Header Ads

İNCELEME: TITANFALL 2

 



Arafta Kalmış Oyun: Titanfall 2

FPS oyun pazarında artık iki kalıcı isim olan Call of Duty ve Battlefield isimli ağır topların yayınlandığı sene yayınlanması yetmediği gibi, bir de iki oyunun yayınlanma tarihlerinin tam ortasına koyulmuş günah keçisi bir oyundur.




Bu oyuna neden arafta kalmış dediğimi herhalde anlatabilmişimdir. EA’nın izlediği bu garip yayın planlamasından dolayı bu tür potansiyeli olan bir oyun da –bana göre- hak ettiği beklenti yaratılamamıştır.

Peki neden bu oyundan bahsediyorum? Daha birincisi yok ikincisi ne alaka sayın editör? İkinciden bahsediyoruz çünkü ilk oyunda herhangi bir senaryo modu bulunmamakta,, ancak sevgili Respawn bu oyunda çok kısa da olsa eğlenceli ve kendini tekrar tekrar oynatabilecek yapıda bir oynanışa sahip. Yavaştan özelliklerine göre incelemeye başlayalım.



Oynayan oynamayan, FPS seven sevmeyen herkesin şu oyunu 10 dakika izlese ilgisini çekeceğine kalıbımı basabilirim. Çünkü oynanışı gerçekten muazzam ötesi, akıcı ve zevkli. FPS mekanikleri Call of Duty’nin dördüncü oyunu olan Modern Warfare 1’de oturttuğu ve FPS oyunlarda nasıl sinematik eklenir sorusuna cevaben oturttuğu sistem kullanılmakta. Tabiki de bütün FPS dünyası bu yöntemi kullansa da kendine has özellikleri olanlar öne çıkmaktadır. Bunlardan biri de Titanfall 2 diyebilirim.

Titanfall 2’de silah konusunda aklımızı çok karıştırmıyor. Her sınıf silahtan iki üç farklı çeşit var ancak senaryo modunda birkaç tanesi çok sık kullanıldığı için rahat mermi bulmak adına onları kullanıyorsunuz.


Half-Life ve Doom seven biri olarak hızlı FPS oyunlarına düştüğümü Doom yazımda da dile getirmiştim. Önceki iki oyun kadar hızlı olmasa da günümüzdeki klasik FPS anlayışına uymayıp onlara göre birkaç tık daha hızlı olduğu için beni gerçekten cezbetmeyi başardı. 

Bu hızlılığını ise duvarlarda koşarken diğer duvara atlama, çift zıplama ve koşarken eğilme düğmesine basarak karakteri kaydığınızda uzun bir kayma süresi oyunun seri olmasını destekler nitelikte.


Respawn Entertainment'ın Battle Royale Oyunu

E tabi ki sadece hızlı oynama değil, bu evrende mecha kültürü de hakim olduğu için Titan isimli robotları yönetiyoruz. Bu robotlarla ayrı ve pilot olarak da ayrı oynayabilmeniz ve farklı oynanışlar düşünülmesi ayrı bir güzellik.

Mecha kültürünü uzak ve soğuk bulan biri olarak bu oyunu sevdim. Çünkü mecha kültürü size uzak geliyorsa muhtemelen hareketlerinizin çok hantal olduğu fikri olduğu içindir. Ancak Titanfall 2 bütün bu ön yargıları yıkıyor. 

Titan’lar da birden fazla ekipman setleri bulunmakta, hatta birinde çekirdek gücünüz dolduğunda kılıcınızı çekip samuray gibi diğer Titan’ları da doğrayabiliyorsunuz. Samuray derken sadece kılıç çekmesinden bahsetmiyorum, Titan’ların refleks olarak kaçmasını sağlayan özelliğiniz bu süre içerisinde sınırsız olduğu için ciddi anlamda hızlı bir şekilde her yere hareket edebiliyorsunuz.


Samuray Olmak İsteyenlerin Seçmesi Gereken Ekipman

Setlerde farklı özelliklerle farklı silahlar eşleştirilmiş. Kimi özellikte mermileri durdurup onları geri yollayabilirken kiminde tuzak kurabiliyorsunuz ya da birden fazla hedefe otomatik kilitlenen füzeler de göndermeniz olası. 

Tabi ki de bunların da bekleme süreleri olması ve her sete göre farklı bir oyun yönü izlemek zorunda olmanız oynanışı çeşitlendiren güzel detaylardan biri.

Boss savaşı olaraksa düşman ordunun komutan Titan'larıyla bazı savaşlara giriyorsunuz. Ancak teke tek savaşmadıkları için dikkatli bir oyun stili izlemek gerektiğinin de altını kırmızıyla çizelim.

 

Küçük Bir Tavsiye: Bu Arkadaştan Korkmayın

Mecha kültürünü soğuk bulduğumu söylemiştim. (Görsel Yönetmen Notu: Terbiyesiz.) Buna rağmen Titanfall 2 kendi atmosferi içine, çok kısa bir oynanışa sahip olmasına rağmen çekmeyi başarabiliyor.

Oyunun her yerinde olmasa da ilk bölümler ormanlık bir alanda geçtiği için bana Avatar filminin atmosferini anımsatmıştı. Mecha kültürüyle beraber bu doğal ortamda sık olmasa da vahşi yaratıklarla karşılaşmamız da bu tezimi destekliyor.

İlerleyen bölümlerde kendi birliğimizi bularak Titan’larla beraber yoğun çatışmalara girdiğimizde de Titanfall 2 oyunucun içindeki heyecanı ve coşkuyu ateşlemeyi de başarılı bir şekilde yapıyor.

