Header Ads

Nintendo Konsolları Neden Her Zaman En Güçsüz Konsollar Olur?

 


 Sony ve Microsoft yeni nesil konsollarını çıkardı ve 9. nesil de başladı, aslında Nintendo açısından 9. nesil başlayalı 4 sene olmuştu. WiiU'nun başarısızlığı Nintendo'nun 8. neslinden hızlıca vazgeçmesine neden olmuştu. 



 Şimdi diyeceksiniz "Switch 9. nesil değil." ve bunu demenizin sebebini biliyorum, fazla güçsüz. İşlem gücü birimi olan flop cinsinden gücü 1 teraflops civarında olan Nintendo Switch rakiplerinin onda biri gücünde. Karşılaştırmak istersek bir önceki neslin PlayStation 4'ü 1.6 teraflops gücündeydi, pro olmayan model hani.


Playstation 4 ve Nintendo Switch


 Peki Nintendo'nun bu bakış açısıyla satış yapmasının sebebi nedir? Aslında bütün mesele karlılık üzerine. Karlılık derken de onun açıklamasını yapacağım tabi ki.

 Eskilere gideceğiz, çok eskilere, ta ilk Playstation'ın çıktığı döneme. İlk Playstation'ın çıkmasından önceki vakitlere gideceğiz. Oyun konsolu dediğimiz makinelerin içinde bir teknoloji vardır ve bunun bir maliyeti vardır, üretim süreci vardır, nakliyesi vardır, tanıtımı vardır. Üretilen konsollar da satılırken şirketler bu maliyetlerin üstüne karını ekleyip satarlardı.

 Playstation neyi değiştirdi diyeceksiniz, buradaki para kazandırma sistemini değiştirdi. Playstation konsolun kendisinden para kazanmayı bıraktı, nasılsa benim makinemi alınca oyunlarımı da almak zorundalar diye düşündü. Perakende zincirlerindeki devasa gücünü de kullandı ve o zamana kadar görülmemiş bir sayı olan, 102 milyon adet satışa ulaştı. 


SNES ve Sega Mega Drive


 Bu sayının o zaman ki büyüklüğünü anlayın diye, ilk Playstation'ın rakibi olan konsolların önceki neslinin satış sayılarını da vereyim isterseniz, SNES 49 milyon adet, Sega Mega Drive ise 40 milyon adet konsol satmış.

 Playstation'ın 102 milyon satışına karşı, N64 35 milyon, Sega Saturn ise 9 milyon adet satmış. Aslında eski dönemin normlarına göre bakarsak N64 iyi bir satış sayısına ulaşmış fakat Sony o devasa cüssesi ile piyasaya girip yeni bir çağ yarattı. Bu yepyeni çağı anlayabilmek bile pek çok firmaya zor geldi.


5. nesil konsolların tamamı. Panasonic 3DO ve Atari Jaguar da var ama onlar pek satmadı


 Bu yeni çağın anlaşılmasının pek çok firma için zor geldiğini Nintendo ve Sega'nın hareketlerinden bile anlıyoruz aslında. 6. nesli Sega, Dreamcast adındaki konsolu ile açtı. En önce çıkıp piyasada yer edinip, en çok konuşulan olmaya çalışıyordu. Nintendo ise ilk kez bu jenerasyonda daha güçlü bir konsolla, Gamecube ile geldi. 

 Nintendo daha güçlü bir cihazı, Playstation 2'den daha ucuza piyasaya sürdü. Sega, Dreamcast ile belki de bir nesilde en fazla inovatif hamle yapan firma oldu. Peki sonuç ne oldu dersiniz? Nintendo Gamecube sadece 22 milyon adet sattı, Sega artık konsol üretmeyi bıraktı ve Playstation 2, 155 milyon ile en çok satan konsol oldu, o kadar çok sattı ki günümüzde bile hala en çok satan konsol olarak kalmaya devam etti.


