Header Ads

RÖPORTAJ: Potentia Topluluk Menajeri Oğuzhan Alper Pehlivan Sorularımızı Yanıtladı


 

LoL Mecmua: Öncelikle Potentia oyunu için Wily Pumpkin yapımcı ekibini tebrik ederim. Dünyada oluşan COVID-19 salgını yüzünden oyun firmaları bile bu sene durgunken Türkiye piyasasında yerli oyunlarımız bir bir çıkmaya devam ediyor. Bunlardan biri de Potentia idi. Kendisi post-apokaliptik üçüncül şahıs bir nişancı oyunu. Potentia’nın yapım sürecinde duygularınız nasıldı? Oyun yayınlandı ve şu anda duygularınız nasıl?

 

Oğuz Pehlivan: Ekip olarak oyun içerisinde fark etmediğimiz birçok hata vardı ve bu yüzden mutluyduk. Oyun çıkmadan önce bazı şeylere dikkat çekilemedi, ben o süreçte ekibe dahil değildim. Yapım sürecinde ekibin beklentileri büyüktü. Oyun yayınlandıktan sonra çok daha mutluyduk ama bir sebebi vardı. Bizim oyunun içerisinde bazı yerleri görüp “Buralarda hatalıyız.” dememize rağmen bazı oyuncuların “Yok abi hatalı değilsiniz. İmkanınız olmadığından yapamadınız.”  gibi savunmalarla karşılaştık. Açıkçası bu imkansızlık meselesi bir yana  –evet bütçesiz bir ekibiz- asıl sorun dikkatsizliğimizdi. Burada kendi hatamızın farkındayız ve bu durumu kabul ediyoruz. Şu anda ise mutlu ve motive olmuş bir durumdayız.

LoL Mecmua: Oyunun Steam üzerinden incelemelerine baktığımızda, oyuncularda ya gerçekten beğenenleri ya da ciddi anlamda beğenmeyenleri görmekteyiz. Bağımsız Türk oyun yapımcılarına Lol Mecmua olarak her zaman desteğimiz sonsuz ki bizde zaten bir incelemesini yaptık. Potentia’nın yayınlanmasından sonra aldığınız geri dönüşlerden memnun musunuz? Beklediğiniz geri dönüşleri yakalayabildiğinizi düşünüyor musunuz?

 

Oğuz Pehlivan:  Öncelikle Potentia arşa çıkarılacak bir oyun değil. Yerin dibine sokulacak bir oyun kesinlikle değil. Birincisi bugüne kadar Türkiye sınırları içerisinde günümüze kadar yapılmış en iyi grafiklere sahip olan bir oyun. Oyun grafiklerimiz Ultra HD destekleyen, göze hitap eden grafikler içeriyor.

Bağımsız Türk oyunlarını desteklemenizden çok memnunuz. Sizin yaptığınız incelemede ben elinizden geldiğince objektif olduğunuzu ve gereksiz övmediğinizi, gereksiz de gömmediğinizi görüyorum. Bu yüzden de sizlere çok teşekkür ederim.

İncelemeler ilk etapta tabii ki beklediğimiz gibi değildi. Yapılan bazı hataların düzeltilmesi için geç olsa da, bunlara da hızlıca el atmayı bildik.

Geri dönüşlerden memnunuz. Almamız gerektiğini düşündüğüm kötü geri dönüşlerle karşılaşmadık. Yine de bununla yetinmeyip proaktif bir yaklaşım benimseyerek “Nerelerden kötü geri dönüş alabiliriz?” diyerek bir bir hataları gidermeye başladık. Sürekli olarak güncellediğimiz yama notları da cabası. Bunlar uzun bir süre de gelmeye devam edecek. Önümüzde altı aylık ve bir senelik planlar var. Aldığımız geri dönüşler beklediğimizden bir tık daha pozitif geldi diyebilirim.

 





LoL Mecmua: Potentia’nın oyun mantığı, dört kişilik kapasitenin kaldırabileceğinden daha ağır bir yüke sahip bir oyun. Malumunuz bağımsız geliştiricilerin oyunlarında birtakım eksiklikler, aksaklıklar ya da yolunda gitmeyen işler olabiliyor. Potentia’nın hem yapım hem de yayınlanma kısmında yolunda gitmeyen şeyler oldu mu? Olduysa da bunlar sizce nelerdi?

 

Oğuz Pehlivan:  Potentia, Wily Pumpkin ekibinin elinden çıkan ilk oyundu. Bunu göz önüne alarak atladıkları bir kanun var. Ben LoL Mecmua okuyucularıyla paylaşmak istiyorum. Belki aralarında oyun geliştiricisi olmak isteyenler vardır. Siz bir oyunu programlarsınız, gidişatı planlarsınız. Çizgisel bir yapıya oturtursunuz, oyuncunun neler yapabileceğini belirlersiniz ama asla oyuncu sizin düşündüğünüz şeyi yapmaz. Oyun sağa doğru gidiyorsa sola doğru gidecek oyuncu her zaman olacaktır, aşağı doğru ilerliyorsa yukarı doğru çıkan oyuncu her zaman olacaktır. Bu yüzden Potentia’nın ilk aşamadaki hatalarından birisi, oyunu yazarken, oyuncunun yazıldığı gibi oynayacağını düşünmek. Bu yüzden karşımıza bazı beklenmedik “bug”lar çıktı. Orada bir yol var evet ama sağdan soldan da gidilebiliyor ve bu sağ sol göz önünde bulundurulmamıştı ki bu “bug”ların çoğunu şu anda çözdük.

