Header Ads

Röportaj: PayHesap Kütahya e-Sports Nasıl Kuruldu? Burak Ölmez, Merak Edilenleri Yanıtladı...

 


Henüz yeni kurulmuş olmasına rağmen Payhesap Kütahya e-Sports takımı bulunduğu alanlarda başarılara imza atmaya devam ediyor. Bir çok oyun liginde bulunan Payhesap Kütahya e-Sports gerek kadrolarıyla gerekse azmiyle zirvelere tırmanışılarına bizler de şahit oluyoruz. Kendilerine röportaj isteğimizi aktardığımızda bizi kırmadılar. 

LoL Mecmua ekibinin sorularını Payhesap Kütahya e-Sports gönüllü sözcüsü Burak Ölmez cevapladı. 


LoL Mecmua: Çok klasik bir başlangıç olacak ama olmadan da olmaz. Bize kendinizden bahseder misiniz?

Yasin Burak Ölmez: Öncelikle tekrardan merhaba. Ben Yasin Burak Ölmez, Gazi Üniversitesi'nde okuyorum, son sınıf öğrencisiyim. Daha önce Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde bir e-Spor topluluğu kurdum.  Onun başkanlığına devam ediyorum, iki yıldır ve Kütahya e-Sports takımında gönüllü olarak çalışmakta ve destek vermekteyim.



LoL Mecmua: 2020 yılının sonlarına doğru kurulan PayHesap Kütahya e sports takımı hızlı bir başlangıç yaptı ve PUBG Invitational Sonbahar kupası'nı 4. olarak tamamladı. Peki, takımı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Yasin Burak Ölmez: Aslında takım kurmak için uzun bir planlama aşaması gerçekleştirdik. Kulüp başkanı Ömer Demiral, 10 ay önce hazırlıklarına başladı. Detaylı bir AR-GE çalışmasından sonra hem saygı hem de minnet adına güzel bir tarih olduğunu düşündüğümüz 10 Kasım tarihinde Payhesap Kütahya e-Sports hayata geçti.


LoL Mecmua:  Payhesap Kütahya e-Sports'dan bahseder misiniz? Payhesap Kütahya Esports dendiğinde okuyucularımızın aklına ne gelmeli?

Yasin Burak Ölmez: E-Spor kültürü İstanbul gibi büyük şehirler haricinde pek bir gelişmeye fırsat bulamadı. Biz de Ömer Demiral öncülüğünde Kütahya'da yani Anadolu'da bir hareket başlatmak istedik. Asılında insanların aklına PayHesap Kütahya E-sports denildiğinde Anadolu'dan çıkan bir değer gelebilir. Biz Payhesap Kütahya e-Sports olarak önce Türkiye'de ardında da Avrupa'da ismimizi duyurmak.

___________________________________________________


LoL Mecmua:  Normal şartlarda e-Spor takımlarının sponsor bulması oldukça zor oluyor. Daha öne League of Legends liginde bulunan şampiyonluk kazanmış Royal Youth gibi takımlar bile sponsor sıkıntısı yaşadılar. Hatta bundan dolayı lige az daha katılamıyorlardı. Sonuç olarak siz yeni bir takım kurmuş olmanıza rağmen bu sponsor başarılarını gösterdiniz. Peki bunu nasıl sağladınız?

Yasin Burak Ölmez: Aslında önemli olan bir lige katılmak değil. Bence en kolay kısmı bir lige katılmak. Ondan önce sağlam bir hazırlık aşaması gerekiyor. 

PayHesap Kütahya e-Sports bu hazırlığı çok iyi bir şekilde gerçekleştirdi. Güzel bir ekip seçiminde bulundu. Kendi alanında başarılı isimler kendi sahip oldukları bağlantılar mevcut bu bağlantılar ile birazda. Herkes Payhesap Kütahya e-Sports takımı için kendilerinden ne katabiliyorsa kulübün yönetim kurulu toplantısında belirtti. Bu sayede kulübün sponsor bulma işleri hızlandı. 

2. Sponsorumuz olan Playerbors.'da açıklandı. Fakat açıklanmayan 4 marka Payhesap Kütahya e-Sports öncülüğünde e-Spor'a giriş yapıyor. Bu markalar daha önce e-Spor takımlarına sponsorluk yapmamış markalar.



LoL Mecmua:  Seninle mümkün diyerek başladığınız e-Spor serüveninde hedeflerinizi çok büyük tutuyorsunuz. Şu ana kadar dört büyük oyunda takımınız mevcut. PUBG'de kartları yeniden dağıtıyor, F1'de tozu dumana katıyorsunuz gibi görünüyor. Peki başka e-Spor dallarında da takım kurmayı planlıyor musunuz? Başta Valorant ve League of Legends gibi oyunlar olmak üzere 

Yasin Burak Ölmez: Şu an da pek çok e-Spor oyunu büyük bir hype içerisinde. Bunlardan da az önce bahsetmiş olduğunuz Valorant ve League of Legends en çok konuşulan oyunlar.  Fakat biraz da bu işin içine girmek gerek. League of Legends gibi oyunlarda takım kurmak ve lige katılmak gerçekten çok masraflı ve uzun bir yol. Bu yüzden şu anlık League of Legends takımı kurma planımız elbette var ama biraz daha geri planda. Valorant takımı için çalışmalarımız başladı. Forma tasarımları, oyuncu seçimleri sürecinde hızlıca ilerliyoruz. 

