Header Ads

RÖPORTAJ: Riot Games İletişim Müdürü Görkem Alpaslan Wild Rift Sorularımızı Cevapladı

League of Legends: Wild Rift beta sürecinde olmasına rağmen mobil oyun dünyasını tozu dumana kattı. Çıkmasının üzerine çok geçmemesine rağmen Google Play Store’da 10 milyon indirmeyi aştı. Biz de LoL Mecmua ailesi olarak Riot Games İletişim Müdürü Sayın Görkem Alpaslan ile League of Legends: Wild Rift üzerine güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

(Teemo konusuna daha sonra değineceğiz♥)


LoL Mecmua: Klasik başlangıcımızı yapalım bize kendinizden bahseder misiniz?

Görkem Alpaslan: Adım Görkem Şevki Bey Alpaslan. 6 yıldır Riot Games’te çalışıyorum. Şirketin farklı bölümlerinde farklı yöneticilik tecrübelerim oldu. Şu anda da iletişim müdürü olarak, şirketin bütün oyunları ve ürünlerle alakalı oyunculara gidecek hem pazarlama iletişimi hem de kurumsal iletişim ile alakalı işlerden sorumluyum. 

Eş zamanlı olarak çok aktif bir biçimde Wild Rift’te çalışıyorum. Bu dönem Wild Rift de biliyorsunuz yeni çıkardığımız mobil oyun. Onun haricinde uzun yıllar ajansta ve yine uzun yıllar Türk Telekom bünyesinde çalıştım. Galatasaray Üniversitesi'nden felsefe mezunuyum. 

"Eğer bir oyunda tank varsa büyük ihtimalle o oyunu oynarım. Tank dediğim de Ornn ve muadilleri. Tank yoksa gerçekten o oyunları oynayamıyorum, küçük bir detay vereyim." 



LoL Mecmua: Wild Rift çıktığı gibi mobil oyun dünyasını yıktı ve geçti. Henüz beta aşamasında olması dolayısıyla bazı sorunları ortaya çıkardı. 

Örnek olarak; Asya sunucundaki betaya VPN gibi özel programlar ile giren oyunculara Asya sunucusundan Avrupa sunucusuna geçişlerine izin verildi.

Oyuncular Asya'dan Avrupa'ya geçtiklerinde 2 kat ödül almaya başladı. Bu tür sorunlar Türkiye’de betayı bekleyen oyuncular arasında tepkiye dönüştü. Bu durum hakkında çalışmalarınız var mı?

Görkem Alpaslan: Şimdi sizin belirttiğiniz gibi oyun henüz beta aşamasında. Elbette bazı beklenmedik gelişmeler olabiliyor. Zaten beta olmasının amacı da bu. Bazı hataları görebilmek ve bu uzun vadede daha geniş kitlelere ve sürekliliği olan bir sistem yaratmada bu sorunları çözebilmek. 

Her gelen Feedback’e değerlendirme yapılıyor ve oyuncular arasında eşit, adil bir sistem yapılması için çalışılıyor. Sadece bu bazı oyunculara verilen hakların geri alınmasından ziyade, aslında daha çok oyuncunun daha fazla içeriğe, daha fazla nasıl ulaşabileceği ile alakalı, gözüken ve gözükmeyen değişik, buglar var, değişik süreçler var.

Mesela Yordle eventi başladığında da benzer bir şey oldu. Belki sizin de kulağınıza gelmiştir. Oyunculardan da geldi. İşte yeteri kadar hızlı ilerlemiyor, bazı bölümler hiç ilerlemiyor, bazıları bölümler çok hızlı ilerliyor. Şu anda bunlar nasıl yönetiliyor dediğiniz her nokta bu geri bildirimlerle iyileştirme sürecini daha iyi hale getirmenin nasıl bir sonuçla yapılacağı ile alakalı. Onlar daha arka planda ilerliyor ama bir sorun varsa, o sorun ilerlemesi ile alakalı bir çalışma mutlaka var.

Dediğim gibi Beta sürecinde olduğu için ve bütün dünyada da açılmadığı için oyun hala birazcık zaman alabiliyor.