Ekip olarak birbirimizle anlaşamadığımız bir nokta genellikle olmadı. Perspektiflerimiz zaman zaman farklı olabiliyordu. Şu an bir şeyleri toparlıyor olsak da bizim için durumlar başlarda iyi gitmedi. Maddi sıkıntılar yaşandı, istenen bazı şeyler oyuna zamanında eklenemedi. Oyun çıkması gerekenden erken çıktı. Oyunun zaten “Erken Erişim” çıkması gerekiyordu, tamamen bitmiş şekilde yayınladık. En büyük hatamız o oldu. O da işte CD Projekt Red’in düştüğü hatanın aynısıydı.

Buradan oyun geliştirmeyi düşünen arkadaşlara tekrar söylüyorum. Oyunlarınıza oyuncu gözünden bakmayı kesinlikle unutmayın. Kötü bir ekip olduğumuzu düşünmüyorum, gayet iyiyiz. Ancak ilk oyun deneyimimizden dolayı böyle bir hataya düştük. Bir ekibin ilk oyunu olarak gerçekten gurur duyduğum bir oyun Potentia. Sonuna kadar ekibimle gurur duyuyorum.


 

LoL Mecmua: Potentia’da bazı temel sorunlar olsa da, bunun dışında kalan ve güncellemelerle düzeltilebilecek bazı küçük sorunlar vardı. Oyuna zaman içerisinde güncellemeler gelecek mi? Gelecekse de neleri iyileştirmeyi ya da varsa neler eklemeyi düşünüyorsunuz?

 

Oğuz Pehlivan:  Steam sayfamızda sürekli olarak yama notlarımızı paylaşıyoruz. Paylaşmaya da devam edeceğiz. Oyuna pek çok mod eklemeyi düşünüyoruz, Co-Op modları, hayatta kalma modları gibi gibi. Eklemeyi düşündüğümüz başka yenilikler ise; seçilebilir ana karakter, yeni silahlar, silahlarda modifiye… Hikaye derinleştirme, ana karakterlerin ve yan karakterlerin kim olduğu, geçmiş zaman içerisinde buraya kadar nasıl geldikleri gibi yenilikler ekleyip hikaye anlatımını iyileştirmeyi düşünüyoruz.

Bazı şeylerin aşırı absürt göründüğünün ekip olarak farkındayız. Oyuncuların şu an oynadıkları oyun Potentia’nın alpha versiyonu. Şu anda oynadıkları Potentia’yı 6 ay sonra oynadıklarında başka bir oyunla karşılaşacaklar. 6 ay içinde gelecek yamalarla Potentia şu an ki durumundan bambaşka bir hale dönüşecek. “Motion Capture”la beraber sessiz öldürme aksiyonlarından tutun, öfkeyle saldırı aksiyonlarına, “fatality” dediğimiz aksiyonlara kadar eklemeler yapacağız. Sinematikler ve seslendirmeler baştan yapılacak. Bir daha belirtmek istiyorum seslendirmeler baştan yapılacak. :D

 



LoL Mecmua: Üçüncül şahıs nişancı oyunlarının örneğini Türkiye’de pek görmüyoruz. Potentia bu türde ülkemizde sayılı oyunlardan biri oldu. Peki yapımcı ekip Potentia oyununu seri olarak devam ettirmeyi düşünüyor mu ya da bu türde başka herhangi bir oyun geliştirme fikirleri var mı?

 

Oğuz Pehlivan:  Wily Pumpkin ekibi olarak sizleri çok sevdiğimiz için bu haber LoL Mecmua’ya özel olsun. Evet, Potentia’ya bir devam oyunu düşünüyoruz. Bugüne kadar yapılan tüm röportajlarda çekimser cevaplar verdik. Yeni bir Potentia, bir devam oyunu düşünüyoruz. Ancak bu ne zaman olur, nasıl olur bu konularda şu an bilgi paylaşamam. Ama tabii ki fikirlerimiz var.

 

LoL Mecmua: Bu haberiniz için size ekip olarak teşekkür ederiz. Röportajın sonuna gelirken eklemek istediğiniz başka şeyler var mı?

 

Oğuz Pehlivan: 2021’in hala ilk çeyreğindeyiz. 2020 çok zor bir yıldı. Çok şey bizi zorladı ve üzdü. Çok kayıplar yaşadık. 2021, bunların hepsini aştığınız, mutlu olduğunuz ve hayallerinizi gerçekleştiğiniz bir yıl olsun değerli LoL Mecmua ekibi ve okuyucuları. Sizleri seviyoruz. 

 

LoL Mecmua: Bizde sizi seviyoruz. Vaktinizi ayırıp sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkürler. 2021 umarım hep beraber hedeflerimize ulaştığımız mutluluk dolu bir yıl olur.



Hiç yorum yok