Header Ads

Geçmişten Günümüze Mario: Super Mario 3D Land (2011)


  Kronolojik sırayla gideceğiz demiştim biliyorum ama bir anda 2011’e atladım bunun da bir sebebi var. 12 Şubat günü Super Mario 3D World’un yeniden yayınlanması var. Yeniden çıkacak bu oyunu ek paketiyle beraber illaki deneyimleyip en kısa zamanda oyunla alakalı yazımı yazacağım.

 Super Mario 3D World’u oynayacağım madem ileri tarihe atlayarak, onun 3DS’teki kankası Super Mario 3D Land’i yazmam gerekir diye düşündüm. Böylelikle hem World, hem de Land defterini kapatırız.





 Bundan bir önceki Super Mario Land oyunu 1992 yılında çıkmıştı. Aradan geçen 19 sene sonra nereden akıllara geldi diyeceksiniz. Nintendo 3DS ve WiiU için yeni birer 3D Mario oyunu yapmayı düşündükleri zaman, akıllarına doksanlardaki SNES ve Gameboy için yapılmış Mario oyunlarının farklı adları geldi. 

 Niye önceki nesilde akıllarına gelmemiş derseniz, 3D Mario oyunu olarak DS’te sadece Mario 64 DS oyunu vardı ve özgün bir şey değildi yani sonuçta.  




 Super Mario 3D Land benim gördüğüm 2D Mario oyunlarındaki mekaniklere en sadık 3D oyun oldu. Oyunla alakalı geçmişte bahsettiğim bütün özel güçleri düşünün ama 3D bir alanda kullandığınızı düşünün. 


Oyundaki bütün özel güçler


 Ben oyunu oynadığım süreçte çok keyif aldım ve keyif alamayacak insan düşünemiyorum. Gerçekten 2D Mario oyunu sevip sevmeyen herkes severek oynar ve hatta diğer 3D Mario oyunlarını da sevmeseniz bile oynayabilirsiniz. 2D Mario oyunları gibi seviye seviye ayrılması ve 3D Mario oyunlarındaki küçük açık dünyalara göre daha kompakt ve daha kısa bölümlere ayrılmış olarak karşımıza çıkması gibi artıları var.

 Hikayesi veya mekanikler şeklinde ayrı başlıklar yazamadım bugün. Mekanikleri önceki oyunların 3D alandaki hali ve hikayesi de klasik bir Mario hikayesiydi, yani Bowser prensesi kaçırıyor ve kurtarıyoruz.  


Oyundaki seviye seçme ekranı, alt ekranda gidilecek 8 dünya görünüyor direkt

 Oyunda 8 dünya ve dünya başına ortalama 6 seviyeye sahip, her dünya sonunda bir uçan gemi veya bir Bowser kalesi vardır. 

 Oyunda ölmek kolay ama can sıkıntısı çekmek zor. Gerçekten bir iki dünyayı aşarken ölmezseniz onlarca canınız birikiyor. Bir bölümde arka arkaya çok ölürseniz de altın renkli süper yaprak veriyorlar ve o bölümde hiç hasar almadan sona ulaşabiliyorsunuz.


Altın süper yaprak ve onun Mario üzerinde sağladığı değişim


 Oyunda bir seviyede çok takılıp, oyundan çıkmanıza sebep olacağı can sıkkınlık noktasına ulaşmadan iyi bir müdahale olmuş bu oyun için. 

 Mario serisinin geçmişteki oynaması zevkli ve zor yapısının, zorluğunun genel olarak alınmış hali gibi. Tabi seviyeler kendi içlerinde çok zor da olabiliyorlar. Sağlanan kolaylık da can verilmesi konusunda cömert davranmaları özetle. Seviyelerin içinde de iki üç bayrağın olduğu checkpointler var ve ölünce de seviyenin en başından başlamıyorsunuz.


Checkpoint bayraklarına bir örnek


 Oyun fazlasıyla günümüze uygun ve çok zevkli, 3DS alın ve pek çok güzel 3DS oyunuyla beraber oynayın, Virtual Console ile de bütün eski Nintendo oyunlarını oynayabilirsiniz tavsiye ederim.

 Bugün yeteri kadar Super Mario 3D Land ve 3DS övdüm. Oyunu oynadıysanız oyunla alakalı fikirlerinizi aşağıya yazabilirsiniz ve oyun hakkında konuşabiliriz ya da Super Mario 3D World’un yeniden çıkışı öncesi muhabbet edebiliriz. Kendinize iyi bakın ve hoşça kalın.




Hiç yorum yok