LoL Mecmua: Peki bu durumun bir yaptırımı olacak mı?

Görkem Alpaslan: Yıllar önce şöyle bir şey vardı. Gnar çıktığında bu karakterde bir hata olmuştu. Sanırım 1 RP ile alınıyordu. Ya RP ya da IP diye hatırlıyorum. Orada bir RP alanlardan "Tamam, yanlış olmuş bunu verin." demedik. Ya da bir sonraki alışverişinde ya da bir kostüm ya da şampiyon alışında üzerine ondan kalan bakiyeyi ekliyoruz da demedik. Çünkü bunun adil olmadığını düşünüyoruz.

 Dolayısı ile burada yapacağımız şey de bir tarafı cezalandırırken öbür tarafı ödüllendirmek olmamalı ama hata varsa, o hatayı yenilemeyeceğimiz de kesin. Yani, eğer VPN’ler üzerinden buraya aldığımız oyuncularda bir hata olduysa, bütün sunucuda ki oyunculara aynı hatayı veremeyiz. Çünkü o zaman da yanlış yaptığımız bir şeyin daha fazla insan ulaşmasına neden olur. Bunun olmaması için gereken çalışmaların yapılması sağlanıyor. Bunun şöyle bir avantaj var, tabii herhangi aldığınız bir şey aslında sizin oyun içerisindeki görselliğinizi arttıran, sizin eğlencenizi arttırabilecek bir içerik. Asla sizi oyunda ön plana geçirebilecek, daha güçlü kılacak bir şey vermiyoruz. O yüzden de bunları dengelerken iyi düşünmemiz gerekiyor. 

Ama resmi açıklamalar daha sonra gelecektir diye söyleyebilirim.  Şu an için sadece söyleyebileceğim, felsefe olarak ben size bir yanlışlık yaptığım için bütün sunucularda aynı yanlışı yaparak eşitliği sağlamış olmuyorum. 

Bu biraz aykırı kaçıyor. 

_______________________________________________________


LoL Mecmua: Bildiğiniz gibi birçok mobil oyun emülator aracılıyla bilgisayar üzerinden oynanabiliyor. Bu da haksızlığa neden oluyor. Daha rahat maçlar geçiriyorlar. Diğer bazı oyunlar gibi emülator algılaması Wild Rift'e gelecek mi?


Görkem Alpaslan: Emülatörlerle ilgili şu anda planlanan bir aksiyonumuz yok. Emülatör olduğunun farkındayız bazı yerlerde ama bizim önceliğimiz emülatörleri yasaklamak değil, oyunun oynanma dinamiğinin emülatörlerden bağımsız gerçekten bir mobil deneyimi olması.

Çünkü bizim oyunumuz mobil jenerasyon arasında. Evet, mouse-klavye'nin her zaman bazı avantajları var ama yetenek kullanımları mobile göre tasarlandığında. 

Baştan mobil için tasarlandığından mouse ve klavye kullanımının bir anlamı kalmamaya başlıyor. Çünkü yeteneği mouse ile aynı şekilde kullanamayabiliyorsunuz. Dolayısıyla, bütün oynama mekanizması, mesela Ashe’in ulti yeteneği normal PC oyununda ki ultiden farklı olması gibi. Çünkü tamamen mobil için tasarlandı. 

Dolayısıyla bu mekanikleri iyileştirip mobilin daha oynanabilir hale getirebilirsek emülatörler ile alakalı performans belirleyici noktaları yok edebileceğimize de inanıyoruz. 

Emülatörleri yasaklamak bir çözüm ama yasaklamak yerine mevcut sistemimizi daha iyi hale getirip insanların ona ihtiyaç duymayacağı bir ortam yaratmak ilk tercihimiz şu anda. 

Eğer dayanılmaz bir duruma gelir ileride düzeltiriz. Biliyorsunuz, biz bir oyun çıkardığımızda kutulu oyun ya da hikayeli bir oyun için "Okey oyun çıktı. Buyurun oynayın." demediğimiz için, ileride bu sorunlar artar veya farklı bir yere giderse tabii ki gerekli hamleleri yaparız.