Bugün yaptığımız toplantıda kulüp başkanımız Ömer Demiral'ın bana söylediği bilgiyi de size aktarmak istiyorum. Daha önce 2 kere Türkiye şampiyonu olan Dota2 takımımızı da yakında duyuracağız.


LoL Mecmua:  Türkiye'deki elektronik spor camiası halen gelişmekte. Siz Türkiye'deki e-Spor gelişimini nasıl gözlemlemektesiniz?

Yasin Burak Ölmez: Ben bu soruya biraz geçmiş üzerinden cevap vermek istiyorum. 

E-Spor sektörüne ben Üniversite birinci sınıfta dahil oldum. O zamanlar çok dar bir sektördü ama yine de ülkemizde VFŞL gibi bir lig vardı. E-Spor sadece League of Legends üzerinden gidiyordu. Fakat e-Spor'un geliştiğini şöyle görüyorum; dört sene önce bir üniversitenin çabaları tamamen haybe uğraş gibi geliyordu. Hiçbir şeyin karşılığını görmeden çalışıyormuş gibi bir  sistem vardı. Zaman geçtikçe e-Spor tanınmaya öğrenilmeye başlandı. 

Tamamen cahil bakış açısıyla bazı kurumların "Spor'un "E" si mi olur?" göndermelerine rağmen Cumhurbaşkanımızın onay verdiği Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı TESFED gibi e-Spor federasyonunun  kurulması, oyunculara lisans çıkarılmasında kolaylaşması gibi  gençlere  destekler devlet eliyle veriliyor.  E-Spor'u gençler geliştirebilir, tanıtabilir. Bugün bir e-Spor oyuncusu 24, 25 yaşlarında emekli oluyor. 

Gençleri lise çağında eğitmemiz gerekiyor

Daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama yakında liselerde e-Spor eğitimleri verilmeye başlanacak. Hatta bir tanesine Ankara'da ben öncü olacağım. 

Sonuç olarak ülkemizde e-Spor gelişmeye devam ediyor ve asla da önü kapanmayacak bir sektör. 

___________________________________________________


LoL Mecmua:  Size çok net bir sorum var. Kütahya e-Spor olarak çok köklü takımların bulunduğu mecralarda kurulmuş yeni bir takım olarak şampiyonluk iddianız varmı?

Yasin Burak Ölmez: Gönüllü olarak içinde bulunduğum Payhesap Kütahya e-Sports, sektörde belki de 11-12 yıllık belki de çok daha köklü takımların arasında yeni kurulmuş bir kulüp fakat başarı her zaman köke dayanmıyor. 

"Ne kadar eskiyseniz o kadar başarılısınız gibi bir mantık e-Spor sektöründe işe yaramaz. 

Yetenek ve özveriyle alakalı bir şey. Bu, oyuncularınız ne kadar yetenekliyse ve ne kadar özveri ile çalışıyorsa o kadar başarılı olursunuz demektir. Bizim içinde bulunduğumuz bütün oyunlarda Payhesap Kütahya e-Sports her zaman sıralamalarda en yukarılarda bulunuyor. F1 liginde üst sıralamalarda oynayan oyuncularımız var. 

Şampiyonluk bizim için hayal değil, şuanda üstüne basıp geçebileceğimiz bir hedef. 



LoL Mecmua: Hedeflediğiniz başarılara ulaşamadığınız durumda takımlarınıza yatırımı arttırıp daha tecrübeli ve daha veteran oyuncular transfer eder misiniz?

Yasin Burak Ölmez: Bizim asıl amacımız Payhesap Kütahya e-Sports olarak Türkiye'de ve Dünya'da tanınmak bizim mantığımızda tanınmış veteran oyuncuları kadrona al onlara alıştıkları paraları verip mutlu olsun gibi bir mantığımız yok bizim takımlarımıza şuanda baktığınızda üst sıralardaki oyuncularımızın hepsi Anadolu'dan gelmiş yetenekli oyuncular. 

Çok fazla yetenekli oyuncu var ülkemizde bunlar doğru antrenman ve doğru eğitim ile gelecekte çok daha iyi yerlere gelebilecek oyuncular. Biz uzun vade de kısa vade de oyuncu yetiştirmek istiyoruz. 


LoL Mecmua: Son olarak PayHesap Kütahya e-Sports takipçilerine ne söylemek istersiniz?

Yasin Burak Ölmez: PayHesap Kütahya e-Sports taraftarlarına biz aslında takipçi yada üye kafasında hitap  etmiyoruz. Lig içerisinde bizde herkes taraftar, herkes destekçi. Böyle yaklaşmak daha mantıklı oluyor.

 #seninlemümkün sloganının seçilmesinin asıl sebebi şu. Herkes kulübün parçası olabilir, herkes kulübe dahil olabilir. Bu yüzden seninle mümkün. Sen ne kadar destek verebilirsen, ne kadar birlik halinde olabilirsek, 7'den 77'ye hiç önemli değil. Bu kulüp şuanda olduğundan çok daha büyük yerlere gelebilir. 

Çok teşekkür ederim.




1 yorum: