktığı sene 2012’ydi. Oynanışını izlediğimde hiçbir numarası yok diye düşündüm. Galiba deneyimleyince büyüleyen bir yapısı var çünkü zevkine ara sıra güvenebildiğim insanlar bayağı övüyor. 

 Oyunda adından da anlaşıldığı gibi uzun bir yolculuk söz konusu ve oyunu oynarken iletişim kuramayacağımız rastgele birisi geliyor. Oyunda deneyim edenlerin ilettiğine göre bu gelen rastgele insanı bile oyunun yapısı bize önemsetebiliyor.


 8- Banjo-Kazooie (92)

 Kimilerine göre dünyanın gelmiş geçmiş en iyi platform oyunu. Peki ben oynadım mı? Hayır. Benim bu oyun çıktığı zamanlar PlayStation’ım vardı sadece.

 Oyun Nintendo 64 konsoluna çıktığı için oynayamadım. 5. Nesil bir konsolda ilk çıkan 3D platform oyunlarından birisi olduğundan da günümüzde oynamak bence benim için imkansız. Bu sebeple bir remake yapılmasını kesinlikle bekliyorum.

 



7- Cave Story (93)

 Cave Story, Türkçesi ile Mağara Hikayesi. 2012 senesinde 3DS için çıkmış bir oyun ve ne yazık ki oyunun varlığını listeyi yaparken öğrendim.

 Jet Grind Radio ile birlikte varlığından haberdar bile olmadığım tek oyun buydu. Jet Grind Radio konusunda en azından kendimi teselli edebiliyorum çok az satarak ölmüş bir konsolun seneler önce çıkmış bir oyunu sonuçta. Sanırım 3DS’te oynayacağım bir oyun daha buldum.
 


 

6- Sonic CD (93)

 Sonic CD benim bildiğim kadarıyla 4. Nesilde Sega konsollarında yapılan özel bir CD player eklentisi için çıkmıştı ama Metacritic’te iOS yazıyor. Galiba orijinal versiyonu değil de iOS’a yapılmış portu daha çok beğenilmiş.

 Sonic’ten fazla bahsetmeye gerek yok aslında. Çıktığı dönemler yer yer Super Mario dominasyonunu bile kırıyordu ve bu durum da rüştünü ispat etmeye yeterli.



5- Braid (93)

 Bağımsız oyun mu olurmuş? Bağımsız oyun nasıl olacak ki, koca koca stüdyolar oyun yaparken üç beş kişinin yaptığı oyunu kim ne yapsın? İşte Braid bağımsız oyun dediğimiz oyunların ilk örneklerindendi ve ilk başta yazdığım soruların birebir aynısı, hatta daha fazlası yüzlerce kez soruldu. 

 Bağımsız oyun olur muymuş sorusuna cevap verildi ama keşke herkes platform oyunu yapamaz da deseydi. Bağımsız oyun yapmanın karşılığı aşırı kalitesiz ve zeka ürünü olmaya çok uzak sözde platform oyunu yapmaya doğru gidiyor da ondan dedim.


 4- Castlevania: Symphony of the Night (93)

 Castlevania, bu listedeki en köklü serilerden birisi. İlk Castlevania oyunu, ilk Metroid oyunuyla beraber 1986 senesinde çıkarak yeni bir sistemi eş zamanlı olarak yarattılar ve biz bugün ikisine de benzeyen oyunlara bugün metroidvania oyun diyoruz.

 Symphony of the Night 1997 yılında PlayStation için çıkmış, kendi yarattığı türün bir üyesi olan güzel bir oyun. 2D olduğu için seve seve tavsiye ederim.
 
 Castlevania’nın bir oyununa listede yer verebilmek benim için muhteşem. Her şey bir yana bütün herkese Netflix’te yayınlanan Castlevania çizgidizisini de şiddetle tavsiye ederim.

 



3- Jet Grind Radio (94)

 2000 senesinde Dreamcast için çıkmış bir itlik serserilik simülasyonu. Bir şehirde paten sürüp etrafa graffiti yapmak oyunun amacı. 

 Pek çok eleştiri kanalının gameplay görüntülerini kullandığı bu oyuna gözlerim aşina fakat bana oyun olarak pek hitap edeceğini sanmıyorum.

 

2- LittleBigPlanet (95)

  Peluş bir karakterle girişeceğiniz bir maceraya hazır olun. LittleBigPlanet bütün platform öğelerini müthiş şekilde kullanan eğlenceli bir oyun. 

 Hikayesi tırt ama oynanış iyi ve akıcıysa kim ne yapsın hikayeyi değil mi? Hala daha bu kadar kötü hikayeler üstüne hala hikaye arayanlar mı var yoksa?

 



1- Super Mario ()

 Super Mario Galaxy, Super Mario Galaxy 2, Super Mario Bros. 3, Super Mario 64, Super Mario 3D World, Super Mario World, Super Mario Sunshine

 Listenin süper starı, listenin en önemlisi burada. Alt başlık olarak pek çok Mario oyununu yazdım, çünkü 10 oyun listesini direkt ilk 10 oyunu sıralayarak yapsaydım 5 tanesi Mario olurdu. 
 
 Galaxy oyunları hariç hepsini oynadım, içlerinden Super Mario 3D World en sevdiğimdi. Super Mario konusunda pek çok yazım var ve bütün seriyi sırayla oynayıp incelemeye çalıştığım bir yazı serim bile var.

 Mario oyunları her zaman platform oyunu dünyasına yön verir. Hala daha devam edebilen ayakta kalan nadir platform oyunu markalarından birisidir ve her yeni oyunu çıktığında on milyonlarca satmaya devam eder. AAA kalitesinde platform oyunu oynamak isteyen herkesin bir numaralı tercihi tabi ki.


 Burada listemizin sonuna geldik. Bu tarz listelerde oyunlarla alakalı kısa kısa yazmam biraz fazla kısa veya yetersiz geldiyse lütfen bu konuda fikrinizi belirtin. Şimdilik kendinize iyi bakın ve hoşça kalın.

Hiç yorum yok