Şu an için önceliğimiz oyunun geliştirilmesi.




LoL Mecmua: Wild Rift Türkiye’deki sunuculara gelecek mi? Şu anda Avrupa sunucusundan girdiğimiz için ping değerleri çok yüksek. Hazır sunucuya Wild Rift eklenecek mi?


Görkem Alpaslan: League of Legends ilk Türkiye'ye geldiğinde, biraz geriden geleceğim, benzer deneyimler vardı. Aslında o zaman karşılaştığımızda çok fazla karşılaştırma yapamıyorduk. Çünkü çoğu sunucu Türkiye içerisinde değildi. 

Hala birçok oyunun Türkiye'de olduğunu sanmıyorum. Biz League of Legends'ı  Türkiye'ye getirmeden önce baya bir iyileştirme yaptık. Türkiye ortalamasının ping değerleri 70'ler 80'ler 90'lar iken biz farklı yöntemlerle onları gerçekten oyun kalitesini arttıracak şekilde seviyeye getirmiştik. Hatta üzerine bir de bildiğiniz gibi League of Legends sunucularını Türkiye’ye taşıdık. Bu çok önemli bir yatırım. 

Şimdi Wild Rift'te de bizim amacımız League of Legends'a benzer bir oyun deneyimini Türkiye genelinde yapmak. Çünkü Türkiye'nin neresinde olduğunuz bizim için hiç önemli değil. Oyuncuysanız, oyuncusunuzdur. Hangi şehirden katıldığınızla ilgilenmiyoruz. O iyi deneyimi yaşamanız lazım. 

Biz de benzer sorunları gördük, analizlerimizi yaptık. Şu anda yurtdışı ekipleri ile beraber biz bu süreci en hızlı şekilde "nasıl iyileştirebiliriz"i çalışıyoruz. Yani şu anda Avrupa'daki en öncelikli ülkelerden bir tanesi olduğumuz için de oyuncuları ayrıca teşekkür etmemiz lazım. 

Çünkü onlar sayesinde bu öncelikli konuma geldik.

Bunlarla ilgili planlar, programlar çalışılıyor. Umarım çok hızlı bir şekilde, adım adım iyileştirme sürecine gideceğiz. Benim gönlüm tabii ki sunucuların Türkiye'de olması. Hem Türkiye'ye yatırım yapılmaya devam edilmesi için hem de oyuncuya gerçekten en iyi hizmeti düşük ping değerlerini sunabilmek bizim için kıymetli.

 Dediğim gibi bazı şeyler adım adım olacak ama kesin iyileştireceğiz. 



LoL Mecmua: Türkiye’de çok büyük yatırımlar yapıyorsunuz. e-Spor Arena bunlar arasında sadece bir tanesi (Türkiye sunucusu, lig sistemi vb.) Wild Rift'de de Türkiye için yatırım planlıyor musunuz?


Görkem Alpaslan: Sorunun Wild Rift bölümüne geçmeden önce, aslında biz League of Legends ile beraber çok başka bir yolculuğu çıktık. Türkiye'de tamamen Türkçe olan bir oyun ortaya çıktı. Hiç bu kadar da çok popüler olmayan insanların çok bilmediği bir oyun türü bir anda Türkiye'nin ve dünyanın en popüler oyunu hale geldi. Oyuncular bilir, Türkçe oyun oynadığınızda insanın içinde garip bir hissiyat doğuyor hala. Ben 40 yaşına geliyorum. Bir oyunun PlayStation-PC fark etmez,  Türkçe olması beni garip bir şekilde beni mutlu ediyor. 

Dolayısıyla bu yatırımların aslında bütün geri dönüşü bizim oyunları daha iyi oynayabilmemize  ve kendimize ait hissedebilmeniz için.  E-spor zaten, keşke şu andaki pandemi süreci hızla atlatılsa ve tekrar e-spor Arena'da oyuncularla buluşsak. 

