Header Ads

Geçmişten Günümüze Mario: Super Mario Bros 3 (1990)

 




  Seneler 1990'a geldi. Mario'nun 10. senesi, NES için çıkan Super Mario Bros'u milat alırsak da tam 5 yaşında. NES artık miyadını doldurmak üzere olan bir konsol ve Mario kıymetli dostu için son bir şarkı mırıldanıyor, bu şarkıya Bowser ve bu oyunda ilk kez gördüğümüz Koopalingler ekibi de eşlik ediyor. Bu oyun genel hatlarıyla ilk oyuna çok benziyor ama aynısı olmuş denemeyecek kadar da farklılık içeriyor. Mario için NES'e güzel bir veda.

 Bu yazı serisindeki dördüncü yazım oldu ve bütün Mario ana oyunlarını eksiksiz oynamaya güzel bir bahane oldu bu yazı serisi. Seride ilk kez bir neslin sonuna geliyorum ve geldiğim için duygulanmadım değil, Geçmişten Günümüze Mario'da daha NES'e çıkmış bir Mario oyunu görmeyeceksiniz.







 Hikayesi



 Bowser geri dönmüştü, bu sefer tek değildi yanında Koopalinglerle geldi. Koopalingler, Bowser'ın yancıları ve bu oyunda 7 kişiydiler. Bu yedili Mantar Dünyası'nın 7 krallığına dağılmışlar ve krallara başka canlılara dönüştürme büyüsü yapmışlardı. Mario tüm kralları tek tek kurtarırken de Bowser, Prenses Peach'ı kaçırmaya fırsat bulup kaçırmıştı


Koopalingler


 Tüm kralları kurtardıktan sonra da Bowser'ı alt etmeye Karanlıklar Ülkesi'ne gidiyoruz. Bowser'ı da alt edip prensesi kurtarıyoruz. Prensesi kurtardıktan sonra da mutlu son, ondan sonrası olmuyor hikayede.


 Mekanikler ve Oynanış

 

 Super Mario Bros 3, ilk oyuna benzeyen bir yapıya sahip ama pek çok da ekleme içeriyor derken şimdi o eklemelerden bahsetme vakti geldi. 

 Super Mario Bros 3 ilk kez harita üzerinden yol seçtiğimiz Mario oyunu. Daha sonra bu özellik neredeyse bütün Mario oyunlarına da ekleniyor. Ayrıca her haritada Toad evleri ve maça panelleri vardır, buralardan aldığımız bize yardımcı olacak malzemeler var. 

Oyun içinde seviye seçtiğimiz haritalara bir örnek

 Her krallıkta yolumuzun üzerinde yolumuzu kesecek bir kale ve son seviyede ise o krallığın kralının kalesi vardır. Kralın kalesine gelince kralı başka bir canlıya dönüştürülmüş olduğunu görürüz ve o krallığa saldıran Koopaling ile savaşmak için onun zeplinine atlarız.

Mario bir Koopaling'in zeplinine atlarken

 Kabukları, beyaz blokları ve bob-omsları alıp tekmelemek gibi bir özelliğe sahibiz bu oyunda. Bunun yanında karakterimizi dik yerlerden aşağıya kaydırabildiğimiz Slope Slide adındaki hareket de ilk kez bu oyunda yer aldı ve sonraki oyunlara da hep eklendi.

Mario kabuk taşırken, isterse bunu tekmeleyip başka yere kaydırarak atabilir

Bu oyunda fire flower en sonunda alışık olduğumuz formuyla karşımıza çıktı. Fakat bilmelisiniz ki bu tarz güçlendirmelerde artık fire flower yalnız değil. Mario'yu bir çeşit rakuna dönüştüren ve son hızda koşarken zıplayınca uçmamıza yarayan süper yaprak, bir kurbağa kıyafeti giymemize yarayan ama oynayışa bir artısı olmadığını düşündüğüm özellik, üstüne zıpladığımızda da ölmemize sebep olan dikenli düşmanlar veya saldırgan çiçekleri öldürebilmemize yarayan içine girebildiğimiz özel bir çorap ve vurarak bile zarar veremediğimiz düşmanları da öldürebilmemize yarayan çekiç giysisi de bu oyunda eklendi.

Mario'nun oyun içinde aldığı tüm özel güç görünüşleri 


Her parkurun sonunda, oyuncunun ilerlemek için bir kart alması gereken karanlık bir alan vardır. Bu kartlardan çeşitli öğeler çıkar ve hepsinin üçer tane toplanması extra can verilmesiyle ödüllendirilir.

Mario bahsettiğim kartlardan birini seçerken

 Hikayesine ve oynanışına bol bol değindik ve son raddeye geldik. Bu bahsettiğim şeylerin tamamı aslında detay, esas cevabı verilmesi gereken soru ise "Hala oynanır mı?". Hala oynanır, 2D platform oyunları hala var ve pek çok insan tarafından bol bol oynanıyor, 2D platform oynayan biri olmanız bu oyunu oynayıp zevk almanıza yeter de artar bile. Herkes rahatça erişebilir, emülatörler yardımıyla zorlarsanız hesap makinesinde bile açacağınız bir oyun sonuçta.

 Bugün de zamana yenik düşmemiş ve düşmeyecek, emek verenleri onlarca sene geçmesine rağmen andırmış ve andırmaya devam edecek muhteşem bir klasikle karşınıza çıktım ama yine de bu haftalık veda vakti geldi. Bu oyunla alakalı fikirlerinizi veya seriyle alakalı fikirlerinizi yorumlara yazabilirsiniz, hoşça kalın ve görüşmek üzere.



Hiç yorum yok