 


Titanfall 2’de gerçekten derinlikli bir senaryo içermiyor. Ancak buna rağmen çok kısa sürede ana karakter kadar önem kazanmış olan Titan dostumuz BT ile kurulan bağ sayesinde gerçekten gönül bam telinize yer yer vurmayı başarabiliyor.

Bir Titan kullanabilmek için bir Pilot eğitimi almak gerekiyor. Burada ana karakterimiz Cooper’ın eğitim alırken bize de küçük bir oyuna alıştırma yapılıyor. Bu antrenman sonrasında ordu da basit bir piyadeyi canlandırıyoruz. 

Eğitim bittiği gibi savaş alanına iniyoruz ve çatışma anındayken ortama düşman Titan’ların girmesiyle ölümle burun burunayken bizi eğiten komutan imdadımıza yetişip bizi kurtarıyor. Gel gör ki kendisi bu savaştan sağ çıkamadığı gibi BT isimli Titan’ı da büyük ölçüde zarar alıyor.


Cooper, kendine geldiğinde komutanı kaldırmaya çalışıyor ancak son nefeslerini veren komutan, Cooper’ın bir pilot olmamasına rağmen Titan’ının komutasını Cooper’a devrediyor ve böylece dolu dolu sürecek bir 5 saate başlamış oluyorsunuz.

Genel olarak FPS oyunlarında yönettiğimiz karakterin geçmişi sağlam olduğu için hep oyunlarda lider konumunda bir karakteri canlandırırken burada sıradan bir piyadeyi canlandırmak oyuna farklı bir hava katmış. 

Şöyle ki oyunun bazı kısımlarında biz ne yapacağımızı bilemediğimizde Titan’ın rütbesi bizden yüksek olduğu için sürekli olarak bize neler yapılması gerektiğini tane tane anlatıyor. 

Böylece bazen oyunlarda çıkmaza girip ne yapacağımızı çözemediğimizde internete bakmak yerine BT yardımımıza koşmuş oluyor. Ama oyun gerçekten akıcı ve sade düzenlendiği için yolunuzu kaybetmeniz veya şaşırmanız gerçekten zor bir ihtimal.

Bunun dışında oyun esnasında BT ile diyaloglarınızda bazen oyun size cevap olarak iki seçenek verip seçimi size bırakabiliyor. Bu seçimlerin oyunun sonuna hiçbir etkisi yok, ancak resmi veya mizahi şekilde verdiğiniz cevaba göre diyaloglar farklılık gösterebiliyor. RPG olarak bir katkısı olmasa da hoş bir eklenti olmuş.

 


Birkaç sene önceye kadar multiplayer oyunların hastasıyken bunun bir noktadan sonra kesilmesi şahsım adına iyi olduğunu düşünüyorum. Ancak Titanfall 2’nin senaryosunun bu kadar kısa olmasından dolayı fiyatını hak etmediğini düşünecekler için multiplayer’ından da bahsetmek gerek.

Açıkçası ilk oyunu oynayan biri değildim ve ilk defa Titanfall evrenine girdim. Senaryoyu bitirdikten sonra multiplayer’a da göz attım ve modlar gerçekten zevkliydi. 

Rekabet sevenler için PvP seçeneği olduğu gibi isterseniz Co-Op olarak yapay zekaya karşı gerçek insanlarla beraber savunma da yapabiliyorsunuz. Dediğim gibi evrene çok hakim olamayışım ve uzun süredir multiplayer oyunlarla alakam olmadığı için derinlikli bir inceleme yapabilmem mümkün değil ancak elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.

Sadece pilotlara karşı pilotlar modu olduğu, hem Titanların hem de pilotların dahil olduğu oyun modları da bulunmakta. 

Kişisel olarak söylüyorum, çok uzun süredir bu oyunu oynayan insanlar olduğu için çıldırmadan multiplayer’a adapte olmak gerçekten zor, bunu peşin peşin söyleyeyim.



Bunun dışında haritaların ciddi anlamda büyük olması, Titan’ınızın yok olmasına rağmen Pilot olarak oynamaya devam ederken ciddi anlamda bir eksi yaratıyor çünkü keklik gibi ortada kalıyorsunuz. Pilotların da gerçekten hatırı sayılır ve zevkli oynanışa sahip bir düzeni varken bu harita sistemi yüzünden sönük kalıyor.

Eksikliklerim yüzümden oyun hakkında bazı forumlarda araştırma yaptığımda da Titanfall multiplayer’ı sevenlerin de son bahsettiğim özellikten yakındıklarını gördüm. İlk oyundaki harita düzenlerinde pilot olarak oynadığınızda da Titanlara karşı etkili olabiliyorken ikinci oyunda bu haritaların büyük olması hasebiyle bu eksinin çok göze battığı genel olarak kabul görmüş durumda.



Titanfall 2’de gerçekten derinlikli bir senaryoyla karşılaşmayacağınızı önceden söyleyelim. Bu oyuna kesinlikle oynanışı için bir ücret ödeyeceksiniz. Peki bunun hakkını vereceğini garanti edebilir miyim? 

Ham fiyatı 200TL olan bu oyunu indirimlerde Steam(♥) üzerinden 65TL’ye almıştım ve bu fiyata göre değerlendirirsem evet garanti edebilirim ancak orijinal fiyatı üzerinden bakarsam aynı şeyi ne yazık ki söyleyemeyeceğim

Oyunun senaryo modunu iki kere bitirmiş ancak multiplayer’ını oynamayan biri olarak indirimli fiyatını kısa oynama süresine rağmen hak ettiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.



Hiç yorum yok