Eminim ilk gün her tarafı dolacak, bütün limitler dahilinde. Ama bizim için güzel olan bir oyunun sadece oyun olarak değil sizin, hayatınızın bir parçası haline getirmek. Oyunu oynamadığınızda da onunla ilgili içerikler izleyebilmeniz, kültürel bir kod halinde yaşamanız, üzerine konuşmanız, kıyafetlerini giymeniz. 

Yani, yeni neslin kendine ait hissedebileceği ve insanların daha fazla konu ile alakalı kendini bir gelecek planlayabilecekleri bir yatırım yapmayı planlıyoruz.

 e-Spor ile alakalı olsun, lig ile alakalı olsun biraz önce bahsettiğimiz sunucularla alakalı olsun, yatırımlara devam etmeyi planlıyoruz. Türkiye, Avrupa'daki en kuvvetli pazarlardan bir tanesi. Pazar anlamında da söylerken şunu ifade etmek istiyorum; genç nüfusumuzun olması oyunlarla ilgisinin olması Türkiye'yi gerçekten çok önemli bir bölge haline getiriyor. Tabii bu bizim de elimizi güçlendiriyor. 

Hem e-spor anlamında hem de diğer turnuvalar anlamında ve daha önce yaptığımız festivaller anlamında da Türkiye olarak Wild Rift üzerinde de yatırım yapmaya Riot Games olarak devam edeceğiz.


 LoL Mecmua: Wild Rift konsollara ne zaman gelecek?


Görkem Alpaslan: Öncelikle oyunun mobil versiyonunu çıkışını tamamlanmasını bekliyoruz. Basın toplantısında da söylemiştik, hatırlarsınız. Biz League of Legends bir portla PC oyununu Mobile getirmedik, baştan yazıldı. Bu çok uzun yıllardır yapılıyor. Emin olun, benim oynadığım oyun böyle değildi. Seyahat edebilirken yurtdışında ki ofislerimizin bir tanesinde oynama fırsatı buldum. Tabii bu yıllar öncesiydi neredeyse. 

Dolayısıyla bugün geliştirme dediğimiz şey her zaman baştan yapılarak gidiyor. Bir mobil oyunu da Switch, PlayStation'a xBox’a yeni çıkacak herhangi bir sanal oyun platformlarına portlamak bizim pek yaptığımız bir şey değil. Dolayısıyla her oyunun kendine özgü özellikleri ile aktarılması gerekiyor. Orada da kendimize güvendiğimiz ve oyuncunun "Evet, bunun gerçekten hakkını vermişler" diyebileceği bir noktaya getirmeyi planlıyoruz. Ama şu anki ilk önceliğimiz bazı bölgelerde hala oyunu, yani Wild Rift’i henüz açmadık. Daha önceki Alfa testi yapılan bölgelerde, mesela Brezilya'da oyun açık değil, Amerika'da açık değil. Henüz Çin pazarında açık değil.  Oyunun lansmanını tamamladığımızda bir sonraki adımlar daha çok netleşecektir

Ben de çok istiyorum gerçekten. Herhalde yaşla alakalı. Daha geniş ekranlarda oynuyorum oyunu. Ben Ipad üzerinden oynuyorum. Daha kontrollü analog kontroller ile oynamayı ben de istiyorum. 

Bir de şöyle bir husus var. İnanın ki Covid 19'un da  etkileri oluyor. Bütün oyun firmalarının ne kadar geciktiğini biliyorsunuz. Oyunlar ileri atılıyor, hızlı çıkartılan oyunlarda büyük hüsranlar oluşuyor, hepimiz üzülüyoruz. Dolayısıyla o hüsranlardan ziyade temel mekanikleri iyi seviyede olması lazım. 

Siz sormadınız ama bir ekleme yapmak istiyorum.  Sosyal medyayı inceliyorsanız oyuncuların en fazla beklediği şey "Yasaklama sistemi ne zaman gelecek?" "Ne zaman farklı oyun modları gelecek?" "Aram gelecek mi?" 