6. nesil konsollar


 Markalar bir şeyleri anlamıştı ama biraz yarım anlamışlardı. Sega artık yok olduğu için de sadece Nintendo üzerinden konuşmaya devam edebiliriz. Nintendo, Gamecube ile aslında teoride doğru olanı yaptı ama pratikte işlemedi. Bunun en büyük sebebi Sony'nin inanılmaz güçlü bir firma olmasıydı. 

 Arkadaşlar Sony seksenlerde bile bütün dünyaya Walkman satıyordu, bütün dünyadaki bütün teknoloji marketleriyle iletişimi olan bir firmaydı ve her yere bu konsolu ulaştırabiliyordu. Ben çocukken bizim evimizin çevresinde olan herhangi bir dükkanda bile vardı bu ürünler, hem Playstation'a hem de Playstation 2'ye sahip oldum almak pek de zahmetli olmadı rastgele bir yerden rahatça aldık. 


Sony Walkman


 Ben bunca senelik hayatımda kendi gözlerimle hiç N64 ya da Gamecube görmedim. Çünkü Playstation öncesi dönemde ütü almaya giderken bizim çocuk da bununla oynar alalım diye alabileceğin oyun konsolları olmuyordu, varsa bile klon oluyordu. Eskiden orijinal bir konsola sahip olmak için, o konsolu tanıyor, o konsolu biliyor ve alabileceğiniz yerleri keşfedip almanız gerekiyordu. İşte Playstation burada farklılık yarattı.

 Sony ve Nintendo 7. nesle ev konsollarıyla girilmesinden önce el konsolları ile çarpıştı. Sony de PSP ile Nintendo'nun tahtını orada bile az biraz salladı. DS 154 milyon, PSP 80 milyon adet sattı. 

 Az biraz salladı dememin bir sebebi var, aslında var olunmayan bir piyasada ilk çıkış için 80 milyon hepinize yüksek görünebilir ve gerçekten ilk denemeler için tatmin edici bir rakam olabilirdi. Niye olmadı diye sorarsanız bunun sebebi PSP güvenlik yazılımının sağlam olmaması ve bu keşfedildikten sonra satışların patlaması olarak gösterebilirim. Yani PSP biraz da çok rahat korsan oyun oynanabildiği için sattı diyebiliriz.


Nintendo DS ve Sony PSP


 İşte şimdi de 2 nesil önce olduğu gibi pek çok kuralın değiştiği bir döneme geldik. Bu nesilde Sony bu piyasada yokken diğerlerini eze eze girebilmesinin sebebini unuttu, dünyanın kendisi 6. nesilden 7. nesle geçerken bayağı değişti, Nintendo da artık kendine özgü stratejisini tam anlamıyla keşfetti. Bütün bunlar sayesinde bu nesil çok farklı yerlerden incelenmesi gereken bir nesle dönüştü.

 İlk olarak dünyadaki değişimden bahsedeceğim. Dünya tam 7. neslin çıkmasından önce 6. nesil yaşanırken devasa bir değişim yaşadı ve bizim kafamıza "Dünya global bir kasabadır." sözünü kazıdılar. Amerika sınırsız dolar bassa bile parasının değer kaybetmeyeceğini ve talebin eksilmediğini fark etti. Bunu fark edince de Amerika trilyonlarca dolar bastı ve dünya piyasasına dağıttı, trilyon dediğim zaman eski cinsten para birimimiz yüzünden böyle dediğimi sanmayın, gerçekten milyarın bin katı olan trilyondan bahsediyorum.




 Peki bu ne alaka, biz konsol diye geldik sen dolar diyorsun diyeceksiniz tahmin edebiliyorum. Aslında bazılarınız bu mevzuyu anladı, anlamayanlara açıklayacağım. Etrafta çok para dolaşmaya başlayınca taşıma maliyetleri dahil pek çok maliyet düştü ve bunun aksine daha çok alım gücü yüksek insan oluştu

 Aynı zamanda internet gelişti ve kendini göstermek daha da kolaylaştı. Bütün bunlar Nintendo'nun, Sony ve Microsoft karşısında dikilebilmesine yaradı, çünkü artık tanıtım, üretim, nakliye dahil tüm maliyetleri karşılamak için bir teknoloji devi olmaya gerek kalmadı, bir oyun devi olmak da yetebilmeye başladı.