Farklı Moba Mobile oyuncularının farklı beklentileri var. Hepsini birden açmak istesek zaten oyun oynanamaz haldeydi. Bizim amacımız şöyle, bir yerden bir noktaya giderken oyuncuyu memnun edecek bazı temel özellikleri verelim, üzerine ekleyerek devam edelim. Bu yıl Wild Rift’e, League of Legends PC versiyonunda gördüğünüz birçok özelliği getirmeyi planlıyoruz. 

Dolayısı ile oyun gelişmeye ve heyecan yaratmaya devam edecek gibi gözüküyor.




LoL Mecmua: Teemoyu ana hikayede ne zaman öldürmeyi düşünüyorsunuz?  Eğer Teemo’yu öldürmekte zorlanıyorsanız size yardımcı listeler hazırlayabiliriz. Gerçekten. Yapalım mı öyle bir şey?

    

Görkem Alpaslan: Teşekkür ederiz. Teemo için benzer yorumları yapan pek fazla oyuncumuz var ama ben Teemo'yu sevenlerdenim. Neden sevdiğimi sormayın ama bilmiyorum, ama yine de seviyorum. (Görsel Yönetmen Notu: Ne demek seviyorum? Nasıl ya? NASIL OLABİLİYOR?! Rito Kalp♥) 

Zaten Teemo ile akalı hep görürsünüz. Ya severseniz ya nefret edersiniz. Ama Teemo Bizim hikayemizin olmazsa olmazı bence. Artık maskotu gibi oldu. Ben onsuz bir dünya düşünemiyorum. (Teemo Cızbız'sız bir dünyayı biz de düşünemiyoruz.) Mesela Wild Rift’e de geldi. Ben daha deneyemedim çünkü başta söylemiştim. Tank Teemo herhalde oynanmaz. 

Mesela ben Sett ile League of Legends da çok fazla gelişmeye başladım ama Teemo her geldiğinde "Acaba mı?" deyip başlamak istediğim şampiyonlardan biri oldu hep. Ama son aram oynayanlar bilir, League of Legends gerçekten artık minyon arabaların üzerindeki görüş özelliği ile Teemo'nun bir bölümünü öldürdük. (İşte böyle cümlelerle gelin bize ♥) Yani onunla ilgili, Teemo oyuncuları gerçekten de farklı şekillerde seslerin dile getiriyorlar. Biz de dinliyoruz. Ölmesin Teemo ya. Ben seviyorum. Yasaklasınlar Teemo'yu en fazla onu yapabiliriz.

(Roket takımı yine kazanamadı...)


LoL Mecmua: Son olarak buradan oyunculara ne söylemek istersiniz?


Görkem Alpaslan: Şimdi, Riot Games olarak kurumsal gibi geliyor kulağı ama, bizim onlarla çok benzer dünyalardan geldiğimizi unutmamaları ve oyun oynamanın bizim için de büyük bir keyif ve zevk olduğunu söylemek isterim. 

Ama önceliğimiz onların oyunu oynayabilmesi. Bir oyunda karşılaşırsak lütfen kötü oynuyoruz diye üzerimize yüklenmeyin. Çünkü siz daha rahat bir şekilde oyun oynayabilin diye bizim daha az oyun oynamamız aslında iyi bir şey. İkincisi, geribildirim vermeyi, oyunlarla ilgili, iyileştirme süreçleri ile ilgili görüşlerini yazma lütfen, asla durmasınlar. Bu bizim için çok kıymetli. 

Hatırlarsanız bundan yaklaşık 2 yıl önce Riot Artık "Meme(Mim) killer" olarak kendi mimlerine yok etmeye başladı. Daha yok etmemiz gereken bir sürü mim var. 

Bu geri bildirim, kendi dillerinde tercihen hakarete bulaşmadan verdikleri süreci biz dinliyoruz. İnanın yurtdışındaki oyun geliştiricilerine de, şirketin başındaki insanlara kadar da iletiyoruz. Anlamlı olanlar ile de alakalı aksiyon almaya da devam edeceğiz.

 Susmasınlar, geri bildirimleri bize iletsinler. 

Keyif aldıkları sürece de oyunlarımızı oynamaya da devam ederlerse biz bundan mutlu oluruz.





Hiç yorum yok