 Sony'nin kendi geçmişini unutması konusuna geldik. Sony konsoldan kar etmeyerek çıkış yapabilmiş bir firmaydı ve bu satış stratejisine oyuncu camiası bayağı da alışmıştı. Fakat ne oldu bilmiyorum, Wii'nin 250 dolardan, Xbox 360'ın 300 dolardan çıktığı piyasaya Playstation 3, 500 dolardan çıktı. Yani "Playstation 3'ün üzerine 50 dolar ekle ve Wii ile Xbox 360 al." gibi bir durum çıktı. Bu durum bu nesilde Sony'e kaybettirdi işte.


7. nesil konsollar


 Wii'nin çıkışına ve Nintendo'nun yarattığı stratejiye göz atma vakti geldi sonunda. Wii, N64 dönemindeki güçsüz tanıtım ve dağıtım dönemlerinde değildi, dünya değişmişti ve Nintendo Gamecube ile de güçlü konsolun aslında pek de işe yaramadığını anlamıştı. Nintendo da geçmiş neslin özelliklerinde bir konsol çıkardı ve o günün şartlarında hareket algılayan kontrolcülerini mükemmel tanıttı, bu şekilde herkesin ilgisini çekti.

 Nintendo bu hareketi ile piyasadaki en ucuz konsolu çıkarmış olmasına rağmen en çok kar eden firma oldu, hem de hareket algılayan kontrolcüler sayesinde normal oyuncu kitlesinin yanında arada sırada oyun oynayacak, normalde oyuncu ekosisteminin dışında olan insanları akın akın kendisine çekti. Bunu gören Nintendo işte benim stratejim bu dedi.


PS Vita ve Nintendo 3DS


 3DS ve PS Vita'da da bu oldu. 3DS, PS Vita'ya göre en az 3 kat güçsüz olmasına rağmen 76 milyon satarak, PS Vita'dan 60 milyon daha fazla sattı ve Sony'e el konsolu üretimden elini eteğini çektirdi.



 Bu durum niye WiiU'da yaşanamadı yani 8. nesilde. Çünkü WiiU rezalet tanıtıldı. Gerçekten bütün iletişim fakültelerinde "Tanıtım nasıl yapılmaz?" şeklinde ders diye okutulması gerekecek derecede kötü bir tanıtımdı. O kadar kötü tanıtıldı ki, çoğu kişi WiiU'nun konsol olduğunu bile bilmiyordu, oyun firmaları ve kendi Wii konsoluna yeni bir aksesuar aldığını sanarak WiiU alan arkadaşlar hariç. Çıkış oyunları güçsüzdü ve kimseye kendini gösteremedi, böyle olunca da Playstation 4 adeta ezdi geçti. 


8. nesil konsollar


 Peki Switch'e gelince ne değişti? Sütten ağızları yandı ve ayrandan meybuz yaparak emdiler. Tam tabiri ile bu oldu gerçekten. Herkesi hype trenlerine bindirecek oyunlarla beraber apaçık mükemmel bir tanıtım kampanyası yaptılar. Ayrıca artık hibrit bir konsol olduğu içinde bu varken ayrıca bunu çıkardı, bu da şu kadar sattı diye ekleme zahmetinden beni kurtardılar. Helal sana Nintendo, Switch çok güzel olmuş hayatımda sahip olduğum en iyi oyun cihazı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

 Bu arada oyun konsollarının güçlerine değil de içerdiği oyunlara bakın bence arkadaşlar sadece makine alacaksınız bilgisayar daha iyi bir seçenek. Dünyadaki bütün ekranların sadece %7'si 1080p üstü görüntü verirken bu 4k aşkı nereden peydah oldu bilmiyorum ama bu başka bir tartışma konusu, neyse görüşmek üzere ve hoşça kalın.



Hiç